Noorse leiders na vierde etappe Tour de Ski

De Tour de Ski, de voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen, kent na de vierde etappe zowel bij de mannen als bij de vrouwen een Noorse leider. Woensdag stond in het Duitse Oberstdorf etappe vier op het programma, een massastart in klassieke stijl: tien kilometer voor de vrouwen, vijftien voor de mannen.

Bij de vrouwen vertrok Jessica Diggins als leidster, maar de Amerikaanse is een specialiste op de vrije stijl en had het in de loodzware Duitse sneeuw moeilijk. Een groepje van acht dames brak uiteindelijk los van de rest, met daarin de voornaamste Noorse en Russische troeven. Ingvild Flugstad Østberg, de nummer twee in het klassement, leek in de slotfase problemen te hebben met haar wax en werd vooral belaagd door de nummer drie, Natalia Nepryaeva, maar in de slotsprint kon ze de Russische toch kloppen.

Østberg won met 0,1 seconden, nadat Nepryaeva haar in etappe twee al met 0,3 seconden had geklopt. De op papier derde Russische, Anastasia Sedova, eindigde knap op de derde plek, voor Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Noorwegen), Krista Pärmäkoski (Finland), Yulia Belorukova (Rusland), Teresa Stadlober (Oostenrijk) en de Noorse titelverdedigster Heidi Weng.

In het klassement is Diggins gezakt naar plek vier, 1:26 minuten achter leidster Østberg. Nepryaeva volgt op 24 seconden, Belorukova stijgt ook één plek en staat op 1:10 minuten derde.

De hoogtepunten van de vrouwen (Bron: YouTube)

Johannes Høsflot Klæbo startte bij de mannen als leider, met Sergey Ustiugov op twaalf seconden als naaste belager. De Rus trok met enige regelmaat ten strijde, maar kon geen beslissend gat slaan. In de slotfase van de race was de groep dan ook nog erg groot, maar in de laatste meters braken een paar man los. De Noor Emil Iversen sloeg een gat en sprintte op indrukwekkende wijze naar de winst, voor de verrassende Italiaan Francesco de Fabiani. Ustiugov pakte de derde plek door de Noor Sjur Røthe nipt te verslaan, voor de Zweed Calle Halfvarsson en de Noor Didrik Tønseth.

Klæbo kwam als negende over de streep, maar was de morele winnaar: zijn 22-jarige Russische leeftijdsgenoot Alexander Bolshunov had op de klassieke stijl een grote slag kunnen en moeten slaan, maar werd slechts 32e en zakte in het klassement van de derde naar de vierde plek, 46,6 seconden achter Klæbo. De Noor heeft vijftien tellen voorsprong op Ustiugov, terwijl Iversen naar de derde plek op 31 seconden van Klæbo is gestegen.

Donderdag staat etappe vijf op het programma, ook in Oberstdorf. Dan is het tijd voor de achtervolging in vrije stijl - tien kilometer voor de vrouwen, vijftien voor de mannen - met de startvolgorde op basis van de stand in het klassement.

De hoogtepunten van de mannen (Bron: YouTube)