FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 januari 2019

May overleeft motie van wantrouwen

Labourleider Jeremy Corbyn is er niet in geslaagd om de regering van de Britse premier Theresa May weg te stemmen. Zijn motie van wantrouwen werd met 325 tegen 306 stemmen verworpen.

Ondanks de omvang van Mays verlies dinsdag, toen haar Brexitdeal met de grootste meerderheid ooit werd weggestemd, werd verwacht dat ze de motie zou overleven. Zowel haar eigen Conservatieve Partij als gedoogpartner DUP hadden al aangegeven de premier te zullen blijven steunen.

Grote vraag is wat Corbyn nu gaat doen, nu het hem niet is gelukt om nieuwe verkiezingen af te dwingen. De oppositieleider staat onder druk van partijleden om zich achter een nieuw referendum te scharen, maar lijkt hier vooralsnog geen trek in te hebben. Niet alleen zou er in het Lagerhuis (nog) geen meerderheid voor zijn, maar Corbyn houdt ook rekening met de verhoudingen in kiesdistricten. Weliswaar zou circa tweederde van de Labourkiezers tegen de Brexit zijn, maar er geldt ook dat tweederde van de Britse kiesdistricten in 2016 voor de Brexit kozen - en veel van die districten zijn in handen van Labour.

Corbyn zei eerder dat hij de Brexit zelf door zou willen zetten, onder meer omdat de EU geen staatssteun zou toestaan terwijl de Labourleider bepaalde nutsvoorzieningen wil nationaliseren. Maar hij zegt ook dat hij zich naar de wens van partijleden zal schikken.

Update 23.15 uur
Premier May heeft in een korte verklaring voor de deur van 10 Downing Street gezegd dat ze "constructieve gesprekken" met andere partijen houdt, om een manier te vinden om uit de Brexit-impasse te komen. Corbyn heeft het aanbod om te praten echter afgeslagen. Hij had als eis gesteld dat de premier eerst de mogelijkheid van een no-deal Brexit van tafel zou halen, maar dit weigerde ze.

Corbyn vindt het echter onbestaanbaar dat May eerst de grootste nederlaag uit de Britse parlementaire geschiedenis lijdt, en vervolgens haar zogeheten red lines intact houdt: uit de gezamelijke markt, uit de douane-unie, en geen verschil in regels tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de premier blijft de deur wel open om met Labour  te praten. Ze zal vermoedelijk ook wel moeten gezien het om de grootste oppositiepartij gaat, en haar eigen partij vol rebellen zit die haar exitovereenkomst gisteren hielpen neer te sabelen.

Chantal Janzen maakt grapjes over vertrek Linda en Wendy

Chantal Janzen gaat het druk krijgen zo zien we in twee filmpjes waarin ze de draak steekt met de transfers van Wendy van Dijk en Linda de Mol. Op haar Instagram zien we Chantal in gesprek over alle formats die ze over moet gaan nemen en de gevolgen daarvan.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

De dag die je wist dat zou komen. Deel 1

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op16 Jan 2019 om 10:36 (PST)

Mocht het filmpje niet werken, klik dan hier.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

De dag die je wist dat zou komen. Deel 2

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op16 Jan 2019 om 10:38 (PST)

Mocht het filmpje niet werken, klik dan hier.

'Reclames voor junkfood vooral gericht op niet-blanken'

Reclames voor ongezond voedsel zoals junkfood en frisdranken blijken in de Verenigde Staten vaker gericht op gekleurde tieners. Dat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door medewerkers aan de Universiteit van Connecticut en Texas en de Drexel Universiteit.

Reclame-uitgaven daalden in de periode tussen 2013 en 2017 met vier procent, maar de uitgaven aan voedsel-, frisdrank- en restaurantreclames rond tv-programma's gericht op zwarte tieners steeg met vijftig procent tot 333 miljoen dollar. Latino's kregen gemiddeld meer voedselreclames in het Spaans te zien, dan Engelsgesproken reclames.

Volgens Jennifer Harris, één van de hoofdonderzoekers, is er ook een scheve verhouding in reclames voor groente en fruit. Waar normaalgesproken drie procent van reclamegelden naar reclames voor gezonde producten gaat, gaat maar één procent naar soortgelijke reclames voor latino's.

Elf miljard dollar aan reclame-uitgaven
Voor het onderzoek werden 32 voedselbedrijven onderzocht die in 2017 elk meer dan honderd miljoen dollar uitgaven aan tv-reclames voor hun producten, waaronder McDonald's, Wendy's, Subway en Taco Bell die zich voornamelijk op de Latino's richten. Domino’s, Burger King en Arby’s richten hun pijlen voornamelijk op reclameblokken rond tv-programma's voor zwarten. Ongeveer tachtig procent van de in totaal elf miljard uitgegeven reclamedollars ging naar reclames voor junkfood, snoep, frisdrank en ongezonde snacks.

Shiriki Kumanyika van de Drexel Universiteit vindt het opvallend dat deze bedrijven zwarten vooral zien als doelgroep voor de verkoop van suiker, junkfood en andere dikmakers, maar niet als doelgroep voor gezonder eten. "De marketing is dusdanig subtiel dat het bijna niet opvalt en ik vermoed dat de zwarte gemeenschap helemaal niet beseft dat zoveel geld wordt uitgegeven om hen slecht voedsel aan te smeren. Sommige bedrijven geven zoveel geld uit aan deze gemeenschap dat gezondheidsorganisaties geen kans krijgen."

Supermarkten minder toegankelijk
Daarnaast is armoede een grote speler in een slecht eetpatroon en voeding. Studies die arme wijken bestudeerden, konden concluderen dat wijken met veel latino en zwarte inwoners minder grote supermarkten huisvestten en meer kleine kruidenierszaakjes dan in blanke arme wijken. Deze kleine winkeltjes hebben een minder divers aanbod aan gezonde producten zoals zuivelwaren, groente en fruit en volkorenproducten en verkopen vaker ongezond voedsel.


Wat is een voedselwoestijn (Bron: Youtube)

In zogenaamde 'voedselwoestijnen' moet dertig procent van de inwoners vaak meer dan anderhalve kilometer reizen om een supermarkt te bereiken en heeft twintig procent een salaris onder de armoedegrens. Veel van deze arme inwoners in vooral gekleurde wijken hebben geen auto en het openbaar vervoer is daar bijna niet-bestaand, waardoor het extra moeilijk wordt gemaakt om een supermarkt te bereiken.

"Bedrijven in de voedings- en genotsmiddelenindustrie moeten stoppen met gebruik maken van onze kinderen", besluit Kumanyika. "Ze dragen onopzettelijk bij aan een slechte gezondheid in zwarte gemeenschappen door producten die verband houden met een verhoogd risico op obesitas, diabetes en hoge bloeddruk zwaar te promoten."

35-jarige vrouw samen met kinderen overleden in menstruatiehut

Het WTF-bericht van vorige week neemt ons mee naar Nepal. Daar zijn vorige week in Budhinanda (circa 400 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu) een 35-jarige vrouw en haar twee zoons om het leven gekomen omdat de vrouw menstrueerde. Om die reden sliep de vrouw met haar twee zoons in een zogenoemde 'menstruatiehut'. 

In Nepal worden vrouwen die menstrueren met meer dan regelmaat het huis uit geschopt, omdat menstruerende meisjes en vrouwen onrein zouden zijn. Thuis blijven zou de goden teleurstellen, een diepgeworteld geloof dat ook onder ontwikkelde vrouwen nog leeft. Hoewel de Chhaupadi, de gewoonte om vrouwen naar de menstruatiehutten te verbannen al sinds 2005 verboden is, leeft het gebruik in afgelegen gebieden nog volop. 

Amba Bohora, haar negenjarige zoon Suresh Bohora en de zevenjarige Ramit Bohora, zouden zich in de hut warm geprobeerd te hebben houden met een deken terwijl er ook een vuurtje brandde tegen de kou. De Himalaya Times bericht dat de drie werden gevonden door buurtbewoners, met zichtbare tekenen van brandwonden. De lichamen werden overgebracht naar een ziekenhuis voor autopsie. 

Rojer/Tecau gelijk onderuit op Australian Open, ook Haase/Middelkoop klaar

De eerste ronde van het mannendubbelspel op de Australian Open is voor de Nederlanders niet bepaald soepel verlopen. Robin Haase en Matwé Middelkoop vlogen er gelijk uit en ook voor Jean-Julien Rojer en Horia Tecau is het al klaar.

Haase, verliezend finalist met Igor Sijsling in 2013, was met Middelkoop als zestiende geplaatst. Het duo nam het op tegen Ryan Harrison en Sam Querrey, maar de Amerikanen bleken in de beslissende derde set een maatje te groot: 5-7, 6-4, 3-6.

Rojer en zijn Roemeense partner Tecau, als negende geplaatst, speelden tegen Maikel Arevalo uit El Salvador en de Amerikaan Jamie Cerretani, zonder succes. In de tiebreak won het Nederlands-Roemeense duo set twee wel, maar daar bleef het bij: 5-7, 7-6 (2), 3-6.

Kerber, Wozniacki en Stephens simpel door op Australian Open

In het damesenkelspel op de Australian Open hebben de nummers twee, drie en vijf van de plaatsingslijst zich zonder grote moeite geplaatst voor de derde ronde. Angelique Kerber, Caroline Wozniacki en Sloane Stephens hadden alledrie aan twee sets genoeg.

Kerber rekende met 6-2, 6-3 af met de Braziliaanse qualifier Beatriz Haddad Maia (WTA-195), terwijl Wozniacki de Zweedse Johanna Larsson (WTA-77) met 6-1, 6-3 nagenoeg kansloos liet. Dat deed Stephens ook met de Hongaarse Timea Babos (WTA-66), die niet verder kwam dan een 6-3, 6-1 nederlaag.

Ondertussen won de als vijftiende geplaatste Ashleigh Barty voor eigen publiek met 6-2, 6-3 van de Chinese Wang Yafan (WTA-65), terwijl Maria Sharapova (30) de Zweedse Rebecca Peterson (WTA-64) met 6-2, 6-1 simpel de baas was.

Voor de Wit-Russische dames was het een prima dag: de als elfde geplaatste Aryna Sabalenka stuurde de Britse Katie Boulter met 6-3, 6-4 naar huis, terwijl Aliaksandra Sasnovich (WTA-31) een knappe 6-3, 6-3 zege boekte op de als twintigste geplaatste Estse Anett Kontaveit.

De Française Caroline Garcia maakte met 6-3, 6-3 een einde aan de hoop van wildcardspeelster Zoe Hives (WTA-225), terwijl de Tsjechische Petra Kvitova met 6-1, 6-3 geen moeite had met de Roemeense Irina Begu. De 20-jarige Kimberley Birrell (WTA-240) maakte haar wildcard waar door de als 29e geplaatste Kroatische Donna Vekic met 6-4, 4-6, 6-1 te verslaan.

Qualifier maakt het Federer niet lastig genoeg

Tennisser Roger Federer heeft zich op de Australian Open geplaatst voor de derde ronde. De regerend en zesvoudig kampioen had het twee sets flink lastig met Daniel Evans, maar schoof de Britse qualifier toch opzij: 7-6 (5), 7-6 (3), 6-3.

Voor de als vijfde geplaatste Kevin Anderson viel het doek. De Zuid-Afrikaan was niet opgewassen tegen de jonge Amerikaan Frances Tiafoe (ATP-39): 4-6, 6-4, 6-4, 7-5. Marin Cilic, als zesde geplaatst, moest vooral in het begin flink aanpoten tegen de Amerikaan Mackenzie McDonald, maar klopte de nummer 81 van de wereld uiteindelijk na 3,5 uur: 7-5, 6-7 (9), 6-4, 6-4.

Taylor Fritz (ATP-50) en Gaël Monfils (30) vochten een mooie strijd uit. Fritz won de eerste set in amper twintig minuten, maar daarna vochten de heren drie keer tot en met een tiebreak, waarna Fritz het duel naar zich toe trok: 6-3, 6-7 (8), 7-6 (6), 7-6 (5). De Griek Stefanos Tsitsipas (14) kwam niet aan de drie uur, maar won wel van de Servische veteraan Viktor Troicki: 6-3, 2-6, 6-2, 7-5.

Grigor Dimitrov, als twintigste geplaatst, stuurde Pablo Cuevas uit Uruguay in vier sets terug naar huis (6-3, 6-7 (5), 6-3, 7-5), terwijl de als tiende geplaatste Rus Karen Khachanov het met 6-3, 6-3, 6-3 niet al te lastig had met de Japanner Yoshihito Nishioka.

'Nooit geen Ajax meer': dochter overleden Ajax-fan zoekt vlaggetjes

Een bijzonder verzoek op twitter van Ajaxfan Chantal Doppenburg uit Heiligerlee (Groningen) voor haar overleden vader. Tijdens de uitvaart wil Chantal zoveel mogelijk wedstrijdvlaggen op zijn kist leggen. Haar vader was namelijk een grote fan van Ajax. Afgelopen zondag overleed hij aan de gevolgen van longkanker en zijn laatste woorden waren: ‘Nooit geen Ajax meer’.

De vlaggen waar de Groningse naar op zoek is, zijn de rood-witte exemplaren die uitgedeeld worden voorafgaand aan Europese wedstrijden. Net voor de aftrap worden de vlaggen gebruikt voor een sfeeractie, fans wapperen met de vlaggen onder de klanken van 'Slavenkoor' van violist André Rieu. 'Toen we maandag wegliepen bij de aula kwam ik op het idee om dat nummer te draaien tijdens de uitvaart, die vlaggen horen daarbij', zegt Chantal.

(Tekst loopt door onder de video)

Veel reacties
Op de tweet van de Groningse wordt massaal gereageerd. Ajaxfancare, het officiële fanhulp-twitteraccount van Ajax, condoleert de familie en vraagt of Chantal haar adres wil delen zodat Ajaxfans vlaggen kunnen opsturen. Ruud van Pinxten reageert met een foto van verschillende vlaggen van wedstrijden door de jaren heen. 'We sturen ze morgenvroeg meteen op', zet Ruud erbij. Chantal reageert ontroerd op de reacties van haar mede-Ajaxfans: 'Mijn twitter is ontploft sinds gisteravond, Ajacieden onder elkaar betekent zoveel liefde voor elkaar.'

Vernoemd naar Cruijff
Vooral in de periode dat Ajax zijn wedstrijden nog in stadion De Meer speelde, miste de vader van Chantal geen wedstrijd. Toen Ajax verhuisde naar de Arena nam zijn bezoek af, mede door zijn gezondheid kon hij niet iedere wedstrijd bezoeken. Maar als hij niet in het stadion zat, keek hij op televisie. De vader van Chantal was een groot fan van Johan Cruijff, zo groot dat hij Chantal vernoemde naar de dochter van Cruijff en haar broer naar Jordi Cruijff. De vader van Chantal wordt aanstaande maandag gecremeerd.

Nog meer titels naar Xbox Game Pass deze maand

Microsoft heeft wederom nieuwe titels aangekondigd die nog deze maand verschijnen voor de Xbox Game Pass. Het gaat om We Happy Few, Middle-Earth: Shadow of Mordor en Saints Row: The Third.

Amper twee week geleden maakte Microsoft al bekend dat er in januari zes nieuwe games bij zouden komen, waaronder ARK: Survival Evolved en Absolver, daar komen nu nog eens drie games bij. De Game Pass, die inmiddels beschikt over maar liefst 176 Xbox One-titels, 36 Xbox 360-titels en 56 Xbox Live Arcade-titels, kun je uitproberen voor €1. Als het bevalt kost de dienst je een tientje per maand.

Onlangs was er sprake van een mogelijke komst van de Game Pass naar pc. Microsoft-topman Satya Nadella zei dat als het aan hem lag, dit niet lang meer hoeft te duren. Dat blijft vooralsnog even afwachten. Klik ondertussen hier voor een overzicht van alle games die momenteel tot de Game Pass-collectie behoren (even klikken op "toon alle games" aan de linkerkant om alle titels te zien).

Kees Jansma (71) stopt als presentator FOX Sports

Kees Jansma stopt na dit seizoen als presentator van FOX Sports, maar blijft op de achtergrond wel actief voor de tv-zender. Dit werd vandaag bekendgemaakt. De 71-jarige tv-host presenteert tot de zomer nog zijn programma's De Tafel Van Kees en Natafelen.

"Het nemen van dit besluit is niet makkelijk, maar ik vind het tijd", aldus Jansma op de website van FOX Sports. "Tijd om te stoppen als presentator van wekelijkse programma’s, hoewel ik ook na deze zomer betrokken blijf bij FOX Sports waar ik nog regelmatig te gast zal zijn in diverse programma’s. De komende maanden wil ik me vooral richten op het succesvol afronden van het lopende seizoen."

Komende zomer zwaait Jansma dus definitief af als presentator. "Samen met een groep jonge, talentvolle mensen en met passie programma’s maken over voetbal heb ik altijd fantastisch gevonden. Dat heb ik ook de afgelopen acht jaar bij FOX Sports met veel plezier gedaan."

Jansma is sinds 1966 werkzaam als sportjournalist. In eerste instantie schreef hij onder meer voor het Algemeen Dagblad en Voetbal International. Later maakte hij de overstap naar verschillende radio- en televisieprogramma's. In 1988 werd Jansma Chef Sport bij de NOS, maar het grote publiek kent hem vooral als perschef van het Nederlands elftal. Deze functie bekleedde hij van 2004 tot 2014.

Kees Jansma (71) stopt als presentator FOX Sports (Pro Shots)
Kees Jansma (71) stopt als presentator FOX Sports (Pro Shots)

Amsterdam wil mystery guest ook op arbeidsmarkt inzetten

In het coalitieakkoord stond het al aangekondigd, maar nu zijn de plannen concreter. Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) wil met ROC Amsterdam een pilot starten om mystery guests in te zetten om discriminatie op de arbeidsmarkt in Amsterdam aan te pakken.

De mystery guests worden heel specifiek ingezet om stagediscriminatie te bestrijden. Volgens de wethouder is het onderdeel van een bredere aanpak, zo schrijft hij aan de gemeenteraad. De gemeente gaat onder andere samen met mbo-instellingen en leerbedrijven praten over het tegengaan van arbeidsdiscriminatie. Hoe de pilot met ROC Amsterdam er precies uit gaat zien, wordt nog onderzocht. 

In de horeca in de stad worden mystery guests al met succes ingezet. In december werd bekend dat vier horecazaken een waarschuwing hebben gekregen van burgemeester Halsema nadat bleek dat ze bij hun deurbeleid discrimineren. Dit was na bezoeken van mystery guests. Het stadsbestuur wil de methode ook de komende jaren blijven inzetten.

Nu wil de gemeente ook onderzoeken of de methode inzetbaar is bij de gemeente zelf als werkgever en andere sectoren. De plannen zullen nog verder uitgewerkt worden.

Overval op 82-jarige die in meterkast werd gestopt in Opsporing Verzocht

Afgelopen dinsdag 15 januari is er in Opsporing Verzocht onder andere aandacht besteed aan de woningoverval in De Krim. Hierbij werd een 82-jarige vrouw overvallen in haar woning en vervolgens opgesloten in haar meterkast. Pas na 15 uur werd zij door vriendinnen bevrijd.

Bij de overval werd onder andere een zitmaaimachine meegenomen. Een identiek exemplaar werd uitgebreid in de studio getoond. Een woordvoerder van de politie: "We zijn erg blij dat er zoveel mensen met ons meedenken en meezoeken. We ontvingen veel tips over een soortgelijke maaimachine die op marktplaats te koop aangeboden zou worden. We hebben dit zorgvuldig onderzocht en het gaat hier NIET om de gestolen zitmaaier. De maaier op marktplaats heeft hetzelfde serienummer, dit is echter geen uniek nummer."

Hij vervolgt: "We hebben veel tips en telefoontjes van mensen gekregen die met ons meedenken, heel erg bedankt daarvoor. Veel mensen laten weten hoe afschuwelijk ze het voor haar vinden en leven met mevrouw mee. Ze wensen mevrouw dan ook veel beterschap. Het is onvoorstelbaar wat er is gebeurd en we hopen de daders gauw te kunnen pakken."

Hij roept getuigen op om zich te melden:"We hopen dat mensen met ons mee blijven zoeken zodat we deze daders van deze laffe overval kunnen oppakken. Weet u meer over de gestolen spullen of de zitmaaier, of heeft u meer informatie over deze overval? Laat het ons weten. U kunt bellen met 0900-8844, of anoniem via 0800-7000."

Kijk hieronder de uitzending van Opsporing Verzocht terug. 


Ontdek de nieuwe uitdagingen van Etrian Odyssey Nexus

Etrian Odyssey Nexus komt op 5 februari 2019 naar de Nintendo 3DS en Koch Media en Atlus laten in onderstaande trailer en een nieuwe website zien welke uitdagingen we mogen verwachten.

Terwijl je de labyrinten op het continent Lemuria ontdekt, moet je leren om je aan te passen aan de uitdagingen die je tegenkomt. Doe je dit niet, zal je bijna zeker verslagen worden door de handen (of kaken) van de beesten die op de loer liggen. Op de officiële website voor Etrian Odyssey Nexus zijn meer details te vinden over de speelbare klassen, belangrijke personages en de systemen in Etrian Odyssey Nexus de in de nieuwste trailer besproken worden.

Etrian Odyssey Nexus heeft meer klassen, personages, gameplay systemen en labyrinten dan in elk ander spel van de serie. Creëer en pas personages uit 19 speelbare klassen aan en neem het op tegen gevaarlijke wezens uit de labyrinten van Lemuria. Het is voor nieuwelingen en veteranen te spelen door de mogelijkheid om te wisselen tussen vier verschillende moeilijkheidsgraden, auto-mapping instellingen en een groot standalone verhaal. Voor de fans is het goed te weten dat Yuji Himukai als character designer), Shin Nagasawa als monster designer en Yuzo Koshiro als componist weer bij elkaar zijn gekomen om dit laatste deel van de serie op de Nintendo 3DS te maken.

2.000 laadpunten voor elektrische auto's bij rijksgebouwen

De rijksoverheid schakelt grootschalig over op elektrisch vervoer. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er veel laadpunten nodig bij rijksgebouwen. Het Rijksvastgoedbedrijf sluit hiervoor twee contracten voor de plaatsing van maar liefst 2.000 laadpunten, een van de grootste contracten wereldwijd voor laadpunten op eigen terrein.

Het Rijksvastgoedbedrijf tekende hiervoor op 16 januari een overeenkomst met de bedrijven die de laadpunten zullen plaatsen, Unica en ENGIE. De nieuwe laadpunten zijn geschikt voor alle elektrische auto’s en laadpassen. Ze zijn in eerste instantie bedoeld voor het rijkswagenpark, maar ook inzetbaar voor iedereen met een elektrische auto.

Emissieloos wagenpark
Het Rijk bezit een van de grootste wagenparken van Nederland. In 2020 moet 20% van dit wagenpark elektrisch zijn. Vanaf 2028 worden er zelfs geen auto’s meer aangeschaft die rijden op diesel of benzine en zet de rijksoverheid in op een volledig emissieloos wagenpark. Met vele duizenden personenauto’s en bijzondere voertuigen voor bijvoorbeeld calamiteiten is verduurzaming van de vloot een enorme opgave. Voor een succesvolle transitie naar elektrisch rijden, moeten er voldoende laadpunten zijn.

Aanbesteding laadpunten
Cruciaal is dat elektrische voertuigen bij rijksgebouwen opgeladen kunnen worden. In 2018 startte de Rijksoverheid hiervoor een aanbesteding. Eind december 2018 is het aanbestedingsproces afgerond. De twee percelen van de aanbesteding zijn gegund aan Unica en ENGIE. Zij zullen de eerste 2.000 laadpunten installeren. 700 ervan worden al in de eerste helft van 2019 aangesloten. Op 16 januari ondertekende directeur vastgoedbeheer Irene van Munster van het Rijksvastgoedbedrijf de contracten met de directie van deze bedrijven.

Sleutelfunctie
Nederland staat wereldwijd op de vierde plek wat betreft elektrisch vervoer. De komende jaren neemt het aantal elektrische auto’s sterk toe, ook bij de overheid. Deze transitie vraagt om voldoende laadpunten op strategische locaties. Het Rijk zal dan ook een groot deel van haar laadpunten aan het vastgoed koppelen. Om de energievraag van deze volledig elektrische auto’s aan te kunnen, worden verschillende slimme technieken ingezet, zoals local load balancing en smart queing. Hierdoor wordt de energievraag en aanbod tussen de verschillende auto’s optimaal afgestemd. Tevens wordt ingezet op het monitoren van deze laadpunten om de bezettingsgraad te beoordelen en de energievraag te analyseren.

Goede voorbeeld
'De plaatsing van de eerste 2.000 laadpunten zijn een belangrijke stap', stelt staatssecretaris Raymond Knops (BZK). 'Het gaat niet alleen om de transitie naar elektrisch rijden, maar ook om innovatie en kennisontwikkeling. Dat bereiken we met deze overeenkomst. Zo kan de overheid het goede voorbeeld geven.'

John Quist, CEO van Unica: 'Met onze landelijke dekking, expertise en innovatiekracht kunnen we een bijdrage leveren aan de snel toenemende behoefte aan duurzame mobiliteit en de voorzieningen die hiervoor in de gebouwde omgeving getroffen moeten worden. We zijn blij dat we het Rijksvastgoedbedrijf samen met onze gespecialiseerde partners kunnen helpen bij het realiseren van hun ambities en zullen inspelen op ontwikkelingen zoals smart charging, local balancing, energieverrekening en het inzetten van smartphones en tablets. '

‘Na de zware industrie en de utiliteit veroorzaakt mobiliteit de meeste CO2-vervuiling. Daarom geloven we bij ENGIE in de elektrificatie van mobiliteit. We willen elektrisch rijden maximaal faciliteren en zijn trots dat we de Rijksoverheid in deze grootschalige stap naar innovatie en kennisontwikkeling in elektrisch vervoer kunnen begeleiden’, beaamt Ruud Schenk, algemeen directeur ENGIE Infra & Mobility.

Private beta van The Division 2 bekendgemaakt

De Private Beta van Tom Clancy's The Division 2 vindt plaats van 7 tot 11 februari 2019 en is toegankelijk voor iedereen die de game heeft gepre-orderd. Overige spelers maken kans op toegang door zich in te schrijven via thedivisiongame.com/beta.

Daarnaast is zojuist de Story Trailer van Tom Clancy's The Division 2 vrijgegeven. Spelers maken hierin kennis met de drie vijandelijke facties in de game: True Sons, Hyenas en Outcasts.

Tom Clancy's The Division 2 is vanaf 15 maart verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

For Honor Year 3 Season 1 start op 31 januari

Ubisoft laat weten dat Year 3 Season 1 van For Honor van start gaat op 31 januari 2019 op PlayStation 4, Xbox One en pc. Als onderdeel van dit nieuwe seizoen voegt een gloednieuwe Dark Hero, de Black Prior, zich bij het roster Helden.

Black Priors zijn grote, zware Helden die vechten met grote schilden en lange zwaarden. Black Priors zijn Ridders, maar ze houden zich niet aan de ridderlijke gebruiken en gaan blind voor de overwinning. Ooit vochten ze voor Apollyon, tegenwoordig is Vortiger hun leider.

Dit nieuwe seizoen vormt de start van het derde jaar ondersteuning voor For Honor met vier nieuwe Helden, nieuwe maps, seizoensgebonden in-game events en regelmatige gameplayupdates. Spelers die in het bezit zijn van de For Honor Year 3 Pass krijgen direct toegang tot de Black Prior op 31 januari. Overige spelers spelen de Black Prior vanaf 7 februari vrij met 15.00 Staal.

For Honor is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Om de drie minuten een bekeuring

De Merwedestraat in Dordrecht. Eén van dé toegangswegen vanaf de drukke N3 naar het centrum. Industrie, tankstations, bouwmarkten, een supermarkt. Een levendige straat voor wie naar de Dordtse binnenstad gaat, gaat tanken of boodschappen wil doen. Twee keer twee rijbanen van en naar het centrum nodigen kennelijk uit om harder dan de toegestane maximumsnelheid van 50 km per uur te rijden. Bewoners van de Dordtse wijk de Staart maken zich zorgen, niet in de laatste plaats vanwege de verkeersongevallen die er gebeuren. In 2018 registreerde de politie er 30.

De Dordtse politie pakt dit signaal regelmatig op. Op 15 januari controleerden agenten weer eens op de Merwedestraat. In een vrij half uurtje maten ze snelheid van het verkeer, in de verwachting een paar bekeuringen uit te schrijven. Het werden er negen, een per drie minuten. De hoogst gemeten snelheid bleek 80 km/uur te zijn, na aftrek van de wettelijke correctie, dus de betreffende automobilist had zo’n 85 km/uur op zijn snelheidsmeter.

287 euro
Wie tien kilometer te hard rijdt kan op een bekeuring van minimaal 48 euro rekenen. Bij 20 kilometer is dit al opgelopen tot 153 euro. De weggebruiker die 80 km/uur reed kan in principe een acceptgiro van 287 euro tegemoet zien.

Huisarts Maarten B. hoort 6 jaar cel en TBS eisen om ontucht en kinderporno

“Verdachte heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen dat hij in diverse rollen genoot. Als ouder, als vader bij wie vriendinnetjes van zijn dochter kwamen spelen en ook in zijn functie als huisarts”. Dat zei de officier van justitie vandaag over een 38-jarige Leidenaar. Maarten B. wordt verdacht van elf gevallen van ontucht (met minderjarigen), van het bezit en vervaardigen van kinderporno en van het heimelijk filmen in de behandelkamers van twee huisartsenpraktijken, een in Amstelveen en een in Schiedam. Het OM eist tegen hem zes jaar cel en TBS met dwangverpleging.

De zaak kwam in oktober 2017 aan het rollen toen de ouders van een vriendinnetje van zijn dochter naar de politie stapten om aangifte te doen van ontucht. De man werd daarop aangehouden. Uit het onderzoek dat volgde, blijkt volgens het OM dat hij thuis drie vriendinnetjes van zijn dochter onzedelijk heeft betast en ook zijn eigen dochter. Het gaat om kinderen in de basisschoolleeftijd. Tevens maakte hij opnames hiervan. Die aangetroffen beelden zijn ten laste gelegd als de vervaardiging van kinderporno.

Daarnaast bracht het onderzoek een veertigtal filmpjes aan het licht die opgenomen waren in een praktijkruimte in Amstelveen en één filmpje uit een praktijkruimte in Schiedam. Op beide plekken heeft de man tijdelijk als inval-huisarts gewerkt. Op de filmpjes is te zien hoe (in bijna alle gevallen) minderjarige patiëntes zich ontkleden en door hem worden ‘onderzocht’ op intieme plekken.

Heimelijk filmen
Het is strafbaar om zonder uitdrukkelijke toestemming vooraf filmopnames te maken. Daarnaast blijkt volgens het OM uit de manier waarop de filmpjes door de man zijn gemaakt en ingekort dat hij hiermee een seksuele bedoeling had. Een aantal filmpjes is dan ook tenlastegelegd als de vervaardiging van kinderporno.

Verder heeft een hoogleraar huisartsengeneeskunde de filmpjes bekeken en beoordeeld, met daarbij de klacht van de betreffende patiëntes in gedachten. In zeven gevallen was er volgens deze deskundige geen enkele medische rechtvaardigingsgrond voor het ‘onderzoek’ aan de intieme delen dat de verdachte verrichtte. Deze zeven gevallen zijn dan ook door het OM ten laste gelegd als ontucht.

Pedofiele stoornis
De verdachte heeft niet willen meewerken aan psychologisch onderzoek ten behoeve van het strafproces. Maar volgens het OM blijkt uit de feiten, uit de observaties van het Pieter Baan Centrum en de rapportage daarover dat de man een pedofiele stoornis heeft.

Het OM eist zes jaar cel, te volgen door TBS met dwangverpleging. Verder heeft het OM de rechter gevraagd om een maximaal durend beroepsverbod, in dit geval voor de duur van elf jaar. Ook vindt het OM dat de man de schade die hij bij zijn slachtoffertjes heeft veroorzaakt, moet vergoeden. Dat komt uit op een totaal van zo’n 66.000 euro.

De uitspraak is over twee weken.

Justitie: directe vervolging voor vuurwerk gooiende supporters

Voetbalsupporters die zich niet houden aan het vuurwerkverbod in stadions, worden voortaan direct strafrechtelijk vervolgd. Ook lopen ze het risico op een landelijk stadionverbod, terwijl dat eerder ‘slechts’ om een regionaal verbod ging. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt.

Nadal naar derde ronde Australian Open

Rafael Nadal heeft zich eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van het Australian Open. De Spanjaard won in drie sets van Matthew Ebden. Het werd 6-3, 6-2, 6-2.

De 31-jarige Ebden, nummer 48 van de wereld, kon alleen in de eerste set wat tegenstand bieden. De Australiër kreeg drie breekpunten maar wist ze niet te benutten. De tweede en derde set gingen eenvoudig naar Nadal. Na een kleine twee uur spelen was het matchpoint voor de als tweede geplaatste Spanjaard.

In de derde ronde treft Nadal met Alex de Minaur opnieuw een Australische tegenstander. Laatstgenoemde won in vijf sets van de Zwitser Henri Laaksonen.

Wanbetaler spuugt politieauto onder

Woensdagochtend iets na 10:00 uur werd een 26-jarige man aangehouden door surveillerende agenten. In eerste instantie wilden de agenten openstaande boetes innen van de man, maar dit mondde uit in belediging en bedreiging van de agenten. De agenten reden in de Poppestraat in Sint Willebrord en zagen de man in zijn auto rijden.

Omdat zij wisten dat de man nog voor ruim 2200 euro aan boetes had openstaan zijn ze de man nagereden en spraken ze hem aan. Hij werd erg kwaad en ging zover dat hij de agenten beledigde en bedreigde. Toen hij in de politiebus werd gezet nadat hij was aangehouden spuugde hij de ramen onder. Zijn auto is weggesleept door een takelbedrijf. De man zit nog vast en wordt gehoord.

Fietsendieven sleuren slachtoffer mee op motorkap

Een bewoonster op de Ginnekenweg in Breda zag omstreeks 03.35 uur vanuit het raam dat twee mannen bezig waren om haar fiets en die van haar dochter in een stationwagen te laden. Ze rende naar buiten en trok de fietsen uit de auto. Haar man wilde beletten dat de dieven wegreden. Hij ging voor de auto staan die door de bestuurder gestart werd. De man belandde op de motorkap en sloeg de voorruit in. De automobilist gaf vol gas en reed weg in de richting van de Parkstraat, terwijl de man nog op de motorkap lag. Hij is nog circa 20 meter meegesleurd en toen gevallen. Hij raakte gewond aan zijn rechterhand en knie.

De politie heeft vandaag een buurtonderzoek gehouden. Daarbij zijn camerabeelden veilig gesteld die nader bestudeerd worden. Op de beelden is een lichtgrijze / zilverkleurige vijfdeurs stationwagen te zien, die aan weerszijden over de gehele lengte voorzien is van een dakrailing. De politie houdt er rekening mee dat de daders deze week hun auto aanbieden bij een garage of schadebedrijf om de voorruit te laten herstellen.

Mensen die meer informatie hebben over de daders en de door hen gebruikte auto worden dringend verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Start onderzoek 'voltooid leven'

De Universiteit voor Humanistiek en het Julius Centrum van het UMCU gaan dit jaar samen onderzoek doen naar de omvang en omstandigheden van de groep mensen voor wie de huidige wetgeving geen ruimte lijkt te bieden voor hulp bij een zelfgekozen levenseinde.

Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het ministerie van VWS en wordt gefinancierd door ZonMw. Het thema hulp bij zelfdoding in geval van ‘voltooid leven’ is al jaren onderwerp van maatschappelijk debat. In 2016 heeft Commissie Schnabel zich gebogen over de vraag hoe de Euthanasiewet zich verhoudt tot hulp bij zelfdoding aan mensen die dit wensen omdat zij hun leven voltooid achten. De commissie stelde dat de huidige wetgeving in veel gevallen ruimte biedt voor hulp bij zelfdoding. Ook een stapeling van ouderdomsklachten kan namelijk een medische grondslag zijn voor euthanasie.

De Commissie Schnabel oordeelde daarom dat de groep mensen die buiten de reikwijdte van de huidige wet valt waarschijnlijk klein is. Het kabinet laat onderzoek uitvoeren naar de omvang en omstandigheden van de groep mensen voor wie de door de commissie Schnabel genoemde ruime interpretatie en toepassing van de bestaande euthanasiewetgeving onvoldoende soelaas biedt in de ogen van betrokkenen. Daarnaast worden de omvang en omstandigheden onderzocht van de groep mensen die hun leven als voltooid beschouwen en als gevolg daarvan een persisterende stervenswens hebben, maar nog niet klaar zijn om daar actief vervolg aan te geven.

In het onderzoek worden 20.000 burgers van 55 jaar en ouder gevraagd een vragenlijst in te vullen. Daarnaast zal er diepgravend kwalitatief onderzoek plaatsvinden. Ook wordt vragenlijst- en dossieronderzoek verricht onder huisartsen. Het onderzoek loopt tot eind 2019.

Spaanse peuter in put zou gevonden zijn

In Spanje, in de buurt van Málaga, is een 2 jaar oud jochie in een put gevallen. De put is een prospectiegat dat werd geboord om te zoeken naar water, en is zo'n 110 meter diep en 25 centimeter breed. Het boorgat bevindt zich op privéterrein en het is niet bekend of het goed was afgedekt. Er zijn zo'n 100 brandweerlieden, politiemensen en leden van de civiele bescherming op zoek naar het ventje.

Het gezin van de peuter was naar een vakantiehuisje in Totalán, een bergdorp ten noord-oosten van Málaga. De vader van het gezin sloeg zondagmiddag rond 2 uur alarm. Volgens de brandweercommandant van Málaga werden er geen hulpkreten of andere geluiden waargenomen.  Het enige spoor is een zakje snoep dat Yulen in zijn hand had voordat hij in het boorgat viel. Het was te zien op beelden van een robotcamera. Die beelden hebben verder geen sporen opgeleverd, maar een probleem is ook dat de camera niet dieper kan dan 70 meter en de peuter moet zich nog dieper bevinden. Het is niet bekend of er water in het boorgat staat.

Reddingswerkers hebben zo'n 30 centimeter aarde aan de bovenkant van het gat weggehaald, maar durven niet verder te gaan uit vrees dat het gat instort. "Het boorgat is erg smal en vochtig, er valt bij elke beweging aarde in en het is koud", volgens Maria Gámaz, een woordvoerdster van de stad Málaga. "Onze eerste prioriteit is nu om de peuter te lokaliseren en toegang tot hem te krijgen." Er wordt nu gekeken of het mogelijk is om een verticale tunnel te graven die parallel loopt aan het gat om van daaruit de plek te bereiken waar de peuter zich bevindt. Tal van gespecialiseerde bedrijven hebben volgens Gámaz alternatieven aangedragen.

Update 16-01-2019 15:10 uur:
De 2-jarige Yulen zou gevonden zijn. In de schacht zijn haren aangetrofen van de peuter. Diverse media melden dat het lichaam ook is gevonden, maar of dat zo is is onbekend. Het nieuws is nog niet officieel bevestigd.

Reddingsploegen zijn intussen bezig met het graven van 2 andere putten. 1 parallel aan de put waar het jongetje in ligt en 1 horizontaal vanaf een bergwand naar de plek waar het lichaam van het jongetje zich zou bevinden.

Raad voor de rechtspraak: 'Aparte politierechtbank niet per se nodig'

Elke rechtbank in Nederland kan zaken die gaan over het gebruik van geweld door politieagenten op dit moment al goed behandelen. Het is daarom niet nodig om dit soort zaken te concentreren bij een rechtbank. Dit zegt Kees Sterk, lid van de Raad voor de rechtspraak, vandaag tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

De Raad is niet tegen het plan van de minister om rechtszaken over het gebruik van geweld door politieagenten te concentreren op één plek, maar wil er wel op wijzen dat spreiding van rechtszaken ook een doel dient: het uitgangspunt bij rechtspreken is dat alle rechtbanken alle zaken behandelen. De spreiding van rechtbanken over het land zorgt voor een goede bereikbaarheid en waarborgt daarmee de toegankelijkheid van rechtspraak. Dat is niet alleen belangrijk voor de betrokken agenten, maar ook voor mogelijke slachtoffers en nabestaanden.

Klein aantal
Ook geeft Kees Sterk aan dat het om een erg klein aantal zaken per jaar gaat, die over het algemeen niet dusdanig complex zijn dat daarvoor bijzondere rechterlijke expertise nodig is. Ook krijgen rechters in andere zaken dan tegen politieagenten vraagstukken voor over de uitoefening van politiegeweld. Het is belangrijk dat rechters deze zaken vanuit de verschillende invalshoeken kunnen bekijken en beoordelen.

In gesprek
Rechters lopen regelmatig een dag met politieagenten mee om te ervaren onder welke omstandigheden zij hun werk moeten doen. Ook wordt tijdens de opleiding van rechters aandacht besteed aan de bijzondere rol van politieagenten. Toch roepen rechtelijke uitspraken over geweld door, maar ook tegen, politiemensen soms vragen op. Daarom ging rechter Jan Moors onlangs in gesprek met Ruud Verkuijlen (Politie Nederland, programmamanager geweld tegen politieambtenaren).

Man opgepakt na verkeersruzie bij tankstation

Agenten kregen dinsdag rond 17.20 uur de melding van een bedreiging bij een tankstation langs de A20 in Nieuwerkerk aan den IJssel. Een 29-jarige verdachte werd korte tijd later aangehouden.

Bij het tankstation langs de A20 ontstond ruzie tussen de verdachte en het slachtoffer. De verdachte werd vermoedelijk door het slachtoffer aangesproken op zijn gedrag in het verkeer. Hierop bedreigde de verdachte, een 29-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel, het slachtoffer met een honkbalknuppel. Hij ging er vervolgens in zijn auto vandoor. Een getuige noteerde het kenteken van de verdachte.

Agenten zagen hem op de Eerste Tochtweg rijden en zetten hem aan de kant. Bij zijn aanhouding pleegde de 29-jairge man verzet en rukte hij zich los. Uit een sportschool aan de Eerste Tochtweg kwamen meerdere personen naar buiten die de agenten omsingelden. Eén van de agenten loste een waarschuwingsschot. De verdachte werd uiteindelijk aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Een van de omstanders die de agenten omsingelden heeft geprobeerd een agent te slaan. Hij werd later die avond op de Eerste Tochtweg door agenten aangehouden op verdenking van bedreiging. Het gaat om een 33-jarige man uit Rotterdam. Ook hij is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Defense Grid 2 naar Nintendo Switch

Hidden Path Entertainment kondigt aan dat sci-fi tower defense Defense Grid 2 een port krijgt voor Nintendo Switch. Deze port komt uit op 7 februari en biedt alle content die eerder is uitgebracht.

Dit is inclusief vijf missies die voorheen enkel beschikbaar waren voor VR. Vanaf 25 januari is de game in de eShop te pre-orderen met een korting van 10%. Uiteraard hoort hier een trailer bij die je hieronder kunt vinden.

Defensie zoekt mee naar vermiste containers

Zr. Ms. Luymes biedt hulp bij de zoektocht naar de zeecontainers die nog worden vermist. Gisteravond is het marinevaartuig de haven van Den Helder uitgevaren. Zr. Ms Vlaardingen wordt mogelijk ook ingezet, maar ligt vanwege de slechte weersomstandigheden nog binnen.

De MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, verloor in de nacht van 1 op 2 januari 291 containers op de Noordzee ten noorden van de Waddeneilanden. Er zijn twee containers met gevaarlijke stoffen overboord gegaan; een met lithiumbatterijen en een met peroxide. Bij de kustlijn en op de Waddeneilanden is een grote hoeveelheid van de goederen aangespoeld. Maar er worden nog steeds 51 containers vermist.

Side Scan Sonar
De Luymes vaart onder slechte omstandigheden ten noorden van Terschelling. Het hydrografisch opnemingsvaartuig (HOV) kan ingezet worden bij golven van 2,5 tot 3 meter. Momenteel zijn de golven tot 2,5 meter hoog. Een HOV zoals de Luymes speurt de containers op met Side Scan Sonar. Dat gebeurt met een kleine torpedo die aan een kabel op ongeveer 30 meter achter het schip wordt aangesleept. Met een Multi Beam Sonar kan de Luymes ook nog bepalen of een gesignaleerde container openstaat. Er zijn nog geen resultaten bekend van de zoekactie.

Niet uitgevaren
Door de slechte weersomstandigheden is de mijnenjager Vlaardingen nog niet uitgevaren. De Vlaardingen is de rest van de week wel ‘schip van wacht’ en daarmee overal inzetbaar in de Nederlandse wateren.

Ook andere organisaties zoeken naar de containers.

Defensie zoekt mee naar vermiste containers (Foto: Defensie)
Defensie zoekt mee naar vermiste containers (Foto: Defensie)

'Man United meldt zich deze maand mogelijk bij PSV voor Bergwijn'

Op het vertrek van Nicolas Isimat-Mirin na is het deze maand nog rustig wat betreft de uitgaande transfers bij PSV. Dat kan echter snel veranderen.

The Sun weet woensdag te melden dat Manchester United zijn oog heeft laten vallen op Steven Bergwijn. Scouts van the Red Devils zitten zondag op de tribune als de koploper van de Eredivisie de competitie hervat tegen FC Emmen. Ole Gunnar Solskjaer hoopt volgens de Engelse tabloid deze maand nog een vleugelaanvaller aan zijn selectie toe te voegen en de Noorse interim-trainer zou bijzonder gecharmeerd zijn van de kwaliteiten van Bergwijn.

Manchester United denkt naar verluidt aan een bod van 28 miljoen euro als iedereen binnen de club overtuigd is van zijn kunnen. Dit is overigens niet de eerste keer dan de huidige nummer zes van de Premier League in verband wordt gebracht met Bergwijn. In oktober doken er ook al geruchten op over de belangstelling van de club uit Manchester, terwijl Liverpool destijds ook in verband werd gebracht met de komst van de tweevoudig international van het Nederlands elftal.

Of Manchester United deze maand überhaupt kans maakt op de komst van Bergwijn is nog maar de vraag, want hij liet onlangs in gesprek met de NOS nog weten niet te denken aan een vertrek: "Ik ben speler van PSV, ik heb hier een contract en focus me alleen op PSV." De 21-jarige aanvaller ligt nog tot medio 2022 vast in het Philips Stadion.

Drie meisjes gezocht na gewelddadige beroving

De recherche onderzoekt een gewelddadige beroving van een 27-jarige vrouw in ’s-Hertogenbosch. Het team zoekt naast de daders ook drie belangrijke getuigen. Het gaat om meisjes die afgelopen weekend hebben gezien dat de vrouw met geweld van haar tas werd beroofd op de Parallelweg.

De Japanse vrouw, die tijdelijk in Nederland verbleef, liep op zaterdag 12 januari even voor 17:45 uur met haar rolkoffer vanaf het station over de Parallelweg. Ter hoogte van de Nelson Mandelalaan werd ze door twee onbekende mannen belaagd. Ze werd door één van de twee geslagen en aan haar haren naar de grond getrokken. Met de schoudertas van de vrouw gingen de daders er te voet vandoor richting het Paleiskwartier. Het slachtoffer was behoorlijk onder de indruk van wat haar was overkomen en belde niet meteen de politie.

Een man die in de buurt was belde direct na de beroving wél met de politie. Hij vertelde dat hij drie meisjes hoorde schreeuwen in de omgeving van de Parallelweg. Ze waren volgens de getuige behoorlijk in paniek. Hij wist niet wat er aan de hand was. Agenten gingen op zoek naar de meisjes maar troffen in de buurt niemand aan. Pas toen het slachtoffer rond 19:00 uur naar het bureau kwam voor aangifte kon er een verband worden gelegd met de beroving.

De genoemde meisjes zijn voor de politie hele belangrijke getuigen in het onderzoek naar deze gewelddadige straatroof en het onderzoeksteam is met spoed op zoek naar het drietal. Ze worden verzocht zich te melden bij de politie. Ook mensen die denken het drietal te kennen, of iets anders gehoord of gezien hebben, kunnen zich melden bij de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Blue Mage job beschikbaar in Final Fantasy XIV

De Blue Mage is nu beschikbaar in Final Fantasy XIV Online. Deze job laat spelers een nieuwe en unieke manier acties uitvoeren om de wereld van Hydaelyn te ervaren.

De Blue Mage leert nieuwe acties door tijdens gevechten met monsters hun vaardigheden te kopiëren. De Blue Mage heeft in eerste instantie een maximum level van 50 en kan bij release 49 unieke monstervaardigheden leren – zowel de level cap als het aantal te leren vaardigheden zal door toekomstige updates toenemen.

Deze job in Final Fantasy XIV Online is beschikbaar voor alle spelers met een level 50 Disciple of War of Magic-class/job die de hoofdscenario-missie “The Ultimate Weapon” voor A Realm Reborn hebben voltooid.

Spelers kunnen zich ook uitdagen met een Blue Mage-exclusieve taak, getiteld The Masked Carnivale. Deze spannende nieuwe solo-uitdaging plaatst spelers in 25 stages tegenover diverse tegenstanders die ze kunnen verslaan om wekelijkse beloningen te verdienen. Spelers krijgen toegang tot The Masked Carnivale wanneer ze level 50 hebben bereikt met de Blue Mage.

Het slot van de Stormblood-verhaallijn arriveert eind maart met Patch 4.56, waarmee de weg wordt geplaveid voor de uitbreiding Shadowbringers dat begin zomer 2019 verschijnt. Daarnaast zijn regelmatige updates gepland voor de Patch 4.5-serie, met extra functies en content voor alle spelers.

Meer informatie over Shadowbringers wordt gedeeld tijdens het Paris Fan Festival dat plaatsvindt op 2 en 3 februari 2019 en tijdens het Tokyo Fan Festival dat plaatsvindt op 23 en 24 maart 2019.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr aangekondigd

Bethesda heeft The Elder Scrolls Online: Elsweyr aangekondigd. In deze uitbreiding vinden we een neiuwe regio, draken, een nieuwe Necromancer klasse, een jaarlange met elkaar verbonden verhaallijn en meer.

Het nieuwe gebied Elsweyr voegt een gigantisch stuk grond toe aan de ESO-wereld voor fans om te ontdekken. Het thuis van de Khajiit is beladen met maansuikerboerderijen, vruchtbaar grasland, bloedhete woestijnen en vorstelijke steden en natuurlijk ook een hoop monsters en vijanden. Elder Scrolls-veteranen kunnen zich herinneren de provincie van Elsweyr al eens verkend te hebben in The Elder Scrolls: Arena, alsook de grenzen in The Elder Scrolls Online’s regio’s Reaper’s March en Khenarthi’s Roost.

Ook zal The Elder Scrolls Online: Elsweyr een nieuwe klasse bevatten sinds het hoofdstuk Morrowind uit 2017: de Necromancer. Met deze duistere, mysterieuze klasse, voeren spelers het bewind over de doden en kunnen ze krachtige, elementaire betoveringen uitspreken om vijanden en verdedigingsmechanismen te overwinnen. Met de Necromancer is de dood zelf een wapen.

‘Season of the Dragon’ is een jaarlang, met elkaar verbonden avontuur dat in februari start met de Wrathstone DLC game pack, doorloopt in het aankomende hoofdstuk Elsweyr en zelfs nog verder gaat. Het epische verhaal zal de vier updates uit 2019 met elkaar verbinden, waaronder de Wrathstone DLC dungeon pack, het Elsweyr-hoofdstuk, de DLC dungeon pack uit het derde kwartaal en de verhaal-DLC in het vierde kwartaal.

Door de unieke hoofdstukstructuur en level-scaling ervoor dat nieuwe content gemakkelijk en meteen toegankelijk is voor zowel nieuwe spelers als veteranen. Zowel fans van niveau één als fans van maximaal niveau zullen uitdagingen vinden in Elsweyr, zodat zij naast elkaar kunnen spelen en de nieuwe zone en verhalen samen kunnen ontdekken en overwinnen. Nieuwe spelers kunnen meteen in de actie duiken in The Elder Scrolls Online: Elsweyr content zonder enige voorgaande ESO content gespeeld te moeten hebben. Veteranen kunnen onmiddellijk met hun bestaande personages reizen naar het nieuwe gebied, of met een Necromancer van nul opnieuw beginnen.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr is vanaf 4 juni verkrijgbaar voor PC/Mac, PlayStation 4 en Xbox One. De versie voor PC/Mac zal op 20 mei in Early Access beschikbaar zijn voor klanten die pre-orderen.

Shorttracker Knegt niet langer op intensive care

Sjinkie Knegt heeft de intensive care van het Martini-ziekenhuis in Groningen verlaten. De shorttracker was daar donderdagmiddag opgenomen nadat hij ernstige brandwonden opgelopen had bij het aansteken van een houtkachel in zijn huis.

Volgens zijn manager Dennis Klaster moet de Fries komende twee weken verder bijkomen, daarna kunnen de artsen pas meer zeggen over het herstel.

“Mensen die hem kennen, weten dat hij niet zo snel uit het lood geslagen is”, aldus Klaster. “Hij is vastbesloten aan het begin van het nieuwe seizoen weer op de eerste training te verschijnen, zo heeft hij mij verzekerd. Verder laat hij weten ontzettend blij te zijn met alle aandacht. Hij heeft ontzettend veel kaartjes gekregen. Die leest hij allemaal en doen hem goed.”

Black Ops 4: Blackout een week gratis te proberen

Blackout, de officiële battle royale-modus van Call of Duty (Black Ops 4), krijgt een zevendaagse gratis proefperiode op Xbox One, pc en PlayStation 4. Dat maakte Activision bekend via Twitter. De gratis week gaat morgen in en duurt tot en met de vierentwintigste.

Call of Duty: Black Ops 4 kwam in oktober van vorig jaar uit en hoewel Blackout slechts één gamemodus is van het totale pakket is het wel de meest populaire. De opzet van Blackout is welhaast identiek aan die van battle royale-games van weleer PUBG en Fortnite, behalve dan met een typisch Call of Duty-sausje. 100 man springt op eigen initiatief uit een vliegtuig om vervolgens zelfstandig of samen met maximaal drie vriendjes als een idioot op zoek gaat naar wapentuig, futuristische gadgets en gepantserde vesten om zo snel mogelijk de overige spelers het leven zuur te kunnen maken. Afijn, menigeen zal inmiddels bekend zijn met het battle royale-principe. Bekijk hieronder nog even een heuse promo voor de gratis Blackout-week. 

Veldwijk beste speler tweede periode; Den Bosch dubbel in de prijzen

FC Den Bosch legde afgelopen zondag beslag op de tweede periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie en dat levert de ploeg de nodige prijzen op.

Wil Boessen, trainer van de Brabanders, is mede daardoor verkozen tot de beste trainer van de tweede periode, terwijl Wout van der Steen de beste doelman was. Lars Veldwijk ontvangt het Kampioensschild voor de beste speler van de afgelopen periode in de Keuken Kampioen Divisie. De spits van Sparta Rotterdam bleef Stefano Beltrame van FC Den Bosch, Mario Engels van Roda JC Kerkrade en Bryan Smeets van TOP Oss voor in de uitverkiezing.

Die is gebaseerd op stemmen van de trainers en aanvoerders van alle Keuken Kampioen Divisie-clubs én op stemmen van de fans. Met negen doelpunten in negen wedstrijden kroonde Veldwijk zich tot topscorer van de tweede periode. Hij volgt zo Istvan Bakx op, die de beste speler van de eerste periode werd.

Cody Gakpo werd gekozen tot het beste talent van de tweede periode. De negentienjarige aanvaller van Jong PSV, dit seizoen tot dusver goed voor negen doelpunten en vier assists in tien wedstrijden, treedt hiermee in de voetsporen van spelers als Nacer Chadli, Frenkie de Jong en Dries Mertens. In de eerste periode ging de prijs voor het beste talent naar Ferdy Druijf, die momenteel door AZ verhuurd wordt aan NEC.

Golfer Luiten goed begonnen aan 2019

Joost Luiten is het golfjaar 2019 goed gestart. Op de eerste dag van de Abu Dhabi Championship liep de Rotterdammer een ronde van 69 slagen en staat daarmee voorlopig gedeeld elfde.

Shane Lowry gaat voorlopig aan de leiding. De Ier evenaarde met zijn score van 62 slagen (-10) het baanrecord. In totaal maakte hij tien birdies.

Het toernooi in Abu Dhabi is onderdeel van de European Tour en prestigieuze Rolex Series. In totaal is het prijzengeld in het Arabische emiraat zeven miljoen dollar.

Beveiligingslek Fortnite blootgelegd

Onderzoekers van Check Point Software Technologies, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, hebben vandaag details vrijgegeven over een beveiligingslek in het enorm populaire online spel Fortnite.

Het populaire online schietspel Fortnite heeft wereldwijd bijna 80 miljoen spelers. De game is populair op alle spelplatformen, waaronder Android, iOS, pc (via Microsoft Windows) en consoles zoals Xbox One en PlayStation 4. Fortnite wordt ook door professionele gamers gespeeld die hun sessies online streamen en is daarnaast populair bij liefhebbers van e-sports.

Toegang tot account van gamers
Het beveiligingslek gaf aanvallers volledige toegang tot het account van gebruikers en hun persoonlijke informatie. Hierdoor konden hackers virtuele in-game valuta kopen via de betaalgegevens van slachtoffers. Het lek zorgde ook dat hackers naar de in-game chat van spelers konden luisteren, evenals naar omgevingsgeluid en gesprekken in de ruimte waar het spel gespeeld werd.

Fortnite-spelers waren al eerder het doelwit van aanvallen; gebruikers werden toen misleid om zich aan te melden bij valse websites die hen beloofden om zogenaamde Fortnite's 'V-Buck' in-game valuta te genereren. Dit meest recente beveiligingslek kon echter worden uitgebuit zonder dat spelers hun inloggegevens overhandigden.

Werkwijze van hackers blootgelegd
Hackers konden toegang krijgen tot het account van de gebruiker door middel van enkele lekken in de inlogprocedure van gebruikers. Door drie fouten in de webinfrastructuur van Epic Games konden hackers - via het op tokens gebaseerde authenticatieproces in combinatie met single sign-on-systemen zoals Facebook, Google en Xbox - de toegangsreferenties van de speler stelen om vervolgens het account over te nemen.

Om slachtoffer te worden van deze aanval, hoefde een speler alleen maar te klikken op een phishing-link. Die link was afkomstig van een domein van Epic Games, maar werd verzonden door de hacker. Eenmaal aangeklikt, kon de hacker het Fortnite-authenticatietoken van de gebruiker bemachtigen zonder dat er inloggegevens ingevoerd moesten worden. Volgens de onderzoekers van Check Point is dit beveiligingslek ontstaan door fouten in twee subdomeinen van Epic Games die vatbaar waren voor dergelijke kwaadaardige omleidingen, waardoor de legitieme authenticatietokens van gebruikers konden worden onderschept door de hacker.

"Fortnite is momenteel een van de populairste games op de markt en wordt voornamelijk door kinderen gespeeld. De beveiligingslekken boden de mogelijkheid tot een grootschalige inbreuk op hun privacy”, zegt Oded Vanunu, Head of Products Vulnerability Research bij Check Point. "Samen met de lekken die we onlangs hebben aangetroffen op platformen van drone-fabrikant DJI, toont dit aan hoe vatbaar cloud-applicaties zijn voor aanvallen en inbreuken. Deze platformen zijn steeds vaker het doelwit van hackers vanwege de enorme hoeveelheden gevoelige klantgegevens die ze bevatten. Het verplichten van twee-factor-authenticatie kan deze kwetsbaarheid voor overname van accounts verminderen."

Shadow Heritage voor Assassin's Creed Odyssey beschikbaar

Shadow Heritage, de tweede episode van Legacy of the First Blade, de eerste post-launch verhaallijn voor Assassin’s Creed Odyssey, is nu beschikbaar voor alle platformversies.

In Shadow Heritage trekken spelers op onderzoek uit naar aanleiding van een brief van Darius. Zo komen ze oog in oog te staan met een nieuwe dreiging: The Tempest. Zij is een genie op het gebied van zeeslagen en opperbevelhebber van haar eigen vloot. Met haar superieure scheepstechnieken en een dodelijk arsenaal aan wapens doet ze er alles aan om spelers op de knieën te krijgen.

Elke episode van Legacy of the First Blade bevat een nieuwe vaardigheid voor elke tak van de skill tree: Hunter, Warrior en Assassin. In deze tweede episode ontdekken spelers Rapid Fire, een nieuwe vaardigheid voor de Hunter-tak. Deze vaardigheid laat spelers toe om snel pijlen af te schieten zonder te moeten herladen.

Om toegang te krijgen tot Shadow Heritage moeten spelers Hunted - de eerste episode van Legacy of the First Blade - en de Naxos-missie in hoofdstuk 7 van de algemene verhaallijn van de game hebben voltooid met een personage van level 28 of hoger.

Assassin’s Creed Odyssey is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Pc-systeemeisen Far Cry New Dawn

De officiële systeemeisen voor de PC-versie van Far Cry New Dawn zijn onthuld.

Hieronder een gedetailleerd overzicht van de systeemeisen:

Minimum:

  • OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (alleen 64bit-versies worden ondersteund)
  • CPU: Intel Core i5 2400 @ 3.1 GHz of AMD FX 6350 @ 3.9 GHz
  • RAM: 8GB
  • Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 670 (2GB) of AMD Radeon R9 270X (2GB)
  • Resolutie: 720p
  • Video preset: Low
  • DirectX: DirectX June2010 Redistributable
  • Sound: DirectX 9.0c compatible sound card met de laatste drivers
  • Hard drive: 30 GB

Aanbevolen:

  • OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (alleen 64bit-versies worden ondersteund)
  • CPU: Intel Core i7-4790 @ 3.6 GHz of AMD Ryzen 5 1600 @ 3.2 GHz
  • RAM: 8GB
  • Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 970 (4GB) of AMD Radeon R9 290X (4GB)
  • Resolutie: 1080p
  • Video preset: High
  • DirectX: DirectX June2010 Redistributable
  • Sound: DirectX 9.0c compatible sound card met de laatste drivers
  • Hard drive: 30 GB

4K 30FPS:

  • OS: Windows 10 (alleen 64bit-versie worden ondersteund)
  • CPU: Intel Core i7-6700 @ 3.4 GHz of AMD Ryzen 5 1600X @ 3.6 GHz
  • RAM: 16GB
  • Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1070 (8GB) of AMD RX Vega 56 (8GB)
  • Resolutie: 2160p
  • Video preset: High
  • DirectX: DirectX June2010 Redistributable
  • Sound: DirectX 9.0c compatible sound card met de laatste drivers
  • Hard drive: 30 GB

4K 60FPS:

  • OS: Windows 10 (alleen 64bit-versie worden ondersteund)
  • CPU: Intel Core i7-6700K @ 4.0 GHz of AMD Ryzen 7 1700X @ 3.4 GHz
  • RAM: 16GB
  • Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1080 SLI (8GB) of AMD RX Vega 56 CFX (8GB)
  • Resolutie: 2160p
  • Video preset: Ultra
  • DirectX: DirectX June2010 Redistributable
  • Sound: DirectX 9.0c compatible sound card met de laatste drivers
  • Hard drive: 30 GB

Far Cry New Dawn is vanaf 15 februari verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Koeman: "De Ligt wordt de beste verdediger ter wereld"

De Nederlandse bondscoach is er heilig van overtuigd dat de Ajax-captain uit kan groeien tot een verdediger van absolute wereldklasse.

Binnen twee jaar groeit Matthijs de Ligt uit tot de beste centrumverdediger ter wereld, voorspelt Ronald Koeman in gesprek met Catalunya Radio. De dertienvoudig international wordt al gelinkt aan clubs die op het allerhoogste niveau acteren. De geruchten variëren van Barcelona tot Manchester United en van Juventus tot Bayern München. In ieder geval lijkt het uitgesloten dat hij volgend seizoen nog in de Johan Cruijff ArenA speelt.

Koeman snapt dat wel. Hij ziet de winnaar van de Golden Boy Award geregeld van dichtbij tijdens de interlandperiodes en is diep onder de indruk van de negentienjarige Ajacied. "De Ligt en [Frenkie] de Jong zijn speciaal om meerdere redenen. De Ligt is de jongste en hij speelt op een belangrijke plek in het elftal. Hij is de captain en komt uit de jeugdopleiding, wat vergelijkbaar is met die van Barcelona", aldus de oud-speler van beide clubs.

"Het betekent dat veel technische kwaliteit en tactisch inzicht heeft", verklaart Koeman op de Spaanse radiozender. "Binnen twee jaar wordt hij de beste centrumverdediger ter wereld", besluit de bondscoach, die met Virgil van Dijk iemand in zijn selectie heeft die nu aanspraak kan maken op die titel. De verdediger van Liverpool is nu in ieder geval de beste in de Premier League, aldus een vakjury.

Ook Linda de Mol naar Talpa

Er is lang over gespeculeerd maar de kogel is door de kerk: op 1 juli treedt Linda de Mol in dienst bij Talpa Network waar zij de Postcodeloterij Miljoenenjacht, Weet ik Veel, Linda’s Zomerweek en Oh Wat een Jaar óf Ik Hou van Holland zal presenteren op SBS6.

Linda de Mol: "Ik heb met ontzettend veel plezier ruim elf jaar lang bij RTL gewerkt. Weggaan is ook echt een moeilijke beslissing geweest maar ik heb altijd gezegd: als mijn broer me vraagt kom je me helpen, dan zeg ik natuurlijk ja. En die vraag kwam afgelopen december. Ik zie het als een spannende uitdaging: we gaan de komende tijd samen bouwen aan de zenders en ik hoop dat ik iets moois kan bijdragen."

“Linda raakt de kijker met haar humor, haar warmte, originaliteit en met de juiste toon”, zegt John de Mol. “Daarom weet het grote publiek haar altijd te vinden. Ze is daarin met niemand anders te vergelijken. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ze toevallig ook nog mijn zus is. Ik heb geen seconde getwijfeld om haar te laten weten dat we haar bij Talpa Network hard nodig hebben. Ik ben heel blij dat ze komt en verheug me erop om samen met haar te werken aan de succesvolle programma’s die ze gaat doen en de nieuwe die ze nog gaat ontwikkelen.”

Linda de Mol werkte vanaf 2007 voor RTL. In dat jaar werden de uitzendlicenties en de content van de zender Tien overgenomen door RTL en kwamen alle programma’s van Tien daar terecht. Na 11 jaar neemt Linda nu afscheid van RTL. “Ik kijk terug op een hele fijne tijd daar en maak nog een aantal programma’s voor RTL totdat ik 1 juli bij Talpa Network aan de slag ga.”

Ook Linda de Mol naar Talpa (Foto: Talpa )
Ook Linda de Mol naar Talpa (Foto: Talpa )

KNSB keurt gedrag Nuis bij EK Sprint in Collalbo af

Technisch directeur Remy de Wit van de KNSB heeft Kjeld Nuis per brief laten weten dat hij het gedrag van de schaatser bij de EK Sprint in Collalbo afkeurt. 

Nuis haalde afgelopen weekeinde verhaal bij de scheidsrechter, nadat hij was gediskwalificeerd op de eerste 1000 meter wegens het afsnijden van de bocht. De manier waarop de rijder dit deed noemt De Wit in zijn brief ‘onbehoorlijk en onaanvaardbaar.’

Nuis krijgt in de brief een waarschuwing. Hij moet ervoor zorgen dat dergelijk gedrag niet meer voorkomt, anders zal de KNSB maatregelen treffen, meldt De Wit.

De technisch directeur was in Collalbo aanwezig en heeft de gebeurtenissen van nabij gevolgd. Naar aanleiding van het incident voerde hij in Italië al diverse gesprekken met betrokkenen, onder wie coach Jac Orie, over het handelen van zijn teamleden.

Feyenoord-directeur gelooft niet in dominantie van Ajax en PSV

Algemeen directeur Jan de Jong is ervan overtuigd dat Feyenoord zich straks weer sportief kan meten met Ajax en PSV.

Sinds de laatste landstitel moeten de Rotterdammers lijdzaam toezien hoe de clubs uit Eindhoven en Amsterdam de dienst uitmaken in de Eredivisie en ook nog eens veel geld op de bankrekening én het veld hebben staan. Tot de komst van een nieuw stadion moet Feyenoord zeer creatief blijven én elk jaar Europees voetbal halen, zo stelt De Jong.

De ontwikkeling van het steeds rijker wordende Ajax, dat zijn vleugels uitslaat in China, Afrika en de Verenigde Staten, is volgens De Jong geen bedreiging voor Feyenoord. "Als het geld tegen de plinten klotst, en dat hebben ze knap gedaan bij Ajax, is het makkelijk om dat soort keuzes te maken", vertelt de algemeen directeur woensdag in De Telegraaf. "Maar internationaal aan de weg timmeren valt of staat bij succes en in welke competitie je speelt. Als je club in de Premier League uitkomt, is het makkelijker om aan de weg te timmeren."

"Ajax is nu succesvol in de Champions League en dat doet iets met het merk. Toen wij vorig jaar in de Champions League uitkwamen, deed dat ook wat met de club", benadrukt De Jong. "Dan gaan er meer deuren open voor Feyenoord en worden spelers meer waard dan wanneer je niet op dat podium speelt. Dat is een open deur, maar het is wel zo." Ook De Jong vindt het knap dat Ajax zijn beste spelers voor de hoofdprijs verkoopt. "Maar had iemand ooit geloofd dat je Rick Karsdorp of Terence Kongolo voor vijftien miljoen euro zou verkopen?"

De Jong benadrukt dat Feyenoord komt van een situatie met min 43 miljoen euro eigen vermogen naar een financieel heel gezonde situatie en vijf prijzen in de laatste drie jaar. "Vorig jaar hadden wij ook een begroting van honderd miljoen euro dankzij de Champions League. Dat bedrag gaat PSV dit seizoen ook halen en dat komt door deelname aan diezelfde Champions League." De enige voorwaarde is zodoende dat Feyenoord elk jaar Europees speelt, anders gaat het in financieel opzicht wel degelijk mis. "Als je vijf jaar achtereen geen Europees voetbal zou hebben, kom je op een grote achterstand (ten opzichte van Ajax en PSV, red.)", erkent de sportbestuurder van Feyenoord.

Man opgepakt in zaak liquidatie Kemal Zengin

De politie heeft een 28-jarige man uit Rotterdam aangehuden in het onderzoek naar de liquidatie in de nacht van maandag 21 op dinsdag 22 augustus 2017 aan de Klingerbergsingel in Blerick, waarbij de 44-jarige Kemal Zengin om het leven kwam. De recherche verdenkt de verdachte ervan betrokken te zijn bij de diefstal van de grijskleurige Volkswagen Caddy, die is gebruikt bij de liquidatie. De verdachte zal door rechercheurs worden gehoord. Meer aanhoudingen in het lopende onderzoek worden niet uitgesloten.

Eind april 2018 werd er via het landelijke televisieprogramma Opsporing Verzocht nog de hulp ingeroepen van het publiek. Daarnaast hebben politiemedewerkers ook buurtonderzoek verricht in Blerick en op diverse locaties flyers en posters uitgedeeld, om zo meer informatie en tips op te halen. Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie in Limburg een belonging van 20.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de  aanhouding en vervolging van de verdachte(n). 

16 bit retro MMO Azusa maakt je goddelijk

Retro is weer helemaal hip en de Braziliaanse ontwikkelaars van Inutaishos komen dan ook met een MMORDG (Multi-Massive Online Roleplay Driven Game) genaamd Azusa. In Azusa kun je je eigen speelstijl ontwikkelen, verschillende rassen vrijspelen en uiteindelijk zelfs een God worden.

 

Azusa ziet er op het eerste gezicht een beetje beperkt uit, maar zit vol dungeons, een underworld, kleine extra werelden genaamd Biomes, een leerling- meester-systeem, tijdreizen, trials en meer. Via de eigen website kun je nu reeds spelen, maar Azusa komt binnekort ook uit op Steam.

Azusa

Azusa

Azusa

Willem II accepteert bod en Sol wordt miljonair in Kiev

Willem II is akkoord gegaan met een verhoogd bod van Dynamo Kiev op Fran Sol, zo weten De Telegraaf en het Brabants Dagblad te melden.

Aanvankelijk veegden de Tilburgers een aanbieding van 3,25 miljoen euro van tafel. Een Oekraïens bod van 3,5 miljoen heeft Willem II uiteindelijk toch weten te overtuigen. Dat Willem II eerder deze week een bod van 3,25 miljoen weigerde, kwam hard aan bij Sol. "Ik houd van Willem II maar deze aanbieding is te mooi om te laten schieten. Ik voel me zeer droevig", zei Sol tegenover het Brabants Dagblad.

De Spaanse spits hoefde niet lang bij de pakken neer te zitten, want in de nacht van maandag op dinsdag kwam Dynamo Kiev alweer terug met een bod van 3,5 miljoen euro. Sol heeft dinsdag afscheid genomen van zijn ploeggenoten bij Willem II en gaat deze week nog zijn handtekening zetten onder een vijfjarig contract in de hoofdstad van Oekraïne. De spits gaat bij Dynamo Kiev ruim acht keer zoveel verdienen dan bij Willem II: waar zijn jaarsalaris in Tilburg 120.000 euro betrof, gaat hij in het oosten van Europa één miljoen euro verdienen.

Willem II nam Sol in de zomer van 2016 transfervrij over van Villarreal en hij werd een groot succes. "Door zijn doelpunten maar vooral ook door zijn persoonlijkheid is Sol een belangrijke speler geweest voor Willem II. Lastig te vervangen", zegt Jordens Peters, aanvoerder van Willem II, in gesprek met het Brabants Dagblad . Dynamo Kiev is momenteel de nummer twee van de Oekraïense competitie, met een achterstand van zeven punten op koploper Shakhtar Donetsk. De club is nog in de race in de Europa League en neemt het in de tweede ronde op tegen Olympiacos.

Vlemmix hoeft 'maar' 2.000 euro aan Paay te betalen

Johan Vlemmix moet een schadevergoeding van 2.000 euro betalen aan Patricia Paay. Volgens de rechtbank Oost-Brabant heeft hij haar goede naam en eer aangetast toen hij in de media liet weten dat hij een sekspop die op de zangeres lijkt op de markt wilde brengen.

In januari en februari 2018 vertelde Johan Vlemmix in verschillende media dat hij in China een sekspop zou hebben laten maken die op Patricia Paay lijkt. Paay eiste vervolgens via haar advocaat dat Vlemmix de pop niet op de markt zou brengen, dat hij een schadevergoeding van 30.000 euro zou betalen en in het openbaar zijn excuses zou aanbieden.

Vlemmix liet vervolgens weten dat hij de sekspop niet op de markt zou brengen, maar hij weigerde een schadevergoeding te betalen en zijn excuses aan te bieden. Dat was voor Paay onvoldoende en zij stapte naar de rechter. Ze eiste dat Vlemmix een schadevergoeding van 15.000 euro moet betalen, openlijk excuus moet aanbieden en in de landelijke media moet verklaren dat Paay niets te maken heeft gehad met de sekspop.

Standpunten
Volgens Paay handelde Vlemmix onrechtmatig tegenover haar. Hij maakte via de media zijn voornemen bekend een sekspop te produceren en op de markt te brengen die sterk op Paay lijkt en vrijwel dezelfde naam zou hebben. Dit deed hij volgens Paay op een gevoelig moment, namelijk toen het Openbaar Ministerie bekend maakte dat het zou overgaan tot vervolging van een website die seksueel getint videomateriaal van haar zou hebben verspreid (de ‘plassekszaak’). Hierdoor kwam de nieuwsgaring rond Paay, die net was geluwd, weer op gang. Vlemmix zou daarmee haar eer en goede naam hebben aangetast.

Vlemmix stelt dat zijn voornemen slechts bij een idee is gebleven. Bovendien zou hij de media nooit hebben gemeld dat Paay bij zijn idee betrokken was geweest of dat hij contact met haar had gehad. Na de sommatie van Paay’s advocaat gaf hij onder meer aan dat hij de pop niet op de markt zou brengen. Hij nam aan dat hiermee de zaak was afgedaan. Vlemmix betwist verder dat hij de eer en goede naam van Paay heeft aangetast. Door de ‘plassekszaak’ en door het zelf naar buiten brengen van publicaties over haar seksleven, was er immers geen sprake meer van een goede naam. Hij weigert daarom een schadevergoeding te betalen, excuses aan te bieden en in de landelijke media een verklaring te geven.

Oordeel
De rechter oordeelt dat Johan Vlemmix onrechtmatig heeft gehandeld en de goede naam en eer van Patricia Paay heeft aangetast. Hij deed tegenover de media uitvoerig uit de doeken hoe de sekspop eruit zou komen te zien. Hij wees daarbij op de holtes die de pop zou bevatten en vertelde dat de pop ook zou kunnen plassen. De rechter beschouwt dergelijke uitlatingen als beledigend en onnodig krenkend. Vlemmix maakte misbruik van de kwetsbare positie waarin Paay al verkeerde. Bovendien was het heel eenvoudig geweest eerst even bij haar te checken of zij het een goed idee vond. In plaats daarvan zocht Vlemmix de media. De stelling dat Paay haar goede naam al had verloren, verwerpt de rechter. Iedereen heeft namelijk recht op bescherming van zijn goede naam. Dat geldt dus ook in het geval die naam in het verleden al was aangetast.

Bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding die Vlemmix moet betalen, kijkt de rechter onder meer naar de mate waarin Paay is getroffen, de verwijtbaarheid en aansprakelijkheid van Vlemmix daarin en naar vergelijkbare gevallen. Daarbij wijst de rechter er onder meer op dat de pop niet daadwerkelijk op de markt is gebracht maar dat het is gebleven bij uitlatingen die Vlemmix daarover deed. Ook blijkt niet dat hij zou hebben verteld dat Paay betrokken was bij zijn idee.

Al met al vindt de rechtbank een schadevergoeding van 2.000 euro op z’n plaats. De rechter wijst de verzoeken van Paay af die gaan over het aanbieden van openlijke excuses en het afleggen van een verklaring in de landelijke media door Vlemmix. Daarnaast moet hij de proceskosten van Paay vergoeden, dit gaat om een totaalbedrag van 1.916,91 euro.

Politie zoekt getuigen gewapende overval

De politie zoekt getuigen van een gewapende overval op een horecagelegenheid aan de Waardijnburg in Nieuwegein. Dinsdagavond  liep een jongen/man rond 22.00 uur de horecagelegenheid binnen. Hij bedreigde een van de medewerkers met een mes en rende vervolgens weg met buit in de richting van de Penningburg.

De overvaller was volledig in het donker gekleed, ongeveer 16 – 18 jaar oud, 160 tot 170 meter lang en hij had een rode tas van Perry Sport bij zich. De politie heeft nog gezocht in de omgeving, maar heeft hem niet meer aangetroffen. De politie is op zoek naar getuigen en vraagt deze zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Bloedmaan waarschijnlijk goed te zien maandag

Aanstaande maandag vindt in de vroege ochtend een totale maansverduistering plaats. Er is grote kans op opklaringen, zodat het spektakel waarschijnlijk goed te zien zal zijn. Wel is het koud buiten met temperaturen tussen -2 graden aan zee en -6 regionaal in het binnenland.

De nacht naar maandag verloopt op de meeste plaatsen droog. Aan de kust, vooral in het noorden, is een kleine kans op een enkel winters buitje. Het is wisselend bewolkt met waarschijnlijk in het binnenland bredere opklaringen dan in de kustgebieden. Landinwaarts is het ook het koudst met in het zuiden en oosten op veel plaatsen matige vorst. In de kustprovincies ligt de minimumtemperatuur tussen -2 en -4 graden.

Bloedmaan – supermaan
Normaal gesproken zien we ’s nachts een deel van de maan waar de zon op schijnt. Tijdens een maansverduistering beweegt de maan door de schaduw van de aarde. Iets na 3:30 begint een hap uit de maan te groeien en rond 5:40 uur is de maan geheel verduisterd. Direct zonlicht kan de maan dan niet bereiken. Rood zonlicht dat langs de aarde scheert en wordt afgebogen door de aardatmosfeer valt nog wel op de maan, waardoor ze een rode gloed krijgt. Dit noemen we bloedmaan.

De totale verduistering duurt ruim een uur. Vanaf circa 6:45 begint direct zonlicht weer op de maan te schijnen en rond 8:50 eindigt de maansverduistering. De maan is dan overigens in Nederland al net onder de horizon verdwenen. Omdat de maan relatief dicht bij de aarde staat mogen we deze maansverduistering ook ‘supermaan’ noemen.

Meer lezen over de bloedmaan? Neem eens een kijkje op het forum! 

Woningovervallers rijden gejatte auto aan gort

Bij een woningoverval aan de Baden Powellaan in Oisterwijk is afgelopen nacht een auto gestolen. Twee daders met een mes en bedekte gezichten zijn afgelopen nacht rond 00:20 uur een woning aan de Baden Powellaan binnengedrongen. Ze belden aan en vernielden een ruit van de voordeur. Een van de indringers had een steekvoorwerp in zijn handen. De bewoners moesten de sleutel van hun auto, een Volkswagen Polo, afgeven waarna de indringers daarmee wegreden.

De gestolen auto werd omstreeks 03:00 uur op de Pannenschuurlaan in Oisterwijk zwaar beschadigd tegen een verkeerslicht aangetroffen. Een 25-jarige Tilburger, volgens een getuige was dat de bijrijder, zat gewond op de grond, hij werd meegenomen door de ambulance voor behandeling in het ziekenhuis. Na zijn ontslag werd hij ingesloten in het cellencomplex. De bestuurder is nog voortvluchtig. De auto moest worden getakeld. De recherche stelt een nader onderzoek in naar het incident.

Politie gaat zich op Artificial Intelligence richten

Bij de Universiteit Utrecht opent vandaag het Nationaal Politielab Artificial Intelligence (AI). Via dit lab gaan zeven promovendi onderzoek doen naar hoe kunstmatige intelligentie het politiewerk kan ondersteunen. Dit doen zij in nauwe samenwerking met ervaren politiemensen.

De hoeveelheid data binnen de samenleving neemt enorm toe. Volgens programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime Theo van der Plas is de impact daarvan op het politiewerk enorm. ‘Ooit waren vingerafdrukken in de opsporing baanbrekend, nu heb je al snel de beschikking over allerlei data, zoals locatiegegevens, beeld en geluid. Al die verbanden – ook tussen zaken – zijn er, maar je moet ze wel kunnen leggen.’  Volgens Van der Plas kan de politie in de toekomst met behulp van AI de operationele slagkracht en efficiency vergroten, maar ook de dienstverlening verbeteren en servicegerichter zijn.

Ondersteunen
Het Nationaal Politielab AI is een doorontwikkeling van het Politielab Data Science – dat eerder in Amsterdam opende. Daar werken sinds begin 2018 drie promovendi van de Universiteit van Amsterdam. Dat blijft zo en met de opening bij de Universiteit Utrecht komen daar nog vier bij. De promovendi doen onderzoek naar ‘stukjes software die mensen ondersteunen bij bureaucratische processen’. Ron Boelsma, innovatie- en kennismakelaar bij de politie, legt uit: ‘Denk hierbij aan computers die als slimme ‘chatbots’ gesprekken voeren met burgers, simulatietechnieken die bestuderen hoe criminele netwerken zich ontwikkelen of software in de vorm van ‘autonome agents’ die specifieke taken zelfstandig kunnen uitvoeren.’

Verbanden
Boelsma schetst dat deze software in de toekomst politiemensen ook in de analysefase kan ontlasten. ’Het gaat vaak om zaken die politiemensen nu nog handmatig moeten doen’, zegt hij. ‘Bijvoorbeeld het zoeken naar verbanden in aangiftes of IP-adressen. Door het lerende vermogen van AI is dit in de toekomst ook in te zetten bij een verhoor, bijvoorbeeld om te achterhalen of er tegenstrijdigheden in een verklaring zitten.’

Digitale collega
De promovendi zijn in dienst van de politie, ze zijn gescreend en worden gekoppeld aan ervaren politiemensen. ‘Toepassingen kunnen op deze manier bij ons direct in het werk worden ontwikkeld. Het mooie is dat we zo kunnen vooroplopen in allerlei ontwikkelingen die momenteel echt razendsnel gaan’, legt Van der Plas uit.

In het Politielab Data Science in Amsterdam wordt bijvoorbeeld een fotolocatieherkenningssysteem ontwikkeld dat in kaart kan brengen waar foto’s zijn gemaakt. ‘Dat zou heel effectief kunnen zijn in onderzoeken naar bijvoorbeeld kinderporno’, zegt Boelsma. ‘Je ziet trouwens al direct de verandering; collega’s die hiermee bezig zijn, hebben het nu al over een “digitale collega”. Dat is een positieve ontwikkeling.’

Ethische eisen en menselijke tussenkomst
‘Als je het vertrouwen van de burger wilt behouden, moet je dit op een transparante manier doen’, aldus Boelsma. ‘Dit onderzoek richt zich op “explainable AI”. Onze AI-toepassingen moeten uitlegbaar zijn aan bijvoorbeeld de rechter en de burger. Er is daarom nog veel onderzoek nodig naar alle randvoorwaarden, zoals de technische, sociale, juridische en ethische impact van de dingen die wij op dit gebied doen. We hebben onder meer de universiteiten in Leiden en Delft gevraagd deze thema’s voor ons te onderzoeken.’

Van der Plas benadrukt dat de uitkomsten van deze zelflerende AI-systemen altijd moeten worden beoordeeld en gecontroleerd door mensen. ‘Als dat goed gebeurt, is dit een heel krachtig hulpmiddel om ons werk beter en sneller te doen.’


'EA annuleert open-wereld Star Wars'

Volgens drie verschillende bronnen van Kotaku heeft Electronic Arts de open-wereld Star Wars-game, in ontwikkeling bij EA Vancouver, geannuleerd. Eerder nam deze studio de ontwikkeling over van Visceral Games nadat deze werd gesloten.

De reden van de annulering zou de geplande ontwikkeltijd zijn. Het project onder de naam 'Orca' was nog maar kort in ontwikkeling, waardoor de release date nog ver weg lag. EA wilde echter eerder een titel op de markt kunnen brengen, waardoor er nu gegaan wordt voor een kleiner project. De beoogde release moet liggen in 2020, rond de tijd dat ook de volgende generatie consoles wordt verwacht. Bij deze omzetting zijn volgens Kotaku geen medewerkers ontslagen.

In Orca speelde je als een premiejager en kon je diverse werelden onderzoeken. De game maakte gebruik van de diverse facties binnen het Star Wars-universum. EA zelf heeft nog niet officieel gereageerd op de berichtgeving.

Haagse PVV: 'Stop bouw sociale huurwoningen'

De PVV in de Haagse gemeenteraad stelt voor om te stoppen met het bouwen van sociale huurwoningen in Den Haag. Raadslid Karen Gerbrands doet dit voorstel vandaag tijdens het debat over de concept woonagenda 2019 in de Commissie Ruimte. Ze roept het college op om de prestatieafspraken te herzien en de norm van 30% sociale woningbouw voor de hele stad te schrappen.

Volgens het PVV-raadslid zijn er niet te weinig sociale huurwoningen in Den Haag, maar teveel kansarme allochtonen. De komende jaren verwacht Den Haag een explosieve bevolkingsgroei van 7.250 allochtonen per jaar, waarvan naar verwachting de helft aangewezen zal zijn op een sociale huurwoning. Volgens de Haagse PVV financiert Den Haag met de bouw van nog meer sociale huurwoningen de eigen toekomstige armoede en verpaupert tegelijkertijd de stad.

De bouwstop voor sociale huurwoningen maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen die de partij voorstelt om kansarme allochtonen uit de stad te weren. Zo wil de PVV dat de Rotterdamwet breder wordt toegepast, dat er in plaats van sociale huurwoningen meer eengezinswoningen in het midden segment worden gebouwd, en dat de al aanwezige kansarme allochtonen actief worden gestimuleerd om vrijwillig te vertrekken uit de stad. Ook moet er een voorrangsverklaring voor oorspronkelijke Hagenaars komen zodat zij niet de dupe worden van de bouwstop.

Raadslid Karen Gerbrands: “De helft van de nieuwe inwoners de afgelopen jaren was aangewezen op een sociale huurwoning. En bijna 20% van de huishoudens in een sociale huurwoning heeft een uitkering. Waarom gaan we dan in godsnaam nóg meer goedkope segmentwoningen bouwen voor nóg meer kansarme allochtonen, in een stad waar de problemen al zó groot zijn en waar we al bijna 100.000 sociale huurwoningen hebben en bijna 30.000 mensen afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering? We hebben dankzij de massa-immigratie in Den Haag al genoeg problemen met integratie, met de islam, met veiligheid en de leefbaarheid. En dan heb ik het nog niet eens over de bakken met geld die we kwijt zijn aan uitkeringen, toeslagen, bijzondere bijstand, en noem het allemaal maar op."

Ze vervolgt: "De keuze die voor ligt is helder: die voor een welvarend Den Haag óf een Den Haag volgebouwd met allochtonentorens, waarvan de uitkeringsafhankelijkheid van de inwoners nog hoger is dan de wolkenkrabbers waar ze in wonen. Wij kiezen voor een Haags Den Haag, een welvarende stad voor onze eigen inwoners in plaats van kansarme migranten. Ingrijpende maatregelen zijn daarom nodig. Als we kijken naar de samenstelling van wie onze stad vooral verlaten, dan zijn dat volgens de bevolkingsprognose vaak werkende families met kinderen. Wij willen dat juist deze mensen blijven en dat er voor hen veel meer betaalbare eengezinswoningen worden gebouwd.”

NS gebruikt 'bemenst' om genderneutraal te zijn

Zeggen de woorden bemenst en onbemenst je iets? Nee? Dat kan kloppen, omdat vrijwel niemand die ooit gebruikt. De woorden zijn namelijk het resultaat van de NS die probeert genderneutraal te zijn. Bemand en onbemand zijn kennelijk te seksistisch voor de hoge heren van het bedrijf met de nationalistische naam en het dubieuze verleden.

Dan toch liever met de auto...
Dan toch liever met de auto...

Welke woorden kunnen we nog meer verkrachten door ze 'genderneutraal' te maken? En spreken we de NS-medewerkmensen voortaan aan als 'pardon mens, mag ik iets vragen?'

O, en 'gender' is natuurlijk gewoon 'geslacht'.

Insurgency: Sandstorm

Insurgency: Sandstorm is een vervolg op de multiplayer-FPS Insurgency uit 2014 en probeert zich eveneens te onderscheiden door een hoge mate van realistische gameplay na te streven. Dat ziet de speler onder meer terug in zeer dodelijke wapens en een minimalistische gebruikersinterface. Qua opzet is Sandstorm een beetje te vergelijken met Counter-Strike, met een Security-team en een Insurgents-team die het in verschillende modi tegen elkaar op moeten nemen.

Brandweer rukt uit voor video van haardvuur op beamer

De brandweer kreeg een melding van een woningbrand in de Javastraat in Amsterdam. Maar toen ze aankwamen, bleek het allemaal mee te vallen.

De brandweer kwam met twee bluswagens op de melding af, die rond 21.00 uur binnenkwam. Maar bij aankomst bleek dat iemand een video van een haardvuur projecteerde op een muur. 

Blussen was dus niet nodig. Maar voor brandweerlieden en de politie wel reden om een fotootje van het tafereel te maken.

FOK! Wat een weer: aanhoudend bewolkt

Hallo!

En gisteren was er weer één. Zo'n 'gezellige' grijze dag. En om het nog gezelliger te maken doen we dat vandaag nog eens dunnetjes over. Het is dus bewolkt en in de loop van de dag komt daar ook nog regen bij. Ook de temperatuur verandert niet. Het is rond de 8 graden. Ook staat er nog een pittig briesje uit zuidwestelijke richting.

Morgen valt er ook af en toe regen. Daarna wordt het overwegend droog. Het wordt wel frisser met maxima van 2 tot 4 graden. In de nachten gaat het dan licht vriezen. De zon krijgen we dan gelukkig wel weer te zien. 

Van doorzettend winterweer is echter nog geen sprake. Daar zullen we echt nog even voor moeten wachten.

Fijne dag!

buienwolk met de zon erbij (Foto: DJMO)
Een buienwolk op afstand.Het zonnetje scheen er tussen door. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Vrouwen beperkter dan mannen'

Meer vrouwen dan mannen gaven in 2017 aan moeite te hebben met activiteiten die mensen normaal gesproken wel kunnen doen. Beperkingen in bewegen worden het meest gerapporteerd, gevolgd door beperkingen in horen en zien. Meer vrouwen dan mannen met een bewegingsbeperking rapporteren gewrichtsaandoeningen. Dit blijkt uit de jaarlijkse gezondheidsenquête van het CBS.

Bijna 15 procent van de vrouwen en 8 procent van de mannen van 12 jaar of ouder rapporteerde in de gezondheidsenquête minstens één matige of ernstige beperking in horen, zien of bewegen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om moeite hebben met het volgen van een gesprek, het lezen van een krant, of het dragen van de boodschappen. Het hebben van een beperking neemt toe met de leeftijd. Voor alle leeftijdsklassen vanaf 20 jaar melden meer vrouwen dan mannen dat ze één of meer lichamelijke beperkingen hebben. Sinds 2001 is dit beeld nagenoeg gelijk.

Meeste beperkingen bij bewegen
Beperkingen in bewegen worden het meest gerapporteerd door zowel mannen als vrouwen, maar komen bij vrouwen vaker voor. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen vanaf 20 jaar. Iets meer vrouwen dan mannen rapporteren beperkingen bij het zien. Vrouwen en mannen melden even vaak dat ze beperkingen ervaren bij het horen.

Meer aandoeningen aan gewrichten bij vrouwen
Onder personen van 12 jaar of ouder met minstens één matige of ernstige beperking in bewegen, komen gewrichtsaandoeningen relatief vaak voor. Bijna 57 procent van de vrouwen rapporteerde gewrichtsslijtage van heupen of knieën te hebben, of te hebben gehad gedurende de afgelopen twaalf maanden. Onder mannen was dit bijna 46 procent. Ook meer vrouwen dan mannen hebben aandoeningen aan elleboog, pols of hand, of gewrichtsontstekingen. Aandoeningen aan rug, nek of schouder worden door mannen en vrouwen even vaak gemeld.

Vrouwen moeite met tillen, mannen met lopen en bukken
Ruim 9 op de 10 vrouwen en 6 op de 10 mannen met een bewegingsbeperking hebben veel moeite met het dragen van zware voorwerpen zoals boodschappen, of kunnen dit helemaal niet. Hoewel bewegingsbeperkingen bij vrouwen vaker voorkomen dan bij mannen, geven meer mannen dan vrouwen aan beperkingen te hebben bij bukken of lopen.

Ervaren gezondheid onder mensen met bewegingsbeperking
Mensen met ten minste één bewegingsbeperking ervaren hun gezondheid aanzienlijk minder vaak als goed of zeer goed dan degenen zonder deze beperking. Dit geldt in gelijke mate voor mannen en vrouwen. Onder de totale bevolking van 12 jaar of ouder rapporteren vrouwen minder vaak een goede gezondheid dan mannen: 74 procent tegen 80 procent.

Sterke Bevin klopt Ewan en Sagan in Tour Down Under

Patrick Bevin heeft de tweede etappe in de Tour Down Under gewonnen. In een oplopende sprint was de Nieuw-Zeelander te sterk voor Caleb Ewan. Peter Sagan werd derde. Bevin is ook de nieuwe leider in de Australische rittenkoers.

In een etappe van 122,9 kilometer ontstond er al vroeg een kopgroep van drie renners. Ditmaal waren Artyom Zakharov (Astana), Jaime Castrillo (Movistar) en Jason Lea (Australische selectie) de gelukkigen. Het drietal nam al snel een voorsprong van ruim drie minuten, maar nog met vijftig kilometer te fietsen liet de kopgroep zich al weer inlopen door het peloton.

Het peloton deed het rustig aan. Matthieu Ladagnous besloot dan maar om in de aanval te gaan. In eerste instantie kreeg de Fransman van Groupama - FDJ Manuele Boaro met zich mee, maar al snel kreeg de renner van Astana te horen van de ploegleiding dat hij zich weer moest laten inzakken naar het peloton.

Ladagnous ging dan alleen maar verder. Met drie kilometer werd de Fransman gegrepen, waarna de sprinters zich op konden gaan maken voor de sprint. In de slotkilometer was er nog een grote valpartij, maar de meeste sprinters zaten vooraan. Luis Leon Sanchez ging op 350 meter van de meet aan. De Spanjaard van Astana sloeg een klein gaatje, maar Bevin kwam al snel opzetten en won de sprint vrij gemakkelijk van Ewan en Sagan. Danny van Poppel moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Doordat Bevin dinsdag ook al vijf bonificatiesseconden pakte en vandaag de winst is hij ook de nieuwe leider in de Tour Down Under.

Haase kansloos onderuit tegen Berdych

Met Robin Haase is de laatste Nederlander uit de Australian Open in het enkelspel. De Nederlander was kansloos tegen een sterke spelende Tomas Berdych: 6-1, 6-3, 6-3.

Haase mocht het vandaag opnemen tegen Berdych. Waar het op de wereldranglijst maar één plaatsje verschil tussen de Nederlander (58) en de Tsjech (57) was het verschil op de baan velen malen groter.

Berdych, de voormalig nummer vier van de wereld, nam zowel in de eerste als tweede set al snel een break voorsprong en gaf deze niet meer af. In de derde set kon Haase tot 3-3 bijblijven, waarna Berdych op 4-3 de beslissende break wist te plaatsen. Haase had geen enkele grip in de servicegames van de Tsjech en kreeg in de gehele wedstrijd geen enkele breakkans.

Bertens uitgeschakeld op Australian Open

Kiki Bertens is in de tweede ronde van de Australian Open uitgeschakeld. De Nederlandse verloor in drie sets van de Russische Anastasia Pavlyuchenkova: 3-6, 6-3, 6-3.

Bertens begon goed aan haar wedstrijd. De Nederlandse nummer negen van de wereld liep al snel uit naar een 5-1 voorsprong in de eerste set. Pavlyuchenkova kwam nog terug tot 5-3, maar op het eerste setpoint was het raak voor Bertens. In set twee verloor Bertens in de tweede game haar service en kon Bertens die break niet meer goedmaken.

In de derde set verloor Bertens direct haar service, maar kon de break meteen herstellen. In game vijf verloor de Nederlandse opnieuw haar service en dat wist ze niet herstellen. Bij 5-3 in de het voordeel van Pavlyuchenkova, de nummer 44 van de wereld, moest Bertens serveren om in de wedstrijd te blijven, maar ze werd opnieuw gebroken, waardoor de Australian Open voor Bertens al na de tweede ronde voorbij is.

Dubbelslag Sotnikov in Dakar, De Rooy derde

Dmitry Sotnikov heeft in de achtste etappe van de Dakar Rally een dubbelslag geslagen. De Rus won met zijn Kamaz de 360 kilometer lange proef tussen San Juan de Marcona en Pisco en nam bovendien de leiding over in het klassement. Beste Nederlander was Gerard de Rooy op plek drie.

De Rooy mocht na zijn etappezege van gisteren als eerste vertrekken en de Nederlander zette het spoor uit. Achter hem was Maurik van den Heuvel iets sneller, tot hij in de duinen op zijn zij ging. De Iveco-coureur moest lang wachten voor hij weer op de wielen kon worden gezet en leverde ruim vier uren in.

Dit gaf de leiding over de dag aan De Rooy, maar hij kwam in de slotfase even vast te staan en verloor hierbij een kwartier. Siarhei Viazovich trok hem uiteindelijk los. In het stof van de Wit-Rus reed De Rooy daarna nog een vooras krom, waardoor ook dit hem nog wat tijd kostte. Viazovich eindigde de dag op plek twee, op 23 minuten van Sotnikov en twee minuten voor De Rooy. Sotnikov sloeg toe tussen de tussenpunten drie en vijf, maar de Rus lijkt geen tijd te hebben genoteerd op het vierde punt.

Ver daarachter maakten andere Nederlanders weer veel mee. Het team Rainbow van Gerrit Zuurmond startte laat aan de proef. De reden hiervoor was dat hij in etappe zeven op de zij was beland en pas laat weer recht kon worden gezet. Uiteindelijk overnachtte de equipe in de woestijn en kwam pas laat in het bivak aan. Desondanks zijn ze begonnen aan proef acht.

In het klassement heeft Sotnikov na vandaag bijna 27 minuten voorsprong op Nikolaev die tot zijn assen in de duinen vaststond en zo 50 minuten inleverde. De Rooy is op iets meer dan een uur de nummer drie.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.