100.000e mannelijke olympiër komt in actie

Het is uiteindelijk maar een klein feitje in de kantlijnen van de Olympische Spelen, maar het is een prima feitje: de olympische geschiedenis kent vanaf donderdag officieel meer dan honderdduizend mannelijke olympiërs - de oude Grieken niet meegerekend, dus te beginnen met Athene 1896.

De heren van het onvolprezen OlympStats zochten een en ander uit en wat bleek? Voorafgaand aan de Spelen in Pyeongchang, die donderdag begonnen zijn, waren er 99.983 mannelijke deelnemers aan de Spelen - zomer en winter bij elkaar opgeteld. In Pyeongchang zijn 1014 mannelijke sporters ingeschreven die hun debuut op de Spelen maken en dus was zeker dat de grens van honderdduizend gepasseerd zou worden.

De vraag was nog wie dat zou worden. De dag begon met gemengd curling, waarin vier wedstrijden gespeeld werden tussen teams van één man en één vrouw. Zes daarvan debuteerden op de Spelen en dus stond het totaal na het curling op 99.989 mannelijke olympiërs. Dat maakte één ding duidelijk: de grens zou bij de kwalificatie voor het schansspringen op de kleine schans doorbroken worden.

Het was dan ook nog even afwachten op de startlijst, maar die is bekend en dus weten we wie mannelijke olympiër nummer 100.000 zal zijn: de 20-jarige Amerikaanse schansspringer Casey Larson, die tijdens de kwalificatie - die om 13.30 uur begint - als zestiende naar beneden gaat. Een mooie mijlpaal, die de jonge Larson toch maar mooi bij kan schrijven.