Trump verliest, cowboy wint in Alabama

Republikeinse kiezers in Alabama hebben het stemadvies van president Donald Trump genegeerd en voormalig cowboy, rechter en kickbokser Roy Moore verkozen boven de gematigde Luther Strange. Daarmee krijgt de president een koekje van eigen deeg, schrijft de Volkskrant.

Oud-strateeg van het Witte Huis Steve Bannon, nu weer bij Breitbart, had zich wel achter Moore geschaard. Op aandringen van vicepresident Mike Pence steunde Trump echter Strange. Het idee was dat het met hem gemakkelijker zou zijn om er wetgeving doorheen te krijgen dan met Moore, een dwarsligger à la Trump.

Moore is bijvoorbeeld tegen de wet die Obamacare moet afschaffen, omdat het alternatief volgens hem niet conservatief genoeg is. Tijdens campagnebijeenkomsten zwaaide hij met zijn pistool en de bijbel. Hij blijft ondertussen zeggen dat Obama niet in de VS is geboren en dat homoseksuelen slecht zijn. Als rechter weigerde hij een Tien Geboden-monument uit de rechtbank te verwijderen.

Populist
Toen Barack Obama nog president was, vond er al verschuiving richting populistisch conservatisme plaats, maar de winst van Moore toont aan dat een populist in het Wite Huis hieraan geen einde heeft gemaakt. Bannons nieuwssite Breitbart kan met deze overwinning in het achterhoofd nog meer politici zoals Moore in stelling brengen voor wanneer de strijd voor de midterm-verkiezingen van 2018 echt losbarst.

Moore moet het in december in een tussentijdse verkiezingen vanwege een vrijgekomen Senaatszetel opnemen tegen de Democratische kanidaat Doug Jones. Normaliter zou dat in Alabama een gelopen race zijn, maar Moore is volgens journalist Michael Persson zo buitensporig dat Jones zowaar nog een kans maakt ook.