Schaatser Davis boos over 'oneervolle' keuze vlaggendrager

Schaatser Shani Davis is allerminst gelukkig met de keuze van het Amerikaans Olympisch Comité (USOC) om rodelaarster Erin Hamlin aan te wijzen als vlaggendraagster tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Pyeongchang vrijdag.

De 35-jarige Davis trok gelijk naar Twitter om zijn ongenoegen te uiten: "In 2010 werd ik met mijn gouden medaille op de 1000 meter de eerste Amerikaan die zijn olympische titel op die afstand verdedigde", schreef Davis, overigens zonder daarbij te vertellen waarom dat van belang is.

"Het team heeft op zeer oneervolle wijze simpelweg een muntje in de lucht gegooid om de vlaggendrager te bepalen", foetert hij. Volgens andere berichten klopt dat feitelijk gezien wel, maar was dat keurig vooraf afgesproken. Men zou stemmen, en bij een gelijke stand zou een muntje de uitslag bepalen.

Hamlin en Davis eindigden met beiden vier stemmen bovenaan en dus werd, zoals afgesproken, een muntje opgegooid. "Ik kan nog wel wachten tot 2022, geen probleem", klonk het ietwat cynisch van Davis, die er met de hashtag #BlackHistoryMonth2018 ook nog even een vleugje 'het is racisme' bij gooide. 

Davis werd in 2006 en 2010 olympisch kampioen op de 1000 meter en was beide keren goed voor zilver op de 1500 meter. In de afgelopen jaren presteert hij niet al te veel meer en een medaille in Pyeongchang zou een stunt zijn.

Hamlin is de meest succesvolle Amerikaanse rodelaarster ooit en won vier jaar geleden zeer knap brons, terwijl de Duitse dames jarenlang domineerden. Hamlin was een van de weinigen die dat de laatste jaren wist te doorbreken, en in Pyeongchang neemt ze op haar vierde Spelen definitief afscheid van de sport.