Crash en finishblunder favorieten beslissen wereldtitels rodelen

In het Russische Sochi is het wereldkampioenschap rodelen afgesloten. Dat gebeurde met de reguliere wedstrijd voor de mannen en de afsluitende estafette, maar in beide wedstrijden kende de strijd om het goud een ietwat bizarre ontknoping.

Mannen
Olympisch kampioen David Gleirscher is de laatste tijd eindelijk echt in de vorm die nodig is voor aansluiting bij de wereldtop - het olympisch goud was vooral een uitschieter - en dat was te merken: in de eerste run was hij zelfs de snelste, 0,047 seconden voor sprintwereldkampioen en thuisfavoriet Roman Repilov. De Duitser Johannes Ludwig volgde op 0,073 seconden en ook Gleirscher's landgenoot Jonas Müller (+0,098) deed het uitstekend. De Rus Aleksander Gorbatcevich (+0,144), de derde Oostenrijker Wolfgang Kindl (+0,180) en de altijd wisselvallige thuisheld Semen Pavlichenko (+0,197) hadden ook nog volop medaillekansen.

In run twee viel Pavlichenko terug tot achter de Let Kristers Aparjods, maar Kindl pakte - ondanks een flinke glijpartij - wel de leiding over en zag Gorbatcevich achter hem eindigen. Kindl's landgenoot Müller, dé sensatie van het begin van het seizoen, vergrootte zijn voorsprong en dook 0,17 seconden onder de snelste tijd. Het bleek zelfs goed voor een podium, want Ludwig wist zijn positie niet vast te houden en viel terug tot achter de twee Oostenrijkse leiders. Repilov had het niet makkelijk, maar hield 0,032 seconden over en nam de leiding in handen met alleen Gleirscher nog te gaan. De olympisch kampioen kon de druk echter niet aan en crashte halverwege, waarmee het podium beslist was: Repilov, Müller en Kindl.

Roman Repilov op weg naar dubbel goud (Pro Shots/Action Images)
Roman Repilov op weg naar dubbel goud (Pro Shots/Action Images)

Estafette
Zoals gebruikelijk sloot de estafette het toernooi af: één vrouw, één man en daarna een dubbel, waarbij na de run steeds een bordje aangetikt moest worden voor de wissel of - in het geval van de dubbels - de finish. De Amerikanen moesten vroeg aan de bak en Summer Britcher, Tucker West en Chris Mazdzer/Jayson Terdiman zetten gelijk een baanrecord neer. Italië zou kans moeten hebben, maar Andrea Vötter verloor al flink wat tijd. Dominik Fischnaller maakte wel het nodige aan tijd goed, waarna Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner uiteindelijk slechts 0,05 seconden tekort kwamen om de snelste tijd over te nemen.

Voor medefavoriet Oostenrijk verloor Madeleine Egle wat tijd op Britcher, maar Jonas Müller maakte het helemaal goed. Yannick Müller en Armin Frauscher leverden dan weer wat tijd in en na een flinke glijpartij onderin eindigden ze ruim achter Italië. Voor de Letse outsiders opende Kendija Aparjode het bal met een knappe voorsprong, waarna haar broer Kristers Aparjods aan de beurt was. Hij hield de voorsprong vast en gaf over aan de veteranen Andris en Juris Sics, die ondanks een uiterst moeilijke finish nog nét wat sneller waren: 0,023 seconden onder de Amerikaanse tijd, waarmee een medaille in elk geval zeker was - alleen Duitsland en Rusland stonden nog boven.

Julia Taubitz hielp Duitsland aan een forse voorsprong, waar Johannes Ludwig een flink deel van verloor. Toni Eggert en Sascha Benecken mochten het afmaken en de wereldkampioenen doken 0,321 seconden onder de tijd van de Letten door. Kersvers wereldkampioene Ekaterina Katnikova verloor wat tijd, maar daarna ging het helemaal mis: ze kwam íets te laat omhoog bij de finish en tikte naast het finishbordje, waarmee de Russische droom voor een thuiswereldtitel in de estafette in één klap uit elkaar spatte. Duitsland won zo het goud, voor Letland en de Verenigde Staten.