Noord-Korea: Trump misbruikt dood Warmbier

Noord-Korea verwijt Washington misbruik te maken van de dood van Otto Warmbier. Die Amerikaanse student overleed kort nadat de Noord-Koreaanse autoriteiten hem eerder dit jaar hadden vrijgelaten. President Donald Trump schreef later op Twitter dat de twintiger op gruwelijke wijze was gemarteld.

Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende die beschuldiging donderdag met klem. Het departement waarschuwde volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat de "onvoorzichtige en onverstandige" opmerkingen van Trump "verwoestende gevolgen" kunnen hebben.

Het ministerie klaagde in een verklaring dat de VS "zelfs bereid zijn een dode persoon in te zetten" in hun conflict met Pyongyang. De dood van de student zou op een sluwe en kinderachtige wijze worden geëxploiteerd.

Warmbier zat sinds januari 2016 in een Noord-Koreaanse gevangenis en werd in juni van dit jaar in slechte gezondheid teruggestuurd naar de VS. Hij arriveerde in coma en overleed niet veel later. Zijn ouders weigerden een volledige lijkschouwing te laten uitvoeren, waardoor nog onduidelijkheid bestaat over wat de student precies is overkomen.

Noord-Korea: Trump misbruikt dood Warmbier
Noord-Korea: Trump misbruikt dood Warmbier (Foto: ANP)