Sáblíková pakt wereldtitel op de 3km, De Jong zilver

Bij het wereldkampioenschap afstanden in Inzell heeft Martina Sáblíková voor de vijfde keer de wereldtitel op de 3.000 meter gepakt. Antoinette de Jong veroverde het zilver, brons was voor Natalia Voronina uit Rusland. Carlijn Achtereekte en Ireen Wüst eindigden als respectievelijk vierde en vijfde.

Ireen Wüst was de eerste Nederlandse op het ijs. In de tweede rit moest de regerend wereldkampioene het opnemen tegen de Chinese Mei Han. Wüst had geen tegenstand van Han en moest het zelf doen. Ze ging hard van start en moest aan het einde dat wel wat bekopen. Ze kwam in 4.01,45 over de meet, wat een kleine seconde boven het baanrecord lag.

Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte had de Duitse Roxanne Dufter als tegenstandster. Net als Wüst had ook Achtereekte niets aan haar opponente. Achtereekte reed een solide race en door de matige twee laatste rondes van Wüst wist ze een snellere tijd neer te zetten: 4.00,47, bovendien een nieuw baanrecord.

Antoinette de Jong moest het opnemen tegen de Japanse Ayano Sato. De Jong reed ook een zeer solide race, al was ze wel wat langzamer dan Achtereekte, maar het was niet veel. Een ronde voor de finish was De Jong voor het eerst sneller. Met 3.59,41 was ze uiteindelijk een seconde sneller dan haar landgenote.

In de rit erop was Natalia Voronina lange tijd sneller dan De Jong, maar ze moest het snelle rijden in de laatste ronde bekopen. Haar 3.59,99 was toch goed voor de tweede tijd.

Martina Sáblíková, die afgelopen weekend voor het eerst sinds lange tijd weer een wereldbekerwedstrijd won, en Maryna Zuyeva reden in de laatste rit tegen elkaar. Ze begonnen allebei rustig al kwam Sáblíková langzaam op stoom. Een ronde voor het einde was de Tsjechische drie tienden sneller dan De Jong en met 3.58,91 pakte ze uiteindelijk de wereldtitel.