Australisch crossgoud op Jeugdspelen, twee keer goud Zwitserland

In het Villars Winter Park zijn de crosswedstrijden op de Jeugd Olympische Winterspelen van Lausanne afgesloten. In het freestyleskiën en het snowboarden stonden die op het programma en dat leverde dubbel feest op voor het thuisland.

Skicross mannen
De Russen hadden het prima voor elkaar, want zowel Artem Bazhin en Andrei Gorbachev stonden in de finale, maar het was niet genoeg voor goud. Dat ging naar de Zweed Erik Wahlberg, die vooral alles uit de kast moest trekken om Bazhin van het lijf te houden. Gorbachev pakte het brons, hij hield Marcus Plank uit Oostenrijk nog achter zich.

Skicross vrouwen
Met Vladislava Baliukina en Mariia Erofeeva hadden de Russen ook hier twee troeven in de finale, maar Erofeeva ging vroegtijdig onderuit. Goud zat er ook dit keer niet in: Baliukina moest in de laatste meters toch een beetje afhaken en pakte het brons. Dankzij Marie Krista konden de Zwitserse thuisfans juichen, want zij pakte voor de Tsjechische Diana Cholenska het goud.

De mannenfinale op de ski's in volle gang (Pro Shots/Action Images)
De mannenfinale op de ski's in volle gang (Pro Shots/Action Images)

Snowboardcross mannen
Opnieuw kon het thuispubliek juichen, nadat de strijd om het goud uiteindelijk tussen twee heren ging: Valerio Jud uit Zwitserland gaf de Duitser Niels Conradt het nakijken en pakte de titel. De Spanjaard Alvaro Romero ging na een val alsnog met brons naar huis, omdat de Fransman Quentin Sodogas - die als enige finalist al World Cup-ervaring heeft - ook onderuit ging en nog later finishte.

Snowboardcross vrouwen
Zwitserland, Frankrijk en Rusland...ze komen overal wel terug in dit soort finales, maar het goud ging naar een heel ander land: Josie Baff uit Australië klopte de Française Margaux Herpin in een zinderende finale, waarin Anouk Dörig uit Zwitserland op een halve seconde van Baff brons pakte. Anastasia Privalova kwam er niet echt aan te pas en eindigde als laatste.

Gemengde ski-snowboardcross
De wedstrijden werden afgesloten met een estafettewedstrijd met teams van vier: twee skicrossers en twee snowboardcrossers. De toplanden stelden gewoon een volledig team samen, het veld van twintig werd aangevuld met twaalf teams met verschillende nationaliteiten. Zoals wel te verwachten viel ging het goud naar Zwitserland, met onder meer kampioenen Krista en Jud, terwijl Rusland en Duitsland de overige medailles pakten, voor een gemengd Russisch-Frans-Israëlisch team.

De snowboardfinale bij de dames, met de Australische winnares Josie Baff uiterst rechts (Pro Shots/Action Images)
De snowboardfinale bij de dames, met de Australische winnares Josie Baff uiterst rechts (Pro Shots/Action Images)