'Geen nieuwe Brexitstemming zonder steun DUP'

De Britse minister van Financiën Philip Hammond zegt dat de steun van de Noord-Ierse gedoogpartner DUP voor premier Theresa Mays EU-exitdeal cruciaal is, wil ze deze dinsdag of woensdag voor de derde keer aan het Lagerhuis voorleggen. Krijgt de regering geen steun, dan wordt er volgens hem niet gestemd, en moet May met lege handen naar de EU-top van 21 maart.

De DUP en veel Conservatieve Partijleden zijn uiterst ongelukkig met het vangnet voor de Ierse grens in de exitdeal, de belangrijkste reden dat deze al tweemaal met grote meerderheid werd weggestemd. Dat moet zorgen dat de grens onder alle omstandigheden openblijft door het Verenigd Koninkrijk EU-regels te laten volgen, tot er een andere oplossing is zoals een handelsdeal.

De Britten kunnen zich echter niet eenzijdig uit het vangnet terugtrekken. Maar bovendien wil de unionistische DUP garanties dat Noord-Ierland in geen geval anders wordt behandeld dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Indien May de DUP meekrijgt, kan dit een domino-effect teweegbrengen waardoor de deal het alsnog haalt. Zo zei oer-Brexiteer Jacob Rees-Mogg onlangs dat hij dan voorstemt omdat hij niet unionistischer is dan de DUP.

En voormalig minister Esther McVey zei dat partijleden dan 'met dichtgeknepen neus' de deal zouden kunnen steunen, om er in ieder geval zeker van te zijn dat de Brexit doorgaat.

Hammond wijst erop dat als May donderdag zonder goedgekeurde deal naar Brussel moet, er mogelijk lang uitstel van de Brexit kan volgen, van misschien wel twee jaar. In dat geval zou het land ook moeten deelnemen aan de Europese verkiezingen van mei. En van uitstel kan afstel komen, bijvoorbeeld door een nieuw referendum.

Keurt het Lagerhuis de deal deze week wel goed, dan volgt waarschijnlijk een kort 'technisch' uitstel om de nog benodigde wetgeving door te voeren.

Naar verluidt wil May de DUP met behulp van een zak geld ompraten