'Froome geeft dopingschuld toe en wil deal sluiten'

Het lijkt erop dat viervoudig tourwinnaar Chris Froome en zijn Team Sky toe willen geven dat de Brit schuldig is aan het gebruik van een veel te hoge dosering van het astmamedicijn salbutamol. 

In december bleek dat Froome zo'n twee keer de toegestane hoeveelheid in zijn urine had tijdens de Vuelta a España, wat Sky sindsdien op allerlei manieren probeert uit te leggen. De meest recente poging bestond eruit dat men het op nierfalen gooide: Froome's nieren zouden de boel niet goed verwerkt hebben, waarna toevallig precies voor de dopingtest plotseling alle salbutamol vrij kwam. Pure pech dus.

Na veel hoongelach over dat excuus lijkt men nu toch toe te willen geven dat een en ander niet op een natuurlijke manier gegaan is. Volgens Corriere wil men namelijk een deal sluiten: Froome zou dan de eindwinst in de Vuelta a España en zijn bronzen medaille van het WK tijdrijden afstaan, in ruil voor een korte schorsing van zo'n vijf of zes maanden.

Bij die schorsing hoopt men volgens de Italiaanse krant dan in mei alweer te kunnen starten, op tijd voor de Giro d'Italia dus. Dat kan echter nog een probleem worden: Froome is namelijk niet voorlopig geschorst en dus zou een schorsing pas ingaan op het moment van de uitspraak, en niet - zoals bij een voorlopige schorsing het geval is - op het moment waarop de urinestalen afgenomen zijn.