Rubio wint voorverkiezing Puerto Rico

Marco Rubio heeft zondag de Republikeinse voorverkiezing in het Amerikaanse gebiedsdeel Puerto Rico gewonnen. Dat meldt nieuwszender CNN. Zijn rivalen Donald Trump, Ted Cruz en John Kasich liet hij ver achter zich.

De winst in de Caribische archipel is een kleine opsteker voor Rubio na de teleurstellende resultaten van zaterdag. Toen moest de favoriet van de Republikeinse gevestigde orde opnieuw twee staten aan Trump en twee aan Cruz laten. Rubio werd in drie staten derde en haalde in Maine zelfs geen enkele gedelegeerde.

Rubio lijkt in Puerto Rico een score van rond de 74 procent te halen. Omdat de andere kandidaten ruim onder de 20 procent blijven, krijgen ze geen enkele gedelegeerde. Alle 23 beschikbare gedelegeerden gaan daarom naar de senator uit Florida.

Ondanks dit resultaat lijkt de strijd om de Republikeinse voordracht voor de presidentsverkiezingen van november meer en meer uit te draaien op een tweegevecht tussen Donald Trump en Ted Cruz. Zelfs met Puerto Rico erbij heeft Rubio slechts de helft van het aantal gedelegeerden dat Ted Crez, de nummer-twee in de tace, achter zich heeft.

De druk op Rubio om zijn strijd te staken laaide zaterdagavond op na de magere resultaten. Rubio vertrouwt echter op een goed resultaat bij de voorverkiezingen in zijn thuisstaat Florida op 15 maart. De winnaar gaat daar aan de haal met alle 99 gedelegeerden. Volgens peilingen heeft Donald Trump echter een kleine voorsprong op Rubio.

Rubio wint voorverkiezing Puerto Rico
Rubio wint voorverkiezing Puerto Rico (Foto: ANP)