FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 januari 2019

Manchester United wint opnieuw; Chelsea verspeelt punten

Manchester United heeft ook de vierde wedstrijd onder interim-manager Ole Gunnar Solskjaer winnend afgesloten. Het won met 0-2 van Newcastle United. Chelsea verspeelde thuis twee punten. In het thuisduel met Southampton wisten beide ploegen niet te scoren.

Newcastle United won vorig seizoen nog met 1-0 op eigen veld van Manchester United. De bezoekers verschenen echter met vertrouwen aan de aftrap, daar slechts één van de laatste acht competitieduels met the Magpies werden verloren. Woensdagavond waren de beste kansen in de eerste helft voor de bezoekers, maar doelman Martin Dubrakava wist zijn doel schoon te houden tot aan de rust.

Na ruim een uur spelen werd Anthony Martial naar de kant gehaald door Solskjaer en kwam Lukaku binnen de lijnen. De Belgisch international had slechts 38 seconden nodig om de score te openen. Dubrakava had veel moeite met een vrije trap van Rashford, waarna Lukaku er als de kippen bij was om de score te openen. Niet lang daarna ontsnapte Manchester United aan de gelijkmaker. Christian Atsu haalde uit en zag zijn inzet maar net naast het doel van David de Gea gaan.

Waar United ontsnapte aan een tegendoelpunt, ontsnapte Jonjo Shelvey aan een rode kaart. Hij maakte twintig minuten voor tijd een smerige overtreding op Paul Pogba, maar zijn tackle bleef onbestraft. Na tachtig minuten spelen maakte vervolgens Rashford een einde aan alle onzekerheid door de 0-2 te maken. Op aangeven van Alexis Sánchez, die na lange tijd weer bij de wedstrijdselectie zat, prikte hij de tweede goal binnen. Door de overwinning komt United op 38 punten en kruipt het dichter naar de top vijf toe.

Voor trainer Ole Gunnar Solskjaer viel er ook op persoonlijk vlak iets te vieren. Hij werd pas de vierde keuzeheer van Manchester United die zijn eerste vier duels won. Alleen de legendarische Matt Busby ging hem voor in 1946. Sir Alex Ferguson kwam ooit tot drie zeges toen hij de scepter zwaaide op Old Trafford. Indien United zaterdag wint van Reading, wordt Solskjaer alleen recordhouder.

Chelsea - Southampton 0-0
Southampton liet het initiatief op Stamford Bridge aan de thuisploeg en dat strijdplan pakte uitstekend uit voor de manschappen van coach Ralph Hasenhüttl. Chelsea had moeite om tot uitgespeelde kansen te komen en leunde vooral op de individuele klasse van sterspeler Eden Hazard. De international van België kreeg na ruim een halfuur voetballen de beste mogelijkheid voor the Blues in de eerste helft, maar zijn schot werd gepareerd door doelman Angus Gunn. Extra smet op een teleurstellende eerste helft voor Chelsea was het geblesseerd uitvallen van Willian, vlak voor rust.

In het eerste kwartier na rust zetten Stuart Armstrong en Hazard de keepers aan weerszijden aan het werk, maar echt los kwam de wedstrijd nimmer. Southampton verdedigde gegroepeerd en gaf nauwelijks grote kansen weg. Sarri probeerde met het inbrengen van Cesc Fàbregas in het laatste kwart nog wel wat te forceren, maar Chelsea bracht in offensief opzicht uiteindelijk te weinig om Southampton op de knieën te krijgen. De formatie van Sarri blijft daardoor met 44 punten uit 21 duels vierde staan in de Premier League; koploper Liverpool heeft 10 punten meer en speelde tevens een wedstrijd minder.

West Ham United - Brighton & Hove Albion 2-2
Pröpper en Locadia verschenen in het Olympisch Stadion opnieuw aan de aftrap bij Brighton. Shane Duffy kreeg namens de bezoekers de eerste kans van de wedstrijd, maar hij kopte uit een hoekschop in de handen van Lukasz Fabianski. Het eerste wapenfeit namens West Ham werd na ruim twintig minuten voetballen verzorgd door Felipe Anderson: de Braziliaan schoot recht in de handen van David Button. Kort erna moest de doelman van Brighton opnieuw ingrijpen, ditmaal na een afstandsschot van Arnautovic. Laatstgenoemde claimde op slag van rust nog een strafschop na een duel met Lewis Dunk, maar arbiter Mike Dean zag geen overtreding van de verdediger.

Tien minuten na de onderbreking nam Brighton tegen de verhoudingen in de leiding. Dale Stephens kreeg de bal voor de voeten na een afgeslagen hoekschop, waarna de middenvelder succesvol uithaalde voor de 0-1. The Seagulls pakten vervolgens vrijwel onmiddellijk door met de 0-2 van Duffy, die na opnieuw een hoekschop bij de tweede paal raak schoot. Het antwoord van West Ham liet echter niet lang op zich wachten: Arnautovic trok de stand halverwege de tweede helft hoogstpersoonlijk gelijk met twee doelpunten binnen twee minuten. Via Michail Antonio en Declan Rice kreeg West Ham in de slotfase de beste kansen op de overwinning, maar zij wisten uiteindelijk geen verandering meer aan te brengen in de stad.

Huddersfield Town - Burnley 1-2
Huddersfield Town beleefde met zeven nederlagen in zeven duels een werkelijk dramatische decembermaand, terwijl Burnely het kalenderjaar 2018 door een 2-0 zege op West Ham United juist met een positief gevoel afsloot. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd kwam na ruim een kwartier tot stand uit een ingooi: na een schot van Jonathan Hogg moest doelman Tom Heaton een hoekschop weggeven. Na 33 minuten voetballen kon de thuisploeg, waar Terence Kongolo basisspeler was, alsnog de openingstreffer vieren, want Steve Mounié verschalkte Heaton met het hoofd na een afgemeten voorzet vanaf links van Isaac Mbenza.

Lang duurde de weelde echter niet voor Huddersfield Town: Chris Wood tikte op slag van rust de gelijkmaker tegen de touwen en verdediger Christopher Schindler moest nog in de eerste helft van veld na zijn tweede gele kaart. Huddersfield Town had het in de tweede helft met een man minder lastig en moest zestien minuten voor tijd eindelijk ook capituleren, doordat Ashley Barnes scoorde. Burnley eindigde de wedstrijd uiteindelijk ook met tien man, doordat Robbie Brady in blessuretijd een directe rode kaart ontving.

Wolverhampton Wanderers - Crystal Palace 0-2
De thuisploeg was in de eerste helft de bovenliggende partij en kreeg de beste kansen om op voorsprong te komen. Willy Boly en Matt Doherty waren dicht bij de openingstreffer, maar beide spelers faalden in de afronding. Omdat deWolves ook na rust niet wist te scoren, hield Crystal Palace zicht op een goed resultaat. Met nog een kleine tien minuten op de klok sloegen de bezoekers toe. Geheel tegen de verhoudingen in was het Jordan Ayew die de 0-1 maakte, op aangeven van Van Aanholt. Luka Milivojevic stelde de buit daarna in blessuretijd veilig vanaf de strafschopstip. Door de overwinning kruipt Crystal Palace een klein beetje weg van de gevarenzone, terwijl Wolverhampton naar de negende plaats zakt.

Noorse leiders na vierde etappe Tour de Ski

De Tour de Ski, de voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen, kent na de vierde etappe zowel bij de mannen als bij de vrouwen een Noorse leider. Woensdag stond in het Duitse Oberstdorf etappe vier op het programma, een massastart in klassieke stijl: tien kilometer voor de vrouwen, vijftien voor de mannen.

Bij de vrouwen vertrok Jessica Diggins als leidster, maar de Amerikaanse is een specialiste op de vrije stijl en had het in de loodzware Duitse sneeuw moeilijk. Een groepje van acht dames brak uiteindelijk los van de rest, met daarin de voornaamste Noorse en Russische troeven. Ingvild Flugstad Østberg, de nummer twee in het klassement, leek in de slotfase problemen te hebben met haar wax en werd vooral belaagd door de nummer drie, Natalia Nepryaeva, maar in de slotsprint kon ze de Russische toch kloppen.

Østberg won met 0,1 seconden, nadat Nepryaeva haar in etappe twee al met 0,3 seconden had geklopt. De op papier derde Russische, Anastasia Sedova, eindigde knap op de derde plek, voor Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Noorwegen), Krista Pärmäkoski (Finland), Yulia Belorukova (Rusland), Teresa Stadlober (Oostenrijk) en de Noorse titelverdedigster Heidi Weng.

In het klassement is Diggins gezakt naar plek vier, 1:26 minuten achter leidster Østberg. Nepryaeva volgt op 24 seconden, Belorukova stijgt ook één plek en staat op 1:10 minuten derde.

De hoogtepunten van de vrouwen (Bron: YouTube)

Johannes Høsflot Klæbo startte bij de mannen als leider, met Sergey Ustiugov op twaalf seconden als naaste belager. De Rus trok met enige regelmaat ten strijde, maar kon geen beslissend gat slaan. In de slotfase van de race was de groep dan ook nog erg groot, maar in de laatste meters braken een paar man los. De Noor Emil Iversen sloeg een gat en sprintte op indrukwekkende wijze naar de winst, voor de verrassende Italiaan Francesco de Fabiani. Ustiugov pakte de derde plek door de Noor Sjur Røthe nipt te verslaan, voor de Zweed Calle Halfvarsson en de Noor Didrik Tønseth.

Klæbo kwam als negende over de streep, maar was de morele winnaar: zijn 22-jarige Russische leeftijdsgenoot Alexander Bolshunov had op de klassieke stijl een grote slag kunnen en moeten slaan, maar werd slechts 32e en zakte in het klassement van de derde naar de vierde plek, 46,6 seconden achter Klæbo. De Noor heeft vijftien tellen voorsprong op Ustiugov, terwijl Iversen naar de derde plek op 31 seconden van Klæbo is gestegen.

Donderdag staat etappe vijf op het programma, ook in Oberstdorf. Dan is het tijd voor de achtervolging in vrije stijl - tien kilometer voor de vrouwen, vijftien voor de mannen - met de startvolgorde op basis van de stand in het klassement.

De hoogtepunten van de mannen (Bron: YouTube)

'Oudste mens ooit werd 59 jaar'

De Française Jeanne Calment staat al sinds haar dood in 1997 te boek als oudste mens ooit, in elk geval voor zover bekend. Ze werd geboren op 21 februari 1875 en overleed op 4 augustus 1997, 122 jaar en 164 dagen jong. "God is me vergeten", zo zei ze ooit...maar klopt dit alles eigenlijk wel? 

Nikolaï Zak, een Russische wiskundige, had het gevoel dat er iets niet in de haak was en trok op onderzoek uit. Samen met de Russische gerontoloog Valeri Novosselov spendeerde hij maanden aan het analyseren en bestuderen van allerlei bronnen: biografieën, interviews, foto's, getuigenissen en uiteraard de archieven van het Franse Arles, de woonplaats van Calment.

"We konden maar tot één conclusie komen: Jeanne Calment's dochter Yvonne heeft haar identiteit overgenomen", beweert Zak in een studie die hij publiceerde op het internationale ResearchGate. In 1934 overleed Yvonne volgens de officiële bronnen aan longvliesontsteking, maar de Russen beweren dat niemand minder dan Jeanne zelf destijds overleed op slechts 59-jarige leeftijd.

Yvonne zou de identiteit van haar moeder vervolgens over hebben genomen, zodat ze het betalen van belasting op de erfenis kon vermijden. In 1997 zou dus ook niet de al lang dode Jeanne, maar Yvonne zijn overleden, slechts 99 jaren jong. Onder meer een oude identiteitskaart uit de jaren dertig leverde het (in Zak's ogen) bewijs: de kleur van de ogen, de lengte en gelaatstrekken komen niet overeen met die van de 'oude' Jeanne.

Tijdens 'Jeanne' Calment's leven was er overigens ook al de nodige twijfel. Sterker nog, naarmate ze door haar leeftijd beroemder werd zou ze oude foto's hebben laten verbranden, volgens de onderzoekers nog een reden om aan haar 122-jarige leeftijd te twijfelen. Jean-Marie Robine, de gerontoloog en demograaf die Calment's leeftijd officieel valideerde voor het Guinness Book of Records, heeft in een reactie laten weten geen enkele twijfel te kennen.

NFL: Twaalf teams jagen op Super Bowl, play-offs gaan beginnen

In de NFL zijn alle twaalf teams bekend die in de play-offs gaan strijden om een plekje in de Super Bowl. In het weekeinde stonden de laatste wedstrijden van het reguliere seizoen op het programma, met daarin nog drie te verdelen plekken voor de play-offs.

Negen plekken waren al verdeeld: de Los Angeles Rams, Kansas City Chiefs, New Orleans Saints, Chicago Bears, Los Angeles Chargers, Dallas Cowboys, Houston Texans, New England Patriots en Seattle Seahawks waren al zeker van het postseason, hoewel niet alle teams al wisten of ze een bye zouden krijgen voor de eerste ronde.

Tennessee Titans of Indianapolis Colts
In Nashville speelden de Tennessee Titans en de Indianapolis Colts tegen elkaar, met een duidelijke inzet: een plek in de play-offs. Resultaten in andere wedstrijden konden een betere positie opleveren, maar de winnaar zou zeker zijn van de play-offs. Colts-quarterback Andrew Luck bereikte Dontrelle Inman in het eerste kwart en Eric Ebron in het tweede kwart, beiden voor een touchdown, terwijl Jayon Brown (Titans) voor een interception return touchdown zorgde: 7-14.

Via field goals van beide teams werd net 10-17, waarna Ryan Hewitt op aangeven van Luck scoorde, net als Luke Stocker (Titans) op een pass van Blaine Gabbert: 17-24. In het vierde kwart gooiden de Colts de boel in het slot: een field goal van Adam Vinatieri en een 8-yard touchdown run van Marlon Mack zorgden voor de 17-33 winst en een plek in de play-offs.

Titans - Colts (Bron: YouTube)

Baltimore Ravens of Pittsburgh Steelers
De Baltimore Ravens speelden thuis tegen de Cleveland Browns, een duel tussen rookie quarterbacks Lamar Jackson (Ravens) en Baker Mayfield (Browns). Jackson scoorde twee rushing touchdowns, Mayfield hield het spannend met een paar schitterende touchdown passes op Breshad Perriman en Jarvis Landry.

Bij 26-17 zorgde een 1-yard pass van Mayfield op Antonio Callaway nog voor flink wat spanning (26-24), maar de Ravens hielden stand en braken zo de harten van de Pittsburgh Steelers. Die hadden met 16-13 gewonnen van de Cincinnati Bengals, maar door de zege van de Ravens was het alsnog de ploeg uit Baltimore - en niet de Steelers - die het play-offplekje veroverde.

Ravens - Browns (Bron: YouTube)

Minnesota Vikings of Philadelphia Eagles
De laatste plek ging tussen de regerend kampioenen, de Philadelphia Eagles, en de Minnesota Vikings: bij verlies van de Eagles op bezoek bij de Washington Redskins zouden ze er sowieso uit liggen, als de Eagles wonnen moesten de Vikings in elk geval zelf ook winnen. Dat lukte niet: de Chicago Bears waren met 10-24 te sterk in Minnesota en de Eagles maakten het in Washington nauwelijks spannend.

Quarterback Nick Foles speelde ijzersterk, stelde Alshon Jeffery en Nelson Agholor (twee keer) in staat een touchdown te scoren en leidde zijn ploeg zo naar de 0-24 zege én een plek in de play-offs.

Redskins - Eagles (Bron: YouTube)

Programma play-offs NFL, eerste ronde (NL tijden, tegenstander bij winst tussen haakjes)
5 januari, 22.35 uur; Houston Texans - Indianapolis Colts, AFC wildcard play-off (New England Patriots)
5 januari, 02:15 uur; Dallas Cowboys - Seattle Seahawks, NFC wildcard play-off (New Orleans Saints)
6 januari, 19:05 uur; Baltimore Ravens - Los Angeles Chargers, AFC wildcard play-off (Kansas City Chiefs)
6 januari, 22:40 uur; Chicago Bears - Philadelphia Eagles, NFC wildcard play-off (Los Angeles Rams)

FOK!kers zijn net moslims. Hulde!

Naar aanleiding van wat positief nieuws op de eerste woensdag van het jaar over een moslimorganisatie die al voor dag en dauw de straat opgaat om in Britse wijken (en Nunspeet) vuurwerkrotzooi op te ruimen, blijken sommige niet-moslimbezoekers van deze weblog ook jaarlijks de bezem over de straat te halen.

FOK!ker LXIV was er als de kippen bij om te melden dat ook hij op nieuwjaarsdag rotzooi opruimt. "Bij ons in de straat hebben we de boel ook opgeruimd Alleen niet om 06:30", liet hij FOK! weten dat hij het wel even in zijn eigen tijd doet ja.

DarkwingDuck geeft open en bloot toe dat zij er een gezellig mannenparty van hebben gemaakt."Ik heb hier met de andere buurmannen ook de straat schoongeveegd net zoals eigenlijk in de meeste andere straten in het land ook gebeurd." Toch gaat hij later 'full-conspiracy': "De propagandashow draait volop zo te lezen."

Lees ook: Jonge moslims vroeg op voor grote nieuwjaarsschoonmaak

SarCastro stond al om 9:00 uur in de straat te vegen en te schrobben. Sommigen zouden zeggen 'lekker aso voor de nog slapende buurtjes', maar SarCastro ging gewoon nog even het straatje voor het huis van de buren vegen, misschien hopend op een bakje koffie met een kaakje. "Omdat het Moslims zijn moet het speciaal vermeld worden", aldus het hilarisch sarcastische naschrift.

J.A.R.V.I.S. vraagt zich af "(...) ik ruim ook elk jaar rotzooi op het zoals vele miljoenen met mij, waar blijft ons nieuwsbericht?" [hierbij dan - FP] Daarnaast schetst hij nog een kanttekening bij het artikel, aangezien niet alle leeftijdsgroepen in het nieuwsbericht te zien zijn. "Op de foto staan veelal ouderen en kinderen maar het zijn vooral die gasten tussen 15 en 35 die voor de grootste ellende zorgen daar zie ik er geen één van", blaasde J.A.R.V.I.S. de nieuwjaarsschoonmaakfrustratie van zich af, zonder ook maar een bron van zijn subjectieve kennis te overleggen. Het is niet bekend of J.A.R.V.I.S. zelf zich in een problematische leeftijdscategorie bevindt.

FOK!kers, dank voor jullie belangeloze nieuwjaarsschoonmaakhulp aan jullie straatje en mogen er in de reacties maar vele steunbetuigingen volgen.

Janssen: "Ik wil hoofdtrainer worden bij Vitesse, dat is mijn club"

Theo Janssen heeft een aflopend contract, maar hoopt dat hij een nieuwe aanbieding voorgeschoteld krijgt van Vitesse. De 37-jarige assistent-trainer van Vitesse Onder-19 heeft zich namelijk ten doel gesteld om hoofdtrainer te worden van het eerste elftal. Janssen speelde al meer dan 260 wedstrijden voor de Arnhemmers.

"Ik heb nog niets gehoord, maar ik ga ook niet zelf aankloppen. Ze moeten naar mij toe komen en als ze niet willen, als ze me niet goed vinden, ook prima", aldus Janssen in een interview met Voetbal International. Op een dag hoopt hij de coach te zijn van het eerste, al plakt hij daar geen termijn aan vast.

"Ik wil hoofdtrainer worden bij Vitesse. Dat is mijn club. (...) Ik moet het zelf verdienen, maar je moet ook de kans krijgen. Giovanni van Bronckhorst, Frank de Boer en Mark van Bommel kregen die ook een keer. Ik wíl wel, nu even afwachten wat de club zegt."

Janssen, die bij de Onder-19 de rechterhand is van Dennis van Beukering, liet in oktober ook al aan Omroep Gelderland weten ambities te hebben: "In de toekomst wil ik natuurlijk trainer worden van Vitesse. Daar ben ik nu al voor bezig, ik ben ervaring aan het opdoen."

Jonge moslims vroeg op voor grote nieuwjaarsschoonmaak

Meer dan duizend jonge moslims in ongeveer vijftig Britse steden waren dinsdagochtend voor zonsopgang al uit de veren om samen te bidden en daarna gezamelijk de Oud en Nieuwrotzooi op te ruimen. Terwijl menig Brit zijn roes nog ligt uit te slapen, zijn de jeugdige moslims al uren druk met vuilniszakken vullen.

De propere groep hoort bij Ahmadiyya Muslim Youth Association (AMYA), de grootste Islamitische jeugdorganisatie in het Verenigd Koninkrijk en deze jeugdige moslims hebben in 2018 in meer dan driehonderd gemeentes schoonmaakacties gehouden en in totaal meer dan twintigduizend bomen door het hele land geplant.

"We doen al jaren aan de nieuwjaarsschoonmaak en we zien dat steeds meer jongeren zich hiervoor aanmelden", aldus jeugdcoördinator Nadeem Ahmed. "Reinheid is onderdeel van ons geloof, er is voor ons dus geen betere start van het nieuwe jaar denkbaar."

"Van Luton tot London, van Glasgow tot Guilford, van Cardiff tot Croydon hebben duizend leden van AMYA geholpen met de nieuwjaarsschoonmaak", vertelt imam Qamar Zafar vol trots. "Islam dringt er bij elke moslim op aan deel te nemen aan liefdadigheid, dienbaar te zijn aan de gemeenschap en reinheid te bevorderen."

Update 19:10
Blijkbaar gebeurt dit niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook de Nederlandse tak van de Ahmadiyya Moslimgemeenschap is in Nunspeet elk jaar bezig om het vuurwerkafval op te ruimen, zo meldt FOK!ker Triggershot.

De groep kwam al om 6:30 uur bijeen om vanaf de moskee Bait un Noor hun actie te starten.

Update 19:11
FOK!kers LXIVDarkwingDuck, Vaginabeheerder en SarCastro melden ons dat zij hun eigen Oud en Nieuwrotzooi opruimen!

Hulde!!

Stompé en Stompé junior op lijst deelnemers Q-School PDC

Een opvallende naam op de lijst van de European Qualifying School van dartsbond PDC. Co Stompé lijkt voor een herstart van zijn dartscarrière te gaan. Zijn naam staat samen met de naam van zijn zoon op de lijst van 249 deelnemers aan het toernooi dat tussen 3 tot en met 6 januari in het Duitse Hildesheim wordt gehouden.

Stompé wilde vorig jaar al een poging wagen op Q-School, maar zag er toen op het laatste moment vanaf. Met name zijn privéproblemen zorgden ervoor dat hij er geen focus voor had. Dat is nu anders, want hij zal in Duitsland van de partij zijn. Dat geldt overigens voor heel veel Nederlanders. Jeffrey de Graaf, Ryan de Vreede, Jimmy Hendriks, Jerry Hendriks, Yordi Meeuwisse, Mareno Michels en Berry van Peer waren de afgelopen jaren in het bezit van een tourkaart. Het zevental lukte niet om in twee jaar in de top 64 van de Order of Merit te komen en raakten daardoor hun kaart kwijt. Ze gaan het opnieuw proberen. Ook jonge talenten zoals Justin van Tergouw, Wessel Nijman, Melvin de Fijter, Levy Frauenfelder, Mike van Duijvenbode en Niels Zonneveld zijn van de partij. Toon Greebe is tevens een opvallende naam. Ruim een jaar geleden werd zijn voet geamputeerd, maar hij heeft zich teruggeknokt.

Sinds vorig jaar is Q-School in twee delen gesplitst. De spelers van het Europese vasteland spelen deze week in het Duitse Hildesheim. Twee weken later spelen de Britse darters in Wigan. Pas wanneer de inschrijving voor het Britse toernooi gesloten is, weten we hoeveel tickets er gaan naar de Europese  en de Britse Q-School gaan. In ieder geval de dagwinnaar in Hildesheim zullen een tourkaart ontvangen. Daarnaast wordt er een Q-School Order of Merit opgemaakt aan de hand van alle uitslagen op de vier dagen. De beste spelers op deze lijst zullen eveneens een tourkaart ontvangen. 

Een gewonnen tourkaart geeft recht om twee jaar alle Pro Tour-toernooien van 2019 en 2020 te kunnen spelen. Voor deelnemers van de Q-School die geen tourkaart bemachtigen, resteert de Challenge Tour en de qualifiers voor voor de European Tour. De complete lijst met deelnemers is hier te vinden. 

150 uur taakstraf voor vuurwerkgooier FC Utrecht

Een 32-jarige man uit Utrecht heeft zich schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling van Ajax-keeper André Onana tijdens FC Utrecht – Ajax. Hij gooide, vanaf de tribune, vuurwerk op het veld. Dat ontplofte een paar meter naast de keeper. De politierechter van de rechtbank Midden-Nederland veroordeelt hem tot een celstraf van 60 dagen, waarvan 56 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 150 uur.

Ontploffing
Kort nadat Ajax op een 0-2 voorsprong kwam werd het vuurwerk op het veld van het stadion de Galgenwaard gegooid. De wedstrijd werd daarna een paar minuten stilgelegd. Het vuurwerk ontplofte vlak naast de keeper – die later aangaf dat hij er geen letsel aan heeft overgehouden. De verdachte geeft op de zitting toe dat hij het vuurwerk op het veld gooide, maar dat hij dacht dat het siervuurwerk was.

Strafmaat
Het vuurwerk ontplofte vlak naast keeper Onana. De verdachte heeft met het gooien van vuurwerk de kans op de koop toegenomen dat de keeper zwaar lichamelijk letsel zou oplopen. De politierechter oordeelt dat er sprake is van een poging tot zware mishandeling. De man kon na de wedstrijd opgepakt worden op basis van camerabeelden. Hij heeft vier dagen in de cel gezeten en mocht na de kerstdagen weer naar huis. Hij hoeft niet terug de gevangenis in als hij geen nieuwe strafbare feiten pleegt.

Man aangehouden ivm vuurwerkdode Enschede

Dinsdagavond 1 januari werd een 30-jarige inwoner van Enschede aangehouden in verband met het dodelijke vuurwerkincident op de Gerststraat kort na de jaarwisseling. Bij dit vuurwerkincident kwam een 54-jarige inwoner van Enschede om het leven. Kort na middernacht ontstond op een aanhangwagen een explosie waarbij onder andere stukken hout werden weggeblazen. Hierbij raakte de 54-jarige man ernstig gewond. Het slachtoffer overleed kort daarop aan zijn verwondingen.

De politie doet nog steeds onderzoek naar de toedracht van dit noodlottige incident. Zo wordt o.a. technisch (sporen)onderzoek verricht op de (resten van) de aanhanger. Daarnaast wordt gekeken naar beeldmateriaal van die avond. Hierbij wordt ook gekeken naar beeldmateriaal dat op social media verschenen is. Dit materiaal is veiliggesteld en wordt meegenomen in het onderzoek. 

Tevens wordt een aanvullend buurtonderzoek gehouden. Dit alles om te achterhalen wat er precies op de aanhanger heeft gestaan/gelegen, wie het daar op heeft gelegd, wie de eigenaar of eigenaren waren van deze goederen en hoe dit tot een explosie heeft geleid.

Cel en tbs voor misbruik verstandelijk beperkt echtpaar

De rechtbank veroordeelt een 49-jarige man uit Nijmegen voor onder andere mensenhandel en het bezit van een vuurwapen en bijbehorende munitie. Hij krijgt 20 maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. De man is vrijgesproken van bedreiging.

De man bracht een verstandelijk beperkt echtpaar op verschillende wijzen ertoe om hem toe te laten in hun huis. Daarnaast liet de man het echtpaar boodschappen voor hem doen. Ook deed het echtpaar zijn was en verzorgde zijn hond. Dit alles gebeurde over verschillende periodes tussen mei 2010 en begin 2018.

Misbruik maken van kwetsbaarheid echtpaar
De man slaagde erin de wereld van het echtpaar steeds kleiner te maken, waardoor zijn invloed op hen steeds groter werd. Dit deed hij door gebruik te maken van de kwetsbaarheid van het echtpaar, intimidatie, bedreiging en het doorbreken van de bescherming van het echtpaar door vrienden en hulpverleners.

Doortrapte werkwijze
De rechtbank oordeelt dat de man hierbij geraffineerd te werk ging. Hij wist uit zijn eerdere ervaringen - vóór december 2015 - met beide slachtoffers hoe kwetsbaar zij waren en hoe gemakkelijk zij te beïnvloeden waren. Hij wist dat de slachtoffers geen partij voor hem waren. Ook wist de man dat het echtpaar beschikte over geld uit de verkoop van hun woning en dus van hen kon profiteren.. De man ging elke keer ver genoeg om te bereiken dat de slachtoffers zouden doen wat hij wilde, maar niet zover dat hij veel sporen zou achterlaten.

Persoonlijkheidsstoornis
De deskundigen constateerden een persoonlijkheidsstoornis bij de man. Deze stoornis speelde bij het begaan van de bewezen verklaarde feiten ongetwijfeld een rol. Volgens de rechtbank is hierdoor de kans groot is dat hij - zonder adequate psychiatrische en/of psychologische behandeling - in de toekomst opnieuw op vergelijkbare wijze slachtoffers zal maken. Daarom legt de rechtbank naast een gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging op.

Zes nieuwe games in januari voor Xbox Game Pass

Een nieuwe maand, en dus weer nieuwe toevoegingen aan het Xbox Game Pass-programma. Vandaag maakte Microsoft alvast zes games bekend voor de komende tien dagen.

De eerste batch komt al op 3 januari, met daarin de MMO survival ARK: Survival Evolved, Farming Simulator 17 en Life is Strange 2. Bij de laatste gaat het voor nu alleen om de eerste aflevering, hoewel afleveringen 2 tot 5 'binnenkort' ook naar Game Pass komen. Eind vorige maand werden het eerste seizoen en Life is Strange: Before the Storm ook al volledig toegevoegd.

Op 7 januari is de release van martial arts-RPG Absolver op Xbox One. De game wordt direct bij release aan Xbox Game Pass-houders gegeven. De laatste twee toevoegingen zijn voor 10 januari: Just Cause 3 en de asymmetrische multiplayershooter Aftercharge, wederom een volledig nieuwe release voor Xbox One.

Van der Meijde: "Mido en ik gingen tussen de trainingen door aan een shishapijp lurken"

Andy van der Meijde signaleert dat voetballers zich tegenwoordig braaf gedragen. Hij geeft aan dat de wereld de laatste vijftien jaar is veranderd.

Van der Meijde stelt in gesprek met Nieuwe Revu dat de komst van de social media hier een belangrijke rol in heeft gespeeld. "Dat denk ik wel. Al komt dat natuurlijk ook doordat de wereld om ons heen is veranderd", zo antwoordt Van der Meijde op de vraag of voetballers tegenwoordig braver zijn dan vroeger. "Door al die telefoontjes is het nagenoeg onmogelijk om als voetballer uit de band te springen. Voordat je het weet, staat het ergens online."

"Toen ik nog voetbalde, was dat allemaal nog niet zo. Moet je nagaan: Mido en ik gingen tussen de trainingen door gewoon naar het centrum van Amsterdam om daar aan een shishapijp te lurken. Dat deden we nota bene in een trainingspak van Ajax! Dat hoef je nu niet meer te flikken", gaat de oud-international verder. Van der Meijde denkt dat voetballers tegenwoordig ook geen keuze meer hebben.

"Door social media zijn ze eigenlijk gered. Ze kunnen namelijk niet de dingen doen die ik heb uitgespookt. Het hoeft maar ergens online te staan en hun carrière is voorbij", besluit Van der Meijde, die gedurende zijn loopbaan uitkwam voor Ajax, FC Twente, Internazionale, Everton en PSV.

'FC Utrecht slaat slag in Parijs'

FC Utrecht gaat zich versterken met Keelan Lebon. Radiostation RMC meldt dat de club uit de Domstad een akkoord heeft bereikt met Paris FC en de 21-jarige linksbuiten zal huren met een optie tot koop van 250.000 euro. Als die optie wordt gelicht, zal Paris FC ook een doorverkooppercentage bedingen.

Lebon speelde voor Amiens alvorens hij in de zomer van 2016 naar Paris FC vertrok. Hij wist zijn debuut in het eerste elftal van de hoofdstedelingen nog niet te maken, maar kwam op huurbasis voor Chambly wel tot zestien wedstrijden. Daarin was Lebon goed voor een doelpunt en twee assists.

Lebon, die nu nog tot medio 2020 vastligt bij Paris FC, wordt de eerste winteraanwinst van het team van trainer Dick Advocaat. FC Utrecht staat na zeventien speelronden op de vierde plaats in de Eredivisie en heeft acht punten minder dan Feyenoord.

Ajax legt Magallán vast voor vierenhalf jaar

Ajax heeft zich versterkt met Lisandro Magallán. De Amsterdammers melden woensdagmiddag een akkoord te hebben bereikt met Boca Juniors.

De 25-jarige centrale verdediger komt per direct over van Boca Juniors en heeft zijn handtekening gezet onder een contract voor vierenhalf jaar, tot de zomer van 2023. Magallán sluit komend weekend tijdens het trainingskamp in Florida aan bij de selectie van Ajax.

De Amsterdammers hadden al lange tijd interesse in de Argentijn en wilden hem afgelopen zomer ook al vastleggen. Ajax bereikte een persoonlijk akkoord met Magallán, maar het kwam niet tot een overeenstemming tussen beide clubs.

Een aantal weken geleden meldde Ajax zich opnieuw bij Boca en bracht met succes een bod uit. De Amsterdammers maken, zo meldde De Telegraaf , acht miljoen euro en maximaal één miljoen euro aan bonussen over aan de verliezend finalist van de Copa Libertadores.

Magallán maakte in de zomer van 2012 de overstap van Club de Gimnasia naar Boca Juniors en werd vervolgens uitgeleend aan Club Atlético Rosario Central en Defensa y Justicia voordat hij doorbrak in het eerste elftal van de club uit Boca Juniors. In totaal kwam de voormalig jeugdinternational tot 75 wedstrijden voor Boca, waarin hij drie keer scoorde en één assist gaf.

Stroopwafels op veler verzoek terug in cabine

Binnenkort zijn de stroopwafels weer in de vliegtuigen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines te krijgen. Deze Nederlandse lekkernij is een tijdje weggeweest, maar wordt vanaf januari 2019 op veler verzoek weer in de cabine uitgedeeld.

De maatschappij begon in 2015 met het uitdelen van de stroopwafels in economy class tijdens de ochtendvluchten in de Verenigde Staten. Concurrent American Airlines deelt ze ook uit, maar dan alleen in first class.

In juni 2018 werden de stroopwafels vervangen door koekjes met ahornsiroop, maar dat viel niet in goede aarde bij de vaste reizigers van United. Er werd dan ook veel geklaagd, uiteraard via social media. Eind 2018 reageerde United met een eigen tweet: de stroopwafels komen vanaf januari weer terug!

Eerste World Cup-zege skiër Schwarz, Vlhova klopt Shiffrin in rechtstreeks duel

Alpineskiër Marco Schwarz heeft zijn eerste zege in de World Cup te pakken. De 23-jarige Oostenrijker was in Oslo de beste tijdens de parallelslalom.

Op weg naar de finale rekende Schwarz na een fraaie comeback af met de Fransman Alexis Pinturault, waarna de Zweed Mattias Hargin eraan moest geloven. In de halve finales was hij net te sterk voor de Zwitser Ramon Zenhäusern.

De andere finalist was een verrassende: Dave Ryding begon met de uitschakeling van Oostenrijker Manuel Feller en zette daarna 's werelds beste skiër, Marcel Hirscher, dusdanig onder druk dat de Oostenrijker bezweek. In de halve finale was olympisch slalomkampioen André Myhrer niet opgewassen tegen Ryding, die het zo tot de finale schopte.

De strijd om plek drie werd gewonnen door Doppelmeter Zenhäusern, die Myhrer in de fout dwong. In de finale won Schwarz de eerste run, waarna Ryding halverwege de tweede run de turbo aanslingerde. Daarbij ging het echter al snel fout: hij miste een poortje en dus was de winst voor Schwarz.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen strijden Mikaela Shiffrin en Petra Vlhova al het hele seizoen tegen elkaar op de slalom en nu was dat niet anders. De twee waren de twee snelste skiesters in de kwalificatie en plaatsten zich voor de finale. Shiffrin rekende af met thuisfavoriete Ragnhild Mowinckel, waarna de Canadese Erin Mielzynski dicht bij een stunt in de buurt kwam. In de halve finale ging de Zwitserse Wendy Holdener net ten onder tegen Shiffrin.

Vlhova begon met simpele zeges op de Zwitserse Aline Daniot en de Italiaanse Irene Curtoni, waarna de Zweedse Anna Swenn Larsson het ook niet haalde. Holdener was in het duel om de derde plek in twee runs net te sterk voor Swenn Larsson, Vlhova begon de finale met een zege op Shiffrin in de eerste run. In de tweede leek de Amerikaanse even dichterbij te komen, maar Vlhova zette nog eens aan en trok de zege in een mooi duel naar zich toe.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

'Heerenveen houdt rekening met winters vertrek van Thorsby en Zeneli'

sc Heerenveen houdt er rekening mee dat Morten Thorsby en Arber Zeneli na de winterstop niet meer in Friesland actief zullen zijn.

Thorsby en Zeneli waren in de eerste seizoenshelft met respectievelijk vijf doelpunten en drie goals plus acht assists belangrijke krachten voor Heerenveen. Voetbal International meldt woensdagochtend dat de club van trainer Jan Olde Riekerink rekent op uitgaande transfers, waarbij de Noor en de Kosovaar belangrijke kandidaten voor een vertrek zijn.

Thorsby beschikt over een aflopend contract en het lijkt uitgesloten dat de 22-jarige middenvelder die verbintenis gaat verlengen, waardoor Heerenveen hem deze maand moet verkopen als het nog wat aan hem wil verdienen. Zeneli beschikt eveneens over en aflopend contract, al heeft de club wel de optie om de samenwerking met nog een seizoen te verlengen.

Het salaris van de aanvaller gaat in dat geval echter wel omhoog, waardoor januari mogelijk een goed moment is om afscheid te nemen. Zeneli, die in het verleden in verband werd gebracht met onder meer Fiorentina, zou momenteel in de belangstelling staan van clubs uit Turkije en Italië.

Naast de twee bovengenoemde voetballers staat Heerenveen ook open voor het vertrek van de niet-EU-spelers Marco Rojas, Yuki Kobayashi en Nemanja Mihajlovic om zo verder in de salariskosten te kunnen snijden. De club hoopt zo het operationele tekort, dat afgelopen seizoen 5,7 miljoen euro bedroeg, terug te kunnen dringen.

Chelsea legt megabedrag neer voor Dortmund-aanvaller Pulisic

Christian Pulisic mag zich speler van Chelsea noemen. Borussia Dortmund maakt woensdagochtend via de officiële kanalen melding van de transfer.

The Blues betalen circa 64 miljoen euro voor de Amerikaans international, die meteen op huurbasis terug gaat naar Dortmund voor de tweede seizoenshelft. De overstap van Pulisic naar Chelsea komt niet uit de lucht vallen, aangezien er de afgelopen maanden al geruchten gingen over de interesse van de club van trainer Maurizio Sarri. Hij werd daarnaast ook in verband gebracht met een transfer naar het Liverpool van voormalig BVB-trainer Jürgen Klopp, maar de Engelse koploper moet dus verder kijken.

"Het is altijd Christians grote droom geweest om in de Premier League te spelen. Dat heeft zeker met zijn Amerikaanse afkomst te maken en zodoende was het voor ons niet mogelijk om zijn contract te verlengen", legt technisch directeur Michael Zorc van Die Borussen de beweegredenen van zijn club uit. "Vanuit deze positie hebben wij dus besloten om, gezien de geringe looptijd van zijn contract (tot medio 2020, red.), de lucratieve aanbieding van Chelsea te accepteren."

"Christian Pulisic is een speler met een sterk karakter en ik ben er zeker van dat hij er in de aankomende maanden alles aan zal doen om zijn grote kwaliteiten in te zetten voor het team en er samen met zijn ploeggenoten voor te zorgen dat de sportieve doelen worden bereikt", sluit Zorc af. Met zijn vertrek naar Chelsea komt er voor Pulisic na vier jaar een einde aan zijn periode in Dortmund. De 20-jarige aanvaller speelde in de afgelopen seizoenen 115 wedstrijden voor de koploper van de Bundesliga en was daarin goed voor vijftien goals en 24 assists.

Schoofs verliest in tweede ronde Auckland van Bouchard

Bibiane Schoofs is er niet in geslaagd om de kwartfinales te bereiken van het WTA-toernooi van Auckland. Ze verloor in drie sets van de Canadese Eugenie Bouchard: 6-7 (5), 6-4, 6-4.

Schoofs won de eerste set van Bouchard in de tiebreak. In de tiebreak nam de Nederlandse al snel een voorsprong van 6-2, maar pas op het vierde setpunt was het raak voor de nummer 178 van de wereld. Bouchard won vervolgens de tweede set met 6-4.

In de derde set nam Bouchard al snel een dubbele break voorsprong tegen Schoofs. De Nederlandse kwam nog terug tot 4-3, maar in het vervolg van de set kwam de Canadese niet meer in problemen op haar eigen service en won de set met 6-4.

Nooit grappig: een geldtransporteur zonder geld

SecurCash, de grootste geldtransporteur van Nederland heeft faillissement aangevraagd. Dat is door CNV-vakbondsbestuurder Peter de Ridder bevestigd nadat De Telegraaf het nieuws naar buiten bracht. Het personeel kan voorlopig gewoon door blijven werken, in de hoop op een doorstart. 

De problemen zijn al langer aan de gang; in de aanloop naar de feestdagen hebben alle betrokken partijen moeten beloven te zwijgen over de situatie, omdat er werd gevreesd voor een run op de pinautomaten. Ook zouden dieven op ideeën gebracht kunnen worden, met de wetenschap dat bij winkels het geld niet opgehaald was. 

Brink's Nederland
Een paar jaar geleden kwam Brink's Nederland ook al in de financiële problemen tot het bedrijf werd ingelijfd door de het Duitse Wincor Nixdorf. Die voegde Brink's Nederland samen met dochterbedrijf SecurCash, dat nu dus ook in financiële malaise verkeert. 

Bij SecurCash Nederland werken circa 300 mensen, waarvan ruim 200 in vaste dienst. Het is de bedoeling dat twee concurrenten de transporten van het bedrijf over gaan nemen. Het vervoer van en naar geldautomaten wordt voorlopig buiten het faillissement gelaten aldus De Telegraaf. 

Dronken Tsjech rijdt straatmeubilair aan gort

Dinsdagmiddag meldden diverse inwoners van Moerdijk bij de politie dat aan de Steenweg een automobilist schade had veroorzaakt aan verkeersborden, een lantaarnpaal en verschillende geparkeerde voertuigen. De man, die in een auto reed met buitenlands kenteken, zou zijn weggereden zonder zijn identiteit kenbaar te maken.

De agenten die deze melding gingen afhandelen werden bij aankomst in het dorp door getuigen gewezen op een man die de bestuurder zou zijn geweest van de auto. Hij werd aangehouden. De man bleek 43 jaar te zijn en uit Tsjechië te komen. Omstanders hadden zijn autosleutel afgepakt zodat hij niet verder kon rijden. Bij het aanspreken van de man  roken de agenten een alcohollucht, maar de man weigerde mee te werken aan een blaastest.

De agenten hebben getuigenverklaringen opgenomen van mensen die de Tsjech hadden zien rijden. Hij kreeg een rijverbod van 24 uur en zijn rijbewijs is ingevorderd. De schade aan het straatmeubilair is doorgegeven aan de gemeente. Hoeveel auto’s er precies zijn beschadigd door de man wordt nog onderzocht. De man zit nog vast, zijn auto is weggesleept door een takelbedrijf.

'Ajax achter de schermen druk bezig met komst van Magallán'

Ajax gaat ervan uit dat Lisandro Magallán tijdens het trainingskamp in Florida tussen 5 en 12 januari bij de selectie van Erik ten Hag aansluit.

Dat meldt De Telegraaf woensdag. Volgens het dagblad zijn de juristen van de Amsterdamse club druk bezig met het papierwerk rondom de naderende komst van de 25-jarige verdediger uit Argentinië.

Magallán maakt voor minimaal acht miljoen euro en maximaal negen miljoen euro de overstap naar Amsterdam, zo kwamen Ajax en Boca Juniors in een eerder stadium reeds overeen. Ajax en Magallán zelf hebben overeenstemming over een verbintenis tot de zomer van 2023, maar het is nu wachten op de afronding van de formaliteiten.

Het is de bedoeling dat Magallán samen met landgenoot Nicolás Tagliafico vanuit Buenos Aires naar de Verenigde Staten vliegt. Afgelopen zomer leek een overstap reeds dichtbij, maar Boca Juniors liet hem toenertijd niet gaan. De Argentijns international was al akkoord met Ajax en had zelfs de medische keuring al met succes doorstaan.

Nadat de deal afketste bleef directeur spelersbeleid Marc Overmars in contact met Magallán, met een winterse transfer als gevolg. Magallán beschikt over een Italiaans paspoort en dat is een voordeel voor hem en zijn nieuwe club. De verdediger hoeft zodoende niet lang te wachten op een werkvergunning.

Licha is direct na de winterstop speelgerechtigd en dat komt Ajax goed uit. De Amsterdammers zullen het in de Champions League namelijk minimaal een wedstrijd doen zonder Maximilian Wöber vanwege zijn rode kaart in de laatste groepswedstrijd tegen Bayern München.

Bertens geeft zege weg tegen Vekic in Brisbane

Kiki Bertens is in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Brisbane uitgeschakeld. De Nederlandse verloor in drie sets van de Kroatische Donna Vekic: 7-6 (5), 1-6, 7-5.

Bertens verloor de eerste set in de tiebreak nadat Nederlandse in de eerste set bij 5-4 voor de set mocht gaan serveren. Vekic kwam terug en won de eerste set in de tiebreak. In set twee liep Bertens makkelijk weg bij haar tegenstandster en won de set eenvoudig met 6-1.

In set drie leek Bertens toch de zege te pakken. Bij 5-4 mocht de nummer negen van de wereld voor de wedstrijd serveren. In eerste instantie leek dat ook goed te gaan. Ze kwam op twee wedstrijdpunten, maar die wist Vekic weg te werken en de Kroatische won eindelijk de game. Vekic behield vervolgens haar service en in die game daarna brak de nummer 34 van de wereld de service van Bertens opnieuw en zo plaatste zij zich voor de kwartfinales van Brisbane.

Bomdreiger Schiphol niet gelinkt aan terrorisme

De 51-jarige Canadees die gisteravond op Schiphol gedreigd heeft met een bom, wordt niet gelinkt aan terrorisme. Dat blijkt uit onderzoek van marechaussee. De man stond niet geregistreerd in Nederland of Canada, zo schrijft AT5.

Het incident vond plaats in vertrekhal drie van de luchthaven. De Canadees stond in de rij om een ticket te kopen. Het is niet bekend waar hij naartoe wilde, schrijft NH Nieuws. Nadat de man plots met de bom begon te dreigen, werd hij overmeesterd door de marechaussee.

Om het onderzoek naar het incident te kunnen afronden, is de marechaussee nog steeds op zoek naar getuigen.

Vooral in de Randstad neemt bevolkingsgroei toe

In 2018 groeide de bevolking, net als in voorgaande jaren, vooral in de Randstad. De vier grote steden kregen er de meeste inwoners bij. Ook in Noord-Brabant groeide de bevolking sterk. De bevolking groeide relatief het sterkst in de kleinere gemeenten rondom de grote steden. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige bevolkingscijfers tot en met november 2018.

Amsterdam kreeg er in 2018 van alle Nederlandse gemeenten de meeste inwoners bij, bijna 10.000. In Den Haag nam het aantal inwoners toe met ruim 6.000, in Rotterdam met 5.500 en in Utrecht met 5.000.

Groei vooral door buitenlandse migratie
In alle vier de grote steden werden meer baby’s geboren dan er mensen overleden, en vestigden zich meer mensen dan er vertrokken. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag groeiden door buitenlandse migratie en raakten inwoners kwijt door binnenlandse verhuizingen. Vooral in Amsterdam is deze internationalisering aan de gang. Uit het buitenland vestigden zich 36.000 personen in de hoofdstad, terwijl ruim 21.000 personen vanuit Amsterdam emigreerden.

Tegenover deze bevolkingsgroei uit buitenlandse migratie staat dat Amsterdam ruim 10.000 inwoners verloor door binnenlandse verhuizingen. Ook Den Haag en Rotterdam groeiden door internationale migratie en verloren inwoners door verhuizingen. In Utrecht was de aanwas vanuit het buitenland veel geringer en was zelfs sprake van een klein binnenlands vestigingsoverschot.

Relatieve bevolkingsgroei het sterkst rond grote steden
In verhouding tot het aantal inwoners was de bevolkingsgroei in 2018 het sterkst in kleinere gemeenten in de buurt van de grote steden. In de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude steeg het aantal inwoners met meer dan 4,5 procent. De nieuwbouw van de afgelopen jaren in deze gemeente heeft de komst van huishoudens uit de nabijgelegen steden Haarlem en Amsterdam vergemakkelijkt. Ook in Diemen, Ouder-Amstel, Blaricum, Beemster, Vianen, Waddinxveen en Rijswijk bedroeg de bevolkingsgroei meer dan 2 procent.

Van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners groeide Almere het sterkst. Ook enkele gemeenten met een asielzoekerscentrum kregen er in 2018 relatief veel inwoners bij, zoals het Brabantse Steenbergen en het Groningse Westerwolde. Buiten de Randstad groeide de bevolking in veel Noord-Brabantse gemeenten, onder meer in de steden Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Bosch.

Bevolkingskrimp in Noord-Nederland en Limburg
In 2018 is het aantal inwoners afgenomen in 74 van de 380 gemeenten. Gemeenten waar het aantal inwoners daalt liggen voornamelijk in de provincies Groningen, Friesland en Limburg. Ook in de Achterhoek, Zeeland en de Kop van Noord-Holland hebben sommige gemeenten te maken met bevolkingskrimp. In enkele gemeenten met een azc daalde het aantal inwoners sterk nadat asielzoekers de centra verlieten. Dit gold in 2018 onder meer voor de gemeente Noordenveld in Drenthe.

In vrijwel alle gemeenten waar de bevolking krimpt overlijden jaarlijks meer mensen dan dat er baby’s worden geboren. Dit heeft te maken met de mate van vergrijzing van de bevolking. Aan de randen van Nederland wonen relatief veel ouderen. Ook in het Gooi en langs de Noordzeekust liggen veel gemeenten waar jaarlijks meer mensen overlijden dan er baby’s worden geboren. In deze gemeenten neemt het aantal inwoners echter niet af, omdat het verlies door de natuurlijke aanwas wordt gecompenseerd door de instroom van nieuwe inwoners uit andere gemeenten.

Opbrengst btw groeit in 50 jaar naar meer dan 50 miljard

Op 1 januari 2019 was het vijftig jaar geleden dat de btw in Nederland werd ingevoerd. In deze periode steeg de opbrengst van 2,6 miljard euro tot ongeveer 53 miljard euro per jaar. Na de loon- en inkomstenheffing is de btw de belangrijkste inkomstenbron voor de overheid. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over de btw vanaf 1969.

De belasting op de toegevoegde waarde (btw) bestaat in Nederland sinds 1 januari 1969. In het eerste jaar leverde de btw de schatkist 2,6 miljard euro op. Sindsdien steeg de opbrengst gemiddeld met ruim 6 procent per jaar tot ongeveer 53 miljard euro in 2018 (raming ministerie van Financiën, Najaarsnota 2018). In deze halve eeuw zijn er vijf jaren geweest waarin de inkomsten uit btw afnamen. Uitgedrukt als percentage van het bbp schommelt de opbrengt sinds eind jaren zeventig rond de 6,5 procent.

Tarieven meerdere keren gewijzigd
De ontwikkelingen in de btw-opbrengst zijn deels het gevolg van tariefwijzigingen. De opbrengst van de btw steeg in de eerste jaren relatief snel, onder andere doordat de tarieven flink werden verhoogd. Bij de introductie in 1969 waren het lage en hoge tarief respectievelijk 4 en 12 procent, tegen het einde van 1986 waren ze 6 en 20 procent. Daarna volgde echter een periode waarin het hoge tarief geleidelijk werd verlaagd, naar 17,5 procent in 1992. In de 21e eeuw is het hoge tarief daarentegen weer stapsgewijs verhoogd naar 21 procent.

Het lage tarief is minder vaak aangepast en lag tussen eind 1986 en 2018 constant op 6 procent. Per 1 januari 2019 geldt echter een laag tarief van 9 procent. Niet eerder waren de btw-tarieven zo hoog. Dit hangt samen met het kabinetsbeleid om de belasting op consumptie te verhogen ten faveure van een lagere belasting op arbeid. Zo zijn per 1 januari 2019 de tarieven voor de loon- en inkomstenheffing juist verlaagd.

Huishoudens betalen gemiddeld bijna 9 procent btw
Door de combinatie van tarieven bedroeg in 2018 de gemiddelde btw-heffing op de consumptie van huishoudens 8,7 procent. Dit gemiddelde wordt gedrukt doordat bepaalde goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw, zoals vliegtickets, kinderopvang en de huur van een woning. Deze vrijgestelde aankopen waren in 2018 goed voor 37 procent van de totale consumptie door huishoudens.

Bijna een kwart van de aankopen was belast met het lage tarief. Onder dit tarief vallen onder andere voedings- en geneesmiddelen. De resterende 38 procent van de door huishoudens aangekochte goederen en diensten, bijvoorbeeld kleding en auto’s, vallen onder het hoge tarief.

Economische crisis zorgt voor daling btw-opbrengst
Naast tariefwijzigingen wordt de omvang van de btw-opbrengst bepaald door economische ontwikkelingen, zoals de groei van consumptie en inflatie. Zo zorgde de economische crisis ervoor dat in 2009 de opbrengst van de btw met bijna 5 procent afnam, de grootste daling van de afgelopen vijftig jaar. Ook in 2012 leidde de economische laagconjunctuur tot een daling van de inkomsten uit btw.

Btw op een na grootste inkomstenbron voor de schatkist
De btw is de laatste jaren goed voor ongeveer 18 procent van de totale belasting- en premie-inkomsten van de overheid. Nadat het aandeel van de btw in de belasting- en premieopbrengsten jarenlang rond de 16 procent schommelde, steeg dit vanaf het begin van de jaren negentig tot bijna 20 procent aan het begin van deze eeuw. Daarna nam het aandeel langzaam weer af. Hiermee is de btw een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Staat.

Alleen de loon- en inkomstenheffing (loon- en inkomstenbelasting plus premies volksverzekeringen) levert met een opbrengst van ruim 100 miljard euro de schatkist meer op. Na de loon- en inkomstenheffing en de btw zijn de premies voor het Zorgverzekeringsfonds en de vennootschapsbelasting de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de overheid.

Hoofdcommissaris Amsterdam: 'Wapengebruik tijdens nieuwjaarsnacht baart mij zorgen'

"Het was sowieso een oud en nieuw met veel incidenten", de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg heeft gemengde gevoelens overgehouden aan de afgelopen nieuwjaarsnacht. Dat zegt hij vanavond tegen AT5.

Aalbersberg heeft de nacht gevolgd vanuit de meldkamer van de politie en keek om middernacht naar bewakingsbeelden van de Dam. "De Dam stond helemaal vol met mensen. Maar dan zie je ook dat hele zware vuurwerk ertussen en dan is het bijzonder dat er niemand op een brancard uit hoeft."

'Toename wapens'
Volgens de hoofdcommissaris zijn er dit jaar veel meer meldingen van zwaar vuurwerk binnengekomen bij de politie. Een ander probleem van afgelopen nacht waren de vele schietincidenten, negen in totaal.

"De toename van wapens, wat we ook zagen in de aanloop naar oud en nieuw in de vele overvallen en plofkraken, maar ook in de oud en nieuwnacht, dat er toch verschillende keren wapens worden gebruikt, dat baart mij zorgen", zegt Aalbersberg.

'Geweld tegen hulpverleners is schande'
Ook burgemeester Halsema reageerde vanavond voor de camera van AT5. "Dat er toch weer geweld tegen hulpverleners is gebruikt dat is natuurlijk echt een schande. En dat er incidenten zijn geweest waarbij wapens werden gebruik. Wat dat betreft moeten wij in de stad wel optreden."

Ondanks de toename van incidenten ziet Aalbersberg ook een lichtpuntje. "Als je ziet hoeveel buskruit we in de stad hadden, hoeveel toeristen, hoeveel alcohol, dan is het goed dat we geen dodelijke ongevallen hebben gehad, of zeer zwaargewonden."

Toeristen proberen lift te krijgen op A10

Een wegenwachter heeft gisterenmiddag ingegrepen toen twee toeristen een lift probeerden te regelen. In principe mag dat wel, maar niet op de snelweg.

Twee Turkse toeristen stonden op het asfalt van de A10-West en probeerden daar automobilisten te verleiden om voor hen te stoppen. Wegenwachter Remko zag het duo en greep in. Hij vertelde ze dat er weinig kans was dat een auto daadwerkelijk voor hen zou stoppen op de vluchtstrook.

FOK! Wat een weer: van alles wat

Wolkenvelden en enkele opklaringen wisselen elkaar af. Plaatselijk komt een lichte bui voor. De middagtemperatuur komt rond 7°C uit. De wind is noordelijk en matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6 à 7 Bft. In de loop van de dag neemt de wind boven land af naar zwak tot matig, aan zee naar matig tot vrij krachtig.

Vanavond klaart het vooral landinwaarts op. In de loop van de nacht naar donderdag neemt de bewolking van het noorden uit weer toe en trekken enkele lichte buien vanaf zee het land binnen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -1°C in het zuidoosten tot 6°C aan de kust. De wind komt uit richtingen tussen west en noord en is boven land zwak, in de kustgebieden matig tot vrij krachtig.

Donderdag overdag overheerst de bewolking, maar laat de zon zich soms ook zien. Verspreid over het land komen enkele lichte buien voor. De middagtemperatuur ligt rond 6°C. Landinwaarts staat een zwakke tot matige noordwestelijke wind, in de kustgebieden staat een matige wind uit het noorden. (Bron: KNMI)

Kroezel was eerst in Spanje, maar nu in Luxemburg, bij een ietwat frisse Mullerthal trail
Kroezel was eerst in Spanje, maar nu in Luxemburg, bij een ietwat frisse Mullerthal trail

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.