Brawn: Verstappen en Leclerc smaakmakers

De sportief directeur van de Formule 1, Ross Brawn, heeft genoten van de inhaalrace van Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Rusland afgelopen weekend. Verder had Brawn ook lovende woorden over de als zevende gefinishte Sauber-coureur Charles Leclerc in zijn terugblik op de race.

Verstappen moest door een motorwissel vanaf de laatste startplek starten, maar kon dankzij een sterke start van de race binnen acht ronden al opklimmen naar de vijfde plaats, achter de wagens van Mercedes en Ferrari. Toen deze twee teams hun hypersofts inruilden voor softs kwam de Nederlander zelfs langdurig aan de leiding. Pas in de laatste fase van de race stond hij deze af, toen hij naar binnen kwam voor zijn verplichte stop.

Volgens Brawn was het een prestatie van formaat en een zege voor de sport. "Max zette een ongelooflijke achtervolging in, die hem na drie ronden alweer in de punten bracht en na dertien ronden al op een podiumplek. Tot aan zijn stop leverde het een geweldig spektakel op," blikte de Brit terug.

Dat een dergelijke opmars te verwachten was door het grote verschil tussen de top drie teams en de rest - omgedoopt tot Formule 1 en Formule 1.5 - doet volgens Brawn niks af aan de prestatie van Verstappen: "Natuurlijk was zijn auto veel sneller dan die van coureurs om hem heen, maar Max moest de inhaalmanoeuvres nog wel zelf goed uitvoeren. Hij bewees daarmee opnieuw tot de beste coureurs te behoren als het om inhalen gaat."

Niet alleen Verstappen reed zichzelf goed in de kijker in Sochi. Ook Leclerc liet een sterke race zien. De Sauber-coureur kende een foutloos weekend en reed uiteindelijk sterk naar een zevende plek, de eerste plek in de Formule 1.5. Volgens Brawn heeft de Monagask in Rusland laten zien dat Ferrari de enige juiste keuze heeft gemaakt om hem Kimi Raïkkönen te laten vervangen.

"Het is erg indrukwekkend om te zien dat Charles al zo volwassen is tijdens zijn eerste jaar op het hoogste niveau van de sport. Hij gaat bovendien heel volwassen om met alle ruis, die zijn toekomstige overstap naar Ferrari met zich meebrengt. Zijn prestaties in Sochi laten aan het publiek en aan zijn criticasters zien dat de Scuderia de juiste keuze heeft gemaakt. Blijf zo doorgaan."

Verstappen kwam uiteindelijk niet verder dan plek vijf (Pro Shots / Action Images)
Verstappen kwam uiteindelijk niet verder dan plek vijf (Pro Shots / Action Images)