May overleeft motie van wantrouwen

Labourleider Jeremy Corbyn is er niet in geslaagd om de regering van de Britse premier Theresa May weg te stemmen. Zijn motie van wantrouwen werd met 325 tegen 306 stemmen verworpen.

Ondanks de omvang van Mays verlies dinsdag, toen haar Brexitdeal met de grootste meerderheid ooit werd weggestemd, werd verwacht dat ze de motie zou overleven. Zowel haar eigen Conservatieve Partij als gedoogpartner DUP hadden al aangegeven de premier te zullen blijven steunen.

Grote vraag is wat Corbyn nu gaat doen, nu het hem niet is gelukt om nieuwe verkiezingen af te dwingen. De oppositieleider staat onder druk van partijleden om zich achter een nieuw referendum te scharen, maar lijkt hier vooralsnog geen trek in te hebben. Niet alleen zou er in het Lagerhuis (nog) geen meerderheid voor zijn, maar Corbyn houdt ook rekening met de verhoudingen in kiesdistricten. Weliswaar zou circa tweederde van de Labourkiezers tegen de Brexit zijn, maar er geldt ook dat tweederde van de Britse kiesdistricten in 2016 voor de Brexit kozen - en veel van die districten zijn in handen van Labour.

Corbyn zei eerder dat hij de Brexit zelf door zou willen zetten, onder meer omdat de EU geen staatssteun zou toestaan terwijl de Labourleider bepaalde nutsvoorzieningen wil nationaliseren. Maar hij zegt ook dat hij zich naar de wens van partijleden zal schikken.

Update 23.15 uur
Premier May heeft in een korte verklaring voor de deur van 10 Downing Street gezegd dat ze "constructieve gesprekken" met andere partijen houdt, om een manier te vinden om uit de Brexit-impasse te komen. Corbyn heeft het aanbod om te praten echter afgeslagen. Hij had als eis gesteld dat de premier eerst de mogelijkheid van een no-deal Brexit van tafel zou halen, maar dit weigerde ze.

Corbyn vindt het echter onbestaanbaar dat May eerst de grootste nederlaag uit de Britse parlementaire geschiedenis lijdt, en vervolgens haar zogeheten red lines intact houdt: uit de gezamelijke markt, uit de douane-unie, en geen verschil in regels tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de premier blijft de deur wel open om met Labour  te praten. Ze zal vermoedelijk ook wel moeten gezien het om de grootste oppositiepartij gaat, en haar eigen partij vol rebellen zit die haar exitovereenkomst gisteren hielpen neer te sabelen.