FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesTokio 2020
Tokio 2020


Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 december 2019

Snookeraar Ding Junhui wint voor derde keer UK Championship

Ding Junhui heeft in York voor de derde keer in zijn carrière het UK Championship gewonnen. In de finale nam de 32-jarige Chinees met 10-6 de maat van de Schot Stephen Maguire, de toernooiwinnaar van 2004.

In een finale van een bijzonder hoog niveau. Er werden zeven centuries gepot en er volgden nog zes andere breaks boven de vijftig. Ding schoot als een komeet uit de startblokken. Met breaks van 56, 105 en 128 haalde hij de eerste vier frames binnen. Met onder meer een 67 break kwam Maguire tot 4-3 terug. De Schot kreeg ook nog een kans om helemaal gelijk te komen, maar maakte een foutje. Ding strafte het met een 66 break af en kon met een 5-3 voorsprong naar de avondsessie.

Enter the Dragon meteen tot 7-3 uit. Tactiek staat niet in het woordenboek van On Fire Maguire en dus bleef hij voor elke bal gaan. Breaks van 53, twee keer 103 en 124 leverden hem niet meer dan drie frames op. Dichter dan 8-6 kwam hij niet. Ding haalde met breaks van 83, 67, 131 en 114 de titel binnen.

"Dit is voor mij heel speciaal", reageerde Ding. "Het was twee jaar geleden dat ik nog eens wat presteerde. Ik heb me best wel zorgen gemaakt. Dit toernooi was het vertrouwen er weer en Ronnie naar huis sturen in de achtste finales, gaf me nog een extra boost."

"Ding was gewoon beter”, gaf Maguire toe. “Ik bleef er tot het einde in geloven, maar zijn safety was geweldig en elke fout die ik maakte werd afgestraft met een century. Ik zei hem nog, ‘dit is snooker, geen darts’, maar hij bleef maar 100 scoren. Ik ben toch blij dat ik nog eens mijn voet naast de besten kon zetten. Het was een goede week.”

Het was de derde keer dat Ding in de finale stond in York. Ook de vorige keren won hij die: in 2005 tegen Steve Davis (10-6), in 2009 tegen John Higgins (10-8). Er staan nu veertien rankingtoernooien op Dings erelijst. Daarmee staat hij naast wereldkampioen Judd Trump op de achtste plaats op het lijstje met veelwinnaars.

Ding mag 200.000 pond (237.500 euro) bijschrijven, voor Maguire  lag er een cheque van 80.000 pond (95.000 euro) klaar. Op de Order of Merit klimt Ding van de zestiende naar de negende plaats. Maguire zakt ondanks zijn finaleplaats van veertien naar vijftien. Wereldkampioen Judd Trump blijft de nummer éénn van de wereld. 

Snookeraar Ding Junhui wint voor derde keer UK Championship (Pro Shots / SIPA USA)
Snookeraar Ding Junhui wint voor derde keer UK Championship (Pro Shots / SIPA USA)

Ook het snooker valt voor de oliedollars uit Saudi-Arabië

Saudi-Arabië krijgt volgend jaar in oktober een rankingtoernooi snooker op de kalender. Dat maakte World Snooker bekend. Snookerbaas Barry Hearn is heel blij dat hij een akkoord heeft voor de komende tien jaar.

De oliesjeiks in Saudi-Arabië trekken de portemonee. Het toernooi in Riyad zal een prijzenpot hebben van bijna drie miljoen euro. De winnaar strijkt 500.000 pond op, dat is evenveel als de wereldkampioen op het WK.

"Dit is een mijlpaal", verklaarde Barry Hearn. "Het voorbije decennium kende onze sport een enorme groei in Europa en Azië en nu zetten we ook in het Midden-Oosten voet aan de grond. Voor de snookerfans in Saudi-Arabië wordt dit een geweldige kans om hun helden in levende lijve aan het werk te zien."

"We verwelkomen snooker in het rijtje van internationale sporten in ons land. De voorbije maanden ontvingen we al motorsport, boks- en golfevents, tennis en ruitersport volgen weldra", klinkt het uit de mond van Minister van Sport prins Abdulaziz Bin Turki Al Faisal Al Saud.

Saudi-Arabië probeert met de organisatie van sportevenementen zijn stempel te drukken op de sportwereld. De snookerbond kreeg op sociale media al heel wat kritiek op de beslissing om ook te zwichten voor het geld van Saudi-Arabië, dat geen goeie naam heeft op het vlak van mensenrechten en vrouwenrechten.

Pedo-partij PNVD wil doorstart maken als stichting

Nadat Norbert de Jonge vanmorgen bekend maakte aan het huilen was dat pedofielen gediscrimineerd worden door de anti-discriminatiewet, laat het bestuur van de voormalige politieke partij Partij voor de Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit, nu weten komend jaar een doorstart te willen maken als stichting. 

Lees ook: Pedo is boos: "anti-discriminatiewet discrimineert pedo's"

Het bestuur zou gaan bestaan uit Ad van den Berg, Norbert de Jonge, Nelson Maatman en Marthijn Uittenbogaard. Op de vraag wat ze met het oprichten van de stichting willen bereiken en of ze niet bang zijn voor een verbod zoals destijds ook pedoclub Martijn werd verboden hebben we vooralsnog geen antwoord gekregen van de de stichting in spé.

Update 22:15 uur
Inmiddels heeft het bestuur in spé geantwoord op onze vragen. Zo stellen ze dat ze invloed willen verkrijgen op het overheidsbeleid door middel het voeren van oppositie. Op de vraag waarom ze dan nu een stichting willen oprichten in plaats van een vereniging luidt het antwoord: “De PNVD was - en wordt weer - een politieke partij. Juridisch werd destijds anders geoordeeld over de PNVD als politieke partij (geen verbod) dan over pedofielenvereniging Martijn (wel een verbod). Beide waren verenigingen. Dat we nu kiezen voor een stichting is niet omdat we denken daarmee de kans op een verbod te verkleinen, maar omdat we ervoor kiezen aan de slag te gaan zonder leden.”

Op de vraag of ze weer mee willen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen luidt het antwoord vooralsnog nee: “Het is momenteel niet onze bedoeling in de Tweede Kamer te komen. Een partij moet om mee te kunnen doen aan de verkiezingen een vereniging zijn (met volledige rechtsbevoegdheid). Indien t.z.t. de steun groot genoeg is kunnen we besluiten de stichting om te zetten naar een vereniging.” Op de vraag of de stichting to be niet bang is voor een verbod zoals op vereniging Martijn kregen we het antwoord: “Pedofielen zitten in het verdomhoekje, dus angst voor een verbod is er altijd.”

Skiër Ford stunt met eerste World Cup-zege voor eigen publiek

Alpineskiër Tommy Ford heeft in het Amerikaanse Beaver Creek uitgerekend voor eigen publiek voor een stunt gezorgd. De 30-jarige Amerikaan won er de reuzenslalom en boekte zo zijn eerste World Cup-zege ooit, waarbij het zelfs zijn eerste podiumplaats was - in oktober pakte hij met plek vier in Sölden zijn tot dan beste resultaat.

Met een bijna perfecte eerste run zette Ford al de snelste tijd neer, op korte afstand gevolgd door de Noren Leif Kristian Nestvold-Haugen (+0,20) en Henrik Kristoffersen (+0,23). De Amerikaanse veteraan Ted Ligety, vijf keer winnaar in Beaver Creek, volgde met 0,61 seconden op een goede vierde plek en ook de Sloveen Zan Kranjec en de Canadees Trevor Philp bleven nog binnen een seconde.

In run twee maakte Filip Zubcic indruk: de Kroaat steeg van de zeventiende naar de achtste plek. Philp verloor een plekje, Kranjec profiteerde van een mindere run van Ligety en werd vierde. Kristoffersen kon landgenoot Nestvold-Haugen passeren, maar op Ford stond geen maat: hij denderde nóg een keer bijna perfect naar beneden en verpulverde Kristoffersen's tijd met maar liefst 0,80 seconden, waardoor hij met twee Noren naast zich naar het podium mocht.

Eerste trailer voor Wonder Woman 1984

Na uitstapjes naar onderzeese gebieden, tieners met superkrachten, psychologische gewelddadigers en begin volgend jaar Harley Quinn en een stel andere heldinnen, keert DC Comics komende zomer weer terug naar de Trinity met het vervolg op Wonder Woman. Hiervoor heeft Warner Bros. vandaag de eerste trailer vrijgegeven tijdens Comic Con Experience in Brazilië.

De film is opnieuw geregisseerd door Patty Jenkins. Naast Gal Gadot als Diana keert ook Chris Pine terug als Steve Trevor, Connie Nielsen als Hippolyta en Robin Wright als Antiope. Ze worden vergezeld door Pedro Pascal als Maxwell Lord en Kristen Wiig als Barbara Ann Minerva, ook wel bekend als Cheetah. Zoals de titel al zegt vertelt ook deze film een hoofdstuk uit het verleden; na de 1918-setting in de eerste film verkent Diana nu de jaren 80.

Wonder Woman 1984 is te zien vanaf 4 juni 2020.

Riiber blijft op honderd procent staan in World Cup noordse combinatie

In de noordse combinatie is er maar één man de baas en dat veranderde zondag niet. Jarl Magnus Riiber heeft in het Noorse Lillehammer voor eigen publiek ook de vijfde World Cup-wedstrijd van het seizoen gewonnen en staat nog altijd op een honderd procent score.

Het schansspringen werd weer eens gewonnen door Riiber, terwijl de zo verrassende rookie Jens Lurås Oftebro tot plek vier kwam en veertig seconden na Riiber aan het langlaufen mocht beginnen. Franz-Josef Rehrl bleef dicht in de buurt en mocht al vier tellen na Riiber vertrekken, veertien seconden na de Oostenrijker volgde dan Espen Bjørnstad en vijftien seconden na Oftebro kon ook de vierde Noor, Jørgen Gråbak, er dan aan beginnen. Veel gevaar leek van de achtste en negende plek te komen: de snelle Duitsers Vinzenz Geiger en Fabian Riessle moesten 1:20 en 1:24 minuten dichten op Riiber, niet onmogelijk.

Langlaufen
Rehrl voegde zich al snel bij Riiber, terwijl Bjørnstad in de eerste ronde al tien seconden verloor. Gråbak kwam ondertussen bij Oftebro en Geiger en Riessle openden samen met de Oostenrijker Thomas Jöbstl de jacht. Halverwege moest Rehrl lossen bij Riiber en het werd knokken voor plek twee: Gråbak liet Bjørnstad en Oftebro achter en had nog twintig seconden achterstand op Rehrl. Dat knokken zat er niet meer in voor de Oostenrijker, want hij leek fors in te storten en een kilometer later was Gråbak hem al gepasseerd. Bjørnstad en Oftebro zaten er nog twintig tellen achter, maar Rehrl moest oppassen.

Slotfase
Bjørnstad en Oftebro zagen hun kansen vervliegen: Jöbstl, Geiger en Riessle waren met een ronde te gaan bijna aangesloten en gelijk na de aansluiting ging de groep zelfs op en over de totaal gesloopte Rehrl. Geiger en Riessle schroefden het tempo in de voorlaatste klim op en werkten zich los van de rest, maar Gråbak was te ver weg. Riiber werd onbedreigd de winnaar, Gråbak eindigde als tweede en de Duitse strijd om plek drie werd gewonnen door Geiger.

FOK! sportfoto-onderschrift week 49

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is maali met het volgende onderschrift: "Joden en trein? als dat maar goed gaat!"

De opgave van deze week:

Lewis Hamilton, Max Verstappen en Charles Leclerc vieren hun podium na de Grand Prix van Abi Dhabi, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Lewis Hamilton, Max Verstappen en Charles Leclerc vieren hun podium na de Grand Prix van Abi Dhabi, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Skiester Rebensburg wint super-G in Lake Louise

Alpineskiester Viktoria Rebensburg heeft in het Canadese Lake Louise de super-G tijdens de World Cup-wedstrijden aldaar gewonnen. De Duitse zette een indrukwekkende run neer en werd nauwelijks meer bedreigd.

Tamara Tippler ging als eerste naar beneden en de Oostenrijkse zag de volgende vijf dames niet aan haar tijd komen. Rebensburg deed dat echter wel en hoe: de Duitse dook 1,06 seconden onder Tippler's tijd door. Stephanie Venier uit Oostenrijk deed een aanval, maar bleef op 0,53 seconden steken en nam plek twee in beslag.

Daar bleef het lang bij, tot Corinne Suter als negentiende naar beneden ging. De Zwitserse was sneller dan Venier en schoof op 0,42 seconden van Rebensburg in op de tweede plek, maar die ging er nog aan: Nicol Delago had startnummer 31 en benaderde Rebensburg tot op 0,35 seconden, wat haar uiteindelijk de tweede plek opleverde.

Voor Delago was het pas de tweede podiumplek uit haar carrière, Suter mocht voor de vierde keer het podium betreden - voor het eerst op de super-G. Voor Rebensburg was het daarentegen alweer haar achttiende zege.

Russische langlaufers slaan dubbelslag in én tegen Noorwegen

De World Cup langlaufen in het Noorse Lillehammer is voor de thuisfans niet echt afgesloten met een feest. Op de estafette bij de mannen werden de twee Noorse ploegen zowaar verslagen door niet één, maar twee Russische teams.

Het was een opmerkelijke wedstrijd over vier keer 7,5 kilometer, waarin meerdere keren een gat geslagen en gedicht werd. Zo lagen Rusland 1, Noorwegen 1 en Zweden na de eerste langlaufers los van de rest, terwijl halverwege Finland, Rusland 2 en Noorwegen 1 voorop lagen.

De twee Noorse ploegen namen het heft dan weer in handen en alleen Zweden kon mee, maar na de laatste wissel kwam er wéér een grote groep samen. Finland en Zweden moesten in de slotfase dan toch lossen en op het moment dat Sergey Ustiugov (Rusland 2) en Andrey Melnichenko (Rusland 1) ten strijde trokken werd het gat definitief geslagen.

De Noorse slotlopers Finn Hågen Krogh en Vebjørn Turtveit van Noorwegen 1 en 2 konden niet volgen, maar waren wel nét iets te sterk voor de Duitser Jonas Dobler. Krogh klopte Turtveit in de sprint om plek drie, maar de winst ging dankzij een ijzersterk optreden van Ustiugov naar Rusland 2.

Russisch 1-2'tje (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen was het allemaal niet zo spannend. Kerttu Niskanen hielp Finland halverwege nog wel even aan de leiding, maar de derde loopster van Noorwegen 1 was Therese Johaug en die sloeg een joekel van een gat met de rest. De Noorse ploeg ging onbedreigd naar de winst, terwijl vooral Sadie Bjornsen en Jessica Diggins de Amerikanen naar plek twee hielpen, voor de wegens blessures wat minder sterke Zweedse ploeg.

'Toptransfer van gewilde Aké hangt af van één ontwikkeling'

Frank Lampard is fan van Nathan Aké, zo verzekert The Telegraph. De manager van Chelsea ziet de verdediger van Bournemouth graag bij Chelsea spelen, maar wil geen overhaaste beslissing inzake de Oranje-international nemen. De manager van the Blues wil eerst afwachten hoe de fitheid van Antonio Rüdiger zich ontwikkelt.

Aké staat al langere tijd op het lijstje van Chelsea, dat hem jarenlang onder contract had staan. In de zomer van 2017 nam Bournemouth de verdediger definitief over voor ruim 22 miljoen euro en sindsdien maakt hij een sterke ontwikkeling door.

Aké, die zaterdag nog uitviel met een blessure in het duel met Liverpool, is weer op diverse verlanglijstjes verschenen en ook Chelsea ziet een hereniging met de stopper zitten.

Chelsea verwacht dat Aké voor ongeveer 48 miljoen euro op te halen is bij Bournemouth. Afgelopen zomer werd de Nederlander ook al gelinkt aan een transfer, maar toen werd er gesproken over een bedrag van tussen de 70 en 85 miljoen euro.

Lampard is fan van de speler, maar volgens The Telegraph wil de coach aftasten hoe lang de geblesseerde Rüdiger nog afwezig zal zijn alvorens Chelsea besluit veel geld te spenderen aan Aké, die nog tot medio 2022 vastligt bij the Cherries.

De Londenaren mogen deze winter weer de transfermarkt op, nadat het transferverbod is gehalveerd. Lampard gaf eerder al aan dat hij rond de 175 miljoen euro kan spenderen in januari om zijn selectie te versterken.

Naast Aké worden ook Moussa Dembélé (Olympique Lyon), Timo Werner (RB Leipzig), Jadon Sancho (Borussia Dortmund) en Ben Chilwell (Leicester City) genoemd als mogelijke versterkingen.

Willems ondanks winst op Southampton ontevreden over eigen spel

Newcastle United boekte zondagmiddag een zeer belangrijke overwinning in de onderste regionen van de Premier League. The Magpies zegevierden op eigen veld met 2-1 over directe concurrent Southampton en zijn inmiddels op de ranglijst terug te vinden op een verdienstelijke tiende plaats. Jetro Willems speelde namens Newcastle United de gehele wedstrijd, maar is na afloop allesbehalve tevreden over zijn eigen optreden.

De 25-jarige Willems maakte vanmiddag de negentig minuten vol en speelde zo alweer zijn dertiende competitiewedstrijd dit seizoen voor Newcastle United. De voormalig PSV'er is als linkerwingback een vaste waarde in het 5-4-1-systeem van manager Steve Bruce en maakte recentelijk indruk met onder meer een doelpunt tegen Manchester City. Tegen Southampton kende hij echte een mindere beurt.

Willems completeerde slechts 24 van de 37 passes die hij verstuurde: een slagingspercentage van 67,6 procent. Van de veldspelers die tegen Southampton begonnen bij Newcastle United noteerden alleen centrumverdediger Paul Dummett (61,7 procent) en centrumspits Joelinton (57,1 procent) een lager slagingspercentage.

De linkspoot had verreweg de meeste balcontacten van alle Newcastle United-spelers (73) en kon verdedigend ook degelijke cijfers overleggen, met onder meer acht gewonnen duels (van de tien).

Toch is Willems na afloop opvallend kritisch op zichzelf. "Vandaag was het niet echt mijn dag, maar ik ben een mens en we hebben gewonnen, dus…", tweet de Nederlandse verdediger vlak na het laatste fluitsignaal schuldbewust.

De tweet van Willems kan op veel waardering rekenen onder zijn volgers: veruit het grootste deel van de reacties is positief. "Je bent een van onze beste spelers dit seizoen. Iedereen heeft wel eens een mindere dag", is momenteel het meest gelikete bericht op de tweet van Willems.

Uitslagen Premier League weekeinde
Everton - Chelsea 3-1
Bournemouth - Liverpool 0-3
Tottenham Hotspur - Burnley 5-0
Watford - Crystal Palace 0-0
Manchester City - Manchester United 1-2
Aston Villa - Leicester City 1-4
Norwich City - Sheffield United 1-2
Brighton & Hove Albion - Wolverhampton Wanderers 2-2
Newcastle United - Southampton 2-1

Uitslag Sparta Rotterdam - Heracles Almelo

Om 20.45 uur begon het duel tussen Sparta Rotterdam en Heracles Almelo. In een weinig hoogstaande wedstrijd wisten beide ploegen niet te scoren, het werd 0-0.

Sparta Rotterdam

0 - 0

Heracles Almelo

 
 Gele kaart: Mattheij, D.Duarte, Faye, Faye, (Sparta Rotterdam), Kiomourtzoglou, Osman, Pröpper, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: , Konings (90) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Harush
Abels
Mattheij
Vriends
Faye
Harroui (D.Duarte/59)
Smeets
Auassar
Rayhi (L.Duarte/64)
Dervisoglu (Piroe/77)
Ache
  Blaswich
Breukers
Pröpper
Knoester
Czyborra
Kiomourtzoglou
Osman
Merkel
Mauro Júnior (Bijleveld/89)
Dessers
Dos Santos (Konings/85)

15-jarige mogulskiester stunt bij World Cup-debuut

In het Finse Ruka is ook voor de mogulskiërs het World Cup-seizoen geopend. In het hoge Finse noorden stond één wedstrijd op het programma op de moguls, waarbij de skiërs op de hobbelpiste naar beneden gaan met twee sprongen tussendoor.

In de damesfinale was het de Franse olympisch kampioene Perrine Laffont die zich naar de winst wist te skiën en springen. De ogen waren echter ook gericht op Anri Kawamura: de Japanse is pas 15 jaren jong, werd vorig seizoen nog zesde op het WK junioren en pakte met een kleine achterstand bij haar World Cup-debuut de tweede plek. De Australische Britteny Cox completeerde het podium.

Laffont wint (Bron: YouTube)

Bij de mannen was het weer eens Mikael Kingsbury die de beste was. De Canadese veelvraat vierde zijn jubileum, het was zijn honderdste World Cup-wedstrijd en de cijfers zijn angstaanjagend: 82 podiumplekken en 57 zeges. De Japanner Ikuma Horishima pakte de tweede plek, voor de jonge Zweed Walter Wallberg.

Kingsbury wint (Bron: YouTube)

Eerste World Cup-zege skicrosser Mahler na spannende finale

Skicrosser Kristofor Mahler heeft zijn eerste World Cup-zege te pakken. In het Franse Val Thorens was de 24-jarige Canadees de beste in de tweede wedstrijd aldaar, nadat hij in de afgelopen jaren vooral veel geplaagd werd door blessures.

Mahler nam het in de finale op tegen de Zwitser Joos Berry en de Fransman Bastien Midol en Jean Frederic Chapuis. Naar die laatste is de piste vernoemd: Chapuis komt er vandaan en is drievoudig World Cup-kampioen, wereldkampioen en voormalig olympisch kampioen.

In de finale pakte Mahler gelijk al de leiding, maar Chapuis kwam er onderdoor en Berry werd uitgeschakeld: de Zwitser viel op zijn rug. Mahler nam al snel de leiding terug, ging vervolgens volle bak in de verdediging en wist de Fransen nét van het lijf te houden. Regerend World Cup-kampioen Midol werd tweede, voor Chapuis.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen was het Sandra Näslund die de beste start kende, maar de Zwitserse Fanny Smith nam de Zweedse al snel te grazen en sloeg zelfs een gaatje. Näslund probeerde uit alle macht een aanval te plaatsen, maar dat lukte niet en ze moest genoegen nemen met plek twee. World Cup-rookie Courtney Hoffos klopte haar Canadese landgenote India Sherret in de strijd om plek drie.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Hockey Hoofdklasse: Den Bosch verslaat Oranje-Rood, nederlaag Rotterdam

Op de laatste speeldag in de Hoofdklasse Heren voor de winterstop heeft Den Bosch de Brabantse derby gewonnen. Aan de Oosterplas werd Oranje-Rood met 3-2 verslagen. Tilburg verraste opnieuw. Na een 1-0 zege eerder op Amsterdam werd zondag Rotterdam met 3-2 aan de kant gezet. HGC had de handen vol aan Klein Zwitserland, maar pakte op de valreep drie punten. Jip Janssen scoorde alle doelpunten voor Kampong in het duel met Hurley (4-2).

Den Bosch - Oranje-Rood (3-2)
22' 0-1 Oranje-Rood Thibeau Stockbroekx
26' 1-1 Den Bosch Daniel Aarts
40' 2-1 Den Bosch Sebastien Dockier
56' 3-1 Den Bosch Sebastien Dockier
67' 3-2 Oranje-Rood Benjamin Stanzl
Met twee doelpunten en een assist vervulde Sebastien Dockier voor Den Bosch een hoofdrol in de Brabantse derby met Oranje-Rood. De Eindhovenaren kwamen aan de Oosterplas op voorsprong via Thibeau Stockbroekx. Mink van der Weerden had eerder al de 0-1 op zijn stick, maar zijn strafbal werd gehouden door Loïc van Doren. Na de gelijkmaker van Daniel Aarts bezorgde Dockier de nummer twee in de Hoofdklasse de overwinning. Het was voor de Bossche formatie de vijfde overwinning op rij. Oranje-Rood wisselde in de zes duels voor de winterstop winst en verlies af.

HC Tilburg - Rotterdam (3-2)
17' 1-0 (sc) HC Tilburg Max Kreft
21' 1-1 (sc) Rotterdam Kane Russell
43' 2-1 (sc) HC Tilburg Damon Steffens
47' 2-2 Rotterdam Jeroen Hertzberger
60' 3-2 HC Tilburg Rik Sprengers
De laatste weken voor de winterstop zit er zand in de motor van Rotterdam. In de laatste vier duels pakte de ploeg slechts vier punten en leed het de tweede nederlaag op rij. Dit keer was Tilburg met 3-2 te sterk. De Rotterdammers knokten zich twee keer succesvol terug na een achterstand. Toen de ploeg voor de derde keer op achterstand kwam, leek Rotterdam opnieuw op gelijke hoogte te komen, maar werd de treffer afgekeurd. Tilburg deed goede zaken in de strijd om de play-outs. Het liep drie punten uit op directe concurrent Klein Zwitserland. De zege op Rotterdam was de eerste overwinning sinds het ontstaan van de fusieclub in 2011.

Bloemendaal - Pinoké (3-2)
19' 0-1 Pinoké Martin Ferreiro
26' 1-1 Bloemendaal Arthur Van Doren
33' 2-1 (sc) Bloemendaal Jasper Brinkman
52' 2-2 Pinoké Dennis Warmerdam
66' 3-2 (sc) Bloemendaal Tim Swaen
Koploper Bloemendaal leek voor de derde keer dit seizoen op puntenverlies af te stevenen. Pinoké hield de Mussen lang in de tang. Na de 2-2 van Dennis Warmerdam leken de Steekneuzen een punt mee te nemen van ’t Kopje. Echter, in de slotfase voorkwam Tim Swaen met een rake strafcorner een puntendeling met Pinoké.

HGC - Klein Zwitserland (2-1)
50' 0-1 (sc) Klein Zwitserland Blake Wotherspoon
62' 1-1 (sc) HGC Maico Casella
69' 2-1 (sc) HGC Maico Casella
HGC had in de Haagse derby de handen meer dan vol aan Klein Zwitserland. Pas na rust vielen de doelpunten. Klein Zwitserland kwam op voorsprong via een rake strafcorner van Blake Wotherspoon, maar Maico Casella bezorgde HGC met twee treffers in de slotfase alsnog de overwinning. Met nog een inhaalduel op 15 december tegen Kampong zou HGC bij winst de tweede plaats op de ranglijst kunnen overnemen van Den Bosch.

Amsterdam - Almere (7-1)
13' 1-0 (sc) Amsterdam Boris Burkhardt
17' 1-1 (sc) Almere Stijn Jolie
22' 2-1 Amsterdam Tanguy Cosyns
32' 3-1 Amsterdam Boris Burkhardt
43' 4-1 Amsterdam Floris Middendorp
48' 5-1 (sc) Amsterdam Tanguy Cosyns
49' 6-1 (sb) Amsterdam Mirco Pruyser
70' 7-1 (sc) Amsterdam Teun Kropholler
Met een 7-1 zege op Almere sloot Amsterdam een slechte reeks van drie duels zonder overwinning af. Almere kwam nog wel op gelijke hoogte, maar na de 2-1 van Tanguy Cosyns was de tegenstand van de Almeerders gebroken. De ploeg van coach Pasha Gademan zal na de winterstop flink aan de bak moeten, want met twee punten uit dertien duels is Almere hekkensluiter in de Hoofdklasse Heren. Het gat met Hurley is slechts twee punten, maar het verschil met de veilige negende positie is al acht punten.

Kampong - Hurley (4-2)
10' 1-0 (sc) Kampong Jip Janssen
47' 2-0 (sc) Kampong Jip Janssen
57' 2-1 Hurley Noam Sheridan
61' 3-1 (sc) Kampong Jip Janssen
65' 3-2 Hurley Kenny Bain
68' 4-2 (sc) Kampong Jip Janssen
Jip Janssen was zonder twijfel de ‘man of the match’ bij Kampong. De strafcornerspecialist was verantwoordelijk voor alle vier de doelpunten van Kampong in het duel met Hurley. Met nog een inhaalduel te gaan tegen HGC zou Kampong op gelijke hoogte kunnen komen met Rotterdam, dat op een vierde plaats staat op de ranglijst. Een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs.

Conegliano en De Kruijf wereldkampioen clubteams dankzij uitblinkster Egonu

Volleybalster Robin de Kruijf is met haar Italiaanse volleybalclub Imoco Volley Conegliano wereldkampioen geworden. In de finale van het WK voor clubteams werd vrij eenvoudig het Turkse Eczacibaso Vitra opzijgezet ondanks dat Conegliano de eerste set verloor: (22-25, 25-14, 25-19, 25-21)

Robin de Kruijf was goed voor negen punten in de wedstrijd, maar de uitblinkster was Paola Egonu. De pas 20-jarige Italiaanse diagonaal speelster sloeg maar liefst 33 punten binnen voor haar team Imoco Volley Conegliano. Dat was uiteindelijk goed voor de winst in de finale.

Waar de finale tussen Imoco Volley Conegliano en Eczacibaso Vitra niet zo spannend was dat de halve finales wel. Toen had Conegliano het veel moeilijker met titelverdediger Vakifbank Istanbul. De wedstrijd ging over vijf sets en in die vijfde set kreeg Vakifbank Istanbul maar liefst acht wedstrijdpunten, maar alsnog ging de wedstrijd naar de Italiaanse ploeg. Ook toen was Egonu de uitblinkster. Ditmaal was ze goed voor 38 punten en had daarmee meer dan de helft van de punten binnengeslagen voor haar team.

Uitslag RKC - Heerenveen

sc Heerenveen heeft de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk gewonnen. De Waalwijkers leken een punt te pakken nadat Stijn Spierings een kwartier voor tijd met een prachtige treffer de gelijkmaker maakte, maar in de laatste tien minuten wist sc Heerenveen alsnog de verdiende winst te pakken.'

sc Heerenveen kreeg de beste kansen tegen RKC. De 0-1 van Rodney Kongolo was dan ook meer dan terecht, want daarvoor had Heerenveen al wat kansen laten liggen op de openingstreffer.

In de tweede helft was de 0-2 dichterbij dan de gelijkmaker, maar via een prachtig afstandsschot van Spierings werd het toch gelijk. Vlak na de gelijkmaker van Spierings kreeg Maatsen de grote kans om RKC op voorsprong te zetten, maar zijn inzet ging tegen de lat aan.

In de laatste tien minuten pakte Heerenveen toch de verdiende zege. Jens Odgaard maakte de 1-2, al leek daar wel sprake van buitenspel. De VAR bekeek het doelpunt maar kon niet duidelijk zeggen dat de scheidsrechter ongelijk had, waardoor het doelpunt werd goedgekeurd. In de extra tijd liep Heerenveen nog uit naar een 1-3 voorsprong via invaller Anders Dreyer.

Door de winst stijgt Heerenveen naar de vijfde plaats in de eredivisie. RKC blijft op de laatste plaats staan op vier punten van de voorlaatste ADO Den Haag.

RKC Waalwijk

1 - 3

sc Heerenveen

 75' Spierings    26' Kongolo
 83' Odgaard
 90+2' Dryer
 
 Gele kaart: Rienstra, (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 5.174
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Gaari (v.Weert/ 87)
H.Mulder
Delcroix
Bakari
Rienstra (Tahiri/63)
Spierings
Leemans
Maatsen
Vente
Sow (Bilate/46)
  Hahn
v.Rhijn
Dresevic
Botman
Floranus
Kongolo
Faik
J.Veerman (Bruijn/84)
v.Bergen
Odgaard
Ejuke (Dreyer/73)

Worst en Aerts winnen in het zand van Zonhoven

De vijfde ronde van de Superprestige in het Belgische Zonhoven is gewonnen door Annemarie Worst en Toon Aerts. Veldrijdster Worst versloeg in de sprint haar landgenote Ceylin del Carmen Alvarado. In de wedstrijd voor de mannen kwam Aerts solo over de finish. Mathieu Van der Poel stond niet aan de start, de wereldkampioen verkoos dit weekend een trainingsstage in Spanje.

Van een kopgroep van vijf rensters met Worst, Alvarado, Yara Kastelijn, Inge van der Heijden en de Italiaanse Maria Alicia Arzuffi bleven in de laatste ronde alleen Worst en Alvarado over. In de sprint op de finishstrook bleek Worst nipt de sterkste te zijn. Kastelijn finishte op een kleine tien seconden als derde.

Aerts ging met een klein voorsprong op Laurens Sweeck de laatst ronde in. Bij de befaamde kuil van Zonhoven ging Sweeck onderuit en was de strijd in het voordeel van Aerts beslist. Voor de regerend Belgisch kampioen was dit zijn tweede zege van het seizoen. Ondanks de duikeling in het mulle zand werd Sweeck tweede. Eli Iserbyt eindigde op de derde plaats.

Uitslag vrouwen
1. Annemarie Worst (NED)
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
3. Yara Kastelijn (NED)
4. Alice Maria Arzuffi (ITA)
5. Inge van der Heijden (NED)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Shirin van Anrooij (NED)
8. Manon Bakker (NED)
9. Laura Verdonschot (BEL)
10. Ellen van Loy (BEL)

Uitslag mannen
1. Toon Aerts (BEL)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Eli Iserbyt (BEL)
4. Quinten Hermans (BEL)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Corné van Kessel (NED)
7. Tom Pidcock (GBR)
8. Jens Adams (BEL)
9. David van der Poel (NED)
10. Marcel Meisen (DUI)

Mooie eerste damesestafette sluit eerste World Cup biatlonseizoen af

In het Zweedse Östersund is voor de biatletes de eerste estafette van het seizoen afgewerkt. Dat gebeurde in prachtige, winterse omstandigheden: de sneeuw kwam stevig naar beneden, wat een mooie race nog een tikkeltje mooier maakte.

Italië begon dankzij Lisa Vittozzi perfect, Karoline Offigstad Knotten en Linn Persson volgden namens Noorwegen en Zweden op een kleine vijtien seconden. Susan Dunklee (VS), Anaïs Bescond (Frankrijk), Karolin Horchler (Duitsland) en Dzinara Alimbekava (Wit-Rusland) zaten ook nog binnen veertig seconden.

Nicole Gontier gooide de Italiaanse leiding met dramatisch schieten weg, helaas niet de eerste keer dat ze erg veel mist. Elvira Öberg kon voor het thuisland de leiding overnemen en kreeg de Française Justine Braisaz met zich mee. Die viel nog even aan, zonder succes, en Öberg wisselde als eerste, voor Frankrijk. Denise Herrmann (Duitsland), Ingrid Landmark Tandrevold (Noorwegen) en Selina Gasparin (Zwitserland) volgden op een dikke tien tellen van Braisaz.

De derde Zweedse, Mona Brorsson, hield het hoofd prima koel en schoot tien keer raak, terwijl Aita Gasparin Zwitserland van de vijfde zelfs naar de verrassende tweede plek bracht. Op de ski's was ze iets langzamer en kwamen Vanessa Hinz (Duitsland) en Tiril Eckhoff (Noorwegen) voorbij, maar de laatste wissel was duidelijk: de voorste vier zaten binnen zeven seconden van elkaar en dus was het razendspannend, Oostenrijk volgde op zo'n twintig seconden.

De Zweedse slotloopster Hanna Öberg en de Noorse Marte Olsbu Røiseland werkten zich op de ski's al gelijk los van Lena Häcki (Zwitserland) en Franziska Preuss (Duitsland). Bij het liggend schieten had Öberg alle extra patronen nodig, maar ze voorkwam wel een strafronde en kon op 23 seconden van Røiseland weer verder, met Häcki en Preuss er nog tussen.

Røiseland kwam zeventien seconden voor Häcki aan bij de laatste schietbeurt, Öberg en Preuss volgden daar kort na. Met wat mazzel kwam de Noorse zonder strafronde weg, Öberg en Häcki konden dichterbij komen en doken tien seconden na haar de laatste ronde in, met Preuss er nog eens tien seconden achter. De Noorse zege kwam niet meer in gevaar, Preuss leek éven aan te sluiten, maar moest het ook weer laten gaan en Häcki nam Öberg op de sprint te grazen in een herhaling van een van de mooiste onderlinge duels ooit in het biatlon - de achtervolging op het WK junioren van 2016.

Hockey Hoofdklasse: Matla-show tegen Pinoké, eerste nederlaag SCHC

Het was op de laatste speeldag in de Hoofdklasse hockey voor de winterstop de dag van Frédérique Matla. In het duel met Pinoké stond er geen maat op de aanvalster van Den Bosch. Matla scoorde liefst zeven van de acht Bossche treffers. SCHC verloor haar ongeslagen status na de 2-0 nederlaag tegen Amsterdam in het Wagener Stadion. Oranje-Rood verspeelde punten in Den Haag tegen hdm en hekkensluiter HGC gaat de winterstop in met nul punten.

Pinoké - Den Bosch (0-8)
11' 0-1 (sc) Den Bosch Frédérique Matla
25' 0-2 Den Bosch Frédérique Matla
31' 0-3 Den Bosch Frédérique Matla
39' 0-4 Den Bosch Frédérique Matla
41' 0-5 (sc) Den Bosch Frédérique Matla
54' 0-6 (sb) Den Bosch Frédérique Matla
59' 0-7 Den Bosch Pleun van der Plas
68' 0-8 Den Bosch Frédérique Matla
Met zeven treffers drukte Frédérique Matla een enorme stempel op het duel met Pinoké. De overige treffer van Den Bosch kwam op naam van Pleun van der Plas. Matla sluit de eerste competitiehelft al met 25 doelpunten. Ze pushte in veertien duels veertien keer raak uit een strafcorner, maakte negen velddoelpunten en benutte twee strafballen. Den Bosch gaat de winterstop ook in als de nummer een in de Livera Hoofdklasse Dames.

Amsterdam - SCHC (2-0)
2' 1-0 Amsterdam Sosha Benninga
60' 2-0 Amsterdam Charlotte Vega
De topper in het Wagener Stadion werd gewonnen door Amsterdam. Daarmee kwam er een einde aan de ongeslagen reeks van dertien duels voor SCHC. Sosha Benninga opende de score al na twee minuten, waarna na een uur spelen Charlotte Vega de eindstand op het bord zette. De Amsterdammers zijn zelf al tien competitiewedstrijden op rij ongeslagen en in die reeks boekte de ploeg van coach Robert Tigges al de zesde overwinning op rij.

Bloemendaal - HGC (1-0)
11' 1-0 (sc) Bloemendaal Demi Hilterman
Voor het eerst sinds de derde speeldag boekte Bloemendaal weer eens een overwinning. Met de nipte 1-0 zege deden de Mussen ook goede zaken op de ranglijst. Bloemendaal passeerde Laren en staat nu negende met twee punten voor op de ploeg uit het Gooi. Het gepromoveerde HGC blijft ook na veertien speeldagen op nul punten staan. De Wassenaarse formatie verloor haar laatste 22 duels in de Hoofdklasse en evenaarde daarmee de reeks van Laren die tussen 1984 en 1987 ook 22 keer zonder punten het veld afstapte.

HDM - Oranje-Rood (2-2)
6' 0-1 (sc) Oranje-Rood Manuela Urroz
35' 1-1 (sc) HDM Pien van Nes
40' 1-2 Oranje-Rood Fiona Morgenstern
67' 2-2 HDM Tessa Beetsma
HDM maakte een einde aan een reeks van drie opeenvolgende nederlagen. Tegen Oranje-Rood pakte de Haagse formatie knap een punt: 2-2. Tessa Beetsma maakte vlak voor tijd de gelijkmaker. Hierdoor zag Oranje-Rood een vierde zege op rij in rook opgaan. De ploeg staat stevig op een vierde plaats op vier punten gevolgd door Hurley. hdm gaat als de nummer acht de winterstop in.

Kampong - Victoria (3-2)
17' 1-0 (sc) Kampong Renee van Laarhoven
23' 2-0 Kampong Michelle Simons
33' 2-1 (sc) Victoria Marise Weijschede
51' 3-1 Kampong Malou Pheninckx
64' 3-2 Victoria Marise Weijschede
Kampong boekte na vier competitiewedstrijden zonder zege eindelijk weer eens een overwinning. Het was ook pas de tweede winstpartij op de eigen Klapperboom. De Utrechtse formatie haalt de punten vooral buitenshuis. Met twintig punten uit veertien duels sluit Kampong de eerste competitiehelft af op een zesde plaats. Victoria blijft voorlaatste met vijf punten. Het gat met de veilige negende plaats in inmiddels opgelopen naar tien punten.

Laren - Hurley (0-1)
8' 0-1 (sc) Hurley Lieke van Wijk
Dankzij een doelpunt van Lieke van Wijk vroeg in de wedstrijd boekte Hurley de derde overwinning op rij. De ploeg van Patrick Bakker is al vijf duels ongeslagen. Laren leed de tweede nederlaag op rij en zag op de ranglijst Bloemendaal voorbij komen. Hierdoor staat de ploeg uit het Gooi op een playout-plek.

Uitslag FC Groningen - FC Utrecht

FC Utrecht heeft zondagmiddag voor het eerst in een maand tijd weer gewonnen in de Eredivisie. Bart Ramselaar groeide uit als supersub door tien minuten voor tijd het winnende doelpunt te maken tegen FC Groningen.

Met zijn gouden rol als invaller maakte Ramselaar een einde aan twee ellendige reeksen van Utrecht. Niet alleen hadden de Domstedelingen de laatste drie Eredivisie-wedstrijden verloren, er was ook al niet meer gescoord sinds het thuisduel met Fortuna Sittard op 3 november (6-0). Groningen verloor juist voor de tweede keer op rij na het verlies bij Fortuna Sittard.

FC Groningen

0 - 1

FC Utrecht

     81' Ramselaar
 
 Gele kaart: Hrustic, Matusiwa, (FC Groningen), v.Overeem, (FC Utrecht)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Memisevic
Itakura
Warmerdam
Hrustic
Matusiwa
Lundqvist (El Hankouri/80)
El Messaoudi (Gudmundsson/46)
Sierhuis (Benschop/70)
Asoro
  Paes
Klaiber
Janssen
Hoogma
v.d.Maarel
Maher
Gustafson
v.Overeem
Cerný (Ramselaar/69)
v.d.Streek (Bahebeck/78)
Kerk (Troupée/ 88)

Gewapende woningoverval in Roosendaal

Zaterdagavond werd op een woning aan de Christiaan Huijgensstraat in Roosendaal een gewapende overval gepleegd. Er raakte niemand gewond.

Het incident gebeurde rond 23.00 uur. De bewoner van een portiekwoning werd door vier gemaskerde mannen overvallen, zij drongen zijn woning binnen. Het viertal had een vuurwapen en bedreigde de bewoner. De woning werd doorzocht, waarna de mannen met de buit (wat er is gestolen wordt nog onderzocht) er vandoor gingen. Ze stapten in een zilvergrijze auto, welke geparkeerd stond in een parkeervak ter hoogte van de portiekwoningen aan de Christiaan Huijgensstraat en reden weg richting de Gastelseweg.

Weet je meer over deze daders of de vluchtauto?
De politie onderzoekt de gewapende overval en zoekt mensen, die meer over dit incident weten. Je kunt ze bellen op 0900-8844, WhatsAppen via 06-12207006 of anoniem: 0800-7000.

Italië wint ploegachtervolging, Oranje zesde

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Kazachstan is de ploegachtervolging bij de mannen gewonnen door Italië. De Zuid-Europeanen klokten 3.46,17. Canada werd tweede, Rusland derde.

Nederland, een gelegenheidsteam vandaag met Patrick Roest, Chris Huizinga en Tjerk de Boer, had de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen gewonnen, maar kwam nu niet verder dan plek zes. Hun tijd was 3.50,93.

Canadese vrouwen winnen ploegachtervolging, Oranje weer tweede

Canada heeft bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Kazachstan de ploegachtervolging bij de vrouwen gewonnen. Blondin, die eerder vandaag de 1.500 meter won, Maltais en Weidemann waren met 3.00,23 Nederland net te snel af.

Nederland, met Wüst, De Jong en Wijfje, eindigde, net als tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd dit seizoen, als tweede in 3.00,34. Rusland werd derde.

Zweeds en Turks goud op EK veldlopen

Op het Europees kampioenschap veldlopen in Lissabon heeft Robel Fsiha de titel bij de mannen gepakt. De 23-jarige in Eritrea geboren Zweed, nationaal kampioen op de halve marathon en de tien kilometer op de weg, liep in de slotfase verrassend weg bij de Keniaanse Turk Aras Kaya en legde de ruim tien kilometer af in 29:59 minuten. Yemaneberhan Crippa bezorgde Italië het brons door de Zwitser Julien Wanders van het lijf te houden, Stan Niesten (30e) en Mike Foppen (33e) kwamen niet in de buurt.

Vrouwen
Bij de vrouwen was al snel duidelijk dat er maar twee kanshebsters waren: de Keniaanse Turkse Yasemin Can had binnen een halve kilometer alleen de Noorse Karoline Bjerkeli Grøvdal nog bij zich en na een paar kilometer moest ook zij lossen. Heel even leek Grøvdal in de buurt te komen, maar Can herpakte zich en won vijftien seconden voor de Noorse. Samrawit Mengsteab pakte namens Zweden het brons, door Fionnuala McCormack uit Ierland nét achter zich te houden. Nederlandse dames waren niet van de partij.

Junioren
Voor Nederland was er eerder op de dag wel eremetaal: Jasmijn Lau pakte het zilver bij de vrouwen onder 23 jaar, waar Jasmijn Bakker vierde werd. Anne Emilie Møller uit Denemarken pakte er met overmacht het goud, terwijl de Fransman Jimmy Gressier bij de mannen onder 23 een maat te groot was voor Elzan Bibic uit Servië. Bij de wedstrijden tot 20 jaar ging het damesgoud naar de Italiaanse Nadia Battocletti, terwijl de Noor Jakob Ingrebigtsen voor het vierde jaar op rij de mannentitel won.

Sarah McDonald, James McMurray, Alexandra Bell en Jonny Davies wonnen namens de Britse ploeg het goud op de gemengde estafette, waar Wit-Rusland en Frankrijk het podium completeerde.

Uitslag Vitesse - Feyenoord

Joseph Oosting heeft zijn eerste wedstrijd als trainer van Vitesse niet in winst weten om te zetten. In Arnhem kwam de thuisploeg niet verder dan een 0-0 tegen Feyenoord.

Meest opvallende moment was er na tien minuten in de wedstrijd. Feyenoord-doelman Nick Marsman veroorzaakte een penalty, die vervolgens werd gemist door Tim Matavz. Scheidsrechter Pol van Boekel wilde de strafschop over laten nemen vanwege te vroeg uitkomen van Marsman, maar de VAR greep in en de beslissing werd teruggedraaid.

In het vervolg van de wedstrijd waren de grootste kansen voor Feyenoord. Jens Toornstra en Orkun Kokcü raakten de lat. Luis Sinisterra wist wel te scoren, maar aangever Nicolai Jorgensen stond buitenspel. Jorgensen had vlak voor tijd ook nog één kans op 0-1, maar zijn inzet ging over. 

Vitesse

0 - 0

Feyenoord

 
 Gele kaart: Bazoer, Linssen, Bero, (Vitesse), Malacia,Toornstra, Jörgensen, (Feyenoord)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.455
Arbiter: Van Boekel
Bijzonderheden: Matavz mist penalty (11).
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Lelieveld
Doekhi
Obispo
Clark
Bazoer
Foor (Honda/81)
Bero
Dicko (Grot/75)
Matavz
Linssen
  Marsman
Geertruida
Botteghin
Senesi
Malacia
Toornstra
Fer
Kökcü
Berghuis
Jörgensen
Sinisterra (Larsson/88)

Slechtste prestatie ooit rugby sevensploeg Fiji, Zuid-Afrika imponeert

De rugbyers van Fiji hebben hun slechtste prestatie ooit neergezet in de Seven's World Series. De ploeg kwam tijdens het openingstoernooi van het seizoen, in Dubai, voor het eerst in de 21-jarige geschiedenis van de World Series níet tot de kwartfinales.

In de finale nam Nieuw-Zeeland, dat de halve finale met 19-12 van Engeland won, het op tegen de Zuid-Afrikanen, die Samoa met 38-7 overtuigend aan de kant hadden gezet. De eerste helft van de finale was eigenlijk één lange Zuid-Afrikaanse aanval, waarbij Scott Curry een try met een briljante verdedigende move wist te voorkomen...tot de Zuid-Afrikanen er tóch doorheen kwamen: Siviwe Soyizwapi scoorde de eerste try.

Na rust gingen de Zuid-Afrikanen gewoon door met volle bak aanvallen en dat leverde na twee minuten een try van Chris Dry op. Met een minuut te gaan kon Nieuw-Zeeland eindelijk eens aanvallen, maar al binnen de kortste keren lieten ze de bal vallen. Seabelo Senatla was er als de kippen bij, wipte de bal zijn handen in en als Senatla op stoom is kan de rest het vergeten: met een bloedsnelle run werkte hij zich naar de andere kant en besliste hij het duel, 15-0.

Hoogtepunten van de finale (Bron: YouTube)

Ning is Nederlanders de baas op 1.500m

De 1.500 meter voor mannen op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Kazachstan is gewonnen door Ning Zhongyan. De 20-jarige Chinees, die zijn eerste WB-zege boekte, reed met 1.44,91 een nieuw baanrecord.

Patrick Roest, gisteren de beste op de 10.000 meter werd tweede in 1.45,08. Kjeld Nuis, die tegen Ning moest rijden, reed de derde tijd in 1.45,21. Thomas Krol, die de 1.000 meter dit weekend won, werd vierde in 1.45,50 en Marcel Bosker (1.46,30) eindigde als zevende.

De Belg Mathias Vosté won eerder vandaag de 1.500 meter in de B-groep in 1.46,95.

Blondin is Wüst en Bowe de baas op schaatsmijl

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Kazachstan heeft Ivanie Blondin de 1.500 meter voor vrouwen op haar naam geschreven. De Canadese klokte met 1.55,59 een nieuw baanrecord.

Ireen Wüst eindigde als tweede in 1.55,88 voor Brittany Bowe in 1.55,96. Antoinette de Jong eindigde met plek vier en 1.56,23 net naast het podium. Melissa Wijfje (1.56,83) eindigde als zevende, Reina Anema (1.58,94) werd dertiende.

De 1.500 meter voor vrouwen in de B-groep werd eerder vandaag gewonnen door Martina Sáblíková in 1.57,50.

NHL: Aho en Hurricanes wervelen langs Wild

De ijshockeyers van de Carolina Hurricanes hebben een ruime thuiszege geboekt. De Minnesota Wild werd met 6-2 aan de kant geschoven en vooral de jonge Fin Sebastian Aho schitterde.

Ryan Donato bracht Minnesota nog snel op voorsprong, maar Lucas Wallmark en Andrei Svechnikov draaiden het om. In de tweede periode trok Aho twee keer doel, Mats Zuccarello was tussendoor namens de bezoekers trefzeker.

Op aangeven van Aho - zijn tweede assist - zorgde Joel Edmundson in de derde periode voor 5-2 en kort voor tijd was het de Fin zelf die met een shorthanded goal zijn hattrick voltooide: 6-2.

Uitslagen NHL zaterdag
Philadelphia Flyers - Ottawa Senators 4-3
Vancouver Canucks - Buffalo Sabres 6-5 OT
Boston Bruins - Colorado Avalanche 1-4
Carolina Hurricanes - Minnesota Wild 6-2
Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 3-5
Florida Panthers - Columbus Blue Jackets 4-1
St Louis Blues - Toronto Maple Leafs 2-5
Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks 7-1
Nashville Predators - New Jersey Devils 6-4
Dallas Stars - New York Islanders 3-1
Calgary Flames - Los Angeles Kings 4-3

Aho schittert (Bron: YouTube)

Opnieuw preventief gefouilleerd in Breda

Afgelopen nacht is in Breda de tweede aangekondigde actie van start gegaan, waarbij de politie het uitgaanspubliek preventief mag fouilleren. In eerdere afstemming met de gemeente Breda, het Openbaar Ministerie en de politie is deze maatregel genomen om op die manier inzicht te krijgen in de omvang van het aantal wapens dat in omloop is tijdens een stapavond. De maatregel duurt een half jaar.

Sinds dit najaar is een deel van de binnenstad van Breda aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In het kader daarvan hebben agenten in de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 december op meerdere locaties in de binnenstad preventief gefouilleerd. De actie begon in de Reigerstraat en verplaatste zich via de Havermarkt richting de Vismarktstraat. Het publiek wat de Vismarktstraat in wilde werd gecontroleerd. Passanten en voertuigen die zich vanaf de Haagdijk richting het centrum begaven zijn ook gecontroleerd. Tot slot zijn controles uitgevoerd in de Visserstraat en Adriaan van Bergenstraat.

Een persoon droeg gisteren een mes bij zich. Het mes is in beslag genomen en de man heeft een bekeuring gehad. Verschillende personen liepen, toen zij aankwamen bij de controle, weg van de politie. Ook zij zijn door agenten achterhaald en gefouilleerd.

Tijdens de nacht in Breda is er samengewerkt tussen de BOA’s van de gemeente Breda, portiers, politie en SOS-teams. SOS is een samenwerking tussen Gemeente Breda, de politie en de horecaondernemers. Samen zetten zij gastheren in om stappers welkom te heten en indien nodig aan te spreken op hun gedrag.

Preventief fouilleren in Breda (Afbeelding: Politie)
Preventief fouilleren in Breda (Afbeelding: Politie)

Ruzie in de kroeg eindigt in steekpartij; 2 gewonden

Een ruzie in een kroeg aan de Dordtselaan in Rotterdam werd vannacht op straat verder uitgevochten. Het mondde uit in een steekincident waarbij twee mannen gewond raakten. De politie hield al snel daarna drie verdachten aan.

De kroeg in Rotterdam-Zuid was nog open, toen er vannacht om iets voor vieren een ruzie ontstond. De mannen vochten het op straat verder uit. Tijdens het incident is er met glazen flessen geslagen. Ook werd er gestoken met een nog onbekend voorwerp. De hulpdiensten waren er snel en ontfermden zich over de slachtoffers. Twee mannen raakten gewond, van wie eentje ernstig. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De politie startte meteen een onderzoek en sprak met getuigen. En met succes: na een achtervolging hielden ze op de Brielselaan drie verdachten aan. En omdat getuigen een vuurwapengelijkend voorwerp hadden gezien, is er ingezet met een benaderingstechniek voor gevaarlijke verdachten, (BTGV) Hierbij trekken agenten hun wapens tijdens de aanhouding en lossen zo nodig een waarschuwingsschot. De mannen van 27, 32 en 44 jaar uit Rotterdam zijn mee naar het bureau.

Twintig boetes uitgedeeld bij taxicontrole

Zaterdagavond heeft er een uitgebreide taxicontrole plaatsgevonden in Arnhem. Dat gebeurde in de buurt van het Gelredome, waar op dat moment een evenement gaande was. Er werden twintig boetes uitgeschreven. Meerdere chauffeurs hadden hun papieren niet op orde, reden te hard of hielden zich niet aan de rusttijden.

De controle werd gehouden door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), Gemeente Arnhem en de politie. Er werd bewust tijdens een evenement gecontroleerd om te zorgen dat het taxivervoer goed verloopt tijdens een druk moment. Ook de verkeersveiligheid is op zo’n moment een extra aandachtspunt, daarom werd er door de politie op snelheid gecontroleerd. Burgemeester Marcouch van Arnhem: “Met deze actie willen we illegale taxichauffeurs en chauffeurs weren die de regels aan hun laars lappen. Chauffeurs die hun werk op een eerlijke en professionele manier uitvoeren, moeten er van op aan kunnen dat zij niet hoeven te concurreren met onprofessionele chauffeurs die ritten aanbieden tegen woekerprijzen. Ook Arnhemmers en bezoekers moeten er op kunnen vertrouwen dat ze veilig en met een betrouwbare chauffeur de weg op gaan."

Overtredingen
Meerdere chauffeurs bleken zaterdagavond geen ontheffing voor de busbaan te hebben, terwijl ze er wel gebruik van maakten. Er waren ook meerdere taxichauffeurs die minder rust hadden genomen dan verplicht is. Verder werden er boetes uitgeschreven vanwege een verlopen taximeter, het niet hebben van een chauffeurspas en voor een taxi met meer zitplaatsen dan toegestaan. De politie controleerde op snelheid: een van de taxichauffeurs reed bijna vijftig km/u te hard.

De komende tijd zullen taxi’s vaker gecontroleerd worden rond evenementen in Arnhem.

Déjà-vu: Wederom aanhoudingen in Den Haag

Welkom bij het déjà-vu bericht van vandaag. In totaal hielden agenten tussen zaterdagmiddag en zaterdagnacht in Den Haag negentien personen aan voor onder andere openlijke geweldpleging, (voorbereidingshandelingen en poging) brandstichting, bezit van illegaal vuurwerk en de APV.

Vuurwerkbom
Een melding rond 12.30 uur bij de politie na de vondst van een vuurwerkbom in een plantenbak voor een woning aan de Zeezwaluwstraat. De politie nam het projectiel in beslag voor nader onderzoek.

Heterdaad poging brandstichting
Rond 17:15 uur hield een melder op de Badhuisstraat drie jongens vast, in de leeftijden van 11, 12 en 13 jaar uit Duindorp, die bezig waren met het spiritus en vuurwerk, vermoedelijk voor het maken van een molotovcocktail. De drie zijn meegenomen naar het politiebureau en gehoord. De drie jongens zijn inmiddels in vrijheid gesteld en kregen een gedragsaanwijzing opgelegd. De 12 en 13-jarige moeten zich op een later tijdstip verantwoorden bij het Openbaar Ministerie in een TRIP-zitting.

Rond 20:15 uur hield de politie op de Houtrustweg twee jongens van 16 en 17 jaar aan die een fles benzine onder het zadel van een scooter vervoerden.

Openlijk geweldpleging en brandstichting
Rond 22:00 uur hielden agenten in de Hoogkarspelstraat zes jongens, aan - een 13-jarige uit Den Haag, een 15-jarige uit Leidschendam en drie jongens van 19 en een van 17 uit Zoetermeer - voor openlijke geweldpleging en brandstichting. De zes worden er van verdacht met zwaar vuurwerk vernielingen te hebben verricht.

Rond 23:00 uur hield de politie op de Medemblikstraat zes jongens, vijf van 15 jaar en een van 14 jaar uit Den Haag, aan voor openlijke geweldpleging. De zes waren betrokken bij de vernieling van vuilcontainers.

Illegaal vuurwerk
In de omgeving van het Monnikendamplein en de Volendamlaan stond een grote groep jongeren. Ze staken zwaar illegaal vuurwerk af, regelmatig waren zeer harde knallen te horen. In de groep hield de politie rond 23:30 uur een 19-jarige man uit Den Haag aan voor de APV (artikel 2.1). Aan het politiebureau kreeg hij na verhoor een bon mee.

Daarna splitte de groep in kleine groepjes uit elkaar. Agenten controleerde vervolgens zowel de identiteit van de personen in de groepjes, als het in bezit hebben van vuurwerk. Bij deze controle werd op het Castricumplein rond 23:45 uur nog een 17-jarige Hagenaar aangehouden voor het in bezit hebben van illegaal vuurwerk.

Meerdere branden
In de omgeving Escamplaan, Purmerendstraat en Monnickendamplein zijn diverse containerbranden geweest en werd er door personen zwaar vuurwerk afgestoken. Tegen middernacht waren er op meerdere locaties in Den Haag branden, waarvan niet van iedere brand de oorzaak bekend is. Door adequaat optreden van de brandweer kon een duinbrand ter hoogte van de Harteveltstraat snel worden geblust.

Handbalsters verliezen van Duitsland op WK

Nederland heeft in de eerste wedstrijd van de hoofdronde op het WK handbal in Japan verloren van Duitsland. De Duitse vrouwen waren met 23-25 te sterk. Ondanks de nederlaag heeft Oranje nog goede vooruitzichten op het bereiken van de halve finales.

Het Nederlandse team van bondscoach Emmanuel Mayonnade begon slordig aan de wedstrijd en keek al snel tegen een 1-4 achterstand aan. Na de openingsfase kwam Oranje beter in haar spel en maakte de achterstand goed. Vlak voor rust nam Nederland een voorsprong van drie punten maar de Duitsers kwamen in de slotseconden terug tot op een punt: 12-11.

Na rust was Duitsland, dat gecoacht wordt door de Nederlander Henk Groener die tussen 2009 en 2016 bondscoach van de Nederlandse vrouwen was, de bovenliggende partij. Mede dankzij de ijzersterke Duitse keepster wist Nederland in het eerste kwartier maar vier keer te scoren. Duitsland bleef scoren en liep uit naar 17-22. In de slotfase kwam Oranje terug tot op twee punten maar Duitsland gaf de wedstrijd niet meer uit handen.

Door het verlies lost Duitsland Nederland af als koploper in de groep. Omdat punten uit de eerdere groepsfase meegenomen zijn naar de hoofdronde heeft Nederland nog steeds goede kansen op de halve finales. Nederland speelt maandagochtend om 10.00 uur tegen Denemarken. Op woensdag volgt de slotwedstrijd tegen Zuid-Korea.

Stand hoofdgroep I
Duitsland 3- 5
Nederland 3- 4
Noorwegen 2- 2
Servië 3- 2
Zuid-Korea 3- 2
Denemarken 2- 1

13-jarige beroofd van oordopjes

Zaterdagavond werd op het Baskensburgplein in Vlissingen een 13-jarige jongen bedreigd en bestolen door twee onbekende jongens. Het incident gebeurde rond 19.40 uur. Het slachtoffer uit Vlissingen stond met een andere jongen op het Baskensburgplein in de buurt van de kruising van de President Rooseveltlaan met de Beatrixlaan en werd door twee jongens mondeling bedreigd. Daarna beroofde het tweetal hem van een setje oordopjes, waarna zij op de vlucht sloegen.

De jonge overvallers zijn ongeveer 15 jaar oud en droegen beiden een gewatteerde North Face jas met een muts over hun hoofd. Ze hadden beiden een donkere huidskleur. De politie roept getuigen op zich te melden via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook tips via WhatsApp achterlaten behoort tot de mogelijkheden. 

Schulting verovert goud op 1000 meter, zilver voor Van Kerkhof op 500 meter

Op de slotdag van de vierde wereldbekerwedstrijd in Shanghai heeft Suzanne Schulting de 1000 meter op haar naam geschreven. De wereldkampioene hield Seo Whi-min en Kim Boutin achter zich. Yara van Kerkhof pakte het zilver op de tweede 500 meter van dit weekend.

In de finalerace loerde Schulting op het juiste moment om toe te slaan. Met een actie binnendoor kwam ze op de tweede plek te zitten en na een klein missertje bij het luiden van de bel werd het nog even spannend. Schulting hield haar balans en ging in de laatste meters vol gas op Seo Whi-min af. Op de streep wist de Nederlandse haar schaats als eerste over de lijn te drukken. Met een miniem verschil pakte Schulting het goud voor Seo. De bronzen plak was voor de Canadese Boutin. Rianne de Vries strandde in de halve finales van de 1000 meter.

Van Kerkhof reed in de finale van de 500 meter achter de Poolse Natalia Maliszewska, Kexin Fan en Martina Valcepina als vierde. De Chinese kwam in de laatste bocht langszij bij Maliszewska, die weggleed en Valcepina meenam in haar val. Van Kerkhof bleef wel op een been en pakte het zilver achter een dolblije Fan. Het brons ging naar naar de eveneens Chinese Chunyu Qu. De B-finale werd gewonnen door Lara van Ruijven, zij eindigde daarmee als zesde.

Bij de mannen was Daan Breeuwsma op de 1000 meter toegevoegd aan de A-finale na een penalty voor de Chinees Ziwei Ren. In die finale nam Tianyu Han vanaf de start de leiding en ging op het goud af. In de laatste bocht probeerde Shaoang Liu hem nog te passeren, maar ook deze aanval wist Han af te slaan. Hij pakte het goud, voor Liu en de Zuid-Koreaan Park Ji-won. Breeuwsma eindigde als vierde. Voor Bram Steenaart en Friso Emons waren de kwartfinales het eindstation. 

Op de 500 meter pakte Itzhak de Laat de winst in de B-finale, na een mooie inhaalactie halverwege de race. Voor Dylan Hoogerwerf eindigde de 500 meter in de kwartfinales. Hij probeerde daarin vanaf de derde plek naar voren te gaan, maar slaagde daar niet in. Voor zijn ultieme laatste poging in de bocht voor de finish kreeg Hoogerwerf een penalty.

Op de 3.000 meter aflossing veroverden Schulting, Van Kerkhof, Rianne de Vries en Lara van Ruijven voor het eerst dit seizoen een medaille. De koppositie in de finale wisselde per ronde. Schulting reed in de slotronde naar het zilver, achter Canada.

De mannen, met Breeuwsma, Itzhak de Laat, Dylan Hoogerwerf en Melle van 't Wout, moesten op de 5.000 meter aflossing genoegen nemen met de vierde plek.

Baanrenner Eefting pakt World Cup-zilver

Baanwielrenner Roy Eefting heeft tijdens de World Cup in het Nieuw-Zeelandse Cambridge het zilver gepakt op de scratch. De Harderwijker, die vorige week in Hong Kong nog de beste was, opende in de slotfase volle bak de aanval vanuit het peloton, maar kwam nét tekort om de ontsnapte Oekraïner Roman Gladysh bij te halen. Christos Volikakis uit Griekenland completeerde het podium.

Sprint mannen
Bij afwezigheid van de dominante Nederlanders konden andere namen het podium bestijgen. De winst ging naar de Pool Mateusz Rudyk, die in twee fraaie heats de Japanner Tomohiro Fukaya versloeg. Met het oog op de Spelen in Tokyo volgend jaar komen de Japanners flink opzetten en er was ook een derde plek voor de ploeg, die vrijdag de teamsprint al won: Yudai Nitta versloeg de Australiër Nathan Hart in de strijd om brons.

Madison mannen
De Nieuw-Zeelanders Aaron Gate en Campbell Stewart begonnen ijzersterk en al snel was duidelijk dat alleen Kelland O'Brien en Cameron Meyer mogelijk tegenstand konden bieden. De buurlanden namen drie keer een ronde voorsprong op de rest, maar de thuishelden pakten er nóg een ronde bij en wonnen met flinke overmacht. Australië werd tweede, de Italianen Michele Scartezzini en Francesco Lamon pakte de derde plek in een mooie strijd met de VS.

Keirin vrouwen
De halve finales werden opgeschrikt door een harde val van Daria Shmeleva, waarna de 25-jarige Russische - gelukkig wel bij bewustzijn - naar het ziekenhuis werd vervoerd. In de finale was de Zuid-Koreaanse Lee Hye-jin de baas: in de slotronde slingerde ze een indrukwekkende turbo aan en daar had niemand een antwoord op. Lauriane Genest pakte namens Canada de derde plek, Stephanie Morton uit Australië bleef de dit seizoen verrassend sterke Indonesische Crismonita Dwi Putri nipt voor en werd derde.

Omnium vrouwen
De Japanse Yumi Kajihara is met haar 22 jaar al drie jaar met afstand de beste omniumrijdster in Azië, maar nu lijkt een wereldwijde doorbraak ook een feit. Ze begon met winst op de scratch en werd tweede op de tempo- en afvalkoers, waarna ze haar voorsprong met een prima puntenkoers kon verdedigen. De Amerikaanse Jennifer Valente kwam nog het dichtst in de buurt en werd tweede, waarbij ze de Canadese Allison Beveridge van het lijf hield.

Bizot: "Fantastisch om mijn naam naast die van Van der Sar te zien staan"

AZ boekte zaterdagavond een comfortabele 0-3 zege op PEC Zwolle. Het betekende dat Marco Bizot voor de 21e keer dit kalenderjaar zijn doel schoon wist te houden in de Eredivisie, waarmee hij de prestatie van Ed de Goeij bij Feyenoord in 1991 weet te evenaren. 

Totaal behaalde de doelman van de Alkmaarders in 2019 al 29 clean sheets, waarmee hij een reeks van Edwin van der Sar evenaart. "Fantastisch, om mijn naam naast die van Van der Sar te zien staan. Dat is een enorme eer. Wie weet zit er nog meer in", zegt Bizot in gesprek met NH Nieuws.

Tegenover het ANP vult hij aan: "Ik was daar tot voor kort niet zo mee bezig. Maar de laatste weken werden steeds meer lijstjes onder m'n neus geschoven. Toen dacht ik: dit is toch wel iets bijzonders. Het is een grote eer om tussen die grote namen te staan."

"De laatste weken zaten er wedstrijden bij die voor mij eerlijk gezegd echt saai waren. Ik had steeds weinig te doen. Dan kwam ik alleen in de laatste minuten af en toe in beeld."

"Maar vandaag had ik in de eerste helft aardig wat te doen en na rust nog iets meer. Voor een keeper is dat fijn", vervolgt de sluitpost na de ruime zege van AZ in Zwolle. "De focus ligt wel op de drie punten, die nul is gewoon iets dat er mooi bij komt."

Alleen Piet Schrijvers (22 keer in 1971 voor FC Twente) en Heinz Stuy (24 keer voor Ajax in 1971) hielden tot dusver vaker in Eredivisie-verband de nul in een kalenderjaar.

"Op de bank ging het er de laatste minuten over dat we écht de nul moesten houden, omdat Marco daarmee een record zou halen. Ik weet alleen niet welk record", reageert AZ-trainer Arne Slot in gesprek met FOX Sports.

Voor zijn ploeg wachten nu wedstrijden tegen Manchester United (donderdag) en Ajax (zondag). "Dit geeft veel vertrouwen. Maar deze groep heeft al sowieso ontzettend veel vertrouwen."

Kuyt countert kritische geluiden: "Ik zou graag de discussie met hem aangaan"

Willem van Hanegem leverde onlangs forse kritiek op Dirk Kuyt, die bij Feyenoord de Onder-19 onder zijn hoede heeft. De Kromme schreef in zijn column in het Algemeen Dagblad dat Kuyt trainingen schrapt, om zelf in het buitenland wedstrijden te bezoeken of te spelen. In gesprek met RTV Rijnmond reageert de trainer van het hoogste jeugdelftal van de Rotterdammers op die aantijgingen.

"Kritiek is altijd goed, daar word je beter van. Zeker met elkaar, met de spelers en de trainers proberen we elke dag beter te worden. Feyenoord maakt hele grote stappen de afgelopen jaren met het nieuwe complex voor het eerste elftal en de jeugd."

"Ik weet dat er nog heel veel dingen beter kunnen, dat doe je met de mensen intern die betrokken zijn. Dat zijn spelers, trainers en stafleden. Ik ben heel veel aanwezig op de academy en kan alleen maar zeggen dat we heel veel goede dingen doen", begint Kuyt over de kritiek op de jeugdopleiding.

"Dat zou je aan hen moeten vragen, want ik heb ze niet gezien en ze hebben het niet aan mij gevraagd. Ik ben wel benieuwd wat daar de reden van is", antwoordt de oud-international op de vraag waarom er gesteld wordt dat de jeugdopleiding van Feyenoord 'niet met zijn tijd is meegegaan'.

"Ik heb heel veel respect voor Willem van Hanegem, een fantastisch mens. Hij was ook aanwezig bij mijn afscheidswedstrijd. Ik zou graag de discussie met hem aangaan, maar ik heb hem nog nooit op de academy gezien."

"Hij is van harte welkom. Ik wil beter worden en als hij dingen heeft waarvan ik kan leren, heel graag. Iemand als Wim Jansen loopt hier dagelijks rond en heeft ook kritiek op mij, daar word ik alleen maar beter van", vervolgt Kuyt, wiens ploeg zaterdag met 0-3 onderuit ging tegen Ajax Onder-19.

Hij wordt tevens gevraagd wordt naar het kritische artikel in het Algemeen Dagblad. "Het is lastig daar iets van te vinden, want ik weet niet welke spelers dat zijn. Ik zeg altijd tegen mijn jongens dat ze binnen kunnen lopen en dat we voor ze klaarstaan."

Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop

In Amsterdam, aan het Prinseneiland vinden we dit pareltje. Ja, een pareltje, want volgens de makelaar gaat het om een 'once in a lifetime upportunity'. Het aanbod? Een woonboot met seperaat bedrijfsvaartuig. De kanttekening? "Het woonschip in combinatie met het bedrijfsvaartuig wordt verkocht als gezien inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken en zonder keuring op de werf. Gezien de staat waarin het woonschip verkeert, is een financiering hierop niet mogelijk."

Voor iets minder dan een half miljoen euro kan dit unieke plekje voor jou zijn. Let wel dat je naast de koopsom, ook nog zo'n 600 euro per jaar aan liggeld kwijt bent voor het woonschip én bijna 500 euro per jaar voor het bedrijfsvaartuig. 

Liever alle foto's onder elkaar? Check dan snel de laatste pagina! 

Rijp voor de sloop  (Foto: Funda)
Rijp voor de sloop (Foto: Funda)

Pedo is boos: 'anti-discriminatiewet discrimineert pedo's'

Kent u hem nog? Norbert de Jonge, oud-bestuurslid van de verboden pedoclub 'Martijn' en secretaris van Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit? Hij heeft weer eens van zich laten horen met een duidelijke boodschap

Afgelopen week werd er in de Tweede Kamer een initiatiefwet behandeld dat het 'non-discriminatiebeginsel' in de grondwet moet uitbreiden. Op dit moment luidt artikel 1 van de grondwet: 'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.'

D66, GroenLinks en de PvdA willen dat dit wordt uitgebreid zodat discriminatie vanwege "handicap of seksuele gerichtheid" niet meer is toegestaan. De PVV en de SGP zien echter geen heil in het voorstel. Zij zijn van mening dat alle aparte categorieën geschrapt kunnen worden zodat enkel "discriminatie op welke grond dan ook niet is toegestaan" overblijft. 

Norbert de Jonge is van mening dat met het wijzigen van de grondwet pedo's worden gediscrimineerd: "De wetgever wil dat  gelijkebehandelingswetgeving expliciet seksuele minderheden beschermt, maar wil tegelijkertijd per se pedofielen buitensluiten, en wringt zich daarvoor in juridische bochten. Het gevolg is dat de wetgever glashard pedofielen discrimineert, nota bene in wetgeving die bedoeld is om discriminatie te voorkomen."

Hij vervolgt: "Nederland discrimineert glashard mensen die kenbaar maken pedofiele gevoelens te hebben. Boris van der Ham, die als homoseksueel bij een (andere) minderheid hoort, en die voorzitter is van het Humanistisch Verbond, zou zich moeten schamen dat hij aanzet gaf om pedofielen buiten te sluiten in de Grondwet - middels "hetero- of homoseksuele", nota bene - in plaats van trots erover te tweeten afgelopen woensdag. Dit geldt voor iedereen die achter deze discriminatie staat. Het COC en Rutgers houden zich ook stil, terwijl ze weten wat er speelt."

De Jonge wil dan ook dat "de wetgever opnieuw in debat gaat over pedofilie alvorens de AWGB en Grondwet te wijzigen". Norbert: "Nú is het moment om te erkennen dat er fouten gemaakt zijn, en om die te herstellen."

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Steeds meer grote faillissementen in Duitsland

Het aantal grote faillissementen in Duitsland steeg in de eerste 9 maanden van dit jaar met 42%. Ook ging de gemiddelde schadepost omhoog. In 81% van de gevallen viel die veel hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De sectoren met de meeste grote faillissementen zijn de detailhandel, de automobielsector, de dienstensector, maar ook de metaal-, textiel- en energiesector. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

Volgens de onderzoekers viel in de eerste 9 maanden het doek voor 27 grote bedrijven (jaaromzet hoger dan € 50 miljoen). Bekende voorbeelden zijn Loewe, Kettler, Beate, Schuhpark Fascies, windenergiebedrijf Senvion, autoleverancier Eisenmann, boekgroothandel Koch, Neff & Volkmar (KNV), de luchtvaartmaatschappij Germania en modebedrijf Gerry Weber.

Acute geldnood
Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland, stelt dat vooral de effecten voor de toeleveranciers vaak dramatisch zijn. “Bij grote klanten van naam en faam denken bedrijven dat ze veilig zijn. Ze zijn dan ook bereid om vergaande betalingsvoorwaarden te accepteren. Termijnen van 60 tot 120 dagen. Vaak gaat het om grote bedragen. Dat maakt ze kwetsbaar. Gaat zo’n grote klant failliet dan komen ze in acute geldnood. Hele branches kunnen daardoor geraakt worden. Als het mis gaat met grote bedrijven dan gaat het vaak hard. Vooral een aantal kleinere toeleveranciers valt dan ook om.”

Eind 2019 begin 2020 nemen faillissementen toe
Kijken we naar de algemene faillissementscijfers in Duitsland dan is er nauwelijks sprake van verslechtering in de eerste 9 maanden in het aantal. Toemen: ”We denken dat vanaf het laatste kwartaal van 2019 begin 2020 de stijging zichtbaar wordt. Het is duidelijk dat de Duitse economie kwakkelt. Nieuwe grote faillissementen lijken onvermijdelijk. De malaise gaat langzaam maar zeker ook in de faillissementscijfers het MKB-segment zichtbaar worden. Voor het komend jaar verwachten we dan ook een verdere procentuele toename.”

Duitsland balanceert op de rand van een recessie. Of het land daadwerkelijk over deze recessie rand valt, is moeilijk te zeggen volgens Toemen. “De Duitse economie wordt vooral gestuwd door hogere uitgaven van consumenten. De arbeidsmarkt is sterk, de bouw doet het goed en ook de export blijft redelijk op peil. Het herstel in de industrie blijft nog uit. En ook doen de dreiging van een Brexit en de handelsoorlog de Duitse economie geen goed. Dus waar het per saldo op uitdraait is moeilijk te zeggen. Duidelijk is dat de veerkracht niet van de bedrijven komt. Zij teren verder in op hun buffers.” Volgens Toemen is de stijging van grote faillissementen, zoals in Duitsland, ook zichtbaar in andere landen.

NBA: Blowouts voor Philadelphia en Dallas

Vijf wedstrijden stonden gisteravond op het NBA-programma. Twee daarvan eindigden in een riante overwinning voor de thuisploeg, een zogeheten ‘blowout’. De Dallas Mavericks lieten geen spaan heel van de New Orleans Pelicans: 130 – 84. De Phildelphia 76ers kenden evenmin genade met de Cleveland Cavaliers: 141 – 94.

Met nam de de ruime zege van de 76ers was opvallend. De ploeg speelde zonder Joel Embiid. De center kampt met pijn aan zijn heup. In de huidige NBA is het gewoonte om spelers niet alle 82 wedstrijden op te stellen om hun lichamen een beetje te ontzien. De blessure lijkt niet ernstig en tegen de Cavaliers zou Embiid wel kunnen worden gemist.

Bij rust stond het 77 – 36, waarna de thuisploeg de teugels een beetje liet varen. Ben Simmons was de grote man bij Philadelphia. De Australiër maakte twaalf van zijn veertien schoten, waaronder de tweede driepunter in zijn carrière. Hij eindigde met 34 punten. Mike Scott mocht starten op de plek van Embiid en kwam tot een zeer verdienstelijke 21 punten.

Bij Cleveland is de crisis inmiddels losgebarsten. Vooraf werd weinig verwacht van dit seizoen, maar je kan altijd hopen op strijd op het veld en de ontwikkeling van jonge spelers als Collin Sexton, Darius Garland en rookie Kevin Porter jr. In plaats van deze ontwikkeling heeft de ploeg te maken met openlijke rebellie van Kevin Love, Tristan Thompson en Jordan Clarkson. De eerste twee wonnen in 2016 met de Cavaliers de titel, aan de hand van LeBron James. De laatste heeft ook nog net de succesperiode meegemaakt.

Kevin Love heeft zich openlijk tegen de ploegleiding gekeerd. De Cavaliers hebben aangegeven er voor open te staan om Kevin Love te ruilen met een ander team. De forward heeft de kwaliteit en ervaring om van een middenmoter een kanshebber te maken en van een kanshebber een titelkandidaat. De Cavaliers zullen hem echter niet voor niets laten gaan, teams zullen jong talent moeten opofferen om Love over te nemen van de Cavaliers.

Ook Dallas boekte een ruime overwinning. De wedstrijd tegen de New Orleans Pelicans werd in het derde kwart beslist, dat de Mavericks met 40 – 14 wonnen. Luka Doncic bleef het hele vierde kwart op de bank. Desalniettemin wist hij 26 punten, 6 rebounds en 9 assists te noteren. Hij evenaart hiermee de recordreeks van Michael Jordan voor meeste wedstrijden achter elkaar waarin een speler 20 punten, 5 rebounds en 5 assists bij elkaar sprokkelt.

In New Orleans wordt ook voorzichtig geklaagd over de ploeg, al is hier minder reden toe dan bij Cleveland. New Orleans heeft voldoende potentieel op het veld en kunnen nog altijd rekenen op de komst van Zion Williamson. Desalniettemin zijn de resultaten van de huidige selectie teleurstellend en lijkt het in het veld aan een strategie te ontbreken. Tegen Dallas nam de ploeg een hele lading niet goed vrijgespeelde driepunters. Van de 32 pogingen gingen er maar drie raak.

De Indiana Pacers boekten ternauwernood een overwinning in New York. Voor de Knicks was het de eerste wedstrijd sinds het ontslag van coach David Fizdale. Daarmee zijn geen problemen opgelost, maar een selectie kan zo’n eerste wedstrijd wel met hernieuwde energie ingaan.

Het was geen beste, maar wel een spannende wedstrijd. Vijf minuten voor tijd zette Jeremy Lamb de bezoekers op 98 – 104, maar dat zouden de laatste punten zijn van de Pacers. Dat Indiana de wedstrijd toch wist te winnen is vooral op het conto van Myles Turner te schrijven. De center blokkeerde in het restant van de wedstrijd vier schoten van de Knicks, die niet verder wisten te komen dan 103 – 104. Julius Randle miste in de slotseconde een vrije worp waarmee een verlenging had kunnen worden afgedwongen. Zo duurt de ellende voor de Knicks-fans nog even voort.

Uitslagen

Dallas Mavericks – New Orleans Pelicans 130 – 84
New York Knicks – Indiana Pacers 103 – 104
Philadelphia 76ers – Cleveland Cavaliers 141 – 94
Houston Rockets – Phoenix Suns 115 – 109
Utah Jazz – Memphis Grizzlies 126 - 112

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 20-3
Boston Celtics 16-5
Miami Heat 16-6
Toronto Raptors 15-6
Philadelphia 76ers 16-7
Indiana Pacers 15-8
Brooklyn Nets 12-10
Orlando Magic 11-11
Detroit Pistons 9-14
Charlotte Hornets 9-15
Chicago Bulls 8-15
Washington Wizards 7-14
Cleveland Cavaliers 5-17
Atlanta Hawks 5-17
New York Knicks 4-19

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 20-3
Dallas Mavericks 16-6
Denver Nuggets 14-6
Los Angeles Clippers 16-7
Houston Rockets 15-7
Utah Jazz 13-10
Minnesota Timberwolves 10-11
Phoenix Suns 10-12
Oklahoma City Thunder 9-12
Portland Trail Blazers 9-14
San Antonio Spurs 9-14
Sacramento Kings 8-13
Memphis Grizzlies 6-16
New Orleans Pelicans 6-17
Golden State Warriors 5-19

Zeilsters Bekkering en Duetz prolongeren wereldtitel

Zeilsters Annette Duetz en Annemiek Bekkering hebben op het WK in het Nieuw-Zeelandse Auckland opnieuw de wereldtitel veroverd in de 49erFX-klasse.

Duetz en Bekkering namen tegen het einde van de week de leiding over van de Braziliaanse Martine Grael en Kahena Kunze, die op dat moment aan de leiding stonden. Tot aan de medalrace bleef het spannend tussen de beide teams. In de medalrace kwam het Nederlands duo Duetz/Bekkering als derde over de streep, maar dat was ruim voldoende voor de winst, doordat het Braziliaans team pas als negende over de streep kwam. Goed voor een nieuwe wereldtitel en dat is voor het eerst dat een team in deze categorie de wereldtitel wist te prolongeren.

Bij de mannen werden Bart Lambriex en Pim van Vugt achtste in de 49er-klasse. Doordat resultaat hebben heeft Nederland zich in deze categorie geplaatst voor de Olympische Spelen.

Schansspringer Sato pakt eerste World Cup-zege

Schansspringer Yukiya Sato heeft de eerste World Cup-zege uit zijn carrière te pakken. De 24-jarige Japanner, met zijn 1,59 meter de kleinste van het hele veld, was in het Russische Nizhny Tagil de beste in de eerste van twee wedstrijden.

Na de eerste ronde was het nog Peter Prevc die aan de leiding ging, maar de ooit zo dominante Sloveen zag zijn eerste zege in bijna drie jaar tijd met een zeer matige tweede sprong in rook opgaan: hij werd achtste. Sato stond na de eerste sprong nog op de zevende stek, maar kende juist een sterk tweede optreden en zag dat iedereen zich stuk beet op zijn prestatie.

Een nog grotere flater dan die van Prevc kwam van Piotr Zyla. De Pool nam de tweede plek in beslag na één sprong, maar ging helemaal de mist in en eindigde als 24e. Philipp Aschenwald consolideerde zijn derde plek, terwijl de Duitser Karl Geiger van de vierde naar de tweede plaats sprong, anderhalve punt achter winnaar Sato. World Cup-leider Daniel Andre Tande werd 21e.

De vrouwen sprongen in Lillehammer en daar was er maar één de baas: thuisfavoriete Maren Lundby, winnares van de vorige twee World Cup-seizoenen, won met grote overmacht. Het podium werd gecompleteerd door de Oostenrijkse dames Eva Pinkelnig en Chiara Hölzl, maar wel op ruime afstand van de Noorse winnares.

Sato springt naar de winst (Bron: YouTube)

Kunst verkocht om Femke Halsema te steunen

Kunstenaars verkopen de komende dagen werk in debatcentrum De Balie in Amsterdam als statement tegen 'seksisme tegen vrouwen aan de top'. Volgens hen is onder meer burgemeester Femke Halsema daar het slachtoffer van.

Kunstenares Tinkebell is kwaad dat de burgemeester op haar moederschap werd aangevallen na de arrestatie van haar zoon, die een onklaar gemaakte revolver bij zich had. 'Dit kan echt niet. Noem één man die wordt beoordeeld om zijn vaderschap. Terwijl hij een positie heeft als burgemeester. Dat gebeurt niet.'

Ze bedacht een benefiettentoonstelling in De Balie. Meer dan tweehonderd internationale kunstenaars doneerden hun kunst. Amsterdammers kunnen de stukken kopen voor minder dan 250 euro terwijl de waarde vaak veel hoger is.

'Het is niet alleen zo dat het Femke Halsema overkomt', zegt Tinkebell. 'Ik denk dat bijna alle vrouwen hier wel mee te maken hebben. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen. Dus ik denk dat wij mensen het voor elkaar moeten opnemen op het moment dat we het bij elkaar zien.'

De gehele opbrengst van de kunstwerken gaat naar goede doelen, zoals het anticonceptiespreekuur voor ongedocumenteerde vrouwen in de Bijlmer.

'Ik doe mee met echte kunstenaarskwasten', vertelt kunstenaar Airco Caravan. 'Dit is mijn eigen haar. Het heeft dezelfde kleur.'

De meer dan 250 kunstwerken kosten tussen de 5 en 250 euro. De tentoonstelling opent vanmiddag en duurt tot en met volgende week zondag.

Bobsleeër Lochner breekt zegereeks Friedrich, Humphries wint ook voor nieuw land

In het Amerikaanse Lake Placid is het nieuwe World Cup-seizoen voor de bobsleeërs van start gegaan. Daar was nog geen Nederlandse slee bij: Ivo de Bruin en zijn teamgenoten komen nog in actie op het tweede niveau.

De Canadese Kaillie Humphries maakte afgelopen zomer bekend de overstap te maken naar de Verenigde Staten. Wegens onenigheid met de Canadese bond, waar ze zich naar eigen zeggen zelfs niet meer veilig voelde, maakte ze de overstap en keerde ze na een seizoen afwezigheid terug in de World Cup. Dat ging bijzonder goed: met remster Lauren Gibbs was ze in beide runs veruit de snelste en zege nummer 23 was een feit.

Achter Humphries werd het vooral een Duitse strijd, hoewel haar landgenote Christine de Bruin - de vrouw van Ivo de Bruin - na run één nog op plek twee stond. Ze werd echter gepasseerd door het hele Duitse contingent, aangevoerd door Stephanie Schneider en Lisette Thöne, die op 0,31 seconden tweede werde. De jonge Kim Kalicki debuteerde met Vanessa Mark in de World Cup en werd op 0,44 seconden bijzonder knap gelijk derde, één honderdste voor World Cup- en wereldkampioene Mariama Jamanka.

Einde zegereeks
Bij de mannen won Francesco Friedrich vorig jaar alle acht wedstrijden in de tweemansbob, een unicum. Een tiende zege op rij - hij won ook de laatste race van het seizoen daarvoor - zat er echter nét niet in, want landgenoot Johannes Lochner bleek met remmer Florian Bauer net te snel. Lochner was de snelste in run één en hield in de tweede run 0,08 tellen over op Friedrich en Thorsten Margis. De Canadees Justin Kripps steeg met remmer Benjamin Coakwell van de vijfde naar de derde plek (+0,26), de Amerikaan Hunter Church zakte in run twee juist van vijf naar twee.

Woongroep in Dordrecht overvallen, politie zoekt getuigen

Twee jonge overvallers drongen vrijdagavond 6 december rond 23:30 uur een woning van een woongroep binnen aan de Jupiterlaan in Dordrecht. Zij gingen er vandoor met een kistje met daarin geld. De politie zoekt getuigen.

Een begeleider die het tuinhek wilde afsluiten, werd overlopen door de twee daders. Zij dwongen hem onder bedreiging van twee steekwapens naar binnen en eisten geld. Met een kistje met geld vluchtten zij de woning uit in onbekende richting. De daders worden rond de 16/17 jaar geschat, waren lichtgetint en volledig in het zwart gekleed.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer: zware windstoten, regen en zon

Goeiedag!

Op deze bewolkte zaterdag zaten we natuurlijk met z'n allen in spanning voor wat de Top 10 van de Top 2000 zou gaan worden. Danny Vera op nummer 4. Zoiets had ik wel verwacht eigenlijk. Maar dat Child in Time uit de Top 10 gezakt is, dat had ik minder verwacht. 

Het was dus bewolkt gisteren en her en der viel er nog een spatje. De avond ervoor was het echter niet saai. Twee actieve troggen trokken toen over het land. Dat ging gepaard met behoorlijk stevige regenval, en in mijn geval ook onweer. Ik was buiten op dat moment en ik werd verrast door een prachtige CC-ontlading die daarna overging in CG. De donder eindigde met een flinke knal.  Er viel in totaal gisteravond zo'n 17 mm. Ook in het midden was het erg nat.

Maar we zijn er nog niet. Integendeel. Het gaat de komende dagen erg hard op de weerkaarten. We zitten middenin een strakke westcirculatie en dat betekent een snelle afwisseling van regen- en buienzones. Ook komt er de komende dagen veel wind te staan. Te beginnen met vandaag. In de loop van de nacht en ochtend gaat het langs de kust hard tot stormachtig waaien en kunnen er windsnelheden van 90 tot 100 km/u optreden. Daarvoor is code GEEL afgekondigd. 

Vervolgens trekt er met rappe snelheid een regenzone over het land. Daar valt zo'n 5 to 8 mm uit. Deze zone trekt in de loop van de ochtend snel naar het oosten toe weg, en dan volgen er opklaringen. Zodoende kunnen we de zon nog even te zien krijgen. In de avond echter volgen er weer buien en die kunnen gepaard gaan met onweer en flinke windvlagen, want de wind die eerst even wat afneemt die neemt later op de dag weer toe. 

Het is wel zacht met een graad of 11.

Maandag koelt de bovenlucht flink af en dat resulteert in stevige buien met kans op hagel en onweer. En zo komen we de week wel door, elke dag weer wat te beleven.  

Fijn weekend!  

Meer weer op FOK!

Gisteren bij het weerbericht een foto met nog aardig zicht. Kwartiertje later en alles zat dicht in Arhnhem (Foto: Charged)
Eergisteren bij het weerbericht een foto met nog aardig zicht. Kwartiertje later en alles zat dicht in Arhnhem (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #26
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #63
special
VrijMiBabes #63 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #370
review
Legend of Mana
special
Random Pics van de Dag #369
©FOK.nl e.a.