Trumps Iran-strategie komt eraan

De Amerikaanse president Donald Trump presenteert volgens het Witte Huis vrijdag om 18.45 uur Nederlandse tijd zijn Iran-strategie. Hij vertelt dan naar verwachting ook of de Iraniërs zich in zijn ogen houden aan de nucleaire deal uit 2015.

Internationaal wordt vol spanning uitgekeken naar de toespraak. Het Witte Huis moet elke negentig dagen aan het Congres laten weten of Teheran de voorwaarden naleeft. Als Trump weigert zijn goedkeuring te verlenen, moeten de parlementariërs beslissen of nieuwe sancties worden opgelegd.

Bondgenoten van de Verenigde Staten riepen Trump de afgelopen tijd op vast te houden aan het akkoord, maar het is onduidelijk of hij daar gehoor aan zal geven. Trump noemde het onder zijn voorganger Obama gesloten atoomakkoord eerder "de slechte deal ooit".

Atoomprogramma
Iran beloofde in 2015 na onderhandelingen met wereldmachten het eigen atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van internationale sancties.

In datzelfde jaar kwam de Israelische premier Netanyahu in het Amerikaanse congres tegen de deal pleiten. Die toespraak was uiterst controversieel omdat deze tegen de diplomatieke conventies in niet met toenmalig president Obama was afgesproken. Dat bezoek werd echter goed ontvangen in Republikeinse kringen, iets dat Trump in het daaropvolgende verkiezingsjaar onthield en uitbuitte.

Trump onthult vrijdag Iran-strategie
Trumps Iran-strategie komt eraan (Foto: ANP)