Wielrenster positief op EPO: "Ik was ongesteld, vandaar"

De Franse wielrenster Marion Sicot, 27 jaren jong, is betrapt op het gebruik van EPO. Dat is eigenlijk helemaal niet boeiend, want Sicot is internationaal gezien totaal geen boeiende renster, maar haar uitleg is wel enigszins opvallend.

Sicot bleek in juni een positief plasje ingeleverd te hebben tijdens de Franse kampioenschappen, waar ze tiende werd op de tijdrit en negende op de wegrit. De oude klassieker EPO kwam weer eens om de hoek kijken, waarna Sicot zich terugtrek van La Course, de vrouwenrace tijdens de Tour de France.

Sicot zegt te wachten op de B-staal en is ervan overtuigd niks fout te hebben gedaan - naar eigen zeggen dan. "De gevonden hoeveelheid is erg laag. Ik was ongesteld op de dag van de dopingtest en de controleur heeft daar een notitie van gemaakt. Wij, vrouwen, produceren meer EPO als we ongesteld zijn." De renster gaat daarna nog even door met het standaardverhaaltje: niks fout gedaan, hopen dat de waarheid naar boven komt, vechten, onschuldig, we kennen het allemaal wel.

Ondanks haar uitleg hangt Sicot toch nog wel een probleempje boven het hoofd: tijdens dopingtests wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijk EPO, gemaakt door het lichaam, en synthetische EPO, gemaakt in een lab. Het vermoeden bestaat dat óók de mogelijk door menstruatie extra hoeveelheden EPO wel gewoon door het lichaam aangemaakt worden, dus als blijkt dat ze op synthetische EPO is betrapt - wat doorgaans de enige manier is waarop dergelijke tests als 'positief' uit de bus komen - kan ze maar snel een ander excuus gaan verzinnen.