Lagerhuis kaapt Brexitagenda van May

Het Britse Lagerhuis heeft maandagavond een amendement goedgekeurd zodat het parlement buiten de regering om naar alternatieven kan zoeken om de Brexit-impasse te doorbreken. Eerder leek premier Theresa May sterke druk om af te treden vooralsnog te hebben weerstaan, maar de uitslag van vanavond is een nieuwe aanval op haar toch al wankele positie.

Ze zou evenwel nog van plan zijn om haar EU-exitdeal deze week opnieuw aan het parlement voor te leggen, maar er zou nog niet genoeg steun zijn om te voorkomen dat de regering een derde nederlaag leidt. Als de deal voor vrijdagavond 11 uur plaatselijke tijd wordt aangenomen, wordt de Brexit tot 22 mei uitgesteld. Zo niet is dit tot 12 april, tenzij de Britten vervolgens akkoord gaan om aan de Europese verkiezingen deel te nemen.

Het goedgekeurde amendement was van de Conservatieve Sir Oliver Letwin. Het haalde het met 329 tegen 302 stemmen, en staat het parlement toe een serie 'indicatieve' stemmingen te houden over alternatieven voor Mays deal. De regering is hier fel op tegen. Het amendement noemt niet welke stemmingen dat zouden zijn, maar het zou woensdagavond moeten gebeuren.

Daarnaast is er een amendement van Labourleider Jeremy Corbyn. Dat roept de regering op voldoende tijd vrij te maken om een alternatieve oplossing te vinden. Het amendement noemt als mogelijkheden dat de Britten in de gemeenschappelijke markt en/of de douane-unie van de EU blijven, of dat er een nieuw referendum komt.

Ten slotte is er een amendendement van Margaret Beckett van Labour, dat stelt dat indien het land zeven dagen van een no-deal Brexit af komt te staan, er twee parlementaire dagen moeten worden uitgetrokken om voor of tegen no-deal te stemmen zodat in het laatste geval meer uitstel kan worden gevraagd.

Update 23.39 uur
Het Beckett-amendement is met 311 tegen 314 stemmen verworpen. Het Labourlid had niet verwacht dat haar plan het zou halen, maar aan de andere kant is de nederlaag krapper dan eerder gedacht. Het amendement van Corbyn is ingetrokken omdat die van Letwin in essentie dezelfde mogelijkheden biedt.

Update 23.55 uur
De regering heeft teleurgesteld gereageerd op de overname van de Brexitagenda door het parlement. "Het kabinet heeft zich toegewijd getoond aan het proces om deze week de weg naar voren te vinden. Dit amendement verstoort de balans tussen onze democratische instituten en zet een gevaarlijk en onvoorspelbaar precedent."

Het Letwin-amendement is overigens officieel niet bindend, maar de regering zal zich toch moeten schikken omdat gedoogpartner DUP anders een motie van wantrouwen zou kunnen steunen waardoor het kabinet valt.