Rodelrel en crashes in Winterberg, straf om bikini- en wijnfoto

In het Duitse Winterberg is zaterdag de voorlaatste World Cup van het rodelseizoen begonnen, maar echt lekker ging het allemaal niet. Al de hele week klagen atleten steen en been over de uiterst slechte toestand van de baan, die volgens hen na de World Cup bobsleeën en skeleton bijzonder slecht onder handen is genomen voor het meer gevaarlijke rodelen.

Tijdens de trainingen waren de crashes niet op twee handen te tellen en de baan maakte geen onderscheid in de kunsten van de rodelaars: van olympisch kampioenen tot de mindere goden en godinnen, iedereen had het bijzonder zwaar. De internationale rodelfederatie FIL liet weten dat men hele nachten door zou werken om de boel op orde te krijgen, maar om acht uur 's avonds ging het licht uit en was de dag elke keer voorbij.

De coaches van zo goed als alle landen sloegen de handen ineen om de baan dan maar zelf op orde te krijgen, maar ondertussen werden boycots aangekondigd: het hele Oostenrijkse team, onder leiding van olympisch kampioen David Gleirscher, zag af van deelname. Ook alle Duitse dubbels, zoals wereldkampioenen Toni Eggert/Sascha Benecken en olympisch kampioenen Tobias Wendl/Tobias Arlt, gingen er vandoor.

De Amerikaanse Summer Britcher was het duidelijkst van allemaal en postte een bikinifoto met een glas wijn op Instagram: "Het gevoel dat je hebt als het WK voorbij is, je nog twee races te gaan hebt en de FIL niks geeft om de veiligheid van de sporters. Laat die wijn maar vloeien", schreef Britcher, een dag later gevolgd door een post met een uitgebreide aankondiging van ook haar boycot.

Daarop ondernam de FIL dan toch maar actie, maar niet echt op de juiste manier: men kondigde in de persoon van niemand minder dan FIL-president Josef Fendt op hoge poten aan dat Britcher gestraft zou worden wegens een niet helemaal nette foto op social media - wellicht dat men niet bekend was met een bikini. De straf moet nog bekend worden gemaakt. Uiteindelijk ging de wedstrijd zaterdag wel van start, met dus een aanzienlijk kleiner deelnemersveld.

Vrouwen
De meeste topvrouwen waren wel aanwezig, op drie uit de top-10 na: de Amerikaanse Summer Britcher besloot niet te starten, landgenote Emily Sweeney was geblesseerd en de Duitse Cheyenne Rosenthal was aanwezig bij het WK junioren.

De Russische Tatyana Ivanova was in de eerste run de snelste, maar Eliza Cauce uit Letland bleef met 0,020 seconden flink in de buurt. Ivanova's landgenote Viktoriia Demchenko volgde op 0,094 seconden en ook de Duitse Julia Taubitz deed met 0,098 seconden achterstand nog volop mee.

In de tweede run bleef de volgorde bovenin aanvankelijk hetzelfde: Anna Berreiter nam de snelste tijd in handen, waarna landgenote Taubitz er 0,160 seconden onderdoor dook.

Demchenko verloor echter tijd en kwam 0,102 seconden achter Taubitz terecht, waarna de ervaren Cauce met 0,192 seconden een flinke voorsprong pakte op de Duitse leidster. Alleen Ivanova stond nog boven, maar zij kon Cauce's tijd niet pakken en finishte op 0,080 seconden als tweede, waardoor Cauce eindelijk haar eerste World Cup-zege mocht vieren - tevens de allereerste singleszege ooit voor Letland.

Eliza Cauce boekte haar eerste overwinning (Pro Shots/Zuma Press)
Eliza Cauce boekte haar eerste overwinning (Pro Shots/Zuma Press)

Mannen
Veelvoudig kampioen Felix Loch ging niet van start, net als alle Oostenrijkers - waaronder olympisch kampioen David Gleirscher - en kersvers dubbel wereldkampioen Roman Repilov uit Rusland. Johannes Ludwig stond wél aan de start en de Duitser maakte in run één grote indruk: hij was maar liefst 0,243 seconden sneller dan de verrassende Italiaan Kevin Fischnaller, die de Duitser Sebastian Bley (+0,247) vlak achter zich had.

De uitermate wisselvallige oud-wereldkampioen Semen Pavlichenko (+0,300) deed ook nog volop mee om het podium, net als Kevin's neef Dominik Fischnaller (+0,319) en thuisrodelaar Max Langenhan (+0,344).

Met de Let Kristers Aparjods op plek één kwam Langenhan in actie in run twee, maar ook hij eindigde achter Aparjods, net als Dominik Fischnaller na hem. Pavlichenko viel vervolgens terug naar plek negen, nadat hij op vrij bizarre wijze aan een zware crash wist te ontsnappen. Bley kwam 0,043 seconden tekort en daarmee was Aparjods zeker van zijn allereerste podiumplek ooit in de World Cup, nadat hij al vrij regelmatig vierde werd.

Ook Kevin Fischnaller viel buiten het podium, waarna alleen Ludwig met zijn ruime voorsprong nog bovenaan stond. De Duitser leverde een groot deel in, maar won met 0,179 seconden voorsprong wel en pakte zijn derde zege op rij.