Romney haalt hard uit naar 'oplichter' Trump

Voormalig presidentskandidaat Mitt Romney heeft donderdag spijkerharde kritiek geuit op Donald Trump. Volgens Romney is Trump een 'charlatan die de Amerikaanse bevolking in de luren legt'.

Romney ontpopt zich de laatste tijd steeds meer als criticaster van de omstreden miljardair, die met een reeks overwinningen deze week op Super Tuesday verder uitliep in de Republikeinse voorverkiezingen. "Een zakelijk genie is hij niet. Zijn beloftes zijn even waardeloos als een bul van Trump University", zei Romney over de omstreden vastgoedcursussen waar Trump in het verleden zijn naam aan verbond. Tegen de 'universiteit', die nooit de accreditatie had om zich die naam aan te meten, loopt momenteel een rechtszaak.

Volgens Romney staat de Republikeinse partij voor een tweesprong. "Ik geloof met hart en ziel dat dit een tijd is om te kiezen en dat de keuze ingrijpende gevolgen zal hebben voor niet alleen de Republikeinse partij, maar voor het hele land." Trumps ideeën zouden rampzalig uitpakken voor de economie en de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, aldus Romney.

Massachusetts
Trump reageerde fel. 'Vier jaar geleden smeekte Romney mij nog om steun.' De zakenman gaf toen inderdaad een endorsement voor Romney af, maar omgekeerd hoeft Trump daar dus niet op te rekenen. De kritiek van Romney komt op een opvallend moment: Trump won dinsdag tijdens Super Tuesday de voorverkiezingen in zeven staten. Nergens won hij met zulke ruime cijfers als in Massachusetts, de thuisstaat van Romney en de staat waar hij van 2003 tot 2007 gouverneur was. De huidige gouverneur van die staat, partijgenoot Charlie Baker, liet zich deze week ook al horen. Hij zegt dat hij niet op Trump stemt als die de Republikeinse kandidaat is bij de presidentsverkiezingen in november.

De timing van Romney is ook opvallend omdat de vier overgebleven kandidaten donderdagavond (lokale tijd) opnieuw op tv met elkaar in debat gaan. Woensdag werd duidelijk dat Ben Carson zich heeft afgemeld voor dat debat. De oud-neurochirurg staakt zijn ambities om president te worden. Dat geldt niet voor Ted Cruz, Marco Rubio en John Kasich, die samen met Trump nog in de race zijn.

Het elfde tv-debat is belangrijk omdat er de komende dagen weer flink wat voorverkiezingen plaatsvinden. Zaterdag brengen Republikeinse kiezers in Kansas, Kentucky, Louisiana en Maine hun stem uit, zondag is Puerto Rico aan de beurt. En komende dinsdag zijn er voorverkiezingen op Hawaii, in Idaho, Michigan en Mississippi. Met name de laatste twee tv-debatten waren bijzonder fel van toon en verliepen bij vlagen chaotisch. Kandidaten schreeuwden regelmatig door elkaar heen en scholden elkaar uit. De vraag is of de vier Republikeinen er donderdagavond bij FOX News nog een schepje bovenop doen.

Romney haalt hard uit naar 'oplichter' Trump
Romney haalt hard uit naar 'oplichter' Trump (Foto: ANP)