Ook wereldtitel 5.000m voor Sáblíková, Visser pakt zilver

Bij het WK afstanden in Inzell heeft Martina Sáblíková voor de  tiende maal de wereldtitel op de 5.000 meter gepakt. De Tsjechische, die donderdag ook al de 3.000 meter won, verwees olympisch kampioene Esmee Visser naar plek twee. Het brons ging naar Natalia Voronina,

Carien Kleibeuker moest het in de tweede rit opnemen tegen de Japanse Lemi Williamson. Kleibeuker had niets aan haar opponente en moest een eigen race rijden. Ze reed een redelijk vlakke race en kwam uiteindelijk tot 6.56,47, haar vierde tijd ooit.

In de rit erna kwam de inmiddels 46-jarige Claudia Pechstein met 7.00,90 niet aan de tijd van Kleibeuker.

Esmee Visser, de olympisch kampioene op de 5.000 meter, trad in de vierde rit aan tegen de Canadese Isabelle Weidemann. Visser ging hard van start en sloeg snel een gat met Weidemann. Ze was ook sneller dan Kleibeuker. Ze bleef uitlopen mede door  een aantal rondjes 31 hoog. Zes ronden voor het einde schaatste ze pas haar eerste 32er. Uiteindelijk kwam Visser tot 6.46,14, een verbetering van het baanrecord met vier seconden. Bovendien was het een nieuw persoonlijk record en zat Visser maar een seconde boven het Nederlands record.

Martina Sáblíková, die negenmaal de wereldtitel op deze afstand won, en Ivanie Blondin vormden het  laatste paar. Sáblíková startte snel en sloeg een gaatje met de tijd van Visser. Op de drie kilometer was ze twee tienden langzamer dan Visser. Maar in de ronde erop was de Tsjechische weer een tiende sneller. Uiteindelijk was Sáblíková met 6.44,85 een seconde sneller.