FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 februari 2017

Moslims financieren herstel joods kerkhof

Amerikaanse moslims hebben omgerekend zo'n 80.000 euro opgehaald om door vandalen beschadigde grafstenen op een joods kerkhof te repareren. De beschadigingen op een begraafplaats in St.Louis in de staat Missouri gingen gepaard met bedreigingen van joodse instellingen op internet.

Ongeveer 170 grafstenen werden omgetrapt of beschadigd. Veel mensen beschouwden de actie als het zoveelste bewijs van het antisemitisme dat na de verkiezing van Donald Trump tot president de kop opstak. Tijdens zijn campagne kreeg hij veel steun van blanke nationalisten en ultrarechtse groeperingen.

De moslims die het geld ophaalden voor het herstel van de grafstenen, tonen zich op hun website solidair met de joden en veroordelen "de afschuwelijke uiting van ontheiliging" op de begraafplaats. Opvallend genoeg weigerde de joodse begraafplaats zelf elk commentaar op de gift.

Moslims financieren herstel joods kerkhof
Moslims financieren herstel joods kerkhof (Foto: ANP)

Trump stuurt twee ministers naar Mexico

De Amerikaanse ministers Rex Tillerson van Buitenlandse Zaken en John Kelly van Binnenlandse Veiligheid komen woensdag in Mexico aan om te praten over veiligheid en immigratie. Ze blijven twee dagen en kunnen rekenen op een koele ontvangst in het land dat door president Trump is overladen met kritiek.

De Amerikaanse regering liet dinsdag nog weten dat de meeste illegale immigranten in de VS het land worden uitgestuurd. Dat treft veel Mexicanen en mensen uit andere landen die via Mexico de VS binnenkwamen. Ondertussen valt de slagschaduw van de muur die Trump op de grens tussen de twee landen laat optrekken ook over het overleg.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray liet op voorhand weten dat zijn land geen door de VS eenzijdig afgekondigde maatregelen meer zal accepteren. Daartoe behoort volgens hem ook het terugsturen van de illegalen die via Mexicaans grondgebied de VS zijn binnengedrongen. Hij beargumenteerde dat met de woorden: ,,Dat is niet in het belang van Mexico."

Trump stuurt twee ministers naar Mexico
Trump stuurt twee ministers naar Mexico (Foto: ANP)

Rutte: kabinet neemt lek zeer serieus

Het kabinet neemt de berichten over het lek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) die onder anderen Geert Wilders beveiligt "zeer serieus". Dat heeft premier Mark Rutte woensdag laten nadat hij de PVV-leider had bezocht.

Rutte zei in het radioprogramma Dit is de Dag dat er "geen aanleiding is om aan te nemen dat Geert Wilders in gevaar is geweest". Hij benadrukt dat "alle maatregelen die noodzakelijk zijn" worden genomen.

In een bericht op Facebook noemt Rutte het verschrikkelijk dat Geert Wilders al jarenlang beveiliging nodig heeft. "Politici moeten hun werk kunnen doen. Altijd en overal. Dat is de bottom line. Iedereen die persoonsbescherming nodig heeft, moet daar volledig op kunnen vertrouwen".

Volgens Rutte is iedereen geschrokken van het nieuws. "Dat geldt ook voor het team van politiemensen die iedere dag met gevaar voor eigen leven werken aan de bescherming van personen die worden bedreigd. Dat werk en die mensen verdienen groot respect".

Rutte: kabinet neemt lek zeer serieus
Rutte: kabinet neemt lek zeer serieus (Foto: ANP)

Automatische wapens tussen de bloemen

De politie heeft dinsdagavond langs de snelweg A1 bij Apeldoorn twee mannen betrapt die automatische wapens en een flinke partij hash, hennep en amfetamine in hun vrachtwagen hadden verstopt. De smokkelwaar zat verstopt tussen een lading bloemen.

De twee liepen tegen de lamp bij een politiecontrole. In de laadruimte vonden agenten een grote doos tussen de bloemen waarin een automatisch vuurwapen bleek te zitten. De twee inzittenden, die verklaarden dat ze onderweg waren naar Duitsland, werden meteen aangehouden. Het gaat om een 51-jarige man uit IJsselstein en een 50-jarige inwoner van Utrecht.

Nader onderzoek in de in beslag genomen vrachtwagen leverde in totaal vier automatische vuurwapens met geluidsdempers op. Ook werd er ongeveer 110 kilo amfetamine en 160 kilo hash en hennep in de laadruimte gevonden.

Jonge generatie politici voor duurzamer land

Tien politieke jongerenorganisaties van links tot rechts hebben een gezamenlijk manifest opgesteld voor een duurzamer Nederland. Het stuk is woensdag gepresenteerd in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

De voorzitters van de jongerenclubs waren voor het opstellen van het plan uitgenodigd bij D66-coryfee Jan Terlouw. Diens pleidooi voor het onderlinge vertrouwen dat heerste in de tijd dat er touwtjes uit de brievenbussen hingen, kreeg vorig jaar veel aandacht. Precies dat soort vertrouwen was volgens de jongeren nodig voor de totstandkoming van het manifest.

De ondertekenaars zijn de politieke jongerenorganisaties van CDA, D66, VVD, ChristenUnie, SP, GroenLinks, PvdA, DENK, PvdD en SGP. Ze willen dat hun punten worden opgenomen in het regeerakkoord van het volgende kabinet.

De jonge politici willen onder meer dat Nederland gaat behoren tot de koplopers op het gebied van duurzaamheid. Zo moet het actie ondernemen om te voldoen aan het Parijse klimaatakkoord. Verder moet "de vervuiler betaalt"vast uitgangspunt zijn van regeringsbeleid en mogen multinationals niet minder belasting betalen dan het midden- en kleinbedrijf.

Jonge generatie politici voor duurzamer land
Jonge generatie politici voor duurzamer land (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

'Paay wil panty-zaak achter gesloten deuren'

Patricia Paay wil dat de rechtszaak tegen haar voormalig zakenpartner Maarten Oostvogel niet openbaar toegankelijk is. Volgens het AD heeft de diva de rechtbank in Amsterdam gevraagd de zaak achter gesloten deuren te behandelen.

Patricia en Oostvogel liggen al langer met elkaar in de clinch. De blondine verbond haar naam aan een pantylijn van textielondernemer Oostvogel en meent nog geld tegoed te hebben van hem.

De zaak kan sinds het uitlekken van Patricia's seksvideo's rekenen op meer aandacht. De diva zelf suggereerde dat haar buurman Oostvogel iets te maken zou hebben met de verspreiding van de video's.

Maandag dient de zaak. Het AD verwacht dat de rechtbank in Amsterdam diezelfde dag beslist of de zaak achter gesloten deuren wordt behandeld.

'Paay wil panty-zaak achter gesloten deuren'
'Paay wil panty-zaak achter gesloten deuren' (Foto: BuzzE)

Bewaren

Bewaren

Kabinetschef van Le Pen aangeklaagd

De kabinetschef van Marine Le Pen is formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens het misbruik van EU-fondsen. Dat gebeurde nadat Catherine Griset woensdag was verhoord door de gerechtelijke politie. Ze is ingesloten.

De lijfwacht van de presidentskandidate van het Front National, Thierry Legier, werd na het verhoor op vrije voeten gesteld. Het onderzoek richt zich op fictieve tewerkstelling van Legier als parlementair assistent. Le Pen moet het Europees Parlement zo'n 340.000 euro terugbetalen. Le Pen weigert dat, waardoor momenteel een deel van haar loon als parlementariër wordt ingehouden.

Le Pen heeft verklaard dat er niets fictiefs aan de tewerkstelling was en dat ze de bewijzen daarvan aan het Europees Bureau voor Fraudebestrijding heeft overlegd.

Kabinetschef van Le Pen aangeklaagd
Kabinetschef van Le Pen aangeklaagd (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Hoofddoekje mag in Turkse leger

Vrouwen in het Turkse leger mogen een hoofddoek dragen met hun uniform. Dat hebben Turkse legerfunctionarissen woensdag verklaard. De stap is opmerkelijk omdat het leger zich traditioneel juist ziet als bewaker van de seculiere staat waarin religie en staat gescheiden zijn.

De verandering laat ook de groeiende invloed zien van de gelovige president Erdogan en zijn AKP. Sinds de partij in 2002 aan de macht kwam, doet de AKP er alles aan om geloof verder te verweven met het publieke leven. Lang waren hoofddoekjes verboden voor ambtenaren en in bijvoorbeeld universiteiten, maar de AKP heeft dat met succes veranderd.

De legerfunctionarissen verklaarden dat de hoofddoekjes kunnen worden gedragen bij het uniform onder een hoed of een pet, maar dat het gezicht niet bedekt mag zijn. Verder mag de hoofddoek geen patroon hebben en moet de kleur overeenkomen met die van het uniform.

Hoofddoekje mag in Turkse leger
Hoofddoekje mag in Turkse leger (Foto: ANP)

Justitie: lekkende agent donderdag voorgeleid

De politiemedewerker die vastzit voor het schenden van ambtsgeheim, wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag laten weten. De man, die sinds maandag vastzit, was geen persoonsbeveiliger van PVV-voorman Geert Wilders.

De man werkt bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), onderdeel van de Landelijke Eenheid. De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat hij geen contact met de buitenwereld mag hebben.

De politiemedewerker wordt ervan verdacht vertrouwelijke informatie te hebben gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. NRC meldde dinsdag dat de agent van Marokkaanse komaf toegang had tot databases met zeer vertrouwelijke inlichtingen. De criminele organisatie waaraan hij zou hebben geleverd, zou zich schuldig hebben gemaakt aan heling en aan het witwassen van crimineel geld.

Justitie: lekkende agent donderdag voorgeleid
Justitie: lekkende agent donderdag voorgeleid (Foto: ANP)

Sunderland wint openingsrit Tour of Langkawi

Scott Sunderland heeft de openingsrit in de Tour of Langkawi gewonnen. De 28-jarige Australiër won in Maleisië na een etappe van 125 kilometer de massasprint voor Ryan Gibbons en Nicolas Marini. 

Al vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van drie renners: Sea Keong Loh (Thailand Continental Cycling Team), Sofian Nabil Mohd Bakri (Team Sapura Cycling) en Maxat Ayazbayev (Keyi Look Cycling Team). Op vijftien kilometer van de streep werd het drietal gegrepen door het peloton.

In de massasprint was Sunderland de snelste voor de Zuid-Afrikaan Gibbons en de Italiaan Marini. Door de overwinning is de Australiër van IsoWhey Sports SwissWellness team ook de eerste leider.

De Ronde van Langkawi duurt nog tot en met volgende week woensdag.

KTM wil satellietteam vanaf 2018 in MotoGP

KTM heeft een duidelijk doel voor ogen: vanaf 2018 moet er er een KTM-satellietteam in de MotoGP rijden. Aankomend seizoen maakt de Oostenrijkse fabrikant al haar debuut in de koningsklasse met een fabrieksteam.

Coureurs Bradley Smith en Pol Espargaró racen vanaf eind maart op de eerste fabrieksmotor van KTM, de RC16, in de hoogste klasse van de motorsport. Het KTM-team wordt nu vertegenwoordigd in alle drie de klassen. Regerend Moto3-wereldkampioen Brand Binder debuteert dit seizoen op een KTM-machine in de Moto2, en ook zijn teamgenoot Miguel Oliveira rijdt dit jaar voor het eerst op de KTM. In de Moto3-klasse zijn het Nederlander Bo Bendsneyder en Italiaan Niccolò Antonelli die de punten voor het team moeten pakken.

Afgelopen maandag presenteerde KTM de kleurstelling van de RC16-motorfiets. Daar sprak ook KTM CEO Stefan Pierer over de ambiteuze plannen en liet hij weten dat al in 2018 de fabrikant motoren gaat leveren aan een tweede team. Op dit moment is de nieuwste overeenkomst tussen organisator Dorna en de fabrikanten zo geregeld dat zes merken allen twee fabrieksmotoren en twee satellietmachines moeten inzetten. Hierdoor ontstaat dan een grid van 24 motoren. Vooralsnog hebben Suzuki en Aprilia geen satellietteams, terwijl Ducati 8 motoren op de startopstelling levert.

Pierer ging dieper in op de plannen voor de komende jaren: "In het eerste jaar concentreren we ons op het fabrieksteam. We hebben een vijfjarige overeenkomst getekend met Dorna. We zijn reeds overeengekomen dat we in het tweede jaar materiaal en machines leveren aan een privéteam. Dat is het plan voor de komende twee jaar," De focus ligt nu nog op het fabrieksteam, laat de CEO weten: "Aan het einde van die periode wordt een replica gebaseerd op dat concept [de RC16] aangeboden maar het belangrijkste is dat het fabrieksteam op orde komt en we klaar zijn om motoren aan een tweede team te leveren."

Suzuki als maatstaaf
KTM-coureurs Bradley Smith en Pol Espargaró, die allebei overkomen uit het Monster Yamaha Tech3 Team, maakten indruk tijdens de recente pre-season tests in Phillip Island. Het verschil met de top bedroeg zo’n 1,3 seconden. Pierer geeft aan dat hij voornamelijk kijkt naar de progressie die Suzuki heeft gemaakt sinds hun terugkomst in MotoGP in 2015. "Ik vertel mijn collega’s altijd dat Suzuki als maatstaf geweldig werk levert. Dat is in feite onze benchmark." Ondanks dat de eerste tests gepaard gingen met moeilijkheden, heeft de meeste recente test in Australië KTM weer nieuwe hoop gegeven voor een toekomst op het MotoGP-podium. "Onze eerste tests waren lastig omdat we verschillende set-ups uitprobeerden. We hebben geen platform om op terug te vallen, zoals de anderen. Maar het gaat erg goed. De test op Phillip Island was erg motiverend. In de Dakar duurde het zeven jaar [om een winnend team te worden]. In deze eerste drie seizoenen willen we dicht bij het podium komen, of het podium aanraken," concludeert Pierer.

Grote keepersgroep strijdt om erfenis van hockeydoelman Stockmann

Een grote groep keepers gaat strijden om de erfenis van Jaap Stockmann in het doel van de hockeyheren. Bondcoach Max Caldas heeft met Maurits Visser (Den Bosch) en Berend van Eldonk (Rotterdam) twee extra doelmannen opgeroepen voor de trainingsselectie van de Oranje Heren, die vanaf maandag de voorbereiding vervolgt op de Hockey World League.

Caldas heeft vanaf maandag vier doelmannen onder zijn hoede op Nationaal Sportcentrum Papendal. Pirmin Blaak (Oranje-Rood) en Sam van der Ven (HGC), die in januari in Zuid-Afrika bij de trainingsstage aanwezig waren, behoren ook tot de trainingsgroep,.

"In de Nederlandse stijl is jarenlang gewerkt met één echte nummer 1 bij Oranje. De nummer 2 ging wel mee, maar speelde bijna nooit. Dit had als gevolg dat het verschil met de andere doelmannen heel groot was. Ik wil die afstand verkleinen door meer keepers bij de groep te halen", legt Caldas uit.

Hij heeft in totaal ‘vijf of zes’ doelmannen op het oog die in aanmerking komen voor de Oranje-selectie. Caldas heeft er nu vier uitgenodigd, in een later stadium gaat hij mogelijk nog een of twee anderen oproepen. Wie de kandidaten voor die plek zijn, wil de bondscoach niet zeggen. "We hebben nu goede keepers in alle leeftijden. Dat zorgt ervoor dat er altijd een gezonde mate van concurrentie is", zegt Caldas.

De nieuwe keepersgroep strijdt om de plek die Jaap Stockmann heeft achtergelaten. De goalie van Bloemendaal was jarenlang de onbetwiste nummer één in het Oranje-doel, maar Caldas voerde sinds zijn aantreden een wisselschema in met Pirmin Blaak. Na de Olympische Spelen in Rio gaf Stockmann te kennen niet meer om en om te willen keepen, maar weer de vaste nummer één te willen zijn. Voor Caldas reden om Stockmann niet meer op te roepen voor de Oranje-selectie.

Behalve Van Eldonk en Visser sluiten binnenkort ook de internationals aan die momenteel actief zijn in de Hockey India League (HIL): Billy Bakker, Seve van Ass, Sander Baart, Sander de Wijn, Mirco Pruyser, Robbert Kemperman en Mink van der Weerden. Doordat komend weekend de finales van de HIL worden afgewerkt, zijn alleen Van der Weerden en Pruyser maandag present. De anderen sluiten een week later aan. De staf van de Oranje Heren volgt de verrichtingen van de spelers in de HIL nauwgezet. Caldas thuis achter het scherm, de nieuwe assistent-coach Graham Reid ter plekke in India. Caldas: "We hebben dagelijks contact met de jongens."

Van de groep die mee was naar Zuid-Afrika valt niemand af. "Dat zou ook niet goed zijn", vindt Caldas. "We wisten van tevoren precies wie we meenamen; wat ze wel en wat ze niet konden. Als een speler in Zuid-Afrika wat minder had gepresteerd, was diegene ook niet meteen afgevallen. In Zuid-Afrika was dat overigens niet aan de orde. Geen van de spelers heeft gestruggeld met het spel, niemand heeft in de weg gezeten."

Een deel van de nieuwe, jonge spelers afkomstig van Jong Oranje moest wel wennen aan het trainen bij het echte Oranje. Caldas: "Er is een duidelijk verschil tussen de manier van trainen en spelen bij Jong Oranje en bij ons. We gaan er de komende jaren hard aan werken om die kloof te verkleinen. Ik ben daarom ook blij met Aal (Alexander Cox, red.) als coach bij Jong Oranje. Hij moet ervoor zorgen dat we bij Jong Oranje geen jeugdhockey maar mannenhockey gaan spelen en de aansluiting met Oranje beter is."

Daar waar collega-bondscoach Alyson Annan van de Oranje Vrouwen de komende trainingsperiode uitwijkt naar hockeyclub Amsterdam en met de speelsters één dag minder intern verblijft, houdt Caldas vast aan Papendal als uitvalsbasis. De spelers blijven daar maandag en dinsdag intern en trainen even verderop op de velden van Upward in Arnhem. Caldas: "Ik heb als bondscoach ook de verantwoordelijkheid de spelers, na de twee dagen bij Oranje, goed uitgerust terug te laten keren bij hun clubs. Ik ben van mening dat Papendal de beste kans biedt om goed te trainen én te rusten."

Caldas heeft de volledige spelersgroep zes weken tot zijn beschikking. Dan start de European Hockey League (EHL) en vervolgens beginnen de play-offs en play-outs in de Hoofdklasse. De spelers die daar actief zijn, gaan in die periode alleen bij hun club trainen. "Na de finale van de EHL heb ik alle spelers nog tien dagen tot mijn beschikking voordat we naar Londen afreizen voor de Hockey World League. Dat is kort, maar daar moeten we het mee doen."

Planeten met mogelijk vloeibaar water ontdekt

In de buurt van de aarde staat een ster met zeven planeten. Op zeker drie daarvan zou weleens leven mogelijk kunnen zijn. Ze staan in de zogeheten leefbare zone: niet te dichtbij en niet te ver weg, niet te warm en niet te koud, waardoor er vloeibaar water zou kunnen zijn. Bovendien zijn ze ongeveer even groot als de aarde en zeker zes van de planeten zijn rotsachtig, net als de aarde. De kans op buitenaards leven is op zo'n planeet het grootst.

De vondst staat woensdag in het belangrijke wetenschapsblad Nature. Daadwerkelijk bewijs voor leven is er niet gevonden en de wetenschappers zijn heel terughoudend, maar "dit stelsel is waarschijnlijk onze beste optie tot nu toe in de zoektocht naar buitenaards leven", zegt onderzoeker Brice-Olivier Demory.

De ster heet TRAPPIST-1. Hij staat in het sterrenbeeld Waterman op 39 lichtjaar afstand van de aarde. Voor ruimtebegrippen is dat om de hoek. Hij is bekeken met meerdere telescopen op aarde en met de ruimtetelescoop Spitzer. De planeten werden ontdekt doordat het licht van de ster iets dimde wanneer ze voorlangs trokken. Zo konden de wetenschappers ook hun omvang en samenstelling uitrekenen.

In de afgelopen jaren zijn bijna 3500 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Daarnaast zijn er bijna 4700 potentiële exoplaneten. Van al die planeten zitten 44 in de leefbare zone. Maar wetenschappers zijn pas net begonnen met zoeken en tellen. Het werkelijke aantal exoplaneten ligt waarschijnlijk veel hoger. Alleen al in onze Melkweg zijn naar schatting honderden miljarden sterren, en er zijn honderden miljarden sterrenstelsels in het heelal. En waarschijnlijk hebben vrijwel al die sterren planeten om zich heen draaien.

Zeven planeten met kans op leven ontdekt
Zeven planeten met kans op leven ontdekt (Foto: ANP)

Dead Rising 4 komt in maart naar Steam

Dead Rising 4 komt op 14 maart uit op Steam. De zombie-game was eind vorig jaar al beschikbaar voor Xbox One en de Windows 10 store. De game gaat gewoon €59,99 kosten, maar tot de releasedag krijg je 20% korting. Lees hieronder de systeemeisen.

Dead Rising 4 minimum system requirements:

 • CPU: Intel i5-2400 / AMD FX 6300
 • RAM: 6GB
 • GPU: GTX 760 (2 GB) / HD 7850 (2 GB)
 • DX: DirectX 11
 • OS: Windows 10
 • Storage: 50GB

Dead Rising 4 recommended system requirements:

 • CPU: Intel i7-3770 / AMD FX 8350
 • RAM: 8GB
 • GPU: GTX 970 (4 GB) / R9 290 (4 GB)
 • DX: DirectX 11
 • OS: Windows 10
 • Storage: 50GB

'Volendammers zijn nazi's'

In Volendam kunnen wellicht morgen de voorgedrukte aangifteformulieren worden klaargelegd. Aanleiding is een artikel van de immer objectieve Volkskrant. In een artikel over Geert Wilders werden Volendammers (en mogelijk ook Urkers) niet bepaald fraai weggezet: een cartoonist had een leuk bedoelde tekening gemaakt van het volkje achter de dijk, allen met het gezicht van übernazi Adolf Hitler. 

Nu zou je van Volendammers -terecht- kunnen zeggen dat ze heel Nederland terroriseren met het gejengel dat ze daar 'muziek' plegen te noemen, maar om ze af te beelden als mislukte kunstschilders (hoewel Schilder een veel voorkomende naam is in het dorp), dat gaat wel wat ver. Stukadoren en voetballen kunnen ze daarentegen wel erg goed.

De kwaliteitskrant lijkt sinds de Amerikaanse verkiezingen redelijk het spoor bijster te zijn. Op de digitale uitgave van de tabloid verschijnt een stuk of twaalf keer per dag een niet zo'n vleiend artikel over Trump. Een dieptepuntje is bijvoorbeeld een artikel van een Belgische wielrenner, die 28 jaar geleden een wedstrijd zou hebben gewonnen, ware het niet dat Trump daar vlak voor de finish nog even een stokje voor stak. De afdeling Binnenlandse Poltiek richt haar propaganda aandacht vaak op de Grote Blonde Leider en zijn beweging. Jesse Klaver staat er een stuk gunstiger op bij het dagblad.

De Volendammers hebben het er natuurlijk wel een beetje naar gemaakt: het ongeveer 22.000 zielen tellende dorp aan het IJsselmeer staat bekend als een waar PVV-bolwerk. Een zoveelste bewijs dat cocaïne rare dingen met je hersenen kan doen. Toch heeft (voor zover bekend) geen enkele PVV'er ooit een medelander met pijpenkrulletjes naar Polen gestuurd, noch hebben ze een oproep gedaan om geen kleding meer bij Coolcat te kopen. De cartoon zou dan ook abject en infaam genoemd kunnen worden, zoals men zich binnen sommige kringen uitdrukt.

De Volkskrant heeft inmiddels gereageerd op de Volendammer volkswoede. De tekening zou satirisch zijn en er zou zeer zeker geen beledigende intentie achter zitten. Mogelijk worden er morgen wat Amsterdamse vlaggen verbrand in het dorp van de Palingsound.

'Veel interesse in Nederland door brexit'

Zeker circa honderd buitenlandse bedrijven overwegen naar Nederland te verhuizen vanwege de brexit. Dat zou ons land zo'n 5000 tot 10.000 nieuwe banen kunnen opleveren. Dat heeft de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer donderdag gezegd in een gesprek met de NOS.

Vooral voor financiële ondernemingen is het interessant om het Verenigd Koninkrijk te verlaten, sinds de Britten ervoor hebben gekozen uit de Europese Unie te stappen. "Ze willen weg uit Groot-Brittannië, niet alleen vanwege de brexit, maar vooral ook omdat het steeds duidelijker wordt dat het proces meerdere jaren van grote onzekerheid gaat geven," verklaart De Boer.

Hij baseert zijn schatting op de internationale contacten van de bedrijvenlobby. "En dan hebben we het niet over die buitenlandse bedrijven die hier al zitten, en vanwege de brexit hun aanwezigheid willen uitbreiden", aldus de VNO-NCW-preses.

'Veel interesse in Nederland door brexit'
'Veel interesse in Nederland door brexit' (Foto: ANP)

Duitsland wil geen groot leger meer

Duitsland zal meer geld gaan uitgeven aan defensie, maar gezien de geschiedenis van het land is het geen goed idee een grote militaire macht te worden. Dit zei minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel woensdag in een reactie op de druk op leden van de NAVO veel meer aan landsverdediging te doen. Het is de vraag of onze buren kalm zouden blijven als we een grote militaire macht worden, vroeg Gabriel zich hardop af.

Washington dringt er sinds president Donald Trump is aangetreden herhaaldelijk op aan dat de overige leden van de NAVO eindelijk fors geld uittrekken voor de militaire taken van het bondgenootschap. Trump stelt dat de VS alles betalen en doen en dat daar een einde aan moet komen.

Het Duitse leger stamt uit 1871 en telde honderd jaar geleden circa 800.000 man. Daarmee diende ongeveer 1,4 procent van de bevolking de strijdkrachten. Duitsland verloor vervolgens twee wereldoorlogen en bracht in de tweede naar schatting meer dan 18 miljoen militairen op de been. De Bundeswehr telt nog geen 200.000 mensen en het percentage Duitsers dat voor de strijdkrachten werkt is nu iets meer dan 0,2 procent.

Berlijn wil geen groot leger meer
Duitsland wil geen groot leger meer (Foto: ANP)

Lasse Schöne twee jaar langer bij Ajax

Lasse Schöne heeft zijn contract bij Ajax met twee jaar verlengd. De huidige verbintenis met de Deense middenvelder liep eind dit seizoen af. Schöne tekende woensdag in Amsterdam een nieuw contract dat loopt tot de zomer van 2019, met een optie voor nog één seizoen.

"Ik blijf nog twee jaar voetballen bij de club waarvan ik ben gaan houden. Dat maakt me blij en doet me goed", meldde Schöne, die in de zomer van 2012 transfervrij overkwam van N.E.C. Nijmegen. Daarvoor kwam hij uit voor SC Heerenveen en De Graafschap. Schöne is dit seizoen één van de dragende krachten van Ajax. Hij begon dit seizoen op de bank, maar kwam uiteindelijk als controlerende middenvelder in het elftal en is daar inmiddels niet meer uit weg te denken.

Tot nu toe kwam Schöne tot 183 officiële wedstrijden in het eerste elftal van Ajax, waarin hij 44 keer scoorde. Hij won met Ajax twee keer de landstitel en won één keer de Johan Cruijffschaal. 

Lasse Schöne blijft twee jaar langer in dienst van Ajax. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Lasse Schöne blijft twee jaar langer in dienst van Ajax. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Blizzard past Hearthstone Arena aan

Blizzard is bezig met het veranderen van Hearthstone zoals we het kennen. Naast de aankomende nerfs en rotatie 'Year of the Mammoth' en veranderde roadmap krijgt ook Arena een flinke wijziging.

De grootste verandering is dat ook Arena voortaan het Standard-format gaat volgen. Arena is dus ook onderhevig aan een veranderende kaartenset die elk jaar verandert. Deze verandering is gemikt om decks weer om synnergy te laten draaien. Blizzard benadrukt de verandering goed in de gaten te houden en in te grijpen waar nodig. 

Daarnaast verlaagt Blizzard de droprates van common-kaarten (nu nog 78% van alle Arena-kaarten), waardoor er meer Rares, Epics en Legendaries voorkomen. Ook verlaagt Blizzard de droprate van individuele kaarten Flamestrike en Abyssal Enforcer met zo'n 50%. Ook worden er in de draft meer keuzes uit spells gegeven en wordt de droprate van Classic Neutral-kaarten verlaagt, om meer de unieke klassen te benadrukken.

De wijzigingen worden nog in februari doorgevoerd, waarschijnlijk begin volgende week. Dan krijgen we ook de nerfs voor Spirit Claws en Small-Time Buccanneer.

HS

Bizarre reis en gestuntel op WK voor 'terroristische' langlaufer

Woendag is in het Finse Lahti het wereldkampioenschap langlaufen begonnen met de kwalificatiewedstrijden over vijf (dames) en tien (heren) kilometer klassieke stijl. Daar doen zoals altijd de nodige exoten aan mee, waarvan een aantal gewoon prima kunnen langlaufen, maar dat geldt niet voor iedereen..

Bij de dames konden we al kijken naar onder meer twee Libanese atletes die vijftien en twintig minuten verloren in een wedstrijd waar de winnares een dikke vijftien minuten over deed. De 22-jarige Venezolaan Adrian Solano maakte hij bij de mannen echter wel heel bont, nadat hij al een bizarre reis achter de rug had.

Op weg van Venezuela naar Lahti werd Solano op het vliegveld van Parijs tegengehouden. Volgens zijn veel meer ervaren teamgenoot Cesar Baena - zelf oud-olympiër - vroeg men Solano of hij drugs smokkelde. "Toen hij zei dat hij dat niet deed, vroegen ze of hij een terrorist was. 'Hij komt uit Venezuela en is donker, dus smokkelt hij drugs', zullen ze misschien gedacht hebben. Adrian vertelde dat hij naar het WK langlaufen ging, maar ze lachten hem vierkant uit! 'In Venezuela is toch geen sneeuw, schei toch uit', zeiden ze tegen hem." Vijf dagen lang werd de arme Solano in een cel vastgehouden, met twintig euro op zak en een telefoon die afgepakt werd, zodat hij pas na dagen wachten zijn teamgenoten over zijn lot kon informeren.

Gelukkig was daar de Finse zakenman en sportmanager Aleksi Valavuori. Hij kreeg lucht van de zaak, sloeg gelijk aan het regelen om te zorgen dat men de Venezolaan geloofde en bezorgde Solano onder meer via razendsnelle crowdfunding genoeg geld voor de vliegtickets.

Woensdag was het dan zover: via onder meer Madrid en Amsterdam kwam Solano aan in Helsinki, waarvandaan hij naar Lahti reisde om daar halverwege de middag te starten. Met startnummer één kwam hij gelijk uitgebreid in beeld, maar helemaal goed ging het niet. Hij had niet door dat hij al mocht vertrekken en toen hij eenmaal op weg ging viel hij al gelijk bijna achterover. Gedurende de wedstrijd kwam hij regelmatig in beeld, vaak bijna stilstaand in de sneeuw. Zo had hij na een metertje of honderd al problemen met zijn langlaufstokken, iets wat hem even verderop weer overkwam. 

Solano doet loeihard zijn best om de klim te bedwingen (Bron: YouTube)

Terwijl de ene na de andere langlaufer hem voorbij raasde ploeterde Adrian dapper door. Na ruim zestien minuten kwam hij door op het meetpunt na anderhalve kilometer, waarbij we voor het gemak maar even vergeten dat 48 van de 61 langlaufers daar minder dan zes minuten voor nodig hadden. Ook in de tijd die volgde werd hij in beeld gebracht, alsmaar strijdend om weer een meter verder te geraken. Hier een val, daar een struikelpartij, dan nog weer eens zo'n vermaledijde klim, niks kon de jonge Venezolaan klein krijgen. Na iets minder dan 37:39,7 minuten kwam hij door op het meetpunt na 3,5 kilometer: exact 28 minuten achter de snelste tijd en ruim twintig minuten langzamer dan de nummer zestig. 

Even was Solano, nu al de held van Lahti 2017, verdwenen, maar plotseling dook hij toch weer op en wel bij de finishlijn! Hij vocht zichzelf onvermurwbaar over de finish, breed lachend, vol trots....en misschien niet op de hoogte van het feit dat hij nu halverwege de race was, want hij moest nog een rondje. Of hij het zelf besloot daarbij te laten of dat het voor hem gedaan werd is niet bekend - iedereen was inmiddels al gefinished - maar Solano ging zich omkleden en kreeg een DNF achter zijn naam - Did Not Finish. 

Wellicht zien we hem donderdag in de kwalificatie van de sprint in vrije stijl weer terug en dan zal hij ongetwijfeld nog meer applaus krijgen dan vandaag - Solano is onder langlauffans inmiddels al een forse cultheld geworden. Eurosport Italië heeft de beelden eens op een rijtje gezet en wat ons betreft is Adrian Solano de held van de dag!

Zelda: Breath of the Wild amiibo-functies onthuld

The Legend Zelda: Breath of the Wild krijgt een handjevol amiibo. GameXplain heeft ze al in handen en ze hebben daarom ook een video gemaakt die de achterkant van de dozen toont. De amiibo hebben uiteraard allemaal een specifieke functie in Breath of the Wild.

Guardian Amiibo – Ontgrendelt zeldzame wapens en items, een nieuke pijl en een paar materialen voor crafting.
Bokoblin Amiibo – Geeft je twee unieke knuppels (wapen).
Horse Rider Link Amiibo – Komt met een speciale zwaard en een nieuwe zadel voor je paard.
Zelda Amiibo – Geeft je een schild dat afgebeeld is met het wapen van Hyrule.
Standaard Link Amiibo – Ontgrendelt een boog. 

Trump komt met wc-decreet

In de reeks decreten waarmee de Amerikaanse president Trump beslissingen van zijn voorganger terugdraait, heeft hij nu zijn oog laten vallen op de regel dat transgenders op openbare scholen het toilet mogen gebruiken dat bij hun nieuwe sekse past. Persbureau Reuters heeft een concept van een decreet in die richting gezien.

De vorige president Obama besloot in mei dat scholen alle leerlingen zelf moeten laten kiezen. Dat stuitte al op fel protest van diverse staten en in veel daarvan wordt de regel niet toegepast. Het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalde dat transgenders zich moeten houden aan de wetten van een staat.

Trump komt met wc-decreet
Trump komt met wc-decreet (Foto: ANP)

Regressief links verliest

Rechts is de nieuwe tegencultuur. In een tijd waarin multiculturalisme, globalisme, safe spaces en politieke correctheid hoogtijd vieren, waarin universiteiten echokamers worden van holle linkse retoriek, waarin studenten niet meer aangemoedigd worden om nieuwe ideeën te leren, maar zelfs literatuur van “witte” filosofen willen verbieden ten gunste van “zwarte” filosofen, komt rechts weer aan de oppervlakte.

Renault wil gat met Mercedes nu al dichten

Renault is nu het seizoen nadert steeds meer te spreken over de Formule 1-motor die dicht jaar achterin de bolides van het eigen fabrieksteam, Red Bull Racing en Toro Rosso liggen. Volgens motorenbaas Rémi Taffin kan zijn krachtbron dit jaar de prestaties van de Mercedes bijna evenaren.

In het tijdperk van de 1,6 liter V6-turbomotoren liep Renault tot nu toe behoorlijk achter de feiten aan, maar sinds vorig jaar hebben de Fransen de betrouwbaarheid op orde en gaat het ook met de snelheid de goede kant op, want het gat met de top is kleiner geworden. Daar blijft het niet bij volgens Taffin. "In 2017 willen we de rest van het gat dichten. Daarmee leggen we de lat hoog, zeker omdat de laatste stukjes extra performance lastiger te vinden zijn. Hoe meer je pusht wat betreft het vermogen, hoe dichter je in de buurt van de limiet qua betrouwbaarheid komt. Die balans moeten we altijd in acht nemen. Maar dat gevecht gaan we graag aan, iedereen krijgt daar energie van."

"Het is een normale cyclus; met de eerste motoren moet je de betrouwbaarheid op orde krijgen. We gaan de race-specificaties van de motor testen in Barcelona en daar zullen we ondervinden of het werk in de fabriek overeenkomt met hetgeen we in de echte wereld, op het circuit, zien. Alles is nieuw dit jaar, dus er zal gedurende het jaar veel ontwikkeling plaatsvinden."

Door de nieuwe motor boekt Renault naar eigen zeggen deze winter al een winst van 0,3 seconde per ronde. Gedurende het jaar komt daar nog 0,3 tot 0,4 seconde per ronde bij. De teams krijgen dit jaar per auto de beschikking over vier motoren die elk vijf races mee moeten gaan. Dit stelt hoge eisen aan de betrouwbaarheid van het materieel en zorgt er ook voor dat bij iedere motorwissel er nieuwe updates geïnstalleerd zullen worden. Renault heeft daar haar plannen op aangepast, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen de teams waaraan de Fransen leveren.

Griezelen en knallen in Games with Gold van maart

Microsoft heeft zojuist de Games with Gold-games voor de maand maart aangekondigd. Voor de actieliefhebber prima nieuws.

Vanaf 1 maart kunnen Gold-leden voor nop twee nieuwe games aan hun verzameling toevoegen: psychologische horrorgame Layers of Fear, en Borderlands 2 voor de Xbox 360. Vanaf 16 maart worden Evolve en XBLA-titel Heavy Weapon gratis aangeboden. Overigens gaat het om de Ultimate Edition van de asymmetrische shooter Evolve, dus alle uitgebrachte DLC zit direct in het pakket. Uiteraard zijn, zoals altijd, de Xbox 360-games volledig speelbaar op Xbox One.

Vergeet overigens niet de huidige Games with Gold even binnen te halen nu het nog kan. Vanaf 1 maart zullen Star Wars: The Force Unleashed en Lovers in a Dangerous Spacetime niet meer gratis beschikbaar zijn. Ook Project CARS is voor nu nog voor niets te downloaden.

Kickboksgevecht van 2016: Duut vs Ilunga

Nadat we vanochtend al meldden dat Rico Verhoeven is gekroond tot Glory-vechter van 2016, is een andere Nederlandse kickbokser ook in de prijzen gevallen. Het spectaculaire gevecht tussen Michael Duut en de Congolees Danyo Ilunga, tijdens kickboksgala Glory Collision, is verkozen tot Glory-gevecht van 2016. Dit gevecht werd gehouden tijdens hetzelfde kickboksgala als waar Verhoeven het opnam tegen Badr Hari en ging officieel over drie ronden van drie minuten.

Ronde 1
Al direct vanaf de eerste seconde gingen beide kickboksers vol het gevecht aan en binnen een minuut werd Ilunga al neergeslagen en kreeg acht tellen rust. Die acht seconden rust deden de Congolees blijkbaar goed, want direct hierna kreeg Duut het zwaar te verduren na een stotenregen van Ilunga. De Nederlander bleef knap overeind. De laatste minuut van deze ronde werd benut om even bij te komen van deze spectaculaire start.

Ronde 2
Deze ronde ging net zo aantrekkelijk van start als de eerste ronde. Heerlijke slagenwisselingen werden afgewisseld met trappen en Ilunga kwam een aantal keer goed door met zijn gevreesde knieën. De laatste minuut veranderde de partij zelfs weer in een slug-fest; met wilde stoten zochten beide vechters naar de knock-out, die verbazingwekkend genoeg maar niet kwam.

Ronde 3
Alweer een spectaculair begin van misschien wel de meest aantrekkelijke ronde van 2016, nadat Ilunga Duut binnen één minuut tot tweemaal naar het canvas sloeg. Duut leek echter allerminst verslagen en sloeg snel daarna Ilunga bijna knock-out. Het doorzettingsvermogen van beide kickboksers en het gejuich van de duizenden toeschouwers was het enige wat beiden nog overeind hield. De ene rake slag na de andere deed beiden wankelen. Maar zowel de Nederlander als de Congolees wisten het einde van de laatste ronde te bereiken. De vijf juryleden zouden dus gaan beslissen wie er als overwinnaar uit dit titanengevecht tevoorschijn zou komen.

De juryleden konden het echter niet met elkaar eens worden en het gevecht eindigde in een gelijkspel. De regels van kickboksorganisatie Glory schrijven in dat geval voor dat er een extra ronde gevochten moet worden. De winnaar van die vierde en beslissende ronde wint het gevecht.

Het toetje
Spectaculairder dan ronde drie kon dit haast niet worden, maar beide vechters waren nog lang niet klaar met elkaar. Alsof het een eerste ronde betrof, bestookten de onuitputbare Glory-vechters elkaar met rake stoten. Het gevecht werd even onderbroken voor een doktersbehandeling van Ilunga. De op dat moment 29-jarige, in Duitsland woonachtige, kickbokser had grote schade aan het gebied rond zijn linkeroog.

In tegenstelling tot Badr Hari later op diezelfde avond, gaf Ilunga niet op en het gevecht ging snel weer op dezelfde voet verder. Technisch was het niet meer een aantrekkelijk gevecht om te zien, maar spannend bleef het tot aan de laatste tien seconden van de partij. Het venijn zat voor Ilunga duidelijk in de staart, wanneer Duut zijn zwaar vermoeide tegenstander weer hard naar het canvas sloeg en zo zijn overwinning in deze partij veiligstelde. Een verdiende winst in een partij die uiteindelijk volkomen terecht door stemmers van over de hele wereld verkozen werd tot Glory-gevecht van 2016.


TL;DR het gevecht tussen Duut en Ilunga (Bron: Allthebestfights.com)

Morgen aangepaste dienstregeling NS

Vanwege de verwachte storm rijden de treinen morgen met een aangepaste dienstregeling. In veel gevallen zullen de treinen een halfuurs-dienstregeling aanhouden, in plaats van elk kwartier te vertrekken. Op dit moment is de NS bezig om de dienstregeling in de reisplanner aan te passen. 

Op de website laat NS weten: "De ervaring leert dat bij dergelijke windsnelheden bomen op het spoor kunnen vallen, waardoor treinen niet kunnen rijden. Ook kan schade ontstaan aan bijvoorbeeld bovenleidingen en/of rails doordat rondvliegend afval daarin belandt. ProRail houdt extra storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen snel op te lossen, zoals het wegslepen van gestrande treinen."

Nicolette Kluijver (32) heeft kanker

Heftig nieuws uit Hilversum. Nicolette Kluijver heeft namelijk longkanker. Dit heeft werkgever RTL zojuist bekendgemaakt.

"Gisteren heb ik de uitslag gekregen van een biopt dat is genomen uit mijn linkerlong", vertelt de 32-jarige presentatrice van onder meer Spuiten en Slikken en Expeditie Robinson aan RTL. "De uitslag is niet goed. De onrustige cellen zijn ontstaan uit de tbc-plek die vorig jaar bij mij is vastgesteld. Alles wijst nu op een voorstadium van longkanker."

"Spoedig wordt een deel van mijn linkerlong eruit gehaald. Het is slecht nieuws, maar ik ben ergens heel dankbaar dat ik er in dit stadium achter ben gekomen", vervolgt Nicolette. "De kans op genezing is groot, maar het zal een lange weg worden. Gelukkig kun je met anderhalve long goed leven."

In goed overleg met RTL heeft Nicolette besloten per direct haar werkzaamheden neer te leggen. We wensen haar uiteraard veel sterkte toe.

 

🙏🏽

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op22 Feb 2017 om 7:00 PST

Dachau heeft gestolen poort terug

De gestolen smeedijzeren poort van voormalig concentratiekamp Dachau bij München is weer terug in Zuid-Duitsland. De 100 kilo wegende poort, met het opschrift Arbeit macht frei, werd woensdag door vertegenwoordigers van het tegenwoordige herinneringskamp in ontvangst genomen.

Het hek dook in november, ongeveer twee jaar na de diefstal, op in Noorwegen bij de kustplaats Bergen. Het is niet duidelijk wie de poort heeft gestolen. Het hekwerk zal niet op de oude plaats worden teruggezet, maar na restauratie worden opgenomen in de permanente tentoonstelling in het voormalige concentratiekamp. De poort komt in een beveiligde vitrine.

De Beierse minister voor Cultuur Ludwig Spaenle zei dat het een belangrijke dag was voor het herinneringskamp. Hij noemde de diefstal een daad van agressie tegen de plek van herdenking.

Dachau was het eerste grote concentratiekamp van de nazi's. Tussen 1933 en 1945 werden er meer dan 200.000 mensen uit heel Europa vastgehouden, van wie er 41.500 stierven. Op 30 april wordt stilgestaan bij de 72e verjaardag van de bevrijding van het kamp.

Dachau heeft gestolen poort terug
Dachau heeft gestolen poort terug (Foto: ANP)

Gameplay trailer voor The Elder Scrolls Online: Morrowind

Vorige maand werd de nieuwste uitbreiding voor The Elder Scrolls Online aangekondigd: Morrowind. Vandaag heeft Bethesda een nieuwe trailer vrijgegeven van gameplay, waarin we het nieuwe gebied zien en nieuwe monsters, wapens, uitrusting en meer. Ook is de nieuwe Warden-klasse in actie te zien.

The Elder Scrolls Online: Morrowind lanceert 6 juni voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Voor een overzicht van alle versies van de game die je kunt komen en de aankondigingstrailer verwijzen we je graag door naar dit bericht.

Rob Geus voelt Geert Wilders aan de tand

Geert Wilders mag dan twee tv-debatten bij RTL hebben afgezegd, hij laat zich wel uitgebreid interviewen door Rob Geus voor de SBS6-show Stem van Nederland. Ook premier Rutte heeft zich laten strikken voor een interview met de hygiëne-expert.

Rob Geus behandelt in het verkiezingsprogramma Stem van Nederland het thema ouderenzorg en gaat daarover in gesprek met ouderen en de vertegenwoordigers van politieke partijen in Den Haag.

Op Instagram laat Rob zien dat Geert Wilders zonder problemen meewerkt aan de show. "Op 8 maart is Geert Wilders gewoon te zien in Stem van Nederland", staat bij de foto die Hart van Nederland op sociale media plaatste.

Op Instagram is ook te zien hoe Kees Tol een naar eigen zeggen kritisch gesprek voert met Lodewijk Asscher over sociale zekerheid. Andere BN'ers die naar Den Haag worden gestuurd zijn Lucille Werner over criminaliteit, André van der Toorn over immigratie en Patty Brard over gezondheidszorg.

 

8 maart is @geertwilders gewoon te zien in Stem van Nederland #sbs #hvnl #verkiezingen

Een bericht gedeeld door Hart van Nederland (@hartvannederland) op21 Feb 2017 om 4:54 PST

Rob Geus voelt Geert Wilders aan de tand
Rob Geus voelt Geert Wilders aan de tand (Foto: BuzzE)

Supertalent Redan (16): "Ajax-contract komt eraan"

Manchester United toonde vorig jaar al interesse in Daishawn Redan. De Ajacied werd begin februari zestien jaar en dat betekent dat zijn eerste contract getekend mag worden.

Of dat zou gebeuren in Amsterdam of Manchester was tot vandaag de vraag. Opvallend is overigens dat het talent geen zaakwaarnemer heeft. "Mijn moeder en vader regelen al mijn zaken. Het vertrouwen is altijd het hoogst bij je ouders, het is ook bewust dat ik dat zo aanpak."

"De club weet wat ik wil en dat is het eerste halen. Ik wil de vaste spits van Ajax worden", vervolgt de ambitieuze Redan. Om dat te bereiken moet in ieder geval het eerste contract getekend worden bij de Amsterdammers. Een kwestie van tijd als het aan hem ligt. "Dat contract komt eraan. Ik ga hem zeker tekenen."

De buitenlandse interesse doet hem echter goed. De week waarin hij daarvan hoorde was bijzonder en levert een mooie anekdote op. "Als je weet dat zo’n club als Manchester United je wil kopen geeft dat alleen maar vertrouwen en blijf je ook je best doen. Ik lag een week ziek op bed in die periode. Op een dinsdagavond verschenen de geruchten ineens op Instagram en andere media."

Die zaterdag speelde Redan weer een wedstrijd tegen Almere City, maar begon hij nog op de bank. "Ik kwam er in bij 0-0 en we wonnen met 1-4. Ik scoorde ze alle vier. Het geeft me dus alleen maar meer motivatie om te presteren."

Momenteel speelt Redan zijn wedstrijden bij O16 en af en toe bij O17. Gisteren mocht hij zelfs opnieuw minuten maken bij Ajax Onder 19, dat met 3-0 won van Dinamo Kiev. "Het is altijd mooi om hier mee te doen. De vorige wedstrijd tegen Juventus maakte ik mijn debuut in de Youth League en dit keer mocht ik gelukkig ook weer meedoen." De vele supporters langs de kant zijn natuurlijk speciaal, maar dat verandert niets aan zijn instelling. "Ik beleef het gewoon als elke andere wedstrijd. De wil om te scoren is er altijd. Ik wil altijd hongerig zijn."

Narita Boy is een eerbetoon aan de jaren '80

Narita Boy is een van de coolste Kickstarter-games die ik heb gezien. De game, zoals je in de onderstaande trailer kunt is, is hevig geïnspireerd door de jaren '80. De Spaanse ontwikkelaar Studio Koba vraagt €120,000 om het project af te maken. Op moment van schrijven is er al €23,513 opgehaald. Ze verwachten de game eind volgend jaar te kunnen leveren.

Op dit moment staat alleen een pc-versie in de planning. Console-versies zitten in de stretch goals. Studio Koba citeert onder andere Castlevania, Double Dragon, He-Man en The Last Starfighter als inspiratiebronnen.

Aonuma doet Zelda: Breath of the Wild Limited Edition unboxing

Eiji Aonuma is niet alleen de producent van de Zelda-serie, maar doet tegenwoordig ook unboxing video's. In de onderstaande video laat hij de Europese Limited Edition van Breath of the Wild zien. De doos is gigantisch, maar bevat slechts de game, een soundtrack CD en een beeldje.

De Limited Edition kost 99. De game komt op 3 maart uit.

In Amerika is de Limited Edition wat uitgebreider, maar het kost daar $129. Dit is wat daar in zit:

Nieuwe wapens Battlefield 1-uitbreiding in actie

YouTuber Westie kreeg de eer om de nieuwe Battlefield 1-uitbreiding They Shall Not Pass te testen en mocht onderstaande beelden delen met de rest van de wereld. In de uitbreiding zijn talloze nieuwe wapens te vinden in verschillende categorieën.

Behalve een showcase van de nieuwe schietijzers laat Westie ook de bijbehorende statistieken en unlock-vereisten zien. They Shall Not Pass biedt naast nieuwe wapens ook vier nieuwe maps, een nieuwe speelbare faction in de vorm van het Franse leger, een nieuwe gamemodus genaamd Frontlines en nog talloze andere vernieuwingen. Klik hier voor een eerste impressie van de Fronlines-gamemodus. Hier kun je nog even nalezen wat de winter-update behelst, waarin onder andere het Ribbon-systeem zijn terugkeer maakt.

Kabinet bespreekt versoepeling kinderpardon

Het kabinet spreekt vrijdag over de eis van de Tweede Kamer om het kinderpardon te versoepelen. Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) woensdag laten weten.

De Tweede Kamer drong dinsdag aan op versoepeling van de criteria van het pardon, waardoor asielkinderen in Nederland kunnen blijven. Ook regeringspartij PvdA schaarde zich achter het voorstel van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. De huidige criteria zouden te strikt worden gehanteerd.

Dijkhoff zei dinsdag in een eerste reactie dat hij weinig voelt voor versoepeling. Woensdag schrijft hij aan de Kamer dat het voorstel "vragen oproept"over hoe dit zich verhoudt tot het regeerakkoord tussen PvdA en VVD en wat de juridische en praktische gevolgen zijn. Daarom moet het binnen het kabinet worden besproken.

Kabinet bespreekt versoepeling kinderpardon
Kabinet bespreekt versoepeling kinderpardon (Foto: ANP)

China gaat 'irrationele' overzeese investeringen reguleren

China wil 'irrationale investeringen' in buitenlandse bedrijven, met name sportverenigingen, gaan controleren en verminderen. Dit heeft de Chinese minister van handel, Gao Hucheng, dinsdag gezegd in Beijing. Tegenover verslaggevers liet Hucheng weten dat de 'irrationele overzeese investeringen' nauwgezet gereguleerd en verminderd moeten worden.

"Er schuilt een verborgen gevaar in irrationele overzeese investeringen in vastgoed, hotels, studio's, entertainment en sportverenigingen. Dergelijke riskante moves zullen gecontroleerd worden en vereisen ernstige en beslissende maatregelen", aldus Hucheng.

"Onze relevante afdelingen zullen veel aandacht schenken aan de grootschalige bedrijfsinvesteringen in niet-kernactiviteiten. De betrokken bedrijven worden geadviseerd om investeringsbeslissingen voorzichtig en rationeel te maken."

De laatste tijd zijn aardig wat Europese voetbalclubs in Chinese handen gekomen. Onder meer Internazionale, Aston Villa en ADO Den Haag hebben tegenwoordig een Chinese eigenaar. Bij Manchester City, Atlético Madrid en Olympique Lyonnais zijn een groot deel van de aandelen in het bezit van Chinese investeerders.

Wereldkampioenschap breakdance in Amsterdam

Het wereldkampioenschap breakdance is dit jaar in Amsterdam. Op zaterdag 4 november strijden de zestien beste breakdancers ter wereld tegen elkaar in de Gashouder. Het is de eerste keer dat het evenement in ons land plaatsvindt.

De Red Bull BC One World Final, zoals het kampioenschap heet, is binnen de dansstijl de meest prestigieuze wedstrijd. Eerder had de finale plaats in New York, Tokio, Rome en Sao Paulo.

Volgens de bekende danser Timor Steffens groeit breakdance hard in Nederland en loopt er hier veel talent rond. "Het is daarom geweldig dat Amsterdam nu de World Final mag hosten. Dat gaat een hele mooie impuls geven aan dans en hip-hop in Nederland."

Menno van Gorp won in 2014 het wereldkampioenschap breakdance in Parijs. "Voor mij voelde dit als het winnen van Olympisch Goud, daar valt het mee te vergelijken."

Voorafgaand aan de finale zijn er op diverse plekken in de wereld kwalificatierondes, waar dansers een ticket naar Amsterdam kunnen verdienen.

Wereldkampioenschap breakdance in Amsterdam
Wereldkampioenschap breakdance in Amsterdam (Foto: BuzzE)

Nacht van de Vluchteling breidt uit

De Nacht van de Vluchteling wordt dit jaar niet alleen in Rotterdam en Nijmegen gehouden, maar krijgt ook een Amsterdamse editie. Dat heeft de Stichting Vluchteling woensdag gemeld. Mensen die meedoen, zamelen tijdens de nachtelijke sponsorloop geld in voor noodhulp aan vluchtelingen over de hele wereld.

De lopers leggen een parcours van 40 kilometer af. Vanuit Rotterdam lopen ze naar Den Haag en vanuit Nijmegen naar Arnhem. Voor de Amsterdamse editie is een route ten noorden en oosten van de stad uitgezet, met het Westergasterrein als locatie voor zowel start als finish.

De Nacht van de Vluchteling is in de nacht van zaterdag 17 juni op zondag 18 juni. De aftrap is om middernacht.

Vorig jaar liepen de 2800 deelnemers een bedrag van ruim een miljoen euro bijeen. Het sponsorevenement wordt sinds 2010 georganiseerd.

Nacht van de Vluchteling breidt uit
Nacht van de Vluchteling breidt uit (Foto: ANP)

The Simpsons in honkbal Hall of Fame

The Simpsons staat een hoge honkbaleer te wachten. De animatiefamilie wordt in mei opgenomen in de National Baseball Hall of Fame, dé eregalerij van het Amerikaanse honkbal.

Reden voor de opmerkelijke keuze voor het gele gezin is het 25-jarige jubileum van de The Simpsons-aflevering Homer At The Bat, waarin Homer een softbalwedstrijd wint. Een flink aantal prominente honkbalspelers werkten in 1992 mee aan de aflevering; Wade Boggs, Ken Griffey Jr., Ozzie Smith, Roger Clemens, Steve Sax, Jose Canseco, Don Mattingly, Darryl Strawberry en Mike Scioscia waren erin te horen. Van die verzameling honkballers haalden slechts de eerste drie de Hall of Fame.

Volgens de organisatie heeft The Simpsons met de aflevering laten zien hoe sterk honkbal is verweven in de Amerikaanse cultuur. "De serie heeft een indrukwekkende plaats in onze cultuur verworven, en Homer At The Bat is vandaag de dag nog even populair als toen de aflevering voor het eerst werd uitgezonden in 1992", aldus de voorzitter van de National Baseball Hall of Fame, dat naast de eregalerij ook een museum is in Cooperstown in de staat New York.

"Honkbal is onze nationale hobby vanwege de link met onze cultuur, die duidelijk wordt in literatuur, theater, taal, kunst, muziek, film en televisie. The Simpsons is daar het perfecte voorbeeld van."

The Simpsons in honkbal Hall of Fame
The Simpsons in honkbal Hall of Fame (Foto: BuzzE)

Roglic verlengt contract bij LottoNL-Jumbo

Wielrenner Primoz Roglic rijdt ook volgend seizoen voor LottoNL-Jumbo. De formatie maakte bekend dat de 27-jarige Sloveen zijn contract opengebroken heeft en zeker tot het eind van volgend jaar voor de Nederlandse ploeg zal rijden.

"Wij hebben hem als onervaren talent binnengehaald en bij ons heeft hij zich ontwikkeld. Hij is dan ook een echte topsporter, iets wat hij in het schansspringen al geleerd heeft", zo doelt teammanager Richard Plugge op Roglic' verleden in de wintersport, waar hij als junior tot de wereldtop hoorde. 

Vorig jaar greep Roglic al een ritzege in de Giro d'Italia, waar hij de tijdrit in Chianti won. Afgelopen week was de Sloveen de beste in de Ronde van de Algarve. "In leeftijd is hij geen talent, maar in koersjaren nog wel. Hij heeft erg veel potentie en is een exponent van onze talentontwikkeling."

Roglic zelf heeft het naar zijn zin bij de Nederlandse ploeg. "Ik vind het leuk hier en we zijn tevreden over elkaar. Verschillende teams waren geïnteresseerd, maar de goede begeleiding is voor mij heel belangrijk op dit moment. Ik kan ook met iedereen hier goed opschieten en dat vind ik erg belangrijk", stelt hij. Roglic is nagenoeg zeker van een plek in de Tour de France, net als Robert Gesink, Lars Boom en Dylan Groenewegen.  

Wapenhandelaar verbindt zich aan wielerploeg

Wielerploeg UAE Abu Dhabi heeft een nieuwe hoofdsponsor gevonden: de Dubaise vliegmaatschappij Emirates is voortaan de naamgever van de ploeg die tot vorig jaar als Lampre-Merida door het leven ging. Vanaf nu zal het team dan ook UAE Team Emirates heten. 

De nieuwe sponsor en naam van de World Tour-formatie werd dinsdag bekendgemaakt, twee dagen voor de start van de Abu Dhabi Tour - de World Tour-wedstrijd in het Midden-Oosten. De kleuren blijven grofweg hetzelfde: groen, rood, wit en zwart zoals in de vlag van de Verenigde Arabische Emiraten. "We gaan de Emiraten naar het wereldtoneel van het wielrennen brengen", verklaarde sjeik Majid al-Mualla, de directeur van Emirates.

Naast de grote vliegmaatschappij werden nog twee andere sponsoren gecontracteerd. Als eerste was daar aandelenhandelaar ADS Securities. Zij werden vergezeld door de International Golden Group, wat voor enige commotie zorgde: het is de grootste wapenproducent- en handelaar van Abu Dhabi. Van kleine tot zware wapens en van complete commandocentra tot tanks, de nieuwe sponsor van de World Tour-ploeg biedt het allemaal

'Facebook wil MLB-wedstrijden streamen'

Facebook is met het bestuur van de Major League Baseball (MLB) in gesprek over uitzendrechten van honkbalwedstrijden. Volgens Reuters wil Facebook één wedstrijd per week gaan livestreamen. Ook Twitter zou zich in de strijd hebben gemengd.

Volgens mediakenners zijn sportwedstrijden voor nieuwe media als Facebook en Twitter buitengewoon interessant omdat sport nog altijd veel live-publiek trekt. Voor Facebook zou de MLB een mooie aanvulling zijn op bestaande contracten. Onlangs sloot het bedrijf nog een deal met de Mexicaanse voetbalbond voor de uitzendrechten van alle wedstrijden met Engels commentaar.

Dat Twitter interesse heeft in de rechten, komt niet als een verrassing. Afgelopen jaar zond het iedere donderdag een NFL-wedstrijd uit via een livestream.

'Facebook wil MLB-wedstrijden streamen' (Pro Shots/Action Images)
'Facebook wil MLB-wedstrijden streamen' (Pro Shots/Action Images)

Rechter: Zuid-Afrika mag niet uit Strafhof

De beslissing van Zuid-Afrika om het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag niet langer te erkennen, is in strijd met de grondwet. Dat heeft het Zuid-Afrikaans hooggerechtshof woensdag bepaald. De oppositie in Zuid-Afrika had de zaak aangespannen.

De Zuid-Afrikaanse regering heeft eerder laten weten dat land van plan is het Verdrag van Rome op te zeggen. Met dat verdrag werd in 1998 het ICC opgericht. In 2002 ging het ICC officieel van start. Het is het eerste juridische orgaan met een permanente internationale jurisdictie ten aanzien van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Het hof ligt in Afrika onder vuur omdat het daar inmiddels wordt gezien als een tribunaal om Afrikanen te berechten. Het ICC vervolgt vrijwel uitsluitend mensen uit Afrika, onder wie staatshoofden zoals de president van Soedan, Omar Hassan al-Bashir.

Rechter: Zuid-Afrika mag niet uit Strafhof
Rechter: Zuid-Afrika mag niet uit Strafhof (Foto: ANP)

'Lek komt bij politie aan als mokerslag'

Bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) is met ontsteltenis gereageerd op berichten dat een politiemedewerker die er werkzaam was, vertrouwelijke informatie heeft gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. "Dit is daar als een mokerslag aangekomen. Het is hartstikke pijnlijk", zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond.

Volgens de vakbondsman is de dienst een professionele organisatie waar heel hard wordt gewerkt. "Er was tot voor kort nog sprake van overbelasting. Ze hebben op dat gebied een slag gemaakt. En dan nu dit."

Struijs zegt dat met corruptie binnen de politie en justitie verkrampt wordt omgegaan. "Er moet meer aan preventie worden gedaan door snel lering te trekken en niet te wachten tot een zaak pas na jaren voor de rechter komt."

NRC meldde dinsdag dat de agent van Marokkaanse komaf toegang had tot databases met zeer vertrouwelijke inlichtingen.

'Lek komt bij politie aan als mokerslag'
'Lek komt bij politie aan als mokerslag' (Foto: ANP)

Australië pal achter Netanyahu

De Australische premier Malcolm Turnbull heeft zich woensdag vierkant achter Israël geschaard. Hij hekelde de houding van de Verenigde Naties ten aanzien van het land. Turnbull zei nooit "eenzijdige oplossingen" te steunen waarin wordt geëist dat Israël stopt met bouwen in de nederzettingen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor een staatsbezoek in Australië. Turnbull benadrukte dat Australië een voorstander is van een tweestatenoplossing om een eind te maken aan de Israëlisch-Palestijnse crisis. Maar, voegde hij daaraan toe, "mijn regering steunt geen eenzijdige oplosingen waarin Israël wordt bekritiseerd, zoals in de onlangs aangenomen resolutie van de VN Veiligheidsraad. We betreuren ook de boycotcampagnes die erop gericht zijn de Joodse staat te delegitimeren."

"Australië heeft al meer dan eens moedig door de hypocrisie van VN heen geprikt", zei Netanyahu. ,,De VN zijn in staat tot veel absurditeiten en ik denk dat het belangrijk is dat er landen zijn zoals Australië, recht door zee en oprecht, om de VN weer met beide benen op de grond te krijgen."

Australië pal achter Netanyahu
Australië pal achter Netanyahu (Foto: ANP)

Levensverwachting naar 90 jaar

Mensen worden steeds ouder. Rond 2030 zal de levensverwachting de grens van 90 jaar passeren. Zo zullen de meisjes die in 2030 worden geboren in koploper Zuid-Korea gemiddeld bijna 91 jaar oud worden. Meisjes uit Frankrijk, Japan en Spanje halen de 90 net niet.

Dat staat in een onderzoek in het medisch blad The Lancet. Zo'n levensverwachting werd vroeger vrijwel onmogelijk geacht, maar de onderzoekers denken dat het einde van de stijging nog niet in zicht is.

Zuid-Korea heeft ook bij mannen de hoogste levensverwachting. Een jongetje dat daar in 2030 wordt geboren, kan 84 worden. De levensverwachting stijgt niet alleen voor baby's, maar ook voor volwassenen. Een Zuid-Koreaanse vrouw die in 2030 haar 65e verjaardag viert, en dus in 1965 is geboren, heeft dan gemiddeld nog 27,5 jaar voor de boeg.

Dat Zuid-Koreanen zo oud worden, komt door hun goede manier van leven: lage bloeddruk, weinig roken, goede gezondheidszorg en goede voeding voor kinderen.

Nederlandse mannen komen op de vijfde plaats wereldwijd. Jongetjes die hier in 2030 worden geboren, hebben een levensverwachting van 83,7 jaar. Nederlandse meisjes uit 2030 zitten met 85,4 jaar in de middenmoot. Nederlandse vrouwen uit 1965 hebben na 2030 gemiddeld nog 23 jaar te leven, mannen nog 21,5 jaar.

De Verenigde Staten zullen in 2030 de laagste levensverwachting van de rijke landen hebben. De onderzoekers wijten dat aan hoge moordcijfers, veel overgewicht, hoge kindersterfte en een slechte toegang tot gezondheidszorg.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen ouder worden dan mannen, maar dat het verschil kleiner wordt. "Mannen leefden vroeger ongezonder en hadden dus een lagere levensverwachting. Ze rookten en dronken meer, hadden meer verkeersongelukken en werden vaker vermoord. De levens van mannen en vrouwen zien er steeds gelijker uit en dus ook hun levensverwachtingen", aldus de onderzoekers.

Levensverwachting naar 90 jaar
Levensverwachting naar 90 jaar (Foto: ANP)

SGP tegen wielerkoers: "Heer heeft ons daar niet voor gemaakt"

De SGP-fractie van de gemeenteraad van Alblasserdam is er niet blij mee dat de nieuwe wielerkoers New Energy Tour later dit jaar neerstrijkt in de gemeente. De 1.1-wedstrijd, twee niveau's onder de World Tour, staat dit jaar voor het eerst op de kalender, maar de SGP is daar niet gelukkig mee.

Fractievoorzitter Jan-Willem van Leeuwen zegt dat de SGP tegen topsport is. "Het menselijk lichaam wordt op die manier overbenut en daar heeft de Heer ons niet voor gemaakt", orakelt hij. "Topsport gaat ook nog eens gepaard met de verheerlijking van de mens en wij voelen ons daar niet bij thuis. Een groot deel van de bevolking heeft eveneens moeite met deze wedstrijd."

Aangezien wij nieuwsgierig waren naar hoe een gemiddelde gelovige topsporter denkt over de uitspraak dat God ons hier niet voor heeft gemaakt, legden wij de vraag neer bij het Braziliaanse langlauf- en biatlonteam - stuk voor stuk gelovige topsporters: "Die mensen snappen er niks van. Alles wat in de Bijbel te lezen is en hen niet aanstaat negeren ze, en een paar dingen nemen ze letterlijk over. Vergelijk ze maar met de Farizeeën uit de Bijbel: ze doen alsof zij het het beste weten, maar negeren de wil van Jezus", zo klonk het. "Eigenlijk zijn ze gewoon een beetje gek."

De SGP wil overigens ook van de burgemeester en wethouders weten hoeveel er betaald is om de finish op 20 mei naar Alblasserdam te halen. Rotterdam weigerde eerder nog omdat het te duur zou zijn. Daarnaast stelt de SGP vragen bij de bereikbaarheid van het dorp op de wedstrijddag. De New Energy Tour kent achttien deelnemende ploegen, waarvan minimaal drie uit de World Tour. 

Video bijna-botsing Harrison Ford vrijgegeven

Het vliegveld in de Amerikaanse staat Californië waar Harrison Ford vorige week maandag op een verkeerde baan landde, heeft de beelden vrijgegeven van het luchtvaartincident.

Op de video's is vanuit verschillende hoeken te zien hoe de Hollywood-acteur met zijn eenmotorige Husky tijdens het landen over een klaarstaand passagiersvliegtuig vloog. In het passagiersvliegtuig van American Airlines zaten 110 passagiers en een crew van zes personen.

De 74-jarige Star Wars-acteur landde op John Wayne Airport in Orange County op een taxibaan in plaats van de landingsbaan. De federale luchtvaartdienst FAA doet nader onderzoek naar het luchtvaartincident. Het onderzoek van de luchtvaartautoriteiten kan leiden tot een schriftelijke waarschuwing of tot intrekking van Fords vliegbrevet.

Bassie wil in juni weer optreden

Het gaat een stuk beter met clown Bassie. Dat vertelt hij aan Privé TV. Als het aan Bas van Toor ligt, gaat hij dan ook in juni weer optreden. Bassie heeft last van een auto-immuunziekte, maar het ergste lijkt nu achter de rug.

"Het gaat momenteel prima", vertelt de 81-jarige clown. Hij kan alweer zonder krukken lopen en ook hoeft hij steeds minder zware medicijnen te nemen tegen de pijn. "Ik slik nu nog maar een morfinetablet en een aspirientje. En wat ik ook heb, is wietolie. Dus ik ben op mijn late leeftijd toch nog aan de wiet gegaan", grapt Bassie.

De clown blijkt zijn humor ondanks zijn ziekte niet te zijn verloren. "Ik heb mijn naam veranderd in Spassie", zegt hij. "Omdat ik zeven maanden niet heb gelopen, maak ik natuurlijk af en toe spastische bewegingen."

Volgens Privé TV is Bassie ook begonnen aan het schrijven van een boek.

Bassie wil in juni weer optreden
Bassie wil in juni weer optreden (Foto: BuzzE)

'Van club getrapte voetballertjes snel terug'

Voetbalclub Bladella uit Bladel wil vier geroyeerde jeugdspelers snel weer laten voetballen. Jeugdvoorzitter Pim Lavrijsen laat dat weten in een uitgebreide verklaring. De ouders van de jongens worden uitgenodigd voor een gesprek. "Ik wil tot een compromis komen, zodat de jongens snel weer kunnen voetballen", aldus Lavrijsen.

Over het royement van de vier voetballertjes was vorige week enorme commotie. De jeugdleden waren weggestuurd omdat ze onvoldoende loten voor de nieuwjaarsloterij hadden verkocht. Het bericht veroorzaakte veel verontwaardiging en bij de club kwam een stroom bedreigingen binnen. De woede sloeg later om in begrip voor de moeilijke financiële situatie van sportclubs.

"Na de eerste publiciteit werd er een diarree van kritiek, verwensingen en bedreigingen over de club uitgestort. In feite zijn er alleen maar verliezers, de kinderen die niet meer mogen voetballen voorop. Al vóór het weekend kwam er een kentering. Er kwamen steeds meer steunbetuigingen voor het duidelijke standpunt van het bestuur. Sportverenigingen hebben een gebrek aan financiële middelen. Er moeten leden komen die een deel van hun tijd aan de club willen besteden. Ik ben ervan overtuigd dat de leden en hun ouders dit gaan beseffen. Daarom is de heisa van afgelopen week niet voor niets geweest."

In het compromis met de ouders van de vier geroyeerde jeugdleden moet het clubbeleid de leidraad blijven, aldus het bestuur. "En misschien is er dan nog wel een bloemetje voor de ouders omdat ze de vrijwilligersproblematiek weer eens op de kaart hebben gezet."

Bladella: geroyeerde voetballertje snel terug
Bladella: geroyeerde voetballertje snel terug (Foto: ANP)

Verwarring expert en rechter over recidive

De deskundige die moet inschatten hoe groot de kans is dat een zedenmisdadiger in herhaling valt, de officier van justitie en de rechter begrijpen elkaar niet goed. Daardoor worden zedendelinquenten mogelijk te lang of te kort, te intensief of niet intensief genoeg behandeld. Dat blijkt uit een rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Gedragsdeskundigen en reclasseringswerkers dienen de officier van justitie en de rechter van advies bij de beslissing over behandeling van een dader. Maar OM en de rechterlijke macht leggen bijvoorbeeld de term 'gemiddeld risico' anders uit dan deze deskundigen. Daardoor kunnen zij het gevaar dat een veroordeelde vormt onder- of overschatten.

Zowel experts als justitie schatten het recidiverisico sowieso al te hoog in, stelt de rapporteur, Corrinne Dettmeijer-Vermeulen.

Verwarring expert en rechter over recidive
Verwarring expert en rechter over recidive (Foto: ANP)

Computers zoeken naar zwakke plekken spoor

ProRail gaat computers gebruiken om een beter beeld te krijgen van wisselstoringen, zelfmoorden, mensen op het spoor, verzakkingen en defecten. De spoorbeheerder heeft een enorme berg gegevens en soms is het "te complex of onverwacht" om verbanden te ontdekken in die 'big data'.

De analyse gebeurt in een nieuw DataLab, dat woensdag is aangekondigd. Daaraan werken ook TNO, de universiteiten van Delft en Twente en andere organisaties mee. ProRail noemt de mensen die op het spoor lopen als voorbeeld. De eigen gegevens zijn gecombineerd met andere informatie, bijvoorbeeld over bevolking, weer en vakanties. Dat onderzoek kan voorspellen wanneer er veel mensen over de rails zullen wandelen. "Het model heeft ervoor gezorgd dat wij vooraf risicodagen kunnen zien aankomen", aldus ProRail.

Computers zoeken naar zwakke plekken spoor
Computers zoeken naar zwakke plekken spoor (Foto: ANP)

Waarschuwing voor zeer zware windstoten

Het KNMI waarschuwt voor zware en zeer zware windstoten die vanaf donderdagmiddag in het land voorkomen. Het weerinstituut heeft woensdag alvast code geel (wees alert) uitgegeven voor donderdag.

De waarschuwing is vanwege de zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur die zich in het hele land kunnen voordoen. Aan de westkust en boven het IJsselmeer is er zelfs kans op zeer zware windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur. De afgegeven waarschuwing is geldig vanaf donderdagmiddag 14:00 uur en duurt tot middernacht.  In de nacht van donderdag op vrijdag neemt de wind weer af.

Waarschuwing zeer zware windstoten
Waarschuwing zeer zware windstoten (Foto: ANP)

ProRail telt meer spoorlopers in 2016

Het aantal mensen dat zonder toestemming langs het spoor loopt is in 2016 toegenomen. Spoorbeheerder ProRail kreeg vorig jaar 3105 meldingen van spoorlopers, tweehonderd meer dan in 2015. Door deze incidenten liepen 16.359 treinen vertraging op en kwamen ruim 1,6 miljoen reizigers te laat op hun bestemming, berekende ProRail.

Volgens ProRail zijn spoorlopers vaak wandelaars, mensen die hun hond uitlaten, spelende kinderen of vandalen langs het spoor. "Ze duiken vooral op als het lekker weer is en op plekken waar recreatie en spoor elkaar tegenkomen. Denk aan natuurgebieden of een camping die naast het spoor ligt", zegt de spoorbeheerder.

De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd om het spoorlopen tegen te gaan. Zo is ruim 2300 kilometer aan hekwerk langs het spoor neergezet. Ook wordt er meer gecontroleerd. Wie wordt betrapt krijgt een boete van 140 euro.

Op het publiek te wijzen op het gevaar van langs het spoor wandelen, wordt woensdag in het Spoorwegmuseum in Utrecht De Spoorloper geopend. Het is een container waarin de bezoeker met beeld en geluid ervaart hoe het is als een trein met 140 kilometer per uur langs je heen raast.

ProRail telt meer spoorlopers in 2016
ProRail telt meer spoorlopers in 2016 (Foto: ANP)

Grote brand bij uitgaanscentrum Hardenberg

Een grote uitslaande brand heeft uitgaanscentrum De Troubadour in het centrum van Hardenberg fors beschadigd. De brand brak dinsdagavond rond 23.00 uur uit. De brandweer rukte uit met groot materieel naar het Overijsselse plaatsje. Het uitgaanscentrum waar onder meer een steakrestaurant is gevestigd, was gesloten. De brand is vermoedelijk ontstaan op de begane grond en doorgeslagen naar de eerste verdieping, waarna de vlammen al snel door het dak sloegen.

Rond 1.00 uur vroeg de brandweer omwonenden ramen en deuren te sluiten vanwege de rook. Bewoners van twaalf appartementen in de buurt moesten uit voorzorg hun huis tijdelijk verlaten. Zij werden in de omgeving opgevangen. De brand trok veel belangstellenden. Ook de burgemeester van Hardenberg was aanwezig.

Het is nog niet bekend hoe de brand is ontstaan. De brandweer is dinsdagnacht nog uren bezig geweest met blussen.

Diplomaat verdachte in moord Kim Jong-nam

De aanwijzingen dat Noord-Korea achter de moord op Kim Jong-nam zit, worden sterker. De Maleisische politie heeft een hoge medewerker van de Noord-Koreaanse ambassade als verdachte aangemerkt. Een andere verdachte werkt bij de luchtvaartmaatschappij van Noord-Korea. De politie heeft de twee opgeroepen voor verhoor. Vier andere verdachten zijn gevlucht naar Noord-Korea.

De Maleisische autoriteiten hebben nog steeds niet vastgesteld waaraan Kim Jong-nam, de van de familie vervreemde halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, vorige week is overleden.

Kim stierf nadat hij in de budgetterminal van de luchthaven van Kuala Lumpur was aangevallen en iets in zijn gezicht gespoten kreeg. Zuid-Koreaanse en Amerikaanse functionarissen gingen er al vanuit dat Kim door Noord-Koreaanse agenten was gedood. Kim woonde onder Chinese bescherming in Macau.

Diplomaat verdachte in moord Kim Jong-nam
Diplomaat verdachte in moord Kim Jong-nam (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolkt en nat

Als St. Pieter sijne Stoel plant,
dan commen d'oijevaers weer in 't land.
Dit is wel aan de zeer vroege kant!

Goedemorgen! Hebben jullie lekker gegeten gisteravond? Het FOK! Weerteam heeft heerlijk zitten bbq'en gisteravond! Goed, over tot de orde van de dag! Afgelopen nacht heeft het hier en daar geregend. Ook heeft het flink hard gewaaid, langs de kust en op het IJsselmeer zelfs met een kracht van 6 à 7 op de schaal van Beaufort. 

Ook vanmorgen worden we wakker met bewolking en regen. Aan de westkust kan het mistig zijn; in het noorden wordt het in de loop van de dag droger en kan de zon nog even doorbreken. De west- tot zuidwestenwind is nog steeds vrij krachtig tot hard, en hoewel deze in de loop van dag iets kan gaan liggen, vraag ik me af of het een voorproefje is op de zware storm aan de kust die voorspeld wordt voor donderdag. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:41
Zon onder: 18:05
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1630 De Wampanoag-indiaan Quadequine laat de Britse kolonisten tijdens hun eerste Thanksgivingdiner kennismaken met popcorn.
1632 Galileo's Dialogo dei Massimi Sistemi wordt gepubliceerd.
1819 Spanje moet Florida afstaan aan de Verenigde Staten.
1900 Hawaï wordt officieel een territorium van de Verenigde Staten.
1941 In Amsterdam begon de grote razzia tegen de Joden door 600 man van de Ordnungspolizei.
1944 Het centrum van Nijmegen wordt getroffen door een bombardement door Amerikaanse vliegers die denken dat het de Duitse stad Kleef is. Er vallen ongeveer 800 doden en de binnenstad wordt grotendeels weggevaagd.

Als ik op vakantie ben in Duitsland, dan mag een barbecue niet ontbreken, weer of geen weer! 

Midwinter BBQ in Duitsland (Foto: DJMO)
Midwinter BBQ in Duitsland (Foto: DJMO) 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Beieren bant boerka uit bieb en school

De Duitse deelstaat Beieren voert een verbod op boerka's in. De gezichtsbedekkende sluier is straks niet langer toegestaan op scholen, universiteiten, overheidsgebouwen en op stembureau's. Minister Joachim Herrmann (CSU) van Binnenlandse Zaken zei in een toelichting dat "communicatie ook gaat via gelaatsuitdrukkingen en oogcontact. Open communicatie is het fundament van onze democratie. Je gezicht verbergen is in strijd met onze manier van communicatie."

Het wetsvoorstel wordt voor de zomer behandeld in het parlement. De CSU heeft een absolute meerderheid in Beieren. Het is dan ook de verwachting dat de wet wordt aangenomen.

In december zei bondskanselier Merkel nog dat een boerka verboden moest worden "Overal waar dat juridisch mogelijk is."

Beieren bant boerka uit bieb en school
Beieren bant boerka uit bieb en school (Foto: ANP)

Wilders furieus over lekkende beveiliger

PVV-leider Geert Wilders heeft geschokt gereageerd op het nieuws dat een politiemedewerker die werkzaam was bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) vertrouwelijke informatie heeft gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. "Als ik de dienst (DBB) die mij moet beveiligen niet meer blind kan vertrouwen, kan ik niet meer functioneren. Dit is onacceptabel", tweette Wilders in de nacht van dinsdag op woensdag. Hij richtte de tweet aan premier Rutte. Eerder had hij al "Mijn hemel", getweet.

De NRC bracht dinsdag naar buiten dat de oud-agent van Marokkaanse komaf volgens verschillende hooggeplaatste politiefunctionarissen toegang tot databases met zeer vertrouwelijke inlichtingen had.

De man is maandag aangehouden en buiten functie gesteld. Maandag meldde de politie dat de man in de privésfeer vertrouwelijke politie-informatie had gedeeld. De politie en het Openbaar Ministerie konden woensdag nog niet reageren op het artikel van NRC. Onder leiding van een officier van justitie doet de recherche samen met het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten onderzoek naar de zaak.

Wilders furieus over lekkende beveiliger
Wilders furieus over lekkende beveiliger (Foto: ANP)

Verhoeven uitgeroepen tot Glory-vechter van 2016

Rico Verhoeven is door kickboksorganisatie Glory uitgeroepen tot vechter van 2016. Nadat Verhoeven de titel 'Sportman van Noord-Brabant' nipt had verloren van topsporter Michael van Gerwen, heeft de kickbokser alsnog een eervolle titel weten te bemachtigen.

Verhoeven had danige concurrentie, met onder anderen de Thai Sittichai die op een tweede plaats eindigde en de Amerikaanse Tiffany van Soest op een derde plek. De, dit jaar ongeslagen, Nederlander kreeg 61 procent van de stemmen, genoeg voor een ruime overwinning.

Na een bijzondere overwinning op draaideurcrimineel Badr Hari kon Verhoeven deze titel eigenlijk niet meer mislopen. In heel 2016 was de zwaargewicht ongeslagen. Vorig jaar wist de populaire Nieky Holzken deze prijs trouwens te winnen. Holzken verloor dit jaar zijn wereldtitel aan de Fransman Cédric Doumbé, na deze ruim vier jaar in handen gehad te hebben.

Geniet nog even van de tien minuten durende documentaire 'The Prince Of Kickboxing', over de onbetwiste kampioen Rico Verhoeven.

 
Documentaire Rico Verhoeven (Bron: Youtube) 

Kamer steunt oplossing Oekraïneverdrag

De Tweede Kamer is voor goedkeuring van het Oekraïneverdrag. Een grote meerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks steunt de oplossing van het kabinet die is bedacht om de nee-stem van het referendum een plek te geven in de afspraken tussen de EU en Oekraïne.

Dat is dinsdag definitief duidelijk geworden tijdens een debat in de Kamer met premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. PvdA-Kamerlid Marit Maij vindt dat het verdrag nodig is om "een kwetsbare buur" te ondersteunen. "We moeten een sterke lijn trekken tegen grote buur Poetin".

Tijdens het raadgevend referendum vorig jaar april wees een meerderheid het verdrag over onder meer economische samenwerking af. Rutte wilde het verdrag daarna niet afschrijven, maar wel met een oplossing komen voor de zorgen die er volgens hem leefden.

Kritiek
Dat werd een juridisch bindende verklaring bij het verdrag. Daarin staat onder meer dat Oekraïne met het verdrag geen zicht krijgt op het (kandidaat-)lidmaatschap van de EU. In december stemden de andere EU-lidstaten daarmee in.

Op de constructie is ook nog steeds kritiek. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt spreekt van een "leeg inlegvelletje" dat bovendien "niets verandert" aan het verdrag. Zijn partij zal tegenstemmen.

Eerste Kamer
Ook volgens Harm Beertema van de PVV wordt er geen recht gedaan aan bezwaren. Hij stelt overigens dat het CDA het principiële masker in de Tweede Kamer nog even op houdt, maar dat de zaak in de Eerste Kamer al is beklonken.

De Eerste Kamer zal zich pas na de verkiezingen van 15 maart over het onderwerp buigen. Het kabinet is daar afhankelijk van de steun van twee CDA-senatoren.

Kamer steunt oplossing Oekraïneverdrag
Kamer steunt oplossing Oekraïneverdrag (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

CL: Atlético maakt indruk tegen Leverkusen

Atlético Madrid heeft op een indrukwekkende manier Bayer Leverkusen in hun eigen huis verslagen met 2-4, waardoor de Champions League-kwartfinale lonkt.

Vanaf de beginfase waren het Spanjaarden die de thuisclub vastzetten, en afjoegen opzoek naar de openingstreffer. Leverkusen kwam niet onder de druk uit, waardoor het logischerwijs wachten was op een goal.

Leverkusen keek in de eigen BayArena al binnen twintig minuten tegen een 0-1 achterstand aan tegen Atlético. Met een gekruld schot joeg Saúl Ñíguez de bal achter Bayer-doelman Bernd Leno in de bovenhoek, om vervolgens zijn ploeggenoten in de armen te vliegen.

Marge verdubbeling

De bezoekers kwamen in de 25e minuut via Antoine Griezmann op 0-2. De Fransman was meegelopen bij een counteraanval, en stond op de goede plek toen architect Kevin Gameiro hem vond als eindstation. Toen direct na de theepauze Karim Bellarabi de 1-2 maakte voor Leverkusen, veerde het thuispubliek op.

Helaas voor Werkself zorgde Gameiro vervolgens voor de 1-3, waardoor het duel beslist leek. Een eigen doelpunt van Stefan Savic deed nieuwe hoop leven voor de Duitsers.

Formaliteit?

Echter, besloot Fernando Torres in de slotminuten nog wat extra zout in de wonden te strooien met de 2-4. Daardoor lijkt de return in Spanje een formaliteit.

Bosolifant is bijna verleden tijd

De mens is er bijna opnieuw in geslaagd om een concurrent voor voedsel en leefgebied voorgoed uit te schakelen. Deze keer gaat het om de Afrikaanse bosolifant, een variant van de iets beter bekende Afrikaanse olifant.

Door het goed onderzoeken van het poep van de eerdergenoemde beesten, hebben onderzoekers een schatting kunnen maken of we een beetje op koers liggen. Wat blijkt? We doen het nog beter dan gedacht. Tachtig procent van de bosolifanten in Gabon is inmiddels naar de eeuwige jachtvelden vertrokken. Niet geheel vrijwillig; er waren stropers voor nodig om het vuile werk te doen. Het gaat beter dan gedacht; de hoeveelheid overtreft de stoutste verwachtingen: er zijn minder bosolifanten te vinden, dan vooraf was ingeschat. De meeste olifantslopers komen uit buurland Kameroen, waar ze dus meer kunnen dan alleen goed voetballen.

Spelbreker John Poulsen, iemand die de zich lijkt te bekommeren om de dieren, schat in dat wanneer de hoeveelheid van deze trompettisten onder de 100.000 komt, zij een goede kans maken uit te sterven. De kans is aanwezig dat we in de toekomst de dieren alleen nog maar in kleinere, beschermde parken kunnen vinden, stelt Poulsen. Dit betekent dat de familie van Nellie niet meer in de rest van Centraal Afrika te vinden is. Iets dat best nog wel eens een negatieve uitwerking op de rest van de aanwezige planten en dieren zou kunnen hebben. "Olifanten zijn de engineers van hun ecosysteem en spelen een grote rol in het verspreiden van zaden en de voedselkringloop", vertelt Poulsen. We zouden dus kunnen spreken over een win-winsituatie.

De bosolifant werd nog niet zo lang geleden gezien als een ondersoort van de standaard-Afrikaanse olifant, maar genetisch onderzoek heeft uitgewezen dat we feitelijk van een aparte soort kunnen spreken, voor zolang als dat nog duurt.

Laatste reviews en specials
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
review
Sea of Solitude
©FOK.nl e.a.