Franse biatleten maken status waar met wereldtitel op estafette

Het wereldkampioenschap biatlon in Antholz nadert het einde alweer, maar op de voorlaatste dag stond nog een van de hoogtepunten op het programma: de estafette bij de mannen, nadat de vrouwen eerder al een mooie wedstrijd verzorgden. Frankrijk ging er gezien de dominantie dit seizoen als topfavoriet in en die rol werd uiteindelijk waar gemaakt.

Erik Lesser kende bepaald geen best seizoen en werd zelfs gedegradeerd naar de IBU Cup, maar toch kreeg hij het nodige vertrouwen voor het WK en met Franziska Preuss pakte hij al zilver op de single mixed-estafette. Dat was voldoende om hem als startloper in te zetten voor de mannenestafette en Lesser stelde niet teleur: na indrukwekkend schieten wisselde hij als eerste, vlak voor de Fransman Emilien Jacquelin. Op twintig seconden volgden de Italiaan Lukas Hofer en Oekraïner Artem Pryma, de rest volgde op minstens twintig seconden van die twee. De Noorse startloper Vetle Sjåstad Christiansen schoot slecht en wisselde op forse achterstand na een strafronde.

Philipp Horn en grootheid Martin Fourcade namen het stokje over voor het tweede deel van de wedstrijd. Dat leek een groot voordeel voor de Fransman, maar Horn liet een geweldig optreden zien en wisselde 'gewoon' gelijktijdig met de veelvoudig World Cup-kampioen. Een groep van zes andere landen volgde op een dikke minuut, inclusief de Noren: Johannes Dale schoot weliswaar niet geweldig, hij was wel erg snel op de ski's en bracht zijn ploeg na Christiansen's matige optreden weer helemaal terug in de strijd om in elk geval het brons. Arnd Peiffer en Simon Desthieux namen het over voor Duitsland en Frankrijk, Tarjei Bø kwam erin voor Noorwegen.

Martin Fourcade op weg naar éindelijk zijn eerste wereldtitel met de Franse estafetteploeg (Pro Shots/Action Images)
Martin Fourcade op weg naar éindelijk zijn eerste wereldtitel met de Franse estafetteploeg (Pro Shots/Action Images)

Peiffer en Desthieux gingen ook al gelijk op, maar in de slotronde gaf de Duitser flink gas en sloeg hij een gat van twaalf seconden. Tarjei Bø wist zich los te werken van de rest van de achtervolgers en wisselde op een dikke minuut als derde, vijftien seconden voor Klemen Bauer en de verrassende Slovenen. Bij zijn eerste schietbeurt schoot de Duitser Benedikt Doll er drie keer naast, maar met drie extra patronen wist hij de schijven in elk geval nog net op tijd te raken om bijna samen met Quentin Fillon Maillet de volgende ronde weer in te duiken. De allerlaatste schietbeurt volgde, met Fillon Maillet die kort voor Doll arriveerde.

De Fransman had twee extra patronen nodig, maar Doll ging behoorlijk de fout in en had na acht schoten nog altijd één schijf overeind staan, hij moest dus de strafronde in. Johannes Thingnes Bø kon zo namens de Noren aansluiten en dus ontstond een strijd om zilver. Fillon Maillet kwam niet meer in gevaar en dus pakte Frankrijk goud, Bø liet Doll in de slotronde staan en pakte voor de Noren het zilver, voor Duitsland, waar Doll na de finish toch even getroost moest worden door zijn teamgenoten.