Goede dag voor Cruz in voorverkiezingen

Ted Cruz heeft zaterdag twee staten op zijn naam geschreven bij de Republikeinse voorverkiezingen, zo melden Amerikaanse media. Cruz bleef Donald Trump zowel in Kansas als Maine ruim voor. Bij de Democraten pakt Bernie Sanders de winst in twee staten, terwijl opponent Hillary Clinton er eentje wint.

De Texaanse senator Cruz kreeg in Kansas ruim 48 procent van de stemmen. Zijn rivaal, zakenman Donald Trump, bleef steken op 23,3 procent. Mogelijk speelt mee dat Kansas niet ver van Texas ligt, de thuisstaat van Cruz. Marco Rubio haalde 16,7 procent van de stemmen, John Kasich moest het doen met 10,7 procent.

Een soortgelijk beeld was er in de staat Maine, in het uiterste noordoosten. Cruz wint daar met 45,9 procent steun, terwijl Trump 32,6 procent haalt. Opvallend is dat Kasich in Maine Rubio voor blijft. Ook in Louisiana kent Rubio geen sterke avond: met 11,8 procent is hij derde geworden. Donald Trump wint de naast Texas gelegen staat met 42 procent; vijf procentpunt meer dan Cruz.

Op dit moment worden er nog stemmen geteld in Kentucky. Ook hier gaat de strijd tussen Trump en Cruz. Het lijkt nog spannend te worden. Trump had een ruime voorsprong, maar na 70 procent van de stemmen geteld was Trump hem genaderd tot op 3,6 procentpunt. Er is dus nog geen winnaar uitgeroepen in Kentucky.

Democraten
Democratische kiezers konden vandaag stemmen in Kansas, Nebraska en Louisiana. Bernie Sanders heeft de eerste twee staten gewonnen, Hillary Clinton greep de winst in Louisiana. Sanders won met 68 tegen 32 procent in Kansas. Bij de noorderburen in Nebraska is de tussenstand 55 om 45 procent in het voordeel van de senator uit Vermont. De winst kan hem echter niet meer ontgaan, melden Amerikaanse media.

Clinton schrijft Louisiana op haar naam. Er wordt nog geteld, maar Clinton heeft ruim 70 procent van de kiezers in de zuidelijke staat achter zich; Sanders blijft steken op ruim 23 procent. Zondag zijn er Democratische voorverkiezingen in Maine. Dat ligt vlakbij Vermont en New Hampshire, waar Sanders won. De verwachting is dan ook dat de senator zondag nog een staat op zijn naam schrijft.

Update 5.30 uur:
Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezing in Kentucky gewonnen. Bijna 90 procent van de stemmen is geteld en Trump heeft een voorsprong van meer dan 4 procentpunt op Cruz. Trump en Cruz hebben beiden dus twee staten op hun naam geschreven. 

Cruz wint voorverkiezing in Kansas
Cruz wint voorverkiezing in Kansas (Foto: ANP)