FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 februari 2018

Uitslag Feyenoord - FC Groningen

Feyenoord heeft in de Eredivisie met 3-0 gewonnen van FC Groningen. Voor de Rotterdammers is de terugkeer van Jan-Arie van der Heijden goed nieuws, maar tegelijkertijd viel Sam Larsson weg. Hoogtepunt van het duel was de 3-0 van Robin van Persie.

Feyenoord

3 - 0

FC Groningen

53' Toornstra
72' St.Juste
78' Van Persie
   
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 37.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
St.Juste
Van Beek
Van der Heijden
Haps
Toornstra (Van Persie/77)
El Ahmadi
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Larsson (Basacikoglu/24)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Larsen (Kramer/83)
Warmerdam
Antuna (Veldwijk/64)
Van de Looi
Drost
Van Nieff (Bacuna/83)
Doan
Van Weert

Hoogtepunt van het duel was de 3-0 van Robin van Persie (Pro Shots / Kay Int Veen)
Hoogtepunt van het duel was de 3-0 van Robin van Persie (Pro Shots / Kay Int Veen)

Kamer steunt schrappen majesteitsschennis

Het verbod op majesteitsschennis en belediging van bevriende staatshoofden kan verdwijnen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, bleek donderdag tijdens een debat over de kwestie.

De oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA en PVV steunen het voorstel van regeringspartij D66. Sommige partijen plaatsen nog wel kanttekeningen, net als D66-coalitiepartner VVD. Die wil de koning beschermen tegen "misbruik van de vrijheid van meningsuiting." De andere regeringspartijen CDA en ChristenUnie zijn tegen.

Personen die de koning beledigen, riskeren nu nog een celstraf van maximaal vijf jaar. D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil hier een einde aan te maken. Hij vindt het niet van deze tijd dat er een zwaardere straf staat op het beledigen van de koning of een buitenlands staatshoofd dan op het beledigen van anderen.

Kamer steunt schrappen majesteitsschennis
Kamer steunt schrappen majesteitsschennis (Foto: ANP)

Frankrijk versterkt politie zoals beloofd

Frankrijk gaat in het kader van een nieuwe veiligheidsstrategie politie en gendarmerie de komende jaren versterken. Er komen zoals beloofd in totaal 10.000 agenten bij. Die zullen vooral worden ingezet in de probleemwijken in het land, zei de minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb donderdag in Parijs.

Met de uitbreiding lost hij een verkiezingsbelofte van president Emmanuel Macron in. Collomb presenteerde de nieuwe dienders in de Franse media als "de politie voor de dagelijkse veiligheid". Deze "PSQ" wordt goed uitgerust en gaat met een nieuwe werkmethode en mentaliteit aan de slag.

Collomb, voormalig burgemeester van Lyon, zei dat zo'n dertig moeilijke buurten, die veel last hebben van drugshandel en andere criminaliteit, al in 2019 gaan profiteren van de extra manschappen. Hun werkterrein ligt onder meer in de voorsteden van Parijs, Marseille, Toulouse en Straatsburg. Die moeten worden heroverd op de bendes.

Frankrijk versterkt politie zoals beloofd
Frankrijk versterkt politie zoals beloofd (Foto: ANP)

Johan Vlemmix de prostitutie in

Bizar nieuws uit huize Johan Vlemmix. De dorpsgek van Eindhoven gaat de prostitutie in. Hij gaat levensechte sekspoppen verhuren aan wellustige kerels (en vrouwen).

De uitvinder van de kontfluit heeft Panorama verteld weer eens een leuk plannetje te hebben bedacht. Samen met een zakenpartner heeft hij de site dollverhuur.nl gelanceerd. Hier kan men een zogenoemde realdoll huren om hier de lusten op te botvieren.

Vlemmix heeft al een paar testers gevonden. Niemand minder dan Barbies ex Rolf Tarrel mag de poppen gaan uitproberen. De ander is Gekke Petertje, een pornoster die wij onder andere kennen van de Walibi-wip.


Zelfs aan een bejaarde sekspop is gedacht

Gaviria wint opnieuw in Colombia Oro y Paz

Fernando Gaviria heeft na de eerste en tweede ook de derde etappe van Colombia Oro y Paz gewonnen. De Colombiaanse sprinter van Quick-Step Floors was na 163 kilometer in Buga de snelste in de massasprint. Matteo Malucelli kwam als tweede over de streep, voor Juan Sebastián Molano.

Vroeg in de etappe kozen vijf renners voor de aanval: Alessandro Covi (Italiaanse selectie), Brayan Ramírez (Colombiaanse selectie), Mauro Abel Richeze (Agrupacion Virgen De Fatima), Félix Baron (Illuminate) en Rafael Montiel (Orgullo Paisa). Net zoals in de voorgaande etappes hield Quick-Step Floors, de ploeg van Gaviria, de controle in het peloton. Dit keer kreeg de Belgische ploeg de hulp van Androni Giocattoli-Sidermec.

Baron zou het langst overblijven van de kopgroep, maar op veertien kilometer van de streep was ook hij eraan voor de moeite. Quick-Step Floors hield in de slotfase alles onder controle. In de laatste rechte lijn werd Gaviria perfect afgezet door zijn ploeggenoot Ariel Maximiliano Richeze en sprintte hij makkelijk naar zijn derde overwinning in de Colombia Oro y Paz.

[eSport] Rotterdamse eSoccer League van start

Morgen begint er een Rotterdamse FIFA 18 eSport-competitie voor lokale voetbalclubs genaamd de 010 eSoccer League. De zes clubs TransvaliaZW, Spartaan’20, Blijdorp, Overmaas, XerxesDZB en VOC leveren ieder vier teams in verschillende leeftijdscategorieën. Dit is een van de initiatieven waarmee Rotterdam de eSportsstad van Nederland wil worden.

010 Esoccer League

Iedere club levert vier teams in de categorieën onder 18, 16, 14 en 12. De teams bestaan uit twee spelers en een coach. De organisatie van de 010 eSoccer League is in handen van het eSport House 010. Hier worden meermaals per week competities gehouden van onder andere League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive (CSGO) en DotA. De qualifier voor de 010 eSoccer League is morgen bij TransvaliaZW. De grote finale die bepaald wie de “Best of 010” is, wordt uitgevochten op 10 juni in eSports House 010.

Uitslag ADO Den Haag - Vitesse

Om 18.30 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Vitesse. De thuisploeg won deze met 1-0. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

ADO Den Haag

1 - 0

Vitesse

 53' Becker    
 
 Gele kaart: Johnsen, El Khayati, (ADO Den Haag), Mount, (Vitesse)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.303
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Bakker
El Khayati (N.Kuipers/90 2)
Immers
Falkenburg (Gorter/82)
Johnsen
Becker (Goppel/90 5)
  Pasveer
Dabo
Kasjia (Foor/76)
Miazga
Faye
Bruns
Serero
Mount
Beerens (v.Bergen/62)
Castaignos
Linssen

Bijleveld: Kroon had meteen moeten melden

Oud-commando Marco Kroon had het geweldsincident in Afghanistan waar hij donderdag een verklaring over heeft afgelegd meteen moeten melden, vindt minister Ank Bijleveld van Defensie.

Ze wil verder haar mening niet geven over Kroons relaas. Het is volgens haar aan het Openbaar Ministerie om hiernaar te kijken. "Het is wel zo dat ik het normaal vind dat mensen, als er iets dergelijks gebeurt, het metéén melden en dat is ook het beleid bij Defensie. En dat is in dit geval niet het geval", aldus Bijleveld.

Toen het verhaal vorig jaar bij Defensie bekend werd, is het volgens de minister meteen aan het OM gemeld.

De met de Militaire Willems-Orde onderscheiden Kroon verklaarde in het AD dat hij een tegenstander heeft doodgeschoten die hem eerder gevangen had gehouden en gemarteld. Hierna zou hij over het incident hebben gezwegen om de geheime operatie niet in gevaar te brengen.

Bijleveld: Kroon had meteen moeten melden
Bijleveld: Kroon had meteen moeten melden (Foto: ANP)

'Tientallen doden door bombardementen Syrië'

Tientallen burgers zijn om het leven gekomen door zware bombardementen in de Syrische regio Oost-Ghouta. Dat meldt het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op lokale bronnen.

Door de luchtaanvallen in het gebied, dat in handen is van opstandelingen, kwamen volgens het Observatorium zeker 59 burgers om het leven, onder wie vijftien kinderen. Ook raakten 139 mensen gewond. Oost-Ghouta zou ook de afgelopen dagen zijn opgeschrikt door bloedige aanvallen.

Regeringstroepen hebben het gebied met circa 400.000 inwoners volledig afgesloten van de buitenwereld. Hulporganisaties vrezen een humanitaire ramp.

Amerika liet donderdag weten de oproep van de VN te steunen voor een gevechtspauze van een maand in het gebied. Die moet worden gebruikt om humanitaire hulp aan de bevolking te bieden en ongeveer zevenhonderd mensen te evacueren. De VN riepen dinsdag op tot een dergelijke stap.

'Tientallen doden door bombardementen Syrië'
'Tientallen doden door bombardementen Syrië' (Foto: ANP)

Voortvluchtige Italiaan gepakt in Amsterdam

De politie heeft donderdagmiddag in Amsterdam een voortvluchtige crimineel uit Italië aangehouden. De man stond internationaal gesignaleerd omdat hij in zijn thuisland nog een gevangenisstraf van meer dan zeven jaar moet uitzitten. 

De 62-jarige man miste zijn thuisland blijkbaar want hij werd, hoe ironisch, op het Venetiëhof in de boeien geslagen door een arrestatieteam. 

Voortvluchtige Italiaan gepakt in Amsterdam (Foto: stockfoto politie.nl)
Voortvluchtige Italiaan gepakt in Amsterdam (Foto: stockfoto politie.nl)

Braboneger stopt wegens kritiek

Cabaretier Steven Brunswijk stopt met het typetje Braboneger. Dat vertelde de Tilburger in een Friese talkshow. De kritiek op zijn naam wordt te groot en dat geeft te veel problemen.

Er is al jaren kritiek op de naam Braboneger. Brunswijk heeft nu het gevoel dat hij door alle commotie niet meer groeit als cabaretier. Bovendien begint de Braboneger een last voor hem te worden. Wat bedoeld was om een brug te slaan tussen zwart en wit, wordt steeds meer een wig. Brunswijk zegt dat ook bij optredens op radio en televisie te merken. "Mensen zijn opgelucht als ze me geen Braboneger hoeven te noemen."

Het is nog niet duidelijk wanneer hij voor het laatst als Braboneger te zien is. Brunswijk is bezig met een nieuw theaterprogramma. Daarin is geen plaats voor de Braboneger liet hij weten. "Er zitten wel grappen in, maar niet meer van die kwajongensdingen van Braboneger", voegde hij eraan toe.

Steven Brunswijk stopt met Braboneger
Steven Brunswijk stopt met Braboneger (Foto: BuzzE)

Pyeongchang Morgen - vrijdag 9 februari

De eerste competitiedag zit er alweer op in Zuid-Korea. Er zijn nog geen medailles verdeeld en dat zal morgen ook niet gebeuren. Dan staat namelijk de openingsceremonie op het programma in Pyeongchang. Daarnaast staan er nog wel wat voorrondes op het programma bij het curling, freestyleskiën en kunstschaatsen. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
00.35 uur Curling Gemengd dubbel poulefase ronde 3 Nee
02.00 uur Freestyleskiën Vrouwen moguls kwalificatie Nee
02.00 uur Kunstrijden Teamevent mannen korte kür Nee
03.45 uur Freestyleskiën Mannen moguls kwalificatie Nee
03.45 uur Kunstrijden Teamevent paar korte kür Nee
05.35 uur Curling Gemengd dubbel poulefase ronde 4 Nee
12.00 uur Algemeen Openingsceremonie Nee

Nederlanders in actie

Ook vandaag komen er (nog) geen Nederlanders in actie in Zuid-Korea. Wel zal Nederland uiteraard van de partij zijn bij de openingsceremonie, met Jan Smeekens als vlaggendrager. De schaatser behaalde vier jaar geleden in Sochi de zilveren medaille op de 500 meter, op 12/1000e van het goud. De huidige wereldkampioen op dezelfde afstand zal proberen die prestatie in Pyeongchang te overtreffen. Nederland zal al als vijfde het olympisch stadion binnentreden. Dit omdat in  het Koreaans Nederland als volgt wordt gespeld: 네덜란드 en blijkbaar het eerste teken daarvan aan het begin van het Koreaanse alfabet staat.

Jan Smeekens, onze vlaggendrager (Pro Shots / Erik Pasman)
Jan Smeekens, onze vlaggendrager (Pro Shots / Erik Pasman)

Prominenten in actie

Er komen bij de openingsceremonie uiteraard heel veel bekende sporters in actie, al dan niet als vlaggendrager van hun land. Prominente vlaggendragers buiten Jan Smeekens zijn onder meer Martin Fourcade (Frankrijk, biatlon), Janne Ahonen (Finland, skispringen), Arianna Fontana (Italië, shorttrack) Anna Veith (Oostenrijk, alpineskiën) en Seppe Smits (België, snowboarden).

Opmerkelijk

Buiten het feit dat Nederland al vroeg aan de beurt is bij de deelnemersparade is er nog wel wat opmerkelijks te melden. Zo zullen de deelnemers uit Zuid- en Noord-Korea samen onder één Koreaanse vlag het stadion betreden. De laatste keer dat dit gebeurde bij de Winterspelen was in 2006 in Turijn. Overigens zullen de landen ook met één gezamenlijk vrouwenijshockeyteam meedoen.

Er gaat ook wel eens iets mis bij de openingsceremonie bij de Olympische Spelen. Zo zijn er welbekende verhalen over duiven die aan hun eind kwamen en boogschutters met brandende pijlen die toch echt niet op de plek terecht kwamen waar ze moesten komen. Meer recent ging er bij de Spelen van 2014 in Sochi ook wat mis. De vijf olympische ringen hadden open moeten 'klappen', maar dit gebeurde slechts bij de vier van de vijf ringen. 

Dit was in de hele wereld te zien, behalve in Rusland zelf. De immer-manipulatieve Russen (no offence Vladimir!) vonden dat ze dit hun eigen volk niet konden laten zien en daarom lieten ze aan hen de beelden van de repetitie zien. Daar gingen de ringen namelijk wel alle vijf open. In de rest van de wereld werd daar natuurlijk om gelachen en over geklaagd, waarna de Russen de hand in eigen boezem staken en er bij de sluitingsceremonie er nog de draak mee staken.

Duitsers rukken zich massaal dood

Schokkend nieuws uit Duitsland. Onze oosterburen leggen massaal het loodje tijdens een ruksessie. Jaarlijks gaan zo'n honderd Duitsers de pijp uit als ze de Duitse helm ter hand nemen.

Volgens The Local houden onze altijd sympathieke buren er vreemde pagga-slaan-rituelen op na. Volgens deze internetkrant leggen jaarlijks tachtig tot honderd Duitsers het loodje tijdens een geval van autoseksualiteit. Rukken terwijl je letterlijk naar adem snakt.

Geregeld wordt er weer een dooie Duitser aangetroffen in bizarre houdingen. Onlangs werd een man in Hamburg levenloos aangetroffen met een panty over zijn lichaam en een duikpak aan. Over zijn hoofd zat een plastic zak.

Het meest bizarre was echter nog dat de Hamburger voor een kachel zat. Hij had zichzelf namelijk bedekt met plakken kaas, die hij over zijn lichaam wilde smelten. Overigens worden er maar zelden vrouwen op dergelijke wijze aangetroffen.

Stoffige milieupolitie boekt internationaal succes

Ze worden vaak gezien als de geitenwollen sokken van de politie die verkeerd geplaatste vuilniszakken opsporen. Het Team Milieu van de politie eenheid Rotterdam heeft een belegen imago waar maar moeilijk van af te komen is. Projectleider Peter Hartog van de tactische opsporing is het inmiddels wel gewend. “Mensen denken dat we een stoffig team zijn.”

Dat het werk toch ietsje anders is dan wordt aangenomen, blijkt wel uit de zaak die deze week aandacht kreeg in Opsporing Verzocht. Illegale handel in koraal en schedels van beschermde diersoorten brengen het team over de grens naar Indonesië. In een unieke samenwerking met de politie aldaar wordt half december een 54-jarige Nederlander aangehouden.

Jongensboek
Het is een jongensboek voor de rechercheurs van het Team Milieu. Een boek dat er steeds een onverwacht hoofdstuk bij krijgt. Het verhaal start in juli 2016 met de vondst van een grote hoeveelheid koraal in een container in de Rotterdamse haven. Die container is bestemd voor een groothandel in huisdecoratieproducten. Bij een doorzoeking van de groothandel moet het team acuut worden opgeschaald. Er worden bizarre hoeveelheden illegale producten gevonden: onder meer apenschedels, slangenhuiden, ivoor en koraal. Vrachtwagens vol neemt het team na dagenlang spitten in beslag.

Met een drukbezocht persmoment waarbij de spullen in vijf loodsen zijn uitgestald en de aanhouding van de 53-jarige eigenaar van de groothandel in september vorig jaar, lijkt de zaak rond. Maar niets is minder waar. De rechercheurs speuren verder, op zoek naar de bronnen. En vinden in de administratie een link met een nu 54-jarige Nederlander die op Bali woont. Hij lijkt de spin in het web voor een handelslijn naar Indonesië. Hartog: “Vanuit Indonesië werd op bestelling geleverd. Er was dus geen continue stroom aan artikelen, maar dieren worden gedood voor hun schedel of huid. Het gaat dan om zeer zeldzame dieren die met uitsterven worden bedreigd en worden afgeschoten om als decoratie te dienen op een Nederlandse vensterbank.”

Aanhouding
De zaak wordt in Indonesië aangekaart en met hulp van de ambassadeur en de politie-liaison in Jakarta worden gezamenlijke plannen gemaakt. Er is net een milieuteam opgericht en dat wil graag in samenwerking met de Rotterdamse collega’s stappen zetten. “Het was heel bijzonder om te zien hoe hoog de Indonesische politie dit prioriteert. Ook zij willen dat het leegroven van hun populatie zeldzame diersoorten stopt.” Een kleine twee maanden geleden vliegt een afvaardiging van het Rotterdamse Team Milieu, de zaaksofficier van justitie en de douane naar Bali. Aldaar wordt het team ondersteund door de politieattaché van de Nederlandse ambassade.

Er volgen briefings en overleggen met de Indonesische collega’s, wat op 15 december leidt tot de aanhouding van de Nederlandse verdachte. Hierna is er een reeks huiszoekingen, verhoren en inbeslagname van administratie. Daaruit blijkt een aanvoerroute naar Nederland. Het team achterhaalt een grootscheepse handel in onder meer koraal, schedels van apen en zeeschildpadden, huiden van slangen, leguanen en varanen. Wat er uitspringt is de smokkel van twee kostbare en zeldzame items: de schedel van het hertzwijn en de zaagtand van de zaagvis. Beide dieren worden met uitsterven bedreigd. Van het hertzwijn, ook wel de Babyrousa genoemd, zijn er naar schatting nog enkele duizenden. De zaagvis is een prehistorisch dier dat alleen nog voorkomt in de Indonesische wateren.

Opsporing Verzocht
Hartog: “We hebben in Nederland 11 zaagtanden gevonden bij de groothandel, en 1 hertzwijnschedel. Maar inmiddels weten we dat er 114 zaagtanden Nederland in zijn gesmokkeld, en 60 hertzwijnschedels. We missen er dus een hoop.” Met een unieke oproep in Opsporing Verzocht hoopt het team de tanden en schedels terug te vinden. “Die staan of hangen dus ergens in Nederland in huiskamers, kantoren en op vensterbanken. We roepen mensen dan ook op de spullen terug te brengen of om via de tiplijn (0800-6070) informatie te geven over deze items. Alles wat we vinden gaat retour naar het land van herkomst. Indonesië wil haar spullen graag terug. Daarmee brengen we de dieren niet tot leven, maar we het helpt wel wanneer we aanvoerlijnen kunnen doorsnijden.”

Stiekem is Hartog best een beetje trots. “We kunnen met deze zaak weer eens laten zien dat ons werk zoveel meer inhoudt dan mensen denken.” En het einde is nog niet in zicht. Momenteel worden nieuwe aanvoerlijnen doorgelicht. Waarmee het Rotterdamse Team Milieu zich in ieder geval het meest intercontinentale team van de eenheid mag noemen. En dan gaat het dus niet om een verdwaalde vuilniszak."

Stoffige milieupolitie boekt internationaal succes (Foto: Politie.nl)
Op de foto: linksboven: De zaagtand van de zaagvis. Linksonder: Het team in Indonesië. Rechtsboven: Het team in overleg in Indonesië. Rechtsonder: De schedel van het hertzwijn. Foto: Politie.nl)

Cavendish sprint naar winst in Dubai, Groenewegen leiderstrui kwijt na straf van jury

Mark Cavendish heeft de derde etappe van de Ronde van Dubai gewonnen. De Brit van Dimension Data was in de massasprint te snel voor Nacer Bouhanni en Marcel Kittel. Dylan Groenewegen kwam als tiende over de streep. Bovendien kreeg de Nederlander van LottoNL-Jumbo een tijdstraf van twintig seconden en verloor daardoor de leiderstrui aan Elia Viviani.

Na dertig kilometer zou er een kopgroep ontstaan van vier renners: Mark Christian (Aqua Blue Sport), Loïc Vliegen (BMC), Quentin Valognes (Novo Nordisk) en Simone Bevilacqua (Wilier Triestina-Selle Italia). Het viertal kreeg een maximale voorsprong van drie minuten op het peloton waar LottoNL-Jumbo het tempo aangaf in het peloton.

Met nog zeventig kilometer te gaan zou Katusha-Alpecin en Quick Step-Floors het in waaiers trekken. Cavendish zou niet in de eerste waaier zitten, net zoals Groenewegen die te maken had met pech. De winnaar van de eerste etappe kon via de ploegleiderswagen terugkeren in de eerste groep. Na de etappe zou blijken dat hij te veel hulp kreeg van een auto, waarvoor hij tijdstraf kreeg van twintig seconden.

Doordat de wind niet strak genoeg was zouden Katusha-Alpecin en Quick Step-Floors het tempo in het peloton weer laten zakken. Daardoor zouden alle groepjes weer komen aansluiten bij het eerste peloton. De kopgroep van vier was inmiddels al teruggepakt. Met nog iets minder dan dertig kilometer zou Tom Bohli van BMC in de aanval gaan. De Zwitser hield het vijftien kilometer vol en werd daarna gegrepen door het peloton.

Dat was het moment voor Katusha-Alpecin en Quick Step-Floors om het tempo te verhogen in het peloton. Quick Step-Floors zou de sprint aantrekken voor Viviani, de winnaar van de etappe van woensdag, kwam niet verder dan de zesde plaats. In de laatste honderd meters had Cavendish de beste sprint na 183 kilometer. Voor de Brit was het zijn eerste overwinning van het seizoen.

Volgende medaillekandidate mist Spelen door blessure

"Het houdt niet op, niet vanzelf", luidt het liedje. Wat blessures in de aanloop naar de Olympische Spelen van Pyeongchang betreft gaat die vlieger op, want wéér is een medaillekandidate vooraf al uitgeschakeld door fysiek leed.

De Britse snowboardster Katie Ormerod hoopte in Pyeongchang op de slopestyle en big air tegen onder meer de Nederlandse Cheryl Maas om de medailles te strijden, maar ze moet onder het mes. De 20-jarige Britse had woensdag in de training een klein breukje in haar pols opgelopen, wat geen probleem was, maar bij een volgende val op donderdag liep ze een dubbele breuk in haar hiel op.

Ormerod was in 2014 de eerste vrouw die op een snowboard een double cork 1080 veilig aan de grond kreeg. Vorig jaar won ze op de X-Games brons op de slopestyle en in Pyeongchang leek ze serieuze kans te maken op een medaille.

Freestyleskiester Zimmermann mist Spelen, maar gaat naakt

Freestyleskiester Lisa Zimmermann had in Pyeongchang serieuze kans moeten hebben op olympisch goud op de slopestyle, maar dat zat er niet in: de 21-jarige Duitse liep een zware knieblessure op.

Toch is er ook nog wel goed nieuws. Vorig jaar gooide ze al eens een uitstekende naaktfoto online, waarin ze boven een zwembad wandelde, dit keer staat ze vrij schaars gekleed in de Playboy. Voor alle foto's zul je ongetwijfeld moeten betalen, maar gelukkig hebben we Twitter voor een voorproefje.

Chinese curlers leggen Koreaanse fans het zwijgen op

De tweede sessie van het gemengd curling op de Olympische Spelen in Pyeongchang heeft een zeer spannende wedstrijd opgeleverd tussen China en gastland Zuid-Korea. 

Jang Hye-ji en Lee Ki-jeong kwamen tegen de sterke Chinezen Wang Rui en Ba Dexin al vrij snel op een 6-1 achterstand. In het vijfde end gebruikte Zuid-Korea hun power play - twee vooraf geplaatste stenen worden dan aan de kant geschoven, waardoor er meer ruimte is, iets wat elk team één keer mag doen - en dat pakte geweldig uit: Jang wist met de laatste steen vier punten in één keer binnen te harken.

Nog eens een vrijwel perfect shot van Jang bracht het Koreaanse duo in het zevende end met 7-7 op gelijke hoogte, maar in end acht kon China het afmaken. Zo leek het althans, Wang had een uitgelezen mogelijkheid om met een rustig geplaatste steen de boel te beslissen, maar ze schoof de steen te hard en het speelstuk kwam buiten het 'huis' terecht, waardoor het bij 7-7 bleef.

Er moest zo een extra end gespeeld worden en daarin had Zuid-Korea de hammer - de laatste steen. Jang had zo alles in handen om de wedstrijd te beslissen, maar haar steen was iets te hard en gleed enkele centimeters te lang door, waardoor China alsnog met 8-7 won.

Wereldkampioen Zwitserland rekende in het laatste end af met Finland, dat zeer sterk weerstand bood, maar met 6-7 opnieuw verloor. Het Russische duo was met 4-3 nipt te sterk voor Noorwegen, terwijl de Canadese favorieten met 6-4 net konden winnen van de Verenigde Staten.

Jang schreeuwt haar steen nog even na (Pro Shots/Action Images)
Jang schreeuwt nog wat veegaanwijzingen naar haar teamgenoot (Pro Shots/Action Images)

KLM annuleert vluchten vanwege sneeuw

KLM annuleert 26 retourvluchten die gepland stonden voor vrijdag vanwege de verwachte sneeuw. Er is sprake van zeer beperkte start- en landingsbaancapaciteit op Schiphol, aldus de luchthaven.

Passagiers worden geïnformeerd en omgeboekt.

Op de weg kan mogelijk sneeuwval vrijdag ook tot problemen leiden. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met gladheid en hun rijstijl aan te passen. Het KNMI heeft de zogeheten code geel afgekondigd, wat zoveel betekent als 'mogelijk kans op gevaarlijk weer'.

Volgens het KNMI bereikt vrijdagochtend een gebied met (lichte) sneeuw het westen en breidt zich dat in de loop van de ochtend over het land uit. In de loop van de middag gaat de sneeuw in het westen over in regen of natte sneeuw.

KLM annuleert vluchten vanwege sneeuw
KLM annuleert vluchten vanwege sneeuw (Foto: ANP)

SociOlympics dag 2, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang . Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

We zijn bijna klaar met aftellen tot de openningsceremonie:

Maar er werd vandaag al gesport en dat levert meteen een mooi plaatje op:

Mocht je het Instagram-bericht niet kunnen zien, dan kun je hier klikken om het alsnog te bekijken.

En dat volg je dan zo in de klas:

Er zijn wat bekende toeristen en analisten geland in Zuid-Korea:

 

Ff de toerist uithangen hoor. Iedereen de groeten op @decoolstebaanvannederland

Een bericht gedeeld door Rintje Ritsma (@rintjeritsma) op7 Feb 2018 om 1:13 (PST)

Mocht je het Instagram-bericht niet kunnen zien, dan kun je hier klikken om het alsnog te bekijken.

Mocht je het Instagram-bericht niet kunnen zien, dan kun je hier klikken om het alsnog te bekijken.

Niet alleen in Nederland is er natuurijs, ook in Pyeongchang kunnen de Nederlanders het natuurijs op:

Shani Davis dacht een afspraak te hebben staan, maar helaas, hij is nu 'het oude mannetje':

De bussen voor de journalisten zijn best bijzonder:

 

1st #mediabusrides...it begins! #pyeongchang2018 #winterolympics

Een bericht gedeeld door Geoff Burke (@gkb.photo) op7 Feb 2018 om 3:12 (PST)

Mocht je het Instagram-bericht niet kunnen zien, dan kun je hier klikken om het alsnog te bekijken.

Antoinette de Jong‏ trof de laatste voorbereidingen voor de Winterspelen:

De olympische tatoeages worden zoals gebruikelijk is ook weer volop gezet:

Mocht je het Instagram-bericht niet kunnen zien, dan kun je hier klikken om het alsnog te bekijken.

Een rondleiding over het slopestyleparours:

Mocht je het Instagram-bericht niet kunnen zien, dan kun je hier klikken om het alsnog te bekijken.

Bij de Canadezen is iedereen welkom:

NOS-verslaggever Vlado Veljanoski‏ heeft een beetje een moeilijke naam:

Aardbeving met kracht van 2.0 bij Loppersum

Bij het Groningse dorp Loppersum is donderdagmiddag een aardbeving geweest. Die had een kracht van 2.0. Dat is net zwaar genoeg om te voelen. Het is de elfde aardbeving in Groningen dit jaar. Daarvan was alleen die bij Zeerijp op 8 januari zwaarder: 3.4.

De beving gebeurde om 16.25 uur op ongeveer 3 kilometer diepte. Daar zit het gasveld van Groningen.

Volgens de veiligheidsregio Groningen zijn na de aardbeving geen meldingen geweest van incidenten. Diverse inwoners laten op sociale media weten dat ze de schok hebben gevoeld. RTV Noord kreeg tientallen meldingen over de beving vanuit Loppersum, Zeerijp en Garrelsweer.

Aardbeving met kracht van 2.0 bij Loppersum
Aardbeving met kracht van 2.0 bij Loppersum (Foto: ANP)

The Surge 2 aangekondigd, komt in 2019

The Surge, de 'Soulsborne' actie-RPG uit 2017, krijgt een vervolg. Maar het is nog wel even wachten.

De game wordt wederom gemaakt door Deck13, dat ook verantwoordelijk was voor het eerste deel en daarvoor bekend stond als de ontwikkelaar van Lords of the Fallen, ook een RPG hevig geïnspireerd door de Souls-serie van From Software. Uitgever Focus Home Interactive focust zich op een releasedatum ergens in 2019. De aankondiging kwam samen met onderstaand artwork, het enige beeld dat we tot nu toe hebben van de nieuwe game.

De game behoudt zijn unieke ledenmatensysteem waarbij armen en benen van je vijanden afgerukt of afgehakt kunnen worden. The Surge 2 speelt zich af in een nieuwe, grootse stedelijke omgeving en maakt gebruik van een verbeterde engine. Het vechten zou bruter en tactischer worden door meer gevechtsopties, en verder kunnen we meer wapens, vaardigheden, armor en implantaten verwachten van The Surge 2.

Het origineel, dat afgelopen zomer uitkwam, werd matig enthousiast ontvangen. Hoewel het zeker veel verbeteringen kan gebruiken, was de basis solide genoeg, mede door enkele interessante principes en systemen.

Favorieten maken geen fout in kwalificaties schansspringen

De schansspringers hebben op de Olympische Spelen in Pyeongchang hun eerste echte test achter de rug. Op de normale schans - ook wel kleine schans genoemd - werd donderdag de kwalificatie afgewerkt.

Er stonden 57 man aan de start, waarvan er zeven af zouden vallen: de wedstrijd begint immers zoals altijd met vijftig springers. Vojtech Stursa en Cestmir Kozisek uit Tsjechië stelden zwaar teleur en haalden het niet, terwijl de overige afvallers weinig verrassend waren.

De enige Kazach en Turk in het veld, Sergey Tkachenko en Fatih Arda Ipcioglu, plaatsten zich niet en ook de twee Estse tieners Artti Aigro en Kevin Maltsev haalden het zoals verwacht niet. Kim Hyun-ki kwam voor eigen publiek net tekort om zich te kwalificeren.

Waar Kim het niet lukte, deed zijn landgenoot Choi Seou dat overigens wel. De twee dertigers zijn ware culthelden in eigen land, nadat ze in Salt Lake City in 2002 voor een historische achtste plek in de landenwedstrijd zorgden. Zowel Kim als Choi waren er in Nagano in 1998 ook al bij en mochten nu, twintig jaar later, dus voor eigen publiek op de Spelen starten.

De Duitser Andreas Wellinger en de Pool Kamil Stoch - die een erg matige afsprong kende, maar toch als tweede eindigde - stonden bovenaan de ranglijst. Zij zijn zaterdag dan ook de favorieten voor olympisch goud, gevolgd door alle andere Polen, alle Noren, Stefan Kraft uit Oostenrijk en eigenlijk ook alle andere Duitsers.

Simon Ammann maakte eveneens indruk. De Zwitserse veteraan, goed voor dubbel goud in zowel Salt Lake City (2002) als Vancouver (2010), sprong naar een knappe tiende plek en lijkt precies op tijd weer in topvorm.

De legendarische Noriaki Kasai is nu officieel achtvoudig olympiër, een unieke prestatie op de Winterspelen (Pro Shots/Action Images)
De legendarische Noriaki Kasai is nu officieel achtvoudig olympiër, een unieke prestatie op de Winterspelen (Pro Shots/Action Images)

Holleeder: mijn plan is mislukt

Willem Holleeder was "al een heel eind op weg naar de bovenwereld", toen vastgoedman Willem Endstra in 2004 werd doodgeschoten. Het was het moment dat zijn droom in duigen viel, zei hij donderdag op de tweede dag van zijn strafproces. "Mijn interesse was mijn geld wit te krijgen en afscheid te nemen van de onderwereld. Dat was mijn plan. En dat is mislukt."

Ruim (toen nog) 8 miljoen gulden had Holleeder medio jaren negentig bij Endstra geïnvesteerd, na de zakelijke ontvlechting van zijn eigen belangen en die van Cor van Hout. Zwart geld, maar dat deerde Endstra niet, aldus 'De Neus'. Endstra nam volgens hem "voortdurend" geld aan van criminelen om te beleggen. En bleef dat doen, ook toen hij na augustus 2002 steeds dieper in de problemen raakte. Destijds noemde John Mieremet hem in De Telegraaf de 'bankier van de onderwereld'.

Holleeder: mijn plan is mislukt
Holleeder: mijn plan is mislukt (Foto: ANP)

Internetpionier Barlow overleden

De Amerikaan John Perry Barlow, die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van het internet, is overleden. Hij stierf woensdag op zeventigjarige leeftijd in zijn slaap, meldde de Electronic Frontier Foundation. Die organisatie, opgericht door Barlow, zet zich in voor vrijheid online. Af en toe schreef Barlow ook songteksten voor de band van een jeugdvriend: The Grateful Dead.

Barlow gebruikte als eerste het woord 'cyberspace' om de internetgemeenschap te beschrijven. Hij noemde het een "stille wereld waar elk gesprek wordt getypt. Om mee te doen, doen mensen afstand van hun lichaam en hun plaats en bestaan ze alleen uit woorden. Je ziet wat je buren zeggen, maar niet hoe zij en hun omgeving eruitzien. Het bestaat in de enorme regio van elektronen, microgolven, magnetische velden, lichtpulsen en gedachten."

In 1996 schreef Barlow een 'onafhankelijkheidsverklaring van de cyberspace', waarin hij overheden opriep om zich niet met internet te bemoeien. "Namens de toekomst vraag ik jullie uit het verleden om ons met rust te laten. Jullie zijn niet welkom bij ons. Jullie hebben geen macht waar wij verzamelen", schreef hij.

Barlow gaf in 1996 een gastles in een basisschoolklas in Illinois. Een van de kinderen in de klas was de negenjarige Aaron Swartz, die na de speech zo geïnspireerd raakte dat hij zich op technologie stortte. Als veertienjarige hielp hij het RSS-format ontwikkelen. Later hielp hij de site Reddit opzetten.

'Serverlek onthult privé-info BN'ers'

Door een onbeveiligde server van showbizzfotografen Peter en Edwin Smulders waren privégegevens van honderden bekende Nederlanders openbaar. Iedereen had woonadressen, telefoonnummers of kentekens van onder anderen Gordon, Ruud Gullit, prinses Christina, Hans Kraay jr., Daphne Deckers, Xander de Buisonjé, Tatum Dagelet, Froukje de Both, Glennis Grace, Tygo Gernandt, Wilfred Genee, Fiona Hering en Caroline de Bruijn kunnen zien.

RTL Nieuws ontdekte de gegevens na een anonieme tip. Al tien jaar lang was er geen wachtwoord nodig voor de server. Daar stonden de website en de foto's van vader Peter en zoon Edwin Smulders. In totaal zou het gaan om een adresboek van 419 mensen.

Het lek is inmiddels gedicht.

'Serverlek onthult privé-info BN'ers'
'Serverlek onthult privé-info BN'ers' (Foto: BuzzT)

Vampyr komt in juni

Vampyr, de bovennatuurlijke RPG van de makers van Life is Strange, komt uit op 5 juni.

De game had van origine laat vorig jaar al uit moeten komen, maar werd destijds uitgesteld naar de lente van 2018. Vandaag heeft ontwikkelaar Dontnod dus de definitieve releasedatum aangekondigd. Vampyr speelt zich af in vroeg 20e eeuw Londen. Je speelt als dokter, en wordt tegen je wil in vampier, wat uiteraard leidt tot enkele morele dilemma's.

Vampyr komt dus deze zomer naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Schaatser Davis boos over 'oneervolle' keuze vlaggendrager

Schaatser Shani Davis is allerminst gelukkig met de keuze van het Amerikaans Olympisch Comité (USOC) om rodelaarster Erin Hamlin aan te wijzen als vlaggendraagster tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Pyeongchang vrijdag.

De 35-jarige Davis trok gelijk naar Twitter om zijn ongenoegen te uiten: "In 2010 werd ik met mijn gouden medaille op de 1000 meter de eerste Amerikaan die zijn olympische titel op die afstand verdedigde", schreef Davis, overigens zonder daarbij te vertellen waarom dat van belang is.

"Het team heeft op zeer oneervolle wijze simpelweg een muntje in de lucht gegooid om de vlaggendrager te bepalen", foetert hij. Volgens andere berichten klopt dat feitelijk gezien wel, maar was dat keurig vooraf afgesproken. Men zou stemmen, en bij een gelijke stand zou een muntje de uitslag bepalen.

Hamlin en Davis eindigden met beiden vier stemmen bovenaan en dus werd, zoals afgesproken, een muntje opgegooid. "Ik kan nog wel wachten tot 2022, geen probleem", klonk het ietwat cynisch van Davis, die er met de hashtag #BlackHistoryMonth2018 ook nog even een vleugje 'het is racisme' bij gooide. 

Davis werd in 2006 en 2010 olympisch kampioen op de 1000 meter en was beide keren goed voor zilver op de 1500 meter. In de afgelopen jaren presteert hij niet al te veel meer en een medaille in Pyeongchang zou een stunt zijn.

Hamlin is de meest succesvolle Amerikaanse rodelaarster ooit en won vier jaar geleden zeer knap brons, terwijl de Duitse dames jarenlang domineerden. Hamlin was een van de weinigen die dat de laatste jaren wist te doorbreken, en in Pyeongchang neemt ze op haar vierde Spelen definitief afscheid van de sport. 

'Klappen die agenten gaven waren niet dodelijk'

Het Openbaar Ministerie heeft het voorlopig sectierapport ontvangen naar aanleiding van het overlijden van de 39-jarige Haagse autohandelaar op 2 februari in Waddinxveen. De bevindingen daarvan, namelijk dat de doodsoorzaak vooralsnog niet duidelijk is, zijn gedeeld met de familie van het slachtoffer.

Vrijdag 2 februari is radiologisch onderzoek gedaan, waarna op zaterdag sectie volgde door de patholoog. De voorlopige conclusie daarvan luidt dat vooralsnog geen doodsoorzaak kan worden vastgesteld. Het onderzoek wijst op bloeduitstortingen en oppervlakkige huidbeschadigingen die passen bij 'gering uitwendig mechanisch stomp botsend geweld', maar dat op zich kan het overlijden niet verklaren. Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor geweld op de hals en ook zijn er geen breuken vastgesteld.

Er vindt nader onderzoek plaats naar de mogelijke doodsoorzaak door de patholoog. Ook vindt toxicologisch onderzoek plaats, onder andere naar de aanwezigheid van verdovende middelen. Het is op dit moment niet te zeggen wanneer het onderzoek naar de doodsoorzaak afgerond zal zijn, of wanneer mogelijk een definitieve conclusie kan worden getrokken.

De agenten die rechtstreeks bij het incident betrokken waren, zijn inmiddels als getuigen gehoord. Verder zijn onder meer de beelden opgevraagd die in de media zijn verschenen als ook de meldkamergesprekken.

Luchtmacht oefent met laagvliegen boven Oost-Nederland

3 Chinooks-transporthelikopters, 4 Cougars-transporthelikopters en 4 Apache-gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) oefenen de komende 3 weken in het laagvliegen. Dat doen ze in delen van Oost-Nederland.

Tijdens de laagvliegperiode worden er 2 oefeningen gehouden: de Helicopter Weapon Instructor Course (HWIC) en de Continuation Training (TAC: tactisch) NL 2018. Beide zijn trainingen om DHC-bemanningen naar een tactisch hoger niveau te krijgen. Dat vergt een grote organisatie aan bijvoorbeeld oefenvijand, oefenlocaties en wapensystemen zoals bijvoorbeeld radars.

TAC en HWIC
De TAC staat voor de tactische module die alle crews moeten volgen om inzetgereed te zijn. Zo worden de militairen realistisch getraind in tactisch vliegen of tactische (wapen) instructie. Bij tactisch vliegen gebruiken ze vliegtechnieken om bijvoorbeeld zo veel mogelijk onopgemerkt een doel te naderen door laag te vliegen, of door verschillende naderingsmethodes en landingstechnieken toe te passen. Laagvliegen is vaak de enige optie en dat moet goed geoefend worden om veilig en inzetbaar te blijven.

Tijdens de HWIC leiden ervaren wapeninstructeurs minder ervaren collega's op. Als die de cursus hebben doorlopen, kunnen zij bemanningen op de squadrons opleiden.

Deze week frissen de 340 tot 350 deelnemers hun basiskennis op en bereiden de tweede en derde week van de oefening voor. Tijdens de oefening slapen de deelnemers in tenten waarvan er tijdens de oefening ongeveer 60 in gebruik zijn. Aan de oefening doen naast vliegende eenheden ook militairen op de grond mee.

Laagvliegen
Het gehele gebied mag worden gebruikt voor laagvliegen met inachtneming van de geldende regelgeving en artikel 2 van de beschikking, zie voor meer informatie Vliegbewegingen. Er mag zo laag gevlogen worden als voor de oefening noodzakelijk in het gehele gebied. Uiteraard wordt elke vlucht zorgvuldig gepland om zoveel mogelijk overlast te voorkomen.

De afgelopen dagen hebben de helikopters tot 23.00 uur geoefend en ook vandaag deden zij dat. Morgen vliegen ze van 09.00 uur tot maximaal 16.00 uur. Volgende week, van maandag 12 tot en met donderdag 15 februari, vliegen de helikopters tussen 09.00 uur en 23.00 uur en vrijdag 16 februari van 09.00 uur tot 16.00 uur.

De laatste oefenweek is week 8. Dan vliegen de helikopters van maandag 19 tot en met donderdag 22 februari tussen 09.00 uur en 23.00 uur en vrijdag 23 februari van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Apache-gevechtshelikopter bedekt met ijs. Het is koud op Vliegbasis Gilze-Rijen (Foto: Ministerie van Defensie)
Apache-gevechtshelikopter bedekt met ijs. Het is koud op Vliegbasis Gilze-Rijen (Foto: Ministerie van Defensie)

KNIL-militairen postuum geëerd

Ere wie ere toekomt, aldus Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Hans van Griensven. Hij reikte gisteren op de Zwaluwenberg postuum 6 Mobilisatie-Oorlogskruisen uit aan nabestaanden van militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL).

"6 mensen die door de loop van de geschiedenis nooit erkenning en waardering hebben gekregen voor hun rol in die geschiedenis. Vandaag zijn wij bij elkaar om dat recht te zetten. Om na al die jaren alsnog erkenning en waardering te tonen", zei Van Griensven.

Landstorm en Stadswachten
De KNIL-militairen boden gewapend verzet tegen de oprukkende Japanse militairen in de buurt van het dorp Porsea in Midden-Sumatra. Ze namen deel aan gevechten die tussen 12 en 26 maart 1942 op Sumatra plaatsvonden. Dat is nadat de rest van Nederlands-Indië had gecapituleerd.

Het gaat om kanonnier Gerrit van Gerrevink, soldaat Cornelis Eikens, soldaat Bernard Rinz Agerbeek, sergeant Rinz Louis Agerbeek, sergeant Carel Christiaan Johan van Braningen en soldaat Georg Joseph Alexander Bickel. De gesneuvelden maakten deel uit van de Landstorm, de Stadswachten en de militie.

De Landstorm werd voor de Tweede Wereldoorlog opgericht om het KNIL te versterken. Die bestond uit mannen die te oud waren voor de reguliere eenheden. Ze konden in geval van nood toch worden opgeroepen, meestal voor de territoriale verdediging. Tenslotte werden de Stadswachten en Landwachten gevormd. Die bestonden uit mannen die niet in aanmerking kwamen voor de reguliere eenheden of de Landstorm, maar zich vrijwillig meldden om bijna letterlijk hun eigen huis en haard te beschermen als laatste verdedigingslinie.

Onrecht aangedaan
"Het tonen van erkenning en waardering voor onze veteranen is niet altijd vanzelfsprekend geweest", zei Van Griensven. "In het verleden is dat té vaak achterwege gebleven. Wat daarvoor ook de reden mag zijn geweest, door die erkenning en waardering niet te tonen hebben we onrecht gedaan aan mensen die vaak alles hebben gegeven om hun samenleving te dienen. Om te beschermen wat hen dierbaar was."

Nederland toont zijn erkenning en waardering door "hun namen te noemen, door hun verhalen te vertellen, en door aan hun nabestaanden voor ieder van hen het Mobilisatie Oorlogskruis uit te reiken. Voor de loyaliteit en trouw waarmee zij de overheid en de samenleving hebben gediend onder de moeilijkste omstandigheden."

Het Mobilisatie-Oorlogskruis (Foto: Ministerie van Defensie)
Het Mobilisatie-Oorlogskruis (Foto: Ministerie van Defensie)

Vertaalfoutje: 15.000 eieren voor Noorse olympische ploeg

Google Translate kan hartstikke handig zijn, ook rond de Olympische Spelen. Je kunt ineens prima Russisch nieuws lezen, bijvoorbeeld. Toch gingen de koks van de Noorse olympische ploeg een klein beetje de fout in.

Men had 1500 eieren nodig en die moesten besteld worden bij een lokale supermarkt. Een en ander werd door Google Translate geslingerd en de order kwam eruit, waarna de eieren later in de week bezorgd werden.

Het waren er echter wel heel erg veel: "Er kwam echt geen einde aan, het was ongelooflijk!", aldus chef Ståle Johansen. Wat bleek? Een vertaalfoutje had ertoe geleid dat men per ongeluk 15.000 eieren besteld had, iets te veel.

De koks mochten het overschot gelukkig wel inleveren, maar dat hebben ze niet met alles gedaan, zo lijkt het. "Onze atleten kregen omeletten, gekookte eieren, gebakken eieren, gerookte zalm met roerei, noem het maar op." De ei-liefhebber mag naar de Noorse ploeg komen dus.

"Als we voorraad te kort komen, weten we nu in elk geval hoe we niet moeten bestellen", aldus Johansen. 

FOK!nieuwsposter worden? Lezen dan!

Lieve, toffe, gezellige, bevlogen FOK!kers, we kunnen jouw hulp heel goed gebruiken. FOK! bestaat alweer sinds 1999 en vanaf de start draait de site al op de inzet van gebruikers die zich hebben opgegeven om bijvoorbeeld nieuws te posten, omdat ze een bijdrage willen leveren aan het maken van de leukste site van Nederland voor de leukste users van Nederland.

In de afgelopen jaren zijn we echter misschien een beetje lui geworden en hebben we vooral één op één wat ANP berichten doorgezet. Lekker volle site, maar met maar weinig eigen karakter. Of het is opgevallen weten we niet, maar sinds een paar weken hebben we het roer behoorlijk omgegooid en zijn we langzaam terug aan het gaan naar onze 'roots'. Oftewel; meer zelfgeschreven berichten, meer opmerkelijk nieuws, meer grappige items en een algeheel betere en leukere sfeer.

We zijn nu echter op zoek naar mensen die zich in die nieuwe stijl kunnen vinden, die het leuk vinden om de Frontpage beter en leuker te maken en die ook nog eens tijd en talent hebben voor het schrijven van stukjes. Natuurlijk hoef je geen literair genie te zijn; als je leuk kunt schrijven en regelmatig een uurtje over hebt om wat berichten te zoeken en plaatsen is dat al prima. We zoeken mensen voor vrijwel elke categorie. Het helpt - maar is niet verplicht - als je een sterke affiniteit hebt met het onderwerp. Bijvoorbeeld technieuws, opmerkelijk nieuws, wereldnieuws of wat dan ook.

Je komt terecht in een team vrijwilligers dat enthousiast kan zijn, maar ook gepassioneerd is over het werk dat verzet wordt om de site te vullen en onderhouden. Je hoeft niet te voldoen aan een links of rechts labeltje, maar we verwachten wel dat je niet iemand bent die alles maar racistisch of juist linkse wegkijkcultuur of landverraad vindt. Als je een beetje feeling hebt voor wat mensen graag lezen en wat voor wat reuring zorgt is dat meegenomen.

We benadrukken nog wel dat FOK! draait op vrijwilligers. Mensen die het doen als hobby, in hun vrije tijd. Dat betekent dat er geen vergoeding aan hangt anders dan eer van je werk in de vorm van views en comments van users - die soms meedogenloos kunnen en zullen zijn. Ook help je mee aan het voortbestaan van FOK!, de site waar veel mensen met veel plezier hun vrije tijd doorbrengen.

Vind je FOK! leuk? Help dan FOK! nóg leuker te maken! Mail naar frontpage@fok.nl met als subject 'nieuwsposters' en vertel kort iets over jezelf, of je een specifiek interessegebied hebt in welk soort berichten je zou willen plaatsen en hoeveel tijd je ongeveer denkt te kunnen steken in het zoeken naar en herschrijven van berichten en dan hoor je zo snel mogelijk van ons. Als je alvast een zelfgeschreven stukje zou kunnen bijsluiten - bijvoorbeeld op basis van een bestaand bericht - zou dat ons al helpen een beetje een beeld te vormen van wat we kunnen verwachten.

EU-parlement uit zware kritiek op Turkije

Het Europees Parlement veroordeelt nieuwe mensenrechtenschendingen en de verdere uitholling van de rechtsstaat in Turkije. Het verwerpt onder meer de arrestaties van Turkse wetenschappers, journalisten, activisten, artsen en burgers die kritiek hebben geuit op de Turkse militaire operatie in de Noord-Syrische regio Afrin.

Ankara verdedigt het offensief met een beroep op zelfverdediging en terrorismebestrijding. De parlementariërs roepen de Europese Commissie en de lidstaten op het misbruik van antiterrorismewetgeving aan te kaarten bij de Turkse regering. Ook veroordelen zij de inbeslagname van vijftig christelijke kerken, kloosters en begraafplaatsen in de Zuid-Turkse regio Mardin.

Turkije-rapporteur van het parlement Kati Piri (PvdA) is zeer bezorgd over het muilkorven van critici, de tienduizenden "onterechte" ontslagen en arrestaties sinds de verijdelde staatsgreep van 2016. De noodtoestand rechtvaardigt de repressie volgens haar "op geen enkele manier".

Vluchtelingendeal

Piri wil dat de EU zich luid en duidelijk uitspreekt over de mensenrechtenschendingen. Dat ligt echter gevoelig, mede vanwege de vluchtelingendeal die de EU met Turkije heeft gesloten en de rol die de NAVO-bondgenoot speelt bij terrorismebestrijding.

Europa had de Turken eerder visumliberalisatie in het vooruitzicht gesteld als aan alle 72 voorwaarden is voldaan. Een van die voorwaarden is aanpassing van de antiterrorismewetten. Turkije claimde deze week nu aan de voorwaarden te voldoen. EU-commissaris Frans Timmermans besprak dat deze week met de Turkse ambassadeur bij de EU.

Over de uitkomst daarvan wilde een commissiewoordvoerder geen mededelingen doen. "De volgende stap is Varna", zei hij verwijzingen naar een top op 26 maart in de Bulgaarse kustplaats. De Turkse president Erdogan, EU-president Donald Tusk en commissievoorzitter Juncker en de Bulgaarse president Borisov komen daar dan bijeen om te praten over de onderlinge relaties en de ontwikkelingen in Turkije.

EU-parlement uit zware kritiek op Turkije
EU-parlement uit zware kritiek op Turkije (Foto: ANP)

Inspectie positief over verbeterplannen kliniek Michael P.

De inspectie is tevreden over het plan om de situatie te verbeteren in de kliniek in Den Dolder waar de van de moord op Anne Faber verdachte Michael P. zat. De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hebben dat bekendgemaakt.

Het plan van de forensisch psychiatrische afdeling (FPA) Utrecht is door de inspecties "positief beoordeeld". Ze noemen het "duidelijk en voldoende ambitieus".

Na de moord op Anne Faber waren veel vragen gerezen over de bewegingsruimte van Michael P. en over de situatie in de kliniek waar hij verbleef.

De inspecties concludeerden dat verbeteringen nodig waren. Zwakke punten zijn onder meer de personeelsbezetting en mogelijkheden voor patiënten om aan drugs te komen. De kliniek moest daarom met een verbeterplan komen.

Inspectie achter plannen kliniek Michael P.
Inspectie achter plannen kliniek Michael P. (Foto: ANP)

Advocaat vraagt vrijspraak Abdeslam

De advocaat van terreurverdachte Salah Abdeslam heeft vrijspraak gevraagd voor het aandeel van de 28-jarige Fransman in een schietpartij in Brussel waarbij drie agenten gewond raakten. Het strafonderzoek is onrechtmatig omdat taalwetgeving is overtreden, betoogde raadsman Sven Mary donderdag voor de Brusselse rechtbank.

De beslissing om een onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme aan te stellen was in het Frans opgesteld. De wet schrijft volgens Mary voor dat dat in dit geval in het Nederlands had moeten gebeuren. Het onderzoek zou daarom nietig zijn.

Om onduidelijke redenen had Abedeslam afgezegd voor de zitting van donderdag. Het Openbaar Ministerie eiste maandag op de eerste zittingsdag twintig jaar celstraf tegen hem en een medeverdachte. Abdeslam beriep zich op zijn zwijgrecht, maar zei wel de rechtbank niet te erkennen.

De in Brussel opgegroeide Fransman geldt als de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs, waarbij in november 2015 130 doden vielen. Wanneer hij daarvoor wordt berecht is nog onbekend.

Advocaat vraagt vrijspraak Abdeslam
Advocaat vraagt vrijspraak Abdeslam (Foto: ANP)

Elf Nederlandse sporters bij opening Winterspelen

Tijdens de openingsceremonie morgen van de Olympische Winterspelen in Pyeonchang zullen elf Nederlandse sporters ons land vertegenwoordigen. De andere 22 deelnemers komen in de komende dagen in actie en zullen om die reden niet aanwezig zijn bij de openingsceremonie.

Jan Smeekens, die de Nederlandse vlag draagt, zal worden vergezeld door Ronald Mulder, Anice Das, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Esmee Visser, Kai Verbij, Annouk van der Weijden, Irene Schouten, Kimberley Bos en Cheryl Maas

'Datavrije muziek T-Mobile is in orde'

T-Mobile mag doorgaan met het aanbieden van bundels waarbij het streamen van muziek niet ten koste gaat van het datategoed. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is dat niet in strijd met Europese regels. Daarin staat dat internetaanbieders alle dataverkeer gelijk moeten behandelen. De ene dienst mag geen voorrang krijgen op een andere dienst. Dat wordt netneutraliteit genoemd.

Volgens de toezichthouder kunnen alle streamingdiensten meedoen met Datavrije Muziek. Het aanbod geldt bovendien voor alle gebruikers van de bundels.

Over Datavrije Muziek van T-Mobile wordt al jaren geruzied. De ACM had T-Mobile eerder gedwongen om te stoppen met de service. Een rechter draaide dat echter terug en besloot dat datavrij streamen wel mag. De ACM legde zich daarbij neer. Vervolgens stapte de organisatie Bits of Freedom naar de toezichthouder. Die stelde T-Mobile afgelopen september in het gelijk. Bits of Freedom tekende bezwaar aan, maar ook dat is nu afgewezen.

Bits of Freedom overweegt nu naar de rechter te stappen. Het oordeel van de ACM is kortzichtig, zegt de organisatie.

'Datavrije muziek T-Mobile is in orde'
'Datavrije muziek T-Mobile is in orde' (Foto: ANP)

Landmacht bereidt zich voor op snelle NAVO-inzet

Hightech pantservoertuigen en andere zware militaire voertuigen verlieten vandaag de poort van de Johannes Postkazerne in Havelte. Ze reden naar Steenwijk om van daaruit per trein richting Duitsland te gaan. Daar bereidt de Koninklijke Landmacht zich volgende week voor op deelname aan de NAVO-flitsmacht in 2019.

Vanaf 1 januari 2019 is Duitsland verantwoordelijk voor de landcomponent van de flitsmacht van de NAVO, de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Het land heeft dan de leiding over ongeveer 3.000 militairen afkomstig uit diverse NAVO-lidstaten. Het Nederlandse 45 pantserinfanteriebataljon (45 Painfbat), inclusief een Duits-Nederlandse tankcompagnie, is een prominent onderdeel van de deze flitsmacht in 2019. Het gaat om meer dan 500 militairen. 45 Painfbat is onderdeel van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte.

Amfibische taakgroep
Naast de bijdrage aan de landcomponent (waaronder logistieke ondersteuning en het Duits-Nederlandse hoofdkwartier uit Münster) levert Nederland ook een amfibische taakgroep aan de maritieme component. Voor de luchtcomponent stelt Nederland een KDC-10 tank- en transportvliegtuig beschikbaar. Ook zij doorlopen dit jaar een VJTF-opwerktraject met diverse oefeningen. Dit traject wordt in oktober en november afgesloten met de grote NAVO-oefening Trident Juncture in Noorwegen. Daaraan doen bijna 40.000 NAVO militairen mee.

Duidelijk signaal
De VJTF is het snelst inzetbare onderdeel van de NAVO Response Force (NRF). De VJTF is opgericht na de NAVO-top in Wales in 2014. Hier werd door de NAVO-partners besloten de collectieve verdediging van het bondgenootschap te versterken en te zorgen dat de NAVO altijd voldoende eenheden paraat heeft.

De VJTF kan bij een potentiele dreiging worden ingezet of als een conflict uit de hand dreigt te lopen. Zo is een conflict in de kiem te smoren. De snelle aanwezigheid van de NAVO-eenheden in een conflictgebied geven een duidelijk signaal af aan potentiële tegenstanders: elke aanval op de soevereiniteit van de NAVO resulteert in een gezamenlijke militaire reactie van alle 29 NAVO landen.

CV90 verlaat kazerne (Foto: Ministerie van Defensie)
CV90 verlaat kazerne (Foto: Ministerie van Defensie)CV90's op weg naar Steenwijk (Foto: Ministerie van Defensie)
CV90's op weg naar Steenwijk (Foto: Ministerie van Defensie)

Nederland wil vijftien olympische medailles

Morgen gaan in het Koreaanse Pyeongchang de Olympische Winterspelen officieel van start. Nederland heeft als doelstelling het behalen van vijftien medailles. De chef de mission, Jeroen Bijl, heeft dit gezegd. De ondergrens is volgens Bijl dertien plakken.

Tijdens de Olympische Winterspelen in 2014 in Sochi behaalde TeamNL 24 medailles. Hoogtepunt was dat Nederland vier keer het podium volledig bezette bij het schaatsen; op de 500 meter mannen, de 1.500 meter vrouwen, de 5.000 meter mannen en de 10.000 meter mannen.

Nieuwe emoji's: rood haar, grijs haar en kaal

Mensen die apps als WhatsApp en Messenger gebruiken, krijgen straks 157 nieuwe emoji's tot hun beschikking. Waarschijnlijk kunnen ze die vanaf augustus of september gebruiken.

Een van de veranderingen is dat er straks verschillende haarstijlen mogelijk zijn. Zo kan een gezichtje rood of grijs haar krijgen, of krullen, of kaal zijn. Het was al mogelijk om de huidskleur aan te passen. Superhelden en slechteriken kunnen straks ook vrouwelijk worden. Een andere verandering is dat de huidskleur van benen en voeten kan worden veranderd.

Andere nieuwe emoji's zijn onder meer de piratenvlag, een softball, een kreeft, een mug, een verhit en een bevroren gezicht, een gezicht met een feesthoedje, een bot, een tand, een wandelschoen, een witte laboratoriumjas, een lama, een nijlpaard, een zwaan, paksoi, een bagel, vuurwerk, een puzzelstuk, een telraam, een magneet, een reageerbuis en zeep.

De nieuwe lijst is bekendgemaakt door het Unicode Consortium, het samenwerkingsverband van grote techbedrijven dat over de icoontjes gaat. In totaal zijn er nu bijna 3000 emoji's.

Nieuwe emoji's: rood haar, grijs haar en kaal
Nieuwe emoji's: rood haar, grijs haar en kaal (Foto: BuzzT)

Platform JEP beantwoordt vragen rond extremisme en radicalisatie

Professionals in de jeugdhulp die te maken hebben met vraagstukken rond polarisatie, extremisme en radicalisering kunnen vanaf vandaag terecht bij het nieuwe Platform JEP (Platform Jeugd preventie Extremisme en Polarisatie). Vandaag werd het platform officieel door minister Hugo de Jonge (VWS) geopend.

Professionals die met jongeren werken, hebben soms te maken met heftige extremistische ideeën bij jongeren. Hoe ga je daarmee om? In 2017 constateerde speciaal rapporteur Naïma Azough in haar rapport 'Weerbare jongeren, weerbare professionals' dat veel mensen die met jongeren werken soms niet goed weten wat ze moeten doen en met wie ze kunnen overleggen. Zij adviseerde ook om kennis, kunde en interventies te delen. Dat gebeurt nu via het Platform JEP (www.platformjep.nl) en via de JEP Advieslijn (070 - 333 4558) waar experts luisteren en adviseren.

Voor wie is JEP er?
De advieslijn JEP en het Platform JEP zijn er voor alle professionals, vrijwilligers en bestuurders die direct met en voor jongeren werken, zoals jongerenwerkers, jeugdhulpverleners, ggz-professionals, maatschappelijk werkers, onderwijsprofessionals, wijkagenten en vertegenwoordigers van religieuze organisaties, sportverenigingen of culturele organisaties.

Samenwerkingsverband
Platform JEP is een samenwerkingsverband van de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Familiesteunpunt Radicalisering, het Nederlands Jeugdinstituut en de Stichting School & Veiligheid. Het Platform is opgezet in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Norovirus nu ook in olympisch schaatscentrum

Het norovirus blijft zich verspreiden in de olympische regionen in Zuid-Korea. Donderdag zijn 42 nieuwe gevallen ontdekt, waarmee het totaal al op 128 komt. Onder meer drie mensen die met de voedselbereiding bezig zijn geweest bleken besmet, net als mensen in het perscentrum. 

Bijna honderd mensen in een jeugdcentrum in Pyeongchang zijn getroffen, en in het olympisch dorp zijn ook al gevallen geconstateerd: zo ligt een coach van het zeer sterke Zweedse dameslanglaufteam in isolatie. Inmiddels zijn ook twintig mensen in Gangneung, waar onder meer schaatsen en shorttrack gehouden worden, aan de schijt geraakt.

De organisatie heeft nog niet gemeld of er ook sporters getroffen zijn. Ondertussen worden volop maatregelen genomen om verspreiding verder tegen te gaan, waarbij het voornaamste advies simpel lijkt: blijf zoveel mogelijk op je kamer en let uiteraard goed op zaken als het wassen van de handen.

'Vragen niet afdoende beantwoord door Kroon'

Marco Kroon heeft met zijn verklaring over het geweldsincident in Afghanistan prangende vragen niet afdoende beantwoord. Dat zegt militair deskundige Peter Wijninga van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).

Zo zou Wijninga meer willen weten over de gevangenneming van Kroon, die plaatshad voordat de militair iemand om het leven bracht. "Wat waren de omstandigheden? Was hij alleen? Is hij gescheiden geraakt?", vraagt Wijninga zich af. "Als hij een paar dagen gevangen heeft gezeten, dan is dat een ernstig incident en zou zijn eenheid groot alarm hebben moeten slaan."

Dat de gevangengenomen Kroon op enig moment vrijgelaten wordt, vindt Wijninga opmerkelijk. "Militairen werden niet zomaar vrijgelaten. Ze werden of een kopje kleiner gemaakt, of gebruikt als gijzelaar in onderhandelingen." Het roept bij de expert de vraag op of hij wel als militair vastzat. "Liep hij mogelijk in burger? Was hij dan op missie als burger? Of was hij gewoon in z'n eentje op pad?"

Noodweer
Kroon schrijft verder dat hij een "schokkende" ontdekking deed toen hij de man die hij had neergeschoten fouilleerde. Uit die ontdekking zou blijken dat de man "hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk was voor de verwoesting van vele levens." Wijninga: "Als dat zo schokkend was, dan had hij dat moeten rapporteren. Hij zegt dat dit niet kon omdat hij zijn mensen dan in gevaar had gebracht. Maar waarom meldde hij het dan niet toen de missie in 2010 eindigde?"

Dat Kroon in een vuurgevecht belandde en daarin iemand doodde, dat kan Wijninga wel begrijpen. "Zoiets is verklaarbaar, omdat het noodweer is. Ook een rechter zal hier begrip voor op kunnen brengen." Maar dat de militair op eigen houtje besliste een en ander niet te melden, dat verbaast de expert. "Militairen worden geacht twee niveaus boven hun eigen niveau te denken. Maar ze worden niet geacht beslissingen te nemen die eigenlijk een hogere in rang moet nemen."

Of de verklaring van Kroon invloed heeft op het lopende onderzoek van het OM, is volgens Wijninga lastig te zeggen. "Wel verwacht ik dat mensen die destijds in zijn eenheid zaten door het OM worden opgeroepen een verklaring te doen. Waarom ze geen alarm sloegen toen Kroon gevangen was, is dan een van de logische vragen."

'Vragen niet afdoende beantwoord door Kroon'
'Vragen niet afdoende beantwoord door Kroon' (Foto: ANP)

Topskiester Meillard zwaar geblesseerd, einde Spelen

Voor skiester Melanie Meillard heeft het noodlot donderdag tijdens de trainingen voor de Olympische Spelen toegeslagen: het 19-jarige Zwitserse toptalent liep tijdens een reuzenslalomtraining een ernstige knieblessure op en moet haar olympische droom aan zich voorbij laten gaan.

De Zwitserse skibond liet weten dat de voorste kruisband en de meniscus in de linkerknie van Meillard beiden afgescheurd zijn. Ze zal vrijdag al in Zürich onder het mes gaan. De jonge Meillard maakte dit seizoen regelmatig grote indruk en werd gezien als zeer gevaarlijke outsider op vooral de slalom. 

Rode koningin per direct weg uit Eerste Kamer

PvdA-fractieleider Marleen Barth stapt per direct op als lid van de Eerste Kamer. Ze lag onder vuur vanwege haar afwezigheid bij het donordebat deze week in de senaat. Ze was op vakantie op de Malediven.

"Ik betreur het zeer dat er over mijn afwezigheid zoveel beroering is ontstaan. Ik heb hierin een verkeerde afweging gemaakt", laat ze weten in een verklaring.

Eerder was Barth in opspraak gekomen omdat zij en haar man, de Wassenaarse oud-burgemeester Jan Hoekema (D66), bedongen dat zij na Hoekema's afscheid tegen een lagere huur in de Wassenaarse burgemeesterswoning mochten blijven wonen.

Begrip
"Het spijt me enorm dat deze twee zaken samen nu zo'n negatief licht werpen op de partij waar ik al zo lang en met zoveel liefde actief voor ben. Ik ben tot de slotsom gekomen dat nog langer functioneren als Eerste Kamerlid voor de Partij van de Arbeid meer kwaad dan goed zal doen, en dat is het laatste dat ik wil", aldus Barth.

PvdA-leider Lodewijk Asscher: "Ik heb begrip voor het moeilijke besluit dat Marleen heeft genomen. Ze heeft zich de afgelopen jaren op verschillende posities met veel passie ingezet voor de partij. Ik heb daar waardering voor." PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar heeft "begrip" voor het besluit van Barth.

Vicefractievoorzitter André Postema neemt voorlopig de taken van Barth over. De zetel van Barth wordt ingenomen door Wouter van Zandbrink.

Barth per direct weg uit Eerste Kamer
Rode koningin per direct weg uit Eerste Kamer (Foto: ANP)

100.000e mannelijke olympiër komt in actie

Het is uiteindelijk maar een klein feitje in de kantlijnen van de Olympische Spelen, maar het is een prima feitje: de olympische geschiedenis kent vanaf donderdag officieel meer dan honderdduizend mannelijke olympiërs - de oude Grieken niet meegerekend, dus te beginnen met Athene 1896.

De heren van het onvolprezen OlympStats zochten een en ander uit en wat bleek? Voorafgaand aan de Spelen in Pyeongchang, die donderdag begonnen zijn, waren er 99.983 mannelijke deelnemers aan de Spelen - zomer en winter bij elkaar opgeteld. In Pyeongchang zijn 1014 mannelijke sporters ingeschreven die hun debuut op de Spelen maken en dus was zeker dat de grens van honderdduizend gepasseerd zou worden.

De vraag was nog wie dat zou worden. De dag begon met gemengd curling, waarin vier wedstrijden gespeeld werden tussen teams van één man en één vrouw. Zes daarvan debuteerden op de Spelen en dus stond het totaal na het curling op 99.989 mannelijke olympiërs. Dat maakte één ding duidelijk: de grens zou bij de kwalificatie voor het schansspringen op de kleine schans doorbroken worden.

Het was dan ook nog even afwachten op de startlijst, maar die is bekend en dus weten we wie mannelijke olympiër nummer 100.000 zal zijn: de 20-jarige Amerikaanse schansspringer Casey Larson, die tijdens de kwalificatie - die om 13.30 uur begint - als zestiende naar beneden gaat. Een mooie mijlpaal, die de jonge Larson toch maar mooi bij kan schrijven.

Huntelaar reageert: "Ik heb geen kritiek gehoord"

Klaas-Jan Huntelaar kreeg na het duel met NAC Breda vanuit meerdere kanten kritiek te verwerken, maar zelf was hij zich daar niet bewust van.

De aanvaller speelde tegen NAC Breda niet zijn beste wedstrijd en dat leverde hem in de media kritiek op. Tegen Roda JC liet hij zich woensdagavond met twee treffers van zijn goede kant zien. Huntelaar heeft zelf weinig gemerkt van de commotie.

"Ik heb geen kritiek gehoord, eigenlijk", vertelde hij in gesprek met Voetbal Inside. "In de eerste helft was het wat moeizamer omdat er veel mensen dicht bij elkaar stonden. In de tweede helft ging het lekker en heb ik twee goals gemaakt."

Huntelaar is niet ontevreden over zijn prestaties dit seizoen. "Ik heb de laatste vier wedstrijden gespeeld. Daarvoor een paar wedstrijden niet en aan het begin van het seizoen wel. Dus ja, ik ben wel tevreden. Wat er beter kan? Er kunnen altijd dingen beter, iedere wedstrijd. Iedereen maakt fouten. Dat is normaal."

Grote Game Mania opent zaterdag

De bekende gamespeciaalzaak Game Mania heeft aanstaande zaterdag een opening van een bijzondere en futuristische winkel. Met touchscreens kun je kijken wanneer welke games uitkomen, of ze op voorraad zijn en meteen een bestelling plaatsen. Ook kun je gewoon langskomen om te gamen op grote schermen en worden er allemaal evenementen en toernooien georganiseerd.

Game Mania Amsterdam
Nog in verbouwing..

Kadootjes
Zaterdag 10 februari om 10:00 is de opening van de Game Mania aan de Ceintuurbaan 139 in Amsterdam. De eerste 100 bezoekers krijgen een leuke goodiebag. De eerste 100 klanten krijgen 2000 gratis FIFA FUT Points. De eerste 100 gasten die een Xbox One-controller aanschaffen, krijgen hier ook deze vier Xbox One games bij: Dead Rising 4, Quantum Break, Sunset Overdrive - Day 1 Edition en de Halo Master Chief Collection. Iedereen die iets koopt, mag meedoen om twee Nintendo Switch-consoles te winnen. Iedereen die twee ‘used games’ koopt, krijgt er een derde ‘used game’ erbij. Natuurlijk zijn er ook genoeg aanbiedingen voor de opening.

Game Mania Amsterdam
Nog in verbouwing..

Programma
Om 10:00 is de opening, om 14:00 zijn er bekende gamer-YouTubers die je kunt ontmoeten en om 16:00 begint een Dragon Ball FighterZ-toernooi.

Game Mania Amsterdam
Nog in verbouwing..

Game Mania Amsterdam
Nog in verbouwing..

CAS neemt beroep schaatsers Kulizjnikov,Yuskov niet in behandeling

Schaatsers Pavel Kulizjnikov en Denis Yuskov hebben bij het internationale sporttribunaal CAS beroep aangetekend tegen hun uitsluiting van de Winterspelen in Pyeongchang die morgen officieel van start gaan.

De twee schaatsers behoren tot een groep van dertien Russische sporters en coaches die al eerder beroep hebben aangetekend tegen hun uitsluiting.

Er zijn nu 45 Russen, onder wie ook zesvoudig olympisch shorttrackkampioen Viktor Ahn, die via het CAS alsnog proberen om mee te mogen doen aan de Winterspelen. Ze werden uitgesloten na het dopingschandaal bij de Olympische Winterspelen in Sochi vier jaar geleden.

De verwachting is dat het CAS morgen uitspraak zal gaan doen.

Update 11:52 uur

Het Internationale Sporttribunaal CAS neemt het beroep van Yuskov, Kulizhnikov en dertien andere Russische sporters en coaches niet in behandeling. Het CAS acht zich niet bevoegd hun beroep te behandelen.

Het betekent dat Yuskov, Kulizhnikov, schansspringer Dimitry Vassiliev - nota bene zeventien jaar geleden eens geschorst geweest - en de tot vorig jaar voor EPO geschorste biatleten Irina Starykh en Alexander Loginov de Spelen definitief kunnen vergeten, net als shorttrackster Tatyana Borodulina.

Ook onder meer schaatscoach Kosta Poltavets hoopte via CAS alsnog naar de Spelen te kunnen, maar ook over zijn zaak kon men geen uitspraak doen, zo oordeelde het tribunaal.

Het CAS spreekt zich morgen overigens wel uit over de deelname van 32 andere Russische sporters en coaches onder wie zesvoudig olympisch shorttrackkampioen Viktor Ahn. Zij werden uitgesloten van deelname aan de komende Winterspelen na het dopingschandaal vier jaar geleden in Sochi.

Ronaldo verwacht dat Real Madrid voor Neymar gaat

De oud-speler van Real Madrid en Brazilië verwacht dat Real Madrid er alles aan zal doen om Neymar terug te halen naar Spanje.

Het draait dit seizoen niet lekker bij De Koninklijke en in de wandelgangen wordt er gesproken over mogelijke versterkingen. Daarbij wordt ook de naam van Neymar genoemd. De speler van PSG werd afgelopen winter al aan Real Madrid gelinkt en als het aan Ronaldo ligt, maakt hij daadwerkelijk de overstap.

Afgelopen zomer betaalde PSG 222 miljoen euro om Neymar over te nemen van Barcelona. Uiteindelijk ziet Ronaldo zijn landgenoot wel in het shirt van Real Madrid spelen. "Neymar is een geweldige speler. Misschien is hij over een paar jaar wel de beste speler ter wereld en Real Madrid wil altijd het beste", vertelt de oud-voetballer in gesprek met Marca.

Voor nu is er nog geen transfer in de maak en het ziet er niet naar uit dat hier snel verandering in komt "Ik heb van mensen binnen de club nog niks gehoord over Neymar. Ze moeten kijken naar wat ze hebben. Dit jaar hebben ze het lastig, maar ze moeten blijven gaan en hopen op goede resultaten."

Defensie gaat strijd aan met lichtvervuiling

Energiebesparing en minder lichtvervuiling. Dat is waartoe Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied moet leiden. Vandaag zette Defensie een handtekening onder deze intentieverklaring. Hiermee delen nu 44 partijen in de regio dezelfde ambities.

Dimbare verlichting op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Lauwersmeer is 1 van de projecten die onder de intentieverklaring valt. Daarnaast worden 2 wegen op het Nieuwe Haventerrein in Den Helder van LED-verlichting voorzien. Die wordt na werktijd gedimd. Ook wordt hier een Energie Management Systeem ingevoerd. Dit moet leiden tot vermindering van buitenverlichting aan gebouwen en op wegen en parkeerterreinen.

Minder verstoring vogeltrek
In de Defensie Energie en Milieubeleidsnota 2015 werd het streven naar duurzame verlichting op de Nassaukazerne ook al genoemd. Naast energiebesparing moet dit leiden tot bescherming van de natuur: minder verstoring van vogeltrek en nachtdieren als vleermuizen. Zo kwam begin 2016 het Dark Sky-initiatief in beeld.

Ook in de Defensie Energie en Milieubeleidsnota 2019-2022 zal aandacht worden besteed aan Dark Sky. Ook voor andere Defensielocaties aan de Waddenzee wordt dan gekeken of de buitenverlichting is aan te passen.

Belang duisternis
Met de intentieverklaring Dark Sky onderschrijft Defensie onder meer het grote belang van duisternis voor het welzijn van mens en dier. De partijen hebben afgesproken om zich in te zetten voor meer bewustwording van het belang van duisternis. Ook zetten ze zich samen in voor versterking van de duisternis in en om de Waddenzee. Dat doen ze onder meer door allemaal nog dit jaar 1 quick-win in te voeren.

Met een druk op de knop werd het licht op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne gedimd. (Foto: Defensie)
Met een druk op de knop werd het licht op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne gedimd. (Foto: Defensie)

Schipper die stuw ramde krijgt transactie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de schipper die op 29 december 2016 in aanvaring kwam met de stuw bij Heumen een transactie aangeboden. Op basis van het dossier is het OM van mening dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van het Binnenvaartpolitiereglement.

Het motortankschip Maria Valentine, geladen met 2000 ton benzeen, voer donderdagavond 29 december op de Maas in de gemeente Heumen, op weg naar het Botlekgebied. Omstreeks half acht kwam het schip in aanvaring met de stuw. Uit het onderzoek is gebleken dat een veelheid van factoren heeft bijgedragen aan de aanvaring.

Dichte mist
Door de dichte mist, met een zicht minder dan 25 meter, waren de borden op de oever van de Maas niet zichtbaar voor de schipper. Voor zijn navigatie maakte de schipper gebruik van een elektronische kaart. De pijl die op deze kaart verwees naar de sluis, bleek verkeerd om in de kaart geplaatst te zijn. Bij de havens die de schipper al gepasseerd was, lagen de sluizen steeds aan de linkerkant van de rivier, terwijl de sluis bij Heumen aan de rechterkant ligt.

Vlak voor de aanvaring is de schipper nog door een ballenlijn – een ketting met drijvers die over de rivier is gespannen – gevaren. Daarna heeft hij de onder de Thompsonbrug gelegen stuw geramd. Het OM verwijt de schipper dat hij niet via de marifoon contact heeft opgenomen met de sluismeester van de sluis Grave/Heumen om zijn komst aan te kondigen. Dit had hij op grond van goed zeemanschap moeten doen. Dit levert een overtreding van artikel 1.04 van het Binnenvaartpolitiereglement op.

Geen gevaar
Door de aanvaring zakte het waterpeil met 15 centimeter per uur. Ten tijde van het ongeval waren geen schepen op het betrokken traject aanwezig. Daarom was er geen sprake van gevaarzetting voor andere schepen. Uit veiligheidsmetingen aan boord van het schip is vastgesteld dat er geen ontploffingsgevaar is geweest. Het OM ziet daarom geen grond voor vervolging voor zwaardere feiten dan de overtreding van het Binnenvaartpolitiereglement.

Voor deze overtreding is volgens de richtlijnen een transactie passend. Het OM heeft de schipper een transactie van 1400 euro – het maximale bedrag conform de geldende richtlijnen – aangeboden.

"Younes kan zijn contract bij Napoli niet negeren"

Amin Younes liet weten dat hij niet weet of hij komende zomer alsnog naar Napoli vertrekt, maar volgens de club heeft hij geen keus.

De aanvaller van Ajax was afgelopen transferwindow hard op weg naar Napoli. Hij was al bij de club aanwezig en zou gepresenteerd worden, maar door onbekende redenen zag Younes op het laatste moment af van een transfer.

Afgelopen maandag deed Younes mee met Jong Ajax, waarna hij tegenover de media vertelde dat hij nog niet wist of hij in de zomer wel naar Napoli zou vertrekken. Volgens Mattia Grassani, advocaat van Napoli, heeft Younes echter geen keus.

"Wat de speler ook zegt, hij kan het contract wat hij bij Napoli heeft getekend niet negeren", vertelt Grassani tegenover Mediaset. "Het blijft een feit dat hij een contract heeft ondertekend met de ingang van 1 juli 2018 en deze overeenkomst is ook ingediend bij de Italiaanse voetbalbond."

Younes zou al een vijfjarig contract hebben ondertekend, waardoor hij niet op zoek kan naar een andere club. "Ongeacht zijn gevoelens is Napoli de enige club die recht heeft op Younes. Als Younes besluit om deze overeenkomst te negeren, neemt hij alle financiële en disciplinaire verantwoordelijkheden ook op zich."

Bestuurder omgekomen na eenzijdig ongeval

Bij een ernstig, eenzijdig, ongeval in Bergen op Zoom is woensdagavond een man om het leven gekomen. De auto botste rond 20:45 uur op de Moerstraatsebaan tegen een boom.

Hulpdiensten zoals politie, brandweer, ambulance en twee traumahelikopters kwamen ter plaatse, maar voor de 39-jarige bestuurder kwam de hulp te laat. Hij overleed ter plaatste. De 29-jarige bijrijdster werd met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. 

Kim Ki-hoon heet TeamNL officieel welkom in olympisch dorp

De tijdelijke burgemeester, oud-shorttracker Kim Ki-hoon, heeft de Nederlandse atleten en begeleiders officieel welkom geheten in het olympisch dorp. Kim Ki-hoon gaf Jeroen Bijl, chef de mission van de Nederlandse ploeg, een cadeau.

"Volgens mij zijn het de mascottes met een soort van inscriptie, ik heb het nog niet goed bekeken'', aldus Bijl.  De Koreanen kregen van Bijl een oranje vaas met van bovenaf de vorm van Nederland.

Overigens waren er maar drie of vier Nederlandse sporters tijdens de ceremonie aanwezig. Reden was dat het tijdstip veel sporters in voorbereiding op hun wedstrijd niet goed uitkwam.

Shorttrackster Suzanne Schulting in de lounge ruimte van het Nederlandse verblijf (Foto: Pro Shots / Henk Jan Dijks )

Assaidi: "Ik wil mezelf nog een keer testen in een grote competitie"

Oussama Assaidi maakt dit seizoen veel indruk bij FC Twente en de aanvaller hoopt ooit terug te kunnen keren naar een topcompetitie.

In 2012 maakte Assaidi de overstap van Heerenveen naar Liverpool. Zijn avontuur bij The Reds bleef beperkt tot één seizoen en in totaal kreeg hij 73 minuten in de Premier League. Na Stoke City en een uitstapje naar Shabab Al Ahli keerde hij in 2017 terug naar Nederland en ging hij aan de slag bij FC Twente.

Assaidi kende een moeizame start, maar inmiddels is hij de grote smaakmaker bij de ploeg. Dat leverde hem in januari meerdere aanbiedingen op. "In een goede competitie, voor veel geld. Maar FC Twente heeft mij een jaar geleden de kans gegeven mezelf weer op gang te trekken en ik wilde de club niet midden in een moeilijk seizoen in de steek laten", vertelt hij in gesprek met Voetbal International.

Als de kans er komt, dan is de kans groot dat Assaidi komende zomer alsnog vertrekt. "Ik ben nog steeds zeer ambitieus. Dat jaar met Stoke City in de Premier League heeft me de overtuiging gegeven dat ik het niveau aankan. Ook daarom wil ik mezelf graag nog een keer testen in een grote competitie. Ik wil ontdekken waar mijn plafond ligt. Ik voel dat ik niet het maximale uit mijn carrière heb gehaald."

Maar hij heeft er geen moeite mee om bij FC Twente te blijven. "Ik zou het helemaal niet erg vinden hier nog een paar jaar te voetballen. Dit is een fantastische club met de potentie weer een vooraanstaande rol te gaan vervullen. Twee of drie goede spelers erbij en je kunt zo weer vierde of vijfde staan."

Ziyech: "Laat ze maar schrijven"

Hakim Ziyech werd tegen NAC Breda uitgefloten door zijn eigen supporters en haalde tegen Roda JC zijn gram met een prachtige treffer.

Tegen NAC Breda kon Ziyech op fluitconcerten rekenen van de aanhang van Ajax. De middenvelder scoorde later uit een vrije trap en reageerde met handgebaren op het gefluit. Tegen Roda JC liet hij opnieuw zijn voeten spreken, toen hij met een heerlijk afstandsschot de 1-2 maakte.

Ziyech trekt zich niet veel aan van alle commotie. "Het maakt mij niet zoveel uit. Er wordt van alles geschreven en dat soort gekkigheid. Laat ze maar schrijven. Ik doe het wel met m’n voeten", vertelde de international in gesprek met NOS.

De middenvelder richt zich op zijn spel en op de jacht met PSV. Over de wedstrijd tegen Roda JC, die met 2-4 gewonnen werd, is Ziyech tevreden. "Ze hadden een snelle counter waarna het gelijk raak was, maar ik denk dat we daarna helemaal niet meer in de problemen zijn geweest. We zijn rustig gebleven en hebben gewoon een goede wedstrijd gespeeld."

NBA: Harden en Paul leiden Rockets langs Heat

De basketballers van de Houston Rockets hebben in de NBA een overwinning geboekt tegen de Miami Heat. In de American Airlines Arena wonnen de Rockets met 101-109.

Vooral James Harden was weer lekker op dreef bij de Rockets, die het halverwege het derde kwart en vroeg in het vierde kwart het moeilijkst hadden. Harden was goed voor 41 punten en leidde zijn ploeg samen met Chris Paul (24 punten) naar de winst. Aan de zijde van de Heat maakte Hassan Whiteside indruk: hij tekende voor maar liefst zeventien rebounds.

In New Orleans zouden de Pelicans het opnemen tegen de Indiana Pacers. Dat ging echter niet door: het dak was lek en de regen viel op een vrijeworplijn. Een emmer onder het lek leek de boel op te lossen, maar men besloot het risico toch niet te nemen en stelde de wedstrijd tot nader order uit.

Uitslagen NBA woensdag
Detroit Pistons - Brooklyn Nets 115-106
Miami Heat - Houston Rockets 101-109
Cleveland Cavaliers - Minnesota Timberwolves 140-138 OT
Memphis Grizzlies - Utah Jazz 88-92
Phoenix Suns - San Antonio Spurs 81-129
New Orleans Pelicans - Indiana Pacers u(itgesteld)

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

EU-burgerschap Britten bij EU-hof

De rechtbank van Amsterdam heeft een zaak van vijf in Nederland wonende Britten doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie. De Britten willen weten of ze na de Brexit hun EU-burgerschap kunnen behouden.

Het vijftal had de Nederlandse staat voor de rechter gedaagd, vanwege de onzekerheid die de aanstaande Brexit met zich meebrengt. Ze voelen zich pionnen in het getouwtrek tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, en willen dat Nederland hun verblijfsrecht en andere burgerrechten garandeert op basis van de huidige EU-verdragen, aldus het Parool.

Het was volgens advocaat Christiaan Alberdingk Thijm al duidelijk dat Nederland hierover geen principieel uitsluitsel kon geven, dus de doorverwijzing naar het Europese Hof was dan ook de inzet. De taak van dit hof is het interpreteren van EU-verdragen en daarover gerechterlijke uitspraken doen.

Het gaat allemaal om Artikel 20 van het Verdrag Betreffende de Werking van de Europese Unie. Hierin wordt het EU-burgerschap gedefinieerd. Dat luidt als volgt:

"Er wordt een burgerschap van de Unie ingesteld. Burger van de Unie is een ieder die de nationaliteit van een lidstaat bezit. Het burgerschap van de Unie komt naast het nationale burgerschap doch komt niet in de plaats daarvan."

Vaag
De zaak draait om het eerste stuk van de laatste zin: "Het burgerschap van de Unie komt naast het nationale burgerschap". De Amsterdamse rechtbank vindt die uitdrukkingswijze voldoende vaag om het antwoord op de vraag of het EU-burgerschap het uittreden van een lidstaat kan overleven, twijfelachtig te achten.

Dus zal het Europese Hof hierover uitsluitsel moeten geven, en dit kan de onderhandelingen tussen Londen en Brussel in theorie volledig op z'n kop zetten. Het Hof zou immers kunnen beslissen dat EU-burgerschap blijvend wordt toegekend voor alle ingezetenen van een toegetreden lidstaat.

De hamvraag is of het Hof het artikel op een of andere manier letterlijk interpreteert, of dat het uitgaat van de bedoeling achter Artikel 20. Let wat dat betreft op het verschil tussen wat de klagers menen dat het artikel impliceert, en wat het lijkt te willen zeggen.

Bedoeling
De vermeende implicatie is dat EU-burgerschap de Brexit overleeft. Maar de bedoeling achter het artikel lijkt nou juist het omgekeerde te zijn: dat het nationale burgerschap het EU-lidmaatschap overleeft, volgens het tweede deel van de laatste zin: "doch komt niet in de plaats daarvan". De vraag is dus welke interpretatie het bij het Hof wint.

Maar ook als er letterlijk wordt geïnterpreteerd is er nog de tweede zin: "Burger van de Unie is een ieder die de nationaliteit van een lidstaat bezit." Dit is een logische implicatie: als 'nationaliteit van een lidstaat' dan 'burger van de Unie'. Als iemand dus niet de nationaliteit van een lidstaat heeft wordt niet aan de voorwaarde van die implicatie voldaan, en is die persoon dus logischerwijs geen burger van de Unie.

Mocht de klacht gegrond worden verklaard zou dit een asymmetrische relatie tot gevolg hebben, omdat de EU-rechten voor Britten dan niet wederkerig zijn: EU-ingezetenen hebben dan immers niet dezelfde rechten in Groot-Brittannië. En wederkerigheid is een van de fundamentele principes van de Europese Unie.

Als de klagers desondanks gelijk krijgen zouden de gevolgen fors kunnen zijn. De steun van de Poolse bevolking voor het EU-lidmaatschap hangt bijvoorbeeld sterk samen met het EU-burgerschap. Als burgerschap en de bijbehorende rechten gegeven zijn, onafhankelijk van voortgezet EU-lidmaatschap, is het goed denkbaar dat de Poolse steun voor het lidmaatschap sterk daalt. En dit zou vervolgens ook voor Hongarije en Tsjechië kunnen gelden.

EU-burgerschap Britten bij EU-hof
EU-burgerschap Britten bij EU-hof (Foto: ANP)

The Fall Part 2: Unbound gameplay trailer

Volgende week komt The Fall Part 2: Unbound uit. Het is het tweede deel in de serie wat uiteindelijk een trilogie moet gaan worden. De game die een beetje point-and-click puzzle gameplay heeft komt op 13 februari uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Deel 2 gaat verder waar het eerste deel gebleven is, je speelt nog steeds als A.R.I.D, een robot die zijn eigen protocollen heeft herschreven met als doel zichzelf te beschermen. In deel twee krijg je nog meer mogelijkheden dan dat je in het eerste deel had om mensen te manipuleren.



Citybuilder Cities: Skylines momenteel gratis op Steam

Stedenbouwsimulatiespel Cities: Skylines is momenteel gratis te spelen via Steam. De succesvolle titel kwam in 2015 uit voor pc en vorig jaar verschenen er console-versies.

Cities: Skylines leunt sterk op elementen die we kennen uit de oudere SimCity-games, en is volgens velen één van de beste citybuilders van het moment. Vorig jaar verschenen er nog talloze uitbreidingen, zoals het op het nachtleven gerichte After Dark, en Natural Disasters om natuurrampen toe te voegen aan de game. Hier kun je onze review van de pc-versie teruglezen.

De game is de komende drie dagen nog gratis te spelen. Ook geldt er momenteel 75% korting als je de game besluit aan te schaffen, voor een luttele €6,99. De deluxe edition heeft eveneens 75% korting en gaat weg voor een kleine 10 euro. Bij de deluxe edition zitten nog talloze uitbreidingen inbegrepen. Gratis downloaden en spelen kan via deze link.

Man en vrouw aangehouden om dood (stief)dochter

Rechercheurs van het cold-caseteam van de politie Eenheid Rotterdam hebben twee weken geleden een man en een vrouw aangehouden die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij de dood van een (stief)dochter. De 29-jarige vrouw overleed in 2012 en destijds is de dood van de vrouw als zelfmoord bekend geworden. De twee worden verdacht van moord dan wel het opzettelijk toedienen van een dodelijk- of euthanasiemiddel.

De twee, een 63-jarige man en een 58-jarige vrouw uit Zwaag, werden op 23 januari aangehouden. Dinsdag 6 februari besloot de raadkamer van de rechtbank Rotterdam dat de twee in ieder geval 30 dagen langer vast blijven zitten.

Start onderzoek
Het cold-caseteam startte het onderzoek nadat een andere dochter van de vrouw in 2016 zelfmoord pleegde. Dat gebeurde nadat zij in een zorginstelling in Meerkerk zou zijn misbruikt. De eigenaar van die instelling is verdachte in die misbruikzaak. De moeder van beide jonge vrouwen werkte ook in de instelling. Het cold-caseteam onderzoekt onder leiding van de cold case officier van justitie of de aangehouden verdachten bij meer zaken betrokken zijn.

De 77-jarige verdachte van het misbruik staat 20 februari voor de rechtbank. Overigens staat een andere behandelaar, een 62-jarige Belgische, 14 februari in een andere misbruikzaak in de instelling voor de rechter.

2100 melkveebedrijven verdacht van fraude

Door de NVWA en RVO.nl is in opdracht van het ministerie van LNV nader onderzoek verricht naar de rundveebedrijven waarbij onregelmatigheden zijn geconstateerd in de registratie van pasgeboren kalfjes in het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R). Uit dit onderzoek blijkt tot nu toe dat bij ruim 2100 bedrijven onregelmatigheden in het I&R zijn vastgesteld.

Deze bedrijven worden vandaag en morgen geblokkeerd, wat betekent dat dieren niet mogen worden aan- en afgevoerd. Dit heeft minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten vandaag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede kamer.

Van bedrijven is een analyse gemaakt en zijn verschillende administratieve gegevens met elkaar vergeleken. Bedrijven registreren de melkproductie van koeien en geboortedata van kalveren in diverse bedrijfsadministratiesystemen. Door deze systemen te vergelijken met wat in het I&R over het bedrijf staat vermeld, kunnen onregelmatigheden worden ontdekt.

Alle mogelijke afwijkingen 
Minister Schouten: ‘De afgelopen week hebben we een beter beeld gekregen van de bedrijven die hebben geknoeid met het I&R en het blijkt om een aanzienlijk aantal te gaan. Ik heb de NVWA en RVO.nl gevraagd alle mogelijke afwijkingen in het I&R te onderzoeken. Elke vorm van fraude is onacceptabel en moet hard worden aangepakt. We moeten voorkomen dat de bedrijven die zich wel netjes aan de regels houden de dupe worden van bedrijven die knoeien met het systeem.’

De NVWA heeft tot nu toe op basis van een steekproef ongeveer 150 bedrijven geïnspecteerd verspreid over het hele land. Bij overtredingen wordt een proces verbaal opgesteld. Behalve dat gekeken wordt naar naheffingen en kortingen op subsidies wordt met het OM overlegd of deze bedrijven ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

Het I&R is van cruciaal belang. Als dit niet op orde is, dan is dat bij een dierziekte-uitbraak een risico voor de diergezondheid en volksgezondheid. Pas als de bedrijven hun I&R aantoonbaar kloppend hebben gemaakt, wordt de blokkade opgeheven. De analyses en inspecties door de NVWA en RVO.nl worden de komende tijd voortgezet.

Hoe werkt de fraude
Een melkkoe telt in het kader van het fosfaatreductieplan als 1 zogenoemde grootvee eenheid (GVE). Een vaars (jongvolwassen koe die nog niet heeft gekalfd) telt als ongeveer 0,5 GVE. Nadat de vaars heeft gekalfd begint de melkproductie en wordt het een melkkoe van 1 GVE. Het lijkt erop dat boeren meerdere kalveren hebben toegeschreven aan 1 koe, die dan op papier een meerling heeft gekregen.

Andere koeien blijven daardoor onterecht geregistreerd staan als vaars. Zij zijn in de praktijk volwaardige melkkoeien, maar tellen door de registratie als vaars in het fosfaatreductieplan als 0,5 in plaats van 1 GVE. Hiermee is de veestapel van de boer op papier kleiner dan in werkelijkheid. Dit biedt hem een voordeel in het kader van het fosfaatreductieplan: hij hoeft minder GVE of dieren weg te doen, dan wel minder heffing te betalen.

Afdalingstoppers laten kaarten nog niet zien op olympische training

In Zuid-Korea hebben de heren alpineskiërs donderdag hun eerste officiële training afgewerkt. Zoals gebruikelijk begon een en ander met een training op de afdaling in Jeongseon, waar de toppers - geheel volgens verwachting - nog niet het achterste van de tong lieten zien.

De training wordt doorgaans gebruikt om het parcours voor het eerst op snelheid te verkennen, waardoor de skiërs wat lijnen uittesten, soms niet helemaal in snelle positie zitten of ruim voor de finish al rechtop gaan staan. Ook mogen poortjes gemist worden, wat niet - zoals in de wedstrijd - tot diskwalificatie leidt, maar simpelweg tot een sterretje achter de naam.

Een van die mannen met een sterretje achter de naam was de Canadese veteraan Manuel Osborne-Paradis, die ietwat verrassend de snelste tijd noteerde. Hij was 0,31 seconden sneller dan de Noor Kjetil Jansrud, die samen met regerend kampioen Matthias Mayer uit Oostenrijk (vierde op 0,75) als enige echte favoriet bovenin de uitslag te vinden was.

Manuel Osborne-Paradis raast naar beneden (Pro Shots/Action Images)
Manuel Osborne-Paradis raast naar beneden (Pro Shots/Action Images)

Als we naar de andere grote kanshebbers kijken zien we onder meer Beat Feuz op de vijftiende plek (+1,41), Christof Innerhofer op zeventien (+1,64), Aksel Lund Svindal op twintig (+1,81), Vincent Kriechmayr op 22 (+1,88), Hannes Reichelt op 28 (+2,08) en Dominik Paris op 29 (+2,10).

Veel slalomspecialisten maakten van de training gebruik om in elk geval één afdaling achter de kiezen te hebben, wat verplicht is om mee te mogen doen aan de alpinecombinatie. Onder meer Marcel Hirscher en Marco Schwarz hopen daarop hoge ogen te gooien, net als Luca Aerni. De Zwitser is regerend wereldkampioen op de combinatie, maar ging in de afdalingstraining op opvallende wijze naar beneden: gekleed met een dikke skibroek en dito winterjas bleek hij uiteindelijk 24 seconden langzamer dan Osborne-Paradis.

Aerni komt in freestylekleding niet echt tot een lekkere tijd, maar hij wilde dan ook vooral het parcours verkennen (Pro Shots/Action Images)
Aerni komt in freestylekleding niet echt tot een lekkere tijd, maar hij wilde dan ook vooral het parcours verkennen (Pro Shots/Action Images)

FOK! Wat een weer: weer koud en zonnig

Vanochtend zijn er in het westen en midden wolkenvelden met vlak langs de kust nog kans op een (natte) sneeuwbui. In het oosten is het onbewolkt en koud met temperaturen tussen -5°C en -9°C. Vanmiddag zijn er perioden met zon en blijft het overal droog. De maximumtemperatuur komt uit rond 3°C. De zuidelijk wind is zwak tot matig en neemt in de loop van de dag iets in kracht toe.

In de nacht van donderdag op vrijdag neemt in het westen de bewolking toe. In de rest van het land zijn er nog brede opklaringen en het blijft droog. De minima lopen uiteen van rond het vriespunt aan zee tot -5°C in het oosten. De zuidoostelijke wind wordt matig, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Vrijdag overdag breidt de bewolking zich langzaam verder over het land uit, daar vooruit kan in het oosten de zon nog schijnen. In de ochtend trekt een gebied met lichte sneeuw het westen binnen. Gedurende de middag en avond trekt de sneeuw langzaam oostwaarts en neemt de activiteit af. Mogelijk valt 1-3 cm sneeuw en wordt het op meerdere plaatsen glad. In het westen gaat de sneeuw later over in regen. Later in de avond zou het ook mistig kunnen worden. De maximumtemperatuur ligt rond 3°C in het oosten, in sneeuw blijft de temperatuur rond het vriespunt steken. De zuidelijke wind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de avond neemt de wind af. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Iteejer was weer eens onderweg en had een zonnebril nodig vanwege de laagstaande zon (Foto: Iteejer)
Iteejer was weer eens onderweg en had een zonnebril nodig vanwege de laagstaande zon (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Jessica Biel geeft 'seksuele voorlichting'

Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen, moet Jessica Biel gedacht hebben. De actrice bekende tijdens een toespraak op de 2018 MAKERS Conference in Los Angeles, dat zij en haar man Justin Timberlake hun 2-jarige zoontje Silas leren dat hij zijn eigen lichaam moet begrijpen.

"We gebruiken een beetje technische termen en leren hem spelenderwijs hoe onze lichamen in elkaar zitten. Dan gaan we bijvoorbeeld samen douchen en dan wijzen we naar onze intieme delen. 'Ik heb dit, wat heb jij?' We praten er gewoon over. Ik weet wel dat hij nog erg jong is, maar ik denk dat je hier het beste op jonge leeftijd mee kunt beginnen," aldus Jessica.

Ze vervolgt: "Hij hoeft zich nergens voor te schamen. Ik ben dan ook geen type dat zegt dat hij zijn intieme delen moet verbergen. Het is juist iets moois. Jij hebt de jouwe en ik de mijne. We moeten onszelf en elkaar respecteren."

Jessica Biel geeft 'seksuele voorlichting'
Jessica Biel geeft 'seksuele voorlichting' (Foto: BuzzE)

Democraat houdt marathonspeech voor dreamers

De democratische leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft woensdag een meer dan acht uur lange speech gehouden over de 'dreamers'. De marathontoespraak is de langste speech die sinds 1909 in het Huis is voorgedragen.

De 77-jarige Pelosi wilde met de speech druk uitoefenen op de Republikeinen om een oplossing te vinden voor de ongeveer 700.000 ingeburgerde buitenlanders die als jong kind illegaal naar de VS zijn gekomen en daar wonen. Ze wil dat er een hernieuwd beschermingsprogramma voor hen wordt ingesteld. Donald Trump besloot het programma van zijn voorganger Barack Obama met ingang van 5 maart te beëindigen.

De toekomst van de dreamers was vorige maand ook al het knelpunt waarop de Democraten de overheidsbegroting blokkeerden, waarna een shutdown van de Amerikaanse overheid inging.

Democraat houdt marathonspeech voor dreamers
Democraat houdt marathonspeech voor dreamers (Foto: ANP)

Kroon: ik doodde ontvoerder uit lijfsbehoud

De man die de onderscheiden militair Marco Kroon tijdens een geheime operatie in Afghanistan had uitgeschakeld, had hem gevangen gehouden en gemarteld. Dat zegt Kroon in een interview met het AD.

De militair zegt in de krant dat hij enkele weken door de man was vastgehouden, gemarteld en vernederd. Nadat hij werd vrijgelaten, begon hij de zoektocht naar de man. Dit met als uiteindelijke doel hem gevangen te nemen, omdat hij volgens Kroon de operatie en zijn makkers in gevaar kon brengen. Waarom Kroon door zijn ontvoerder werd vrijgelaten, licht hij niet toe.

Toen hij de man tegen het lijf liep, ontstond volgens Kroon een situatie van leven of dood. "Ik moest nu aan mijn eigen leven denken. Flitsen van zijn brute behandelingen tijdens mijn gevangenschap kwamen in een klap weer allemaal boven. Ik greep in een reflex naar mijn wapen en vuurde gericht mijn hele magazijn leeg op het lichaam van de man. Hij was dood."

Kroon maakte enkele weken geleden via zijn advocaat bekend dat hij het incident in Afghanistan had gemeld aan Defensie. Dat heeft daarna het OM ingeschakeld. De vrees bestaat dat een behoorlijk aantal betrokkenen onderwerp wordt van strafrechtelijk onderzoek.

Kroon: ik doodde ontvoerder uit lijfsbehoud
Kroon: ik doodde ontvoerder uit lijfsbehoud (Foto: ANP)

Clubhistorie voor basketballers Donar in Europa

De basketballers van het Groningse Donar hebben zich geplaatst voor de achtste finales van de Europe Cup. In België werd met ruime cijfers gewonnen van Belfius Mons-Hainault en daarmee won Donar de groep, waardoor de club zich voor het eerst in de historie bij de laatste zestien van een Europees toernooi voegt.

De Groningers hadden in de eerste helft al lichtjes de overhand, maar vooral in de tweede helft waren ze veel te sterk voor de Belgen. Met 23 en 22 punten waren Brandyn Curry en Arvin Slagter uitstekend op dreef en het duo leidde Donar naar een 72-96 zege.

Op 7 en 14 maart worden de achtste finales gespeeld, waarin zes in de Champions League uitgeschakelde teams zich bij de rest voegen.

Quincy Jones gaat compleet los in interview

De legendarische muziekproducer Quincy Jones heeft in een interview met Vulture geen blad voor de mond genomen. Zo zegt hij onder meer dat Michael Jackson bepaalde liedjes heeft gestolen en dat The Beatles de slechtste muzikanten ter wereld waren. Ook zegt de 84-jarige Jones te weten wie de moordenaar van John F. Kennedy is.

Over Michael Jackson, met wie Jones grote successen boekte, klapt hij behoorlijk uit de school. "Ik vind het heel vervelend om te zeggen, maar Michael heeft veel liedjes gestolen. De reden hiervan was hebzucht." Jones zegt ook dat hij de King of Pop meerdere malen heeft aangesproken op zijn vele plastischchirurgische ingrepen: "Hij zei altijd dat hij een of andere ziekte had, waardoor hij geopereerd moest worden. Bullshit. Hij had gewoon een probleem met hoe hij eruit zag en dat is veroorzaakt door zijn vader, die altijd zei dat hij lelijk was. Dat was heel erg."

Jones herinnert zich ook nog de eerste indruk die hij kreeg van The Beatles, toen ze net bekend werden. "Ze waren de slechtste muzikanten ter wereld. Het waren 'no-playing motherf*ckers!' Paul McCartney was de slechtste basgitarist die ik ooit gezien had en Ringo Starr....man, breek me de bek niet open."

Verderop in het interview gaat het over de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy. "Sam Giancana, de bekende maffiabaas uit Chicago, is een bekende naam onder de Kennedy-complottheoristen, zowel door zijn hulp bij het verkrijgen van stemmen in de staat Illinois voor de presidentiële verkiezingen in 1960, als bij de aanslag op JFK in 1963. Er was een connectie tussen JFK, Frank Sinatra en de maffia, waaronder Giancana. Maarre...we moeten hier niet verder publiekelijk over spreken."

Over de aantijgingen aan het adres van Harvey Weinstein, Bill Cosby en Brett Ratner is Quincy kort: "Of die als een verrassing kwamen? Daar kan ik publiekelijk echt niet over praten, man." Tot slot voegt de producer toe dat hij vroeger 'iets gehad heeft' met Ivanka Trump, de dochter van president Donald Trump. "Ze heeft de mooiste benen die ik ooit heb gezien. Jammer dat ze zo'n vader heeft."

Quincy Jones gaat compleet los in interview
Quincy Jones gaat compleet los in interview (Foto: BuzzE)

Noorse curlers verrassen Canada op Spelen, Zwitsers winnen kraker

In Pyeongchang zijn de Olympische Winterspelen donderdag dan echt van start gegaan. Na de nodige trainingen op woensdag trapte het curlingtoernooi voor de gemengde dubbels donderdag af met de eerste vier groepswedstrijden.

De liefhebber kreeg gelijk een paar heerlijke potjes curling te zien, te beginnen met Canada - Noorwegen. Het Canadese team bestaat uit Kaitlyn Lawes en John Morris, en om de kracht van het Canadese curling aan te geven: Lawes won in 2014 olympisch goud bij de dames, Morris in 2010 bij de mannen, en beiden plaatsten zich op de eigen trials niet voor de Spelen in het reguliere curling.

Lawes en Morris speelden tegen Kristin Skaslien en Magnus Nedregrotten, die met drie punten in het tweede end vroeg een voorsprong namen. Canada sloeg gelijk terug met drie punten, maar in het tweede deel van de wedstrijd had Noorwegen de overhand. Vooral Morris speelde relatief erg zwak en dat brak Canada op: Noorwegen won verrassend met 9-6 van de topfavoriet voor goud.

Matt en Rebecca Hamilton uit de Verenigde Staten speelden tegen de 'neutrale' en dus Russische Anastasia Bryzgalova (gratis tip: Google) en Alexander Krushelnitskiy. Matt Hamilton zorgde voor enige hilariteit door hard onderuit te gaan, wat hem een high five van Krushelnitskiy en de Canadees Morris en een lach van Bryzgalova opleverde. Broer en zus Hamilton wonnen uiteindelijk wel: 9-3.

Anastasia Bryzgalova namens de 'Olympic Athletes from Russia' (Pro Shots/Action Images)
Anastasia Bryzgalova namens de 'Olympic Athletes from Russia' (Pro Shots/Action Images)

Wereldkampioen Zwitserland, met Jenny Perret en Martin Rios, moest alles uit de kast trekken om Wang Rui en Ba Dexin uit China te verslaan. Door wat chaos in het laatste end - een steen werd door Rios en Ba aangeraakt, waardoor men de meetapparatuur er niet bij pakte en er geen beslissing genomen kon worden - moest een extra end gespeeld worden. Daarin toverde Rios een prachtshot op het ijs, wat Wang daarna nog eens dunnetjes overdeed. Perret maakte het echter af met nog een fraaie steen en Zwitserland won met 7-5.

Ook de Zuid-Koreanen konden gelijk al juichen voor de jonge Jang Hye-ji en haar partner Lee Ki-jeong. Zij speelden tegen Oona Kauste en Toni Rantamäki uit Finland, waarbij vooral Kauste zeer zwak begon. Het Koreaanse duo nam een 5-0 voorsprong, maar zag Finland plots terugkomen tot 5-4. In het zevende end sloegen Jang en Lee alsnog hard toe met vier punten, waarmee het gelijk gespeeld was: 9-4.

Om 12.05 uur Nederlandse tijd begint de tweede draw, met nog weer vier groepswedstrijden.

Matt Hamilton denkt er nog even over na (Pro Shots/Action Images)
Matt Hamilton denkt er nog even over na (Pro Shots/Action Images)

Blindedarmontsteking bobsleeër Olsen na aankomst op Spelen

Het zit bobsleeër Justin Olsen niet mee. De Amerikaan plaatste zich voor de Olympische Spelen in Pyeongchang, maar bij aankomst in het olympisch dorp ging het gelijk fout: de 30-jarige Olsen werd getroffen door een acute blindedarmontsteking en moest meteen richting ziekenhuis voor een operatie.

Het is nog niet duidelijk of Olsen op tijd fit is om op 18 februari aan de start te verschijnen voor de eerste twee wedstrijdruns in de tweemansbob. Daar hoopt hij als outsider een gooi te doen naar de medailles, nadat hij in 2010 in de viermansbob als remmer goud won met de vorig jaar plotseling overleden piloot Steven Holcomb in de befaamde Night Train.

Zaalhockeysters nemen revanche op Zwitsers en starten WK met winst

Op het EK verloren de Nederlandse zaalhockeysters nog verrassend met 2-3 van Zwitserland, maar in hun eerste wedstrijd op het WK in Berlijn lieten ze er geen twijfel over mogelijk wie de betere ploeg was: 5-2. Oranje liet nog niet het meest spectaculaire spel zien, maar had wel controle over de wedstrijd. "We zijn niet met het EK bezig geweest", stelt Marijn Veen. "We hadden een plan: blokken, dynamisch zijn. Het is top dat dat meteen lukte."

De eerste minuten verliepen nog hier en daar wat stroef bij de Oranje dames. Er was wel meteen een kansje voor Veen, maar via haar backhandpuntje ging de bal net naast. Er waren wat slordigheidjes te zien. Lieke van Wijk raakte de bal een paar keer niet helemaal lekker, maar diezelfde Van Wijk bracht Oranje wel op een 1-0 voorsprong na vijf minuten spelen, met een strafcorner die loepzuiver en hard in de bovenhoek belandde.

Precies vijf minuten later breidde Nederland de score uit naar 2-0. Veen draaide mooi weg, vond een gaatje en pushte binnen. Zwitserland bleef, zoals captain Mila Muyselaar al verwachtte, hangen op de eigen helft en schoof geduldig mee met het spel van Oranje.

In de tweede helft was het Kiki van Wijk die tekende voor de derde treffer. Na een pass van Veen verschalkte ze met een snel en bekeken tikje de uitkomende keepster van de Zwitsers. Dat Veen en Van Wijk elkaar goed kunnen vinden bewezen ze een paar minuten later opnieuw. Veen brak uit na een schaarse aanval van de Zwitsers en versnelde langs haar tegenstander. Ze bediende Van Wijk opnieuw op maat, die alleen nog hoefde binnen te tikken: 4-0. "We hebben lang samen gespeeld bij Kampong en we kunnen elkaar goed vinden. Ik weet hoe ze loopt. Soms denk je bij Kiki: het passje komt niet meer. En dan komt hij toch", lacht Veen.

Met nog tien minuten op de klok deed Zwitserland iets terug, via een goed geplaatste strafcorner van aanvoerder Stephanie Wälti. Spannend werd het echter niet, want Oranje beantwoordde die treffer met een rake strafcorner van Lieke van Wijk. Met de reguliere speeltijd er al op kreeg Zwitserland nog een strafcorner, maar Oranje wist dat de buit al binnen was. Wälti tekende voor haar tweede treffer.

Kazachstan werd later op de dag met 7-0 verslagen. Nederland ging vooral in de tweede helft los en was goed voor vijf treffers.

Nederland - Zwitserland (Bron: YouTube)

Klotebakjes!

Waarom zit gezond eten altijd zo fout verpakt? Ik ben geen wereldverbeteraar, maar komaan! Wat een nare  plastic bakjes. Zo fout!

Het begint al in de supermarkt. Daar liggen ze keurig naast elkaar. De druiven zonder pit en de aardbeien van Gijs. Hollandse aardbeien, kunstmatig gekweekt in een kas en niet op het veld. Ja, Gijs weet zijn producten heel chauvinistisch gezond te verkopen. Maar goed, daar gaat het hier niet om.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.