World Cup-sensatie 'Nederlandse' schansspringsster Kramer

Schansspringster Sara Marita Kramer heeft in de World Cup voor een ware sensatie gezorgd. In het Japanse Sapporo won de pas 18-jarige Oostenrijkse voor het eerst in haar carrière een World Cup-wedstrijd en daar zit een flinke Nederlandse tint aan: ze is in Apeldoorn geboren en verhuisde op haar 11e naar Oostenrijk.

Kramer vertrok samen met haar ouders en haar twee jaar jongere zus Femke, een begenadigd biatlete, naar Oostenrijk, een emigratie die te volgen was in TV-programma Ik Vertrek. In de zomer liet ze nog weten graag voor Nederland te springen als dat ooit mogelijk is, maar gezien de faciliteiten kiest ze vooralsnog voor Oostenrijk. De Nederlandse skivereniging heeft in elk geval al laten weten Kramer te willen helpen als ze ooit de stap naar Nederland wil maken.

Terug naar Sapporo, want daar werd dus in de World Cup gesprongen. Kramer sprong in de eerste ronde al naar de leiding en wist de Noorse veelvoudig World Cup-winnares Maren Lundby in de finaleronde overtuigend achter zich te houden, terwijl Eva Pinkelnig als tweede Oostenrijkse op het podium stond, voor de ooit zo dominante Japanse Sara Takanashi.

Voor Kramer was het pas haar veertiende World Cup-optreden. In februari 2017 debuteerde ze met een paar wedstrijden, vorig seizoen sprong ze ook een paar keer mee. Nooit kwam ze in de buurt van de subtop, tot ze dit seizoen in Lillehammer al een tiende en negende plek behaalde. In Sapporo liet ze haar zege volgen met een achtste plek op zondag.

De zege ging zondag naar Pinkelnig, die in de eerste ronde geweldig uithaalde. Lundby kwam in de finaleronde dichterbij, maar de winst was geen optie meer voor de Noorse. Ook nu stonden er twee Oostenrijkse dames op het podium: grand dame Daniela Iraschko-Stolz eindigde als derde, voor landgenote Chiara Hölzl.