Trump basht VN

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de Verenigde Naties (VN) wegzakken in bureaucratie en wanbeheer. Het budget van de wereldorganisatie is sinds het jaar 2000 met 140 procent toegenomen en het aantal werknemers is sindsdien verdubbeld, zei Trump maandag in New York tijdens een vergadering over hervormingen van de VN.

"De resultaten komen niet overeen met deze investeringen", voegde Trump eraan toe. Trump wil hervormingen zodat de wereldorganisatie een sterker en effectiever lichaam wordt voor de wereldvrede. Slanker, sneller en efficiënter moeten de VN worden, als het aan Trump ligt. Bij zijn eerste optreden bij de wereldorganisatie ontpopte de president zich als zakenman; hij wil waar voor zijn geld.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, hebben 128 van de 192 lidstaten voor de vergadering een politieke intentieverklaring ondertekend. Die dringt bij de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, aan op "meer transparantie en voorspelbaarheid van de benodigde middelen" bij de organisatie. "Verandering is dringend nodig", zei ook Haley.

VN-secretaris-generaal Guterres bevestigde na de korte toespraak van Trump nog eens zijn wil tot hervormingen. "We kunnen meer doen", zei Guterres, die streeft naar een goede "prijs-kwaliteitverhouding, zolang we gemeenschappelijke waarden nastreven". De Verenigde Staten dragen verreweg het meest bij aan de begroting voor de zestien VN-vredesoperaties wereldwijd, evenals aan de reguliere VN-begroting.

Trump: VN lijdt aan bureaucratie en wanbeheer
Trump: VN lijdt aan bureaucratie en wanbeheer (Foto: ANP)