Piratenpartij doet gooi naar zetel Europees Parlement

De Piratenpartij heeft besloten om mee te doen met de Europese Verkiezingen. Ze werken daarvoor samen met vandeRegio, zo laat de partij weten middels een persbericht: "Het besluit van de EU om linktax en uploadfilters te verplichten zal het vrije internet aantasten. Dat deed ons inzien dat er echt meer piraten in het EP moeten, ook Nederlandse. We hebben de handschoen opgepakt. We doen samen met vandeRegio mee aan de verkiezingen."

De Piratenpartij laat weten te gaan voor een veilig en open internet, zonder inmenging van overheid en bedrijfsleven. Een Drugsbeleid gebaseerd op feiten en niet op politieke overtuigingen en tot slot willen ze wettelijke bescherming voor sekswerkers en andere privacy-kwetsbare groepen.

In totaal doen er 16 partijen mee, zo meldt de Kiesraad. De 9 partijen die bij de laatste verkiezing voor het Europees Parlement in 2014 één of meer zetels hebben behaald, kregen een nummer op basis van het aantal stemmen dat deze partijen destijds hebben behaald. Op volgorde zijn dat: Democraten 66 (D66), CDA - Europese Volkspartij, PVV (Partij voor de Vrijheid), VVD, SP (Socialistische Partij), P.v.d.A./Europese Sociaaldemocraten, ChristenUnie-SGP, GROENLINKS en de Partij voor de Dieren. 

De andere 7 partijen werden genummerd op basis van loting. Dat zijn: 50 PLUS, JEZUS LEEFT, DENK, De Groenen, Forum voor Democratie, vandeRegio & Piratenpartij en tot slot Volt Nederland. Op de 16 kandidatenlijsten (in 2014 waren dat er 19) staan in totaal 308 kandidaten – in 2014 waren dat er 345. Op de lijst 'ChristenUnie-SGP' staan de meeste kandidaten: 30. Op die van 'JEZUS LEEFT' de minste: 3.

De Europese Parlementsverkiezingen vinden dit jaar plaats op 23 mei. 

Piratenpartij doet gooi naar zetel Europees Parlement (Foto: Piratenpartij)
Piratenpartij doet gooi naar zetel Europees Parlement (Foto: Piratenpartij)