Londen: ons Brexitplan of geen deal

Theresa Mays adjundant David Lidington waarschuwt de Europese Unie om het Britse Brexitplan te aanvaarden, om het risico te vermijden dat er helemaal geen deal komt. Dat zou impliceren dat ook de 'echtscheidingsrekening' niet wordt betaald. Dat plan komt pakweg neer op vrij verkeer van goederen maar niet van personen. EU-onderhandelaren vinden echter dat dit de interne markt zou schaden.

Hoofdonderhandelaar Michel Barnier zei eerder dat de EU klaar is om de Britten een ambitieuze overeenkomst te bieden, maar dat dit de gemeenschappelijke markt niet mag verzwakken. Zowel op het gebied van de grens met Ierland als personenverkeer staan het Verenigd Koninkrijk en de EU-27 nog lijnrecht tegenover elkaar.

Complicerende factor is dat veel parlementsleden van premier Mays Conservatieve Partij ook haar voorstel al te ver vinden gaan. Ze vreest dat extra concessies aan de EU haar toch al wankele kabinet kunnen doen vallen.

Dus zei Liddington woensdag in Frankrijk dat er maar twee keuzes zijn: Mays deal of geen deal, aldus de BBC. Opvallend genoeg hield ook May haar partijleden kortgeleden voor dat er maar twee opties zijn: haar plan of geen Brexit. En de duivel huist in dit detail: veel van die parlementsleden vinden geen deal een beter idee dan Mays voorstel.

Wanneer er dan uiteindelijk een overeenkomst ligt, moet het Britse parlement daar nog over beslissen. Maar als die wordt weggestemd is er dus ook geen deal, en dan is het onduidelijk hoe het verder moet. Verschillende parlementariërs willen dat er dan een nieuwe volksraadpleging komt, een idee dat in het najaar waarschijnlijk aan de conferentie van oppositiepartij Labour wordt voorgelegd.

Ondertussen zegt Brexitminister Dominic Raab er vertrouwen in te hebben dat er een overeenkomst in het verschiet ligt. "Wij komen met ambitie, pragmatisme en energie naar de onderhandelingstafel, en als dat zoals wij verwachten aan de andere kant ook gebeurt, dan komt er een deal."

Volgens de huidige planning zal het Verenigd Koninkrijk op 30 maart de EU hebben verlaten. Maar om een eventuele overeenkomst door het Europees Parlement en de lidstaten te laten ratificeren, moet er eigenlijk in oktober al een overeenkomst zijn.