Skiester Vlhova stunt met eerste World Cup-zege

De Slowaakse skiester Petra Vlhova heeft in het Zweedse Åre voor een flinke verrassing gezorgd. De voormalig wereldkampioene bij de junioren won de slalom en pakte zo haar eerste World Cup-zege ooit. Het was zelfs de eerste keer dat ze het podium haalde, nadat ze twee weken eerder in Aspen met plek zeven voor het eerst de top-10 bereikte.

De 20-jarige Vlhova ging na de eerste run al aan de leiding met 0,28 seconden voorsprong op de Noorse Nina Løseth. Michaela Kirchgasser uit Oostenrijk volgde op 0,57 seconden, terwijl ook de Tsjechische Sarka Strachova (+0,61 seconden) en de Zweedse Frida Hansdotter (+0,62) niet ver van Vlhova bleven. De doorgaans sterkste slalomskiester ter wereld, Mikaela Shiffrin, deed niet mee: de Amerikaanse raakte een dag eerder geblesseerd tijdens het verkennen van de reuzenslalom.

In de tweede run was vooral Hansdotter bijzonder sterk. Ze slaagde erin Kirchgasser, Strachova en Løseth allemaal te passeren, maar tegen Vlhova was ook zij niet opgewassen. De jonge Slowaakse verloor in het begin ruim de helft van haar voorsprong, maar pakte op het onderste deel van de piste bijna alles weer terug. Hansdotter werd tweede, Løseth pakte haar tweede podiumplek ooit met plek drie. Opvallend aan Hansdotter is dat ze nu achttien keer het World Cup-podium gehaald heeft terwijl maar liefst veertien van die wedstrijden een tweede plek opleverden.

Vlhova kan nauwelijks bevatten dat haar eerste World Cup-zege binnen is (Foto: Getty)