Baanrenner Eefting pakt World Cup-zilver

Baanwielrenner Roy Eefting heeft tijdens de World Cup in het Nieuw-Zeelandse Cambridge het zilver gepakt op de scratch. De Harderwijker, die vorige week in Hong Kong nog de beste was, opende in de slotfase volle bak de aanval vanuit het peloton, maar kwam nét tekort om de ontsnapte Oekraïner Roman Gladysh bij te halen. Christos Volikakis uit Griekenland completeerde het podium.

Sprint mannen
Bij afwezigheid van de dominante Nederlanders konden andere namen het podium bestijgen. De winst ging naar de Pool Mateusz Rudyk, die in twee fraaie heats de Japanner Tomohiro Fukaya versloeg. Met het oog op de Spelen in Tokyo volgend jaar komen de Japanners flink opzetten en er was ook een derde plek voor de ploeg, die vrijdag de teamsprint al won: Yudai Nitta versloeg de Australiër Nathan Hart in de strijd om brons.

Madison mannen
De Nieuw-Zeelanders Aaron Gate en Campbell Stewart begonnen ijzersterk en al snel was duidelijk dat alleen Kelland O'Brien en Cameron Meyer mogelijk tegenstand konden bieden. De buurlanden namen drie keer een ronde voorsprong op de rest, maar de thuishelden pakten er nóg een ronde bij en wonnen met flinke overmacht. Australië werd tweede, de Italianen Michele Scartezzini en Francesco Lamon pakte de derde plek in een mooie strijd met de VS.

Keirin vrouwen
De halve finales werden opgeschrikt door een harde val van Daria Shmeleva, waarna de 25-jarige Russische - gelukkig wel bij bewustzijn - naar het ziekenhuis werd vervoerd. In de finale was de Zuid-Koreaanse Lee Hye-jin de baas: in de slotronde slingerde ze een indrukwekkende turbo aan en daar had niemand een antwoord op. Lauriane Genest pakte namens Canada de derde plek, Stephanie Morton uit Australië bleef de dit seizoen verrassend sterke Indonesische Crismonita Dwi Putri nipt voor en werd derde.

Omnium vrouwen
De Japanse Yumi Kajihara is met haar 22 jaar al drie jaar met afstand de beste omniumrijdster in Azië, maar nu lijkt een wereldwijde doorbraak ook een feit. Ze begon met winst op de scratch en werd tweede op de tempo- en afvalkoers, waarna ze haar voorsprong met een prima puntenkoers kon verdedigen. De Amerikaanse Jennifer Valente kwam nog het dichtst in de buurt en werd tweede, waarbij ze de Canadese Allison Beveridge van het lijf hield.