Bizarre reis en gestuntel op WK voor 'terroristische' langlaufer

Woendag is in het Finse Lahti het wereldkampioenschap langlaufen begonnen met de kwalificatiewedstrijden over vijf (dames) en tien (heren) kilometer klassieke stijl. Daar doen zoals altijd de nodige exoten aan mee, waarvan een aantal gewoon prima kunnen langlaufen, maar dat geldt niet voor iedereen..

Bij de dames konden we al kijken naar onder meer twee Libanese atletes die vijftien en twintig minuten verloren in een wedstrijd waar de winnares een dikke vijftien minuten over deed. De 22-jarige Venezolaan Adrian Solano maakte hij bij de mannen echter wel heel bont, nadat hij al een bizarre reis achter de rug had.

Op weg van Venezuela naar Lahti werd Solano op het vliegveld van Parijs tegengehouden. Volgens zijn veel meer ervaren teamgenoot Cesar Baena - zelf oud-olympiër - vroeg men Solano of hij drugs smokkelde. "Toen hij zei dat hij dat niet deed, vroegen ze of hij een terrorist was. 'Hij komt uit Venezuela en is donker, dus smokkelt hij drugs', zullen ze misschien gedacht hebben. Adrian vertelde dat hij naar het WK langlaufen ging, maar ze lachten hem vierkant uit! 'In Venezuela is toch geen sneeuw, schei toch uit', zeiden ze tegen hem." Vijf dagen lang werd de arme Solano in een cel vastgehouden, met twintig euro op zak en een telefoon die afgepakt werd, zodat hij pas na dagen wachten zijn teamgenoten over zijn lot kon informeren.

Gelukkig was daar de Finse zakenman en sportmanager Aleksi Valavuori. Hij kreeg lucht van de zaak, sloeg gelijk aan het regelen om te zorgen dat men de Venezolaan geloofde en bezorgde Solano onder meer via razendsnelle crowdfunding genoeg geld voor de vliegtickets.

Woensdag was het dan zover: via onder meer Madrid en Amsterdam kwam Solano aan in Helsinki, waarvandaan hij naar Lahti reisde om daar halverwege de middag te starten. Met startnummer één kwam hij gelijk uitgebreid in beeld, maar helemaal goed ging het niet. Hij had niet door dat hij al mocht vertrekken en toen hij eenmaal op weg ging viel hij al gelijk bijna achterover. Gedurende de wedstrijd kwam hij regelmatig in beeld, vaak bijna stilstaand in de sneeuw. Zo had hij na een metertje of honderd al problemen met zijn langlaufstokken, iets wat hem even verderop weer overkwam. 

Solano doet loeihard zijn best om de klim te bedwingen (Bron: YouTube)

Terwijl de ene na de andere langlaufer hem voorbij raasde ploeterde Adrian dapper door. Na ruim zestien minuten kwam hij door op het meetpunt na anderhalve kilometer, waarbij we voor het gemak maar even vergeten dat 48 van de 61 langlaufers daar minder dan zes minuten voor nodig hadden. Ook in de tijd die volgde werd hij in beeld gebracht, alsmaar strijdend om weer een meter verder te geraken. Hier een val, daar een struikelpartij, dan nog weer eens zo'n vermaledijde klim, niks kon de jonge Venezolaan klein krijgen. Na iets minder dan 37:39,7 minuten kwam hij door op het meetpunt na 3,5 kilometer: exact 28 minuten achter de snelste tijd en ruim twintig minuten langzamer dan de nummer zestig. 

Even was Solano, nu al de held van Lahti 2017, verdwenen, maar plotseling dook hij toch weer op en wel bij de finishlijn! Hij vocht zichzelf onvermurwbaar over de finish, breed lachend, vol trots....en misschien niet op de hoogte van het feit dat hij nu halverwege de race was, want hij moest nog een rondje. Of hij het zelf besloot daarbij te laten of dat het voor hem gedaan werd is niet bekend - iedereen was inmiddels al gefinished - maar Solano ging zich omkleden en kreeg een DNF achter zijn naam - Did Not Finish. 

Wellicht zien we hem donderdag in de kwalificatie van de sprint in vrije stijl weer terug en dan zal hij ongetwijfeld nog meer applaus krijgen dan vandaag - Solano is onder langlauffans inmiddels al een forse cultheld geworden. Eurosport Italië heeft de beelden eens op een rijtje gezet en wat ons betreft is Adrian Solano de held van de dag!