Schaakster weigert naar Saoedi-Arabië te gaan en levert wereldtitels in

Schaakster Anna Muzychuk heeft besloten haar wereldtitels rapid en blitz in te leveren. De 27-jarige Oekraïnse weigert deze week in actie te komen op een lucratief toernooi in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, waar ze haar vorig jaar in Doha gewonnen titels had kunnen verdedigen.

Muzychuk laat weten geen zin te hebben om een allesbedekkende abaya te dragen of op straat verplicht te worden met een man rond te lopen. "Ik ga andermans regels niet volgen", zegt ze, waarmee ze vermoedelijk bedoeld dat ze de regels van Saoedi-Arabië niet gaat volgen. "Ik wil me geen tweederangs wezen voelen, sta voor mijn principes en sla dit toernooi over. Ook al zou ik hier meer verdienen dan op tiern andere toernooien bij elkaar." 

Het probleem voor Muzychuk lijkt specifiek bij de abaya te liggen. In Iran speelde ze eerder dit jaar immers nog wel met een hoofddoek op. De Saoedische sportautoriteiten hebben flink de beurs getrokken om spelers naar het eerste internationale schaaktoernooi in het land te halen: zo'n 240 spelers uit zeventig landen - Israëlische toppers kregen geen visum, Qatarese spelers mogen van hun eigen bond niet komen - strijden om 1,7 miljoen euro.

Wereldschaakbond FIDE liet eerder weten dat een 'historische overeenkomst' met de autoriteiten ervoor zorgde dat vrouwelijke deelnemers zich helemaal niet aan de zeer strenge Saoedische kledingregels moeten houden. In plaats van een abaya, een zwart gewaad dat tot de grond reikt, mogen vrouwen ook aan de tafel verschijnen met een zwarte pantalon en een (hooggesloten) witte blouse.

Voor Muzychuk was het niet genoeg, net als voor haar 25-jarige zus Mariya, twee jaar geleden goed voor de wereldtitel.