FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 december 2015

Weer rel in VS om gedode zwarte verdachte

Er is in het weekend in de VS opnieuw beroering ontstaan over videobeelden waarop te zien is hoe een zwarte verdachte wordt doodgeschoten door politieagenten. De verdachte was de 28-jarige Nicholas Robertson uit Los Angeles, meldde The Los Angeles Times zondag.

Volgens de politie was Robertson bewapend en negeerde hij herhaaldelijk instructies van agenten. Dat was nadat Robertson zaterdagmorgen zes of zeven keer in de lucht had geschoten in Lynwood, een wijk in het zuiden van de metropool. Hij zwaaide vreemd met het wapen en de politie werd door geschrokken buurtbewoners gebeld.

Volgens de twee agenten die hem toen benaderen, was het publiek in gevaar. Robertson richtte zijn vuurwapen ook op de agenten en gaf geen gehoor aan hun oproep zijn wapen neer te leggen, aldus de agenten. Zij openden het vuur en volgens de videobeelden schieten ze op een weg lopende en later kruipende man die niet duidelijk zichtbaar bewapend is. De agenten schoten 33 keer op Robertson. De afdeling moordzaken van de politie van de stad onderzoekt de zaak.

Weer rel in VS om gedode zwarte verdachte
Weer rel in VS om gedode zwarte verdachte (Foto: ANP)

Minieme verschillen bij World Cup rodelen Park City

De World Cup rodelen in het Amerikaanse Park City leverde dit weekeinde weer een aantal zeer spannende wedstrijden op. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen werd de winst behaald met een verschil van minder dan een tiende van een seconde. 

Bij de dames was de Amerikaanse ploeg op eigen baan weer erg sterk. De 21-jarige Summer Britcher pakte een week geleden in Lake Placid nog de derde plek en haar eerste podium, dit keer was ze niet te verslaan. Door in beide runs de snelste tijd neer te zetten kon alleen landgenote Erin Hamlin - vorige week de winnares - in de buurt blijven: Hamlin gaf 0,077 seconden toe. Het duo werd gevolgd door de Duitse Dajana Eitberger op 0,233 seconden. World Cup-kampioene Natalie Geisenberger haalde opnieuw het podium niet en werd op 0,237 seconden vierde.

Chris Mazdzer ging bij de mannen van start in het gele leidershesje van de World Cup en daar kon de Amerikaan goed mee omgaan. Na de eerste run zat alles overigens nog bijzonder dicht bij elkaar: de Oostenrijker Wolfgang Kindl stond tweede op 0,020 seconden, voor de Duitsers Felix Loch (+0,046), Ralf Palik (+0,087) en Johannes Ludwig (+0,093). Wereldkampioen Semen Pavlichenko kende een crash, maar de Rus wist de finish nog te halen. In de tweede run was Mazdzer opnieuw de snelste. Kindl bleef 0,096 seconden van hem verwijderd en werd tweede, voor Loch op 0,127 seconden. De spannende tweede run van de mannen is hier te kijken.

Bij de dubbels was de zege eindelijk voor de olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt uit Duitsland. Ze versloegen rivalen Toni Eggert en Sascha Benecken met 0,475 seconden, maar de strijd om de derde plek was een stuk spannender. Die ging uiteindelijk naar de Oostenrijkers Peter Penz en Georg Fischler, die de verrassende Letten Oskars Gudramovics en Peteris Kainins 0,001 seconden voorbleven. Nog eens 0,008 seconden verderop eindigden de Russen Alexandr Denisyev en Vladislav Antonov op plek vijf. 

Handbalsters wervelend naar kwartfinales WK

De Nederlandse handbalsters hebben op het wereldkampioenschap in Denemarken de kwartfinales bereikt. Dat gebeurde in een wervelend optreden tegen Servië. Oranje speelde de nummer twee van het vorige WK volledig weg in de achtste finales en won met 36-20. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Henk Groener al met 17-6.

Het bereiken van de kwartfinales betekent dat Nederland zich zo goed als zeker heeft geplaats voor het olympisch kwalificatietoernooi, waar volgend jaar de startbewijzen voor Rio 2016 worden verdeeld. Dit Oranje bereikte ook een mijlpaal in de mondiale titelstrijd. Op de WK's van 2013 en 2011 werd Nederland steeds uitgeschakeld in de achtste finales.

Tegenstander in de kwartfinale is de winnaar van het duel tussen Spanje en Frankrijk, die elkaar maandag treffen.

Handbalsters wervelend naar kwartfinales
Handbalsters wervelend naar kwartfinales (Foto: ANP)

Edward Norton zamelt geld in voor vluchteling

Edward Norton is een crowdfundingactie begonnen om geld in te zamelen voor een Syrische vluchteling die bekendstaat als 'de wetenschapper'. De acteur hoopt met het geld de huur en de medische behandelingen van de man te kunnen betalen.

De Syriër deed onlangs zijn verhaal op de website Humans Of New York. Hij vertelde hoe hij zijn vrouw en dochter was verloren nadat hun huis werd gebombardeerd. Zeven andere familieleden kwamen om en de man vertrok naar Turkije met zijn zoon en dochter. Daar ontdekte hij dat hij kanker heeft. Ook hoorde hij daar dat hij asiel kreeg in de Verenigde Staten, waar hij zo snel mogelijk patent wil aanvragen voor een aantal van zijn uitvindingen. "Ik wil gewoon weer aan het werk. Ik wil weer een persoon zijn."

Dit verhaal greep Edward Norton zo aan, dat hij besloot de man te helpen. "Deze man heeft vreselijke verliezen geleden, die de meeste mensen de das om zouden doen. Maar toch wil hij niets liever dan iets positiefs bijdragen aan de wereld. Als wij zulke mensen niet verwelkomen in onze maatschappij en zijn dromen helpen verwezenlijken, dan zijn we niet het land dat we denken dat we zijn", schrijft de Birdman-acteur op de actiepagina.

De teller staat inmiddels op ruim 300.000 dollar (bijna 275.000 euro). Norton heeft zelf bijna 2000 euro gedoneerd.

 

Yesterday I got an email from Edward Norton, asking if he could host a fundraiser for the scientist in Tuesday’s story. ...

Posted by Humans of New York on Saturday, December 12, 2015

Front National wint geen enkele regio

Het Franse Front National (FN) heeft volgens de socialistische Franse premier Manuel Valls in de tweede ronde van de regioverkiezingen zondag in geen enkele regio gewonnen. Opiniepeilers gaven kort na sluiting van de stembussen al in hun prognoses aan dat het front er niet in is geslaagd een regio te winnen, ook niet in de drie waar de overwinning voor het FN in de eerste ronde afgelopen week erg groot was.

De meeste regio's gaan naar de centrumrechtse oppositie onder leiding van ex-president Nicolas Sarkozy en als tweede komen de socialisten uit de bus. Een week geleden was het FN de grote winnaar en kreeg over het hele land gezien de meeste stemmen. Nu lijkt het front weg te zakken naar een derde plaats, vooral door tactische samenwerking tussen kandidaten van links en die van de centrumrechtse Sarkozy en door een opvallend hoge opkomst.

In drie regio's trokken de socialisten hun kandidaat voor het presidentschap terug. Veel linkse kiezers hebben op centrumrechtse kandidaten gestemd om een overwinning van het FN te voorkomen. De hogere opkomst in regio's waar het FN 6 december sterk was, wees volgens Franse media op een groot aantal kiezers dat toch maar ging stemmen om het front buiten de deur te houden.

Marine Le Pen vat haar verlies niet dramatisch op. Ze wees er zondagavond op dat het front in veel regioparlementen de grootste partij is. Ze dankte de kiezers die "de moed en vastberadenheid" hadden om op het FN te stemmen, "ondanks alle laster van (premier) Valls en (parlementsvoorzitter) Bartelone".

Front National wint geen enkele regio
Front National wint geen enkele regio (Foto: ANP)

Eindelijk nederlaag voor bobsleeër Friedrich

De Duitse bobsleeër Francesco Friedrich heeft eindelijk zijn eerste nederlaag van het seizoen geleden. Tijdens de World Cup in Königssee haalde de Duitser, winnaar van vijf wedstrijden op rij, in de viermansbob zelfs het podium niet.

Het was wel weer Duitsland dat de klok sloeg met Nico Walther die in de eerste run de snelste tijd liet noteren. Het zat dicht bij elkaar, want landgenoot Maximilian Arndt gaf slechts 0,06 seconden toe. Op de derde plek stond de Zwitser Rico Peter, met onder meer de geboren Nederlander Bror van der Zijde in zijn slee. Friedrich gaf 0,21 seconden toe op Walther en nam de vijfde plek in, achter de Rus Alexander Kasjanov. 

In de tweede run ging het beter voor Friedrich en kon hij Kasjanov passeren, maar om ook Peter voorbij te kunnen kwam hij 0,06 seconden tekort. Arndt liet opnieuw de tweede tijd noteren, want ook dit keer was Walther sneller. De 25-jarige piloot, bezig aan zijn tweede seizoen in de World Cup, breidde zijn voorsprong uit naar 0,18 seconden en greep zo zijn tweede World Cup-zege.

Nico Walther en zijn team gaan onderweg (Foto: Getty)

'Onverslaanbare' gewichtheffer Ilyin breekt wereldrecord

Gewichtheffer Ilya Ilyin heeft tijdens de President's Cup in het Russische Grozny twee wereldrecords in de klasse tot 105 kilogram verbroken. De 27-jarige Kazakh tilde bij het stoten 246 kilogram boven zijn hoofd, een nieuw wereldrecord. Ook zijn totaal van 437 kilogram was het hoogste ooit voor de gewichtsklasse.

Ilyin komt maar zeer zelden in actie in competities, maar is sinds hij op het WK voor junioren van 2005 zijn internationale debuut maakte nog nooit verslagen. Hij zorgde voor een unieke prestatie door wereldkampioen te worden in drie verschillende gewichtsklasses. In 2005 was hij - zelfs nog als junior - de beste ter wereld in de klasse tot 85 kilogram, in 2006 en 2011 pakte hij de wereldtitel tot 94 kilo en vorig jaar werd hij wereldkampioen in zijn huidige klasse tot 105 kilogram. Daarnaast pakte hij in 2008 en 2012 olympisch goud.

De President's Cup in Grozny, onderdeel van de IWF Grand Prix Series, was het eerste niet-kampioenschap waar Ilyan op internationaal niveau aan meedeed. Bij het trekken kwam hij tot 191 kilogram, één kilo meer dan bij het behalen van zijn wereldtitel vorig jaar. Het stoten begon hij met 231 kg, waarna hij een enorme sprong maakte naar 246 kilo. Dat was maar liefst vier kilogram meer dan het 'oude' wereldrecord wat Ilyin vorig jaar op het WK zelf neerzette.

Ogenschijnlijk zonder moeite en in razend tempo knalde de Kazakh het gewicht boven zijn hoofd, waardoor hij naast een wereldrecord in het stoten ook tot een totaalgewicht van 437 kg kwam. Dat was er één meer dan de Wit-Rus Andrei Aramnau tijdens diens gouden olympische wedstrijd in 2008 en betekende dus nog een wereldrecord. Een derde poging kwam er niet meer van Ilyin in Grozny.

Ilyin tilt 246 kilogram boven zijn hoofd (Bron: YouTube)

Noorse langlaufers verrassend verslagen in sprint

In het Zwitserse Davos vonden zondag de sprints in vrije stijl plaats in de World Cup langlaufen, maar verrassend genoeg pakte Noorwegen zowel bij de vrouwen als de mannen niet de zege. Zweden en Italië mochten juichen, terwijl Noorwegen 'slechts' twee podiumplekken veroverde.

De finale bij de vrouwen ging tussen de Amerikaanse Sophie Caldwell, het Zweedse duo Hanna Falk en Stina Nilsson en het Noorse trio Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla en Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Caldwell kwam er totaal niet aan te pas en ook Falk kon zich niet in de eindsprint mengen. Bij het ingaan van de laatste bocht had Falla de leiding, voor Østberg, maar het was juist Nilsson die met een gigantische versnelling langszij kwam. In de allerlaatste meters verschalkte ze Falla, die nog wel Østberg voor kon blijven. Het was de eerste individuele World Cup-zege ooit voor Nilsson, die in januari wel een teamsprint won met Ida Ingemarsdotter. 

De finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Bij de mannen stonden er 'slechts' twee Noren in de finale. Sondre Turvoll Fossli en Havard Solas Taugbøl werden vergezeld door de Fin Martti Jyhlhä, de Rus Sergey Ustiugov, de Italiaan Federico Pellegrino en Baptiste Gros uit Frankrijk. Ruim voor de finish probeerde Tossli er tussenuit te gaan, maar hij werd voor de laatste bocht weer bijgehaald. Op het rechte stuk ging Pellegrino er voorbij, maar in de laatste centimeters kwam ook Gros nog voorbij de Noor. De Fransman pakte zo met de tweede plek zijn tweede World Cup-podium ooit, nadat hij bijna twee jaar geleden al eens een derde plek haalde. 

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)

Uitslag Heracles Almelo - Vitesse

Heracles Almelo heeft in eigen huis in de Eredivisie niet kunnen winnen van Vitesse. De thuisploeg had met name in de eerste helft het betere van het spel, maar wist pas na rust te scoren. Vitesse wist kort hierna de gelijkmaker aan te tekenen, maar verder dan 1-1 kwamen de ploegen niet meer.

Heracles Almelo

1 - 1

Vitesse

65' Tannane   75' Rashica
 
Gele kaart: Weghorst (Heracles Almelo), Diks, Oliinyk, Yeini, Baker (Vitesse)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.821
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Te Wierik
Vujicevic
Fledderus
Bruns (Van Ooijen/79)
Pelupessy
Bel Hassani
Tannane
Weghorst (Gladon/82)
Gosens (Darri/87)
  Room
Diks
Van der Werff
Kruiswijk
Leerdam
Yeini (Baker/70)
Qazaishvili
Nakamba
Rashica
Solanke (Brown/71)
Oliinyk (Dauda/87)

Schansspringer Prevc grijpt leiding World Cup

Schansspringer Peter Prevc heeft zijn eerste overwinning in het World Cup-seizoen binnen. De 23-jarige Sloveen was de beste tijdens de tweede wedstrijd in het Russische Nizhny Tagil. Doordat de Duitse World Cup-leider Severin Freund tegenviel kon Prevc ook de leiding in het klassement overnemen.

Prevc had na de eerste ronde de leiding al in handen, voor Andreas Wellinger uit Duitsland en de Oostenrijker Michael Hayböck. De rest stond al op relatief grote achterstand, aangevoerd door de Noor Johann André Forfang en de verrassend sterke Zwitser Gregor Deschwanden. 

In de tweede ronde was het de Noor Daniel André Tande die een formidabele sprong op de ranglijst wist te maken: van plek veertien schoof hij op naar de vijfde plaats. Wellinger viel tegen en zakte naar de tiende plek, terwijl Slovenië alweer een nieuwe topper in huis lijkt te hebben. De 19-jarige Anze Lanisek haalde voor zaterdag met één negentiende plek slechts één keer de top-20 in de World Cup, maar sprong zaterdag naar plek zeven. Zondag deed hij er nog een schep bovenop en sprong Lanisek naar plaats vier.

Lanisek werd van de derde plek afgehouden door Forfang, die met 253,8 punten - en een schansrecord van 140 meter - 0,2 punten hoger scoorde dan de Sloveen. Hayböck nam de tweede plek van Wellinger over, maar Prevc liet zijn voorsprong niet meer uit handen vallen. 

Na vijf wedstrijden heeft Prevc nu al drie tweede plekken en een overwinning binnen, samen met een elfde plek goed voor 364 punten in de World Cup. Freund, goed voor twee zeges, is met 327 punten de enige die enigszins in de buurt kan blijven, hoewel zijn twaalfde plek van zondag pijn zal doen. Kenneth Gangnes, Tande, Forfang en Andreas Stjernen vormen daarachter een armada aan opkomende Noorse talenten. 

Prevc heeft zich inmiddels ontwikkeld tot de stabielste springer in de wereldtop (Foto: Getty)

Kim en Kanye hebben al maanden geen seks

Kim Kardashian en haar man Kanye West zijn al maandenlang niet intiem geweest, schrijft Radar Online. De 35-jarige realityster zat niet lekker in haar vel tijdens haar zwangerschap van zoontje Saint.

"Het is compleet het tegenovergestelde ten opzichte van haar eerste zwangerschap. Kim was toen niet te stoppen", onthult een insider. "Dit keer is het een grote baby. Ze voelde zich erg oncomfortabel en niet op haar gemak met haar lichaam."

Kim voelde zich tegen het einde van haar zwangerschap niet zelfverzekerd genoeg om uit de kleren te gaan in het bijzijn van haar man. "De gedachte haar lichaam te laten zien aan Kanye was zo stressvol dat ze in aanloop naar de geboorte geen seks meer wilde hebben."

Kanye zou niet tegen zijn vrouw zijn ingegaan, maar ondertussen wel erg gefrustreerd raken. En West moet nog wel even langer wachten. "Zelfs hij weet dat een vrouw na een geboorte voorlopig nog niet klaar is voor seks."

Kim en Kanye hebben al maanden geen seks
Kim en Kanye hebben al maanden geen seks (Foto: BuzzE)

Rode kaart De Jong kost Milan punten

AC Milan heeft zondag in het eigen San Siro punten laten liggen tegen hekkensluiter Verona. Na een rode kaart voor Nigel de Jong moesten de Rossoneri genoegen nemen met een gelijkspel: 1-1.

De Nederlandse middenvelder, na lange tijd terug in de basis, liep tien minuten na rust een speler omver die de bal in kansrijke positie wilde inschieten. De Jong moest met rood van het veld, waarna Luca Toni uit een strafschop voor de gelijkmaker zorgde.

De Colombiaanse spits Carlos Bacca had AC Milan even daarvoor op voorsprong gebracht. De ploeg van trainer Sinisa Mihajlovic kon die voorsprong echter niet lang vasthouden tegen de voornaamste degradatiekandidaat uit de Serie A. Milan staat zevende met 25 punten, Verona sluit de ranglijst met 7 punten.

Marten de Roon verloor met Atalanta Bergamo bij die andere club uit Verona, Chievo. Valter Birsa maakte een kwartier voor tijd het enige doelpunt (1-0). Atalanta, met De Roon in de basis, sloot de wedstrijd met slechts negen spelers af door twee rode kaarten. Empoli versloeg Carpi met 3-0, vooral dankzij twee treffers van Massimo Maccarone.

Rode kaart De Jong kost Milan punten
Rode kaart De Jong kost Milan punten (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 13/12/2015

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord kwam tegen FC Groningen niet verder dan een 1-1 gelijkspel terwijl PEC Zwolle met 2-1 te sterk was voor AZ. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

FC Groningen

1 - 1

Feyenoord

 25' De Leeuw    50' Kuijt
 
 Gele kaart: De Leeuw, Kappelhof, Rusnák, (FC Groningen), Kongolo, (Feyenoord)
 Rode kaart: , v.d. Heijden (52) (Feyenoord)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 22.091
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Larsen (Hoesen/61)
Tamata
Kappelhof
Tibbling
Maduro (Drost/25)
Rusnák
De Leeuw
Linssen (Antonia/79)
  Vermeer
Karsdorp
v.Beek
v.d.Heijden
Kongolo
Toornstra (Kazim-Richards/79)
El Ahmadi
Vilhena
Kuijt
Kramer (Nelom/56)
Elia (Basacikoglu/85)

PEC Zwolle

2 - 1

AZ

 36' Menig
 45' Ehizibue
   90+3' Tankovic
 
 Gele kaart: Sainsbury, Lam, (PEC Zwolle), Hatzidiakos, Jahanbakhsh, (AZ)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.120
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
Marcellis
Sainsbury
Lam
v.Polen
Ehizibue (Lazic/89)
Brama
Bouy
Menig
Veldwijk
Nijland (Marinus/68
S.Thomas/87)
  Coutinho
Johansson
Gouweleeuw
v.d.Linden (Hatzidiakos/53)
Ouwejan
Rienstra
v.Overeem (Tankovic/73)
Ortíz (Haye/38)
Jahanbakhsh
Janssen
El Hamdaoui

Star Citizen bereikt mijlpaal met alpha 2.0 release

Ontwikkelaar Cloud Imperium Games heeft bekendgemaakt dat de Star Citizen-update alpha 2.0 momenteel beschikbaar is voor alle spelers. Volgens het team betreft het een 'grootse mijlpaal in de ontwikkeling'. Daarnaast heeft Star Citizen inmiddels bijna het onwaarschijnlijke bedrag van 100 miljoen dollar bereikt aan fondsenwerving.

"Alpha 2.0 is een enorme doorbraak voor Star Citizen", zegt Chris Roberts, de bedenker van Star Citizen. "Het vertegenwoordigt de eerste èchte portie gameplay waarin veel te zien is van wat Star Citizen de fans gaat brengen: spannende space combat in een enorm spelgebied, first person-gevechten, en multi-crew ruimteschepen waarin jij en je vrienden gezamenlijk avonturen kunnen beleven. Het betreft hier technologie op een schaal die niet eerder te zien was in de gameindustrie."

Zie hieronder enkele key features die in de Alpha 2.0 zijn inbegrepen.

  • EVA (Extra Vehicular Activity) – drift out of your ship’s airlock and venture into the void of space and back
  • 20+ random encounters – combat and exploration (lost wrecks and abandoned space stations)
  • Quantum travel – travel in ships through the vastness of space at 0.2 the speed of light
  • New flyable ships including the Constellation, the Retaliator, and the Vanguard.Large world tech – explore extremely large expanses of space seamlessly, without loading screens
  • Locations to explore:
    • One planet (Crusader)
    • Three moons
    • Three distinct space stations
    • One repair/restock station
    • Nine comm arrays
  • Wreckage to scavenge and never-ending battles in the Yela asteroid belt

De Alpha 2.0-update komt samen met een andere grote mijlpaal; sinds het begin van de crowdfunding-campagne drie jaar geleden, heeft de game inmiddels zo goed als 100 miljoen dollar opgehaald. Star Citizen is daarmee het meest succesvolle crowdfundingproject ooit. Een definitieve releasedatum heeft de game echter nog altijd niet.

Ontwikkeling Star Citizen bereikt nieuwe mijlpaal
Ontwikkeling Star Citizen bereikt nieuwe mijlpaal

'De eindtijd is begonnen'

De eindtijd is voor de zoveelste keer begonnen, de Opname van de gemeente is imminent en Jezus daalt binnen afzienbare tijd af naar de aarde om een beginnetje te maken met zijn duizendjarig rijk. Tenminste als we deze Zuid-Afrikaanse religekkies moeten geloven.

Volgens Geoffrey Rider zijn alle tekenen aanwezig. Het doel van de klimaattop in Parijs was volgens deze wijsgeer namelijk niet het maken van duidelijke afspraken in een vertwijfelde poging om de klimaatsverandering te beteugelen. Dat zien we helemaal verkeerd. Het werkelijke idee was om alle landen van de wereld belastingen op te leggen. Net zoals -althans in de beleving van Geoffrey- iets minder dan tweeduizend jaar geleden het geval was, vlak voordat de zoon van God ons de eerste keer een bezoekje bracht.

De man heeft de King Jamesbijbel erbij gepakt en een geheel eigen interpretatie aan Lucas 2.1 en verder gegeven. In deze vertaling staat namelijk: '“And it came to pass in those days, that there went out a decree from Caesar Augustus, that all the world should be taxed. (And this taxing was first made when Cyrenius was governor of Syria.) And all went to be taxed, every one into his own city.'

Een andere, meer gangbare, interpretatie van deze tekst zou inhouden dat er een globale volkstelling vooraf gaat aan het evenement. Maar niet bij Geoffrey. Die trekt de parallel naar de tijd toen een groot deel van de toen bekende wereld bezet was door irritante ventjes uit Rome. Hierin vergelijkt hij de bijeenkomst in Parijs met het Romeinse Rijk en het geld dat landen bijdragen aan het klimaatvraagstuk met de door hem veronderstelde belastingheffing die destijds de hele wereld betrof.

Het is Geoffrey zelfs gelukt om een beschrijving van de Verenigde Naties te vinden in de King Jamesbijbel. De profeet Joël heeft deze organisatie blijkbaar voorspeld, toen hij zei: 'I will also gather all nations, and will bring them down into the valley of Jehoshaphat, and will plead with them there for my people and for my heritage Israel, whom they have scattered among the nations, and parted my land'.

Er vanuit gaande dat Geoffrey gelijk heeft, kunnen we dus een roerige tijd tegemoet zien. Waarschijnlijk gaan we er voor de zoveelste keer allemaal aan, behalve als je christen bent, natuurlijk.

Bekeer u nu, het is nog niet te laat.

Russische biatleten winnen na sterke comeback Shipulin

De Russische biatleten hebben zondag tijdens de World Cup in Hochfilzen de estafette bij de mannen gewonnen. Dat was vooral te danken aan een zeer sterk optreden van slotloper Anton Shipulin, die de Noor Emil Hegle Svendsen terug wist te halen.

Na de eerste groep biatleten lag Letland aan de leiding dankzij Andrejs Rastorgujevs, maar doordat hij de enige degelijke biatleet uit het land is viel te verwachten dat het team later ver terug zou vallen - en zo geschiedde. De meeste toplanden zaten binnen een halve minuut van elkaar, waaronder de 'grote vier': Rusland (Alexey Volkov), Noorwegen (Henrik L'Abee Lund), Frankrijk (Simon Fourcade) en Duitsland (Erik Lesser).

Bij de tweede groep lopers scheidden de Noren met Johannes Thingnes Bø en de Russen met Evgeniy Garanichev zich af van de rest. Quentin Fillon Maillet moest voor Frankrijk drie extra patronen gebruiken en verloor zo de nodige tijd, terwijl Andreas Birnbacher voor Duitsland alle zes extra patronen nodig had. Tussen de toplanden hielden vooral Zweden en Italië sterk stand.

Noorwegen nam vervolgens dankzij bijna foutloos schieten van Tarjei Bø en wat missers van de Rus Dmitry Malyshko de leiding alleen in handen. Dankzij Fredrik Landström bleef Zweden goed meekomen, terwijl Simon Desthieux Frankrijk in de race voor de derde plek hield.

Van de slotlopers werd al snel duidelijk dat Martin Fourcade - de leider in de World Cup - niet snel genoeg was om Svendsen en Shipulin bij te halen. De Fransman ging zelfs nog onderuit, maar wist de derde plek toch nog te veroveren. Dat was ook te danken aan het mindere optreden van de laatste Zweed, Jesper Nelin, die terugviel naar plek zeven. Voorin kwam Shipulin alsmaar dichter bij Svendsen en in de slotronde was het gedaan met de Noor, die geen kracht meer had om de sprint nog aan te gaan.

Shipulin bleek een maat te groot voor Svendsen en bracht de Russen naar de zege (Foto: Getty)

'Hamilton gedroeg zich als een verwend kind'

Jacques Villeneuve heeft weer eens wat stevige uitspraken gedaan. Ditmaal is wereldkampioen Lewis Hamilton het slachtoffer van de woordendrang van het Canadese orakel. De Brit heeft zich volgens Villeneuve gedragen als een verwend kind. "Hamilton's gedrag was onwaardig voor een wereldkampioen." De reden voor Villeneuve's uitspraken was het seizoensslot, waarin Hamilton een tamelijk ongemotiveerde indruk maakte en teamgenoot Nico Rosberg drie pole-positions en zeges op rij wist te pakken.

"Lewis pakte een eenvoudige wereldtitel omdat we geen vechtende, strijdende Rosberg zagen, zoals we die vorig jaar hebben gezien." meent Villeneuve, die zelf in 1997 Michael Schumacher om het kampioenschap versloeg. "De echte Rosberg zagen we pas weer na de Amerikaanse Grand Prix, toen de titelstrijd al beslist was. Daarna zagen we een verandering bij Nico, werd hij weer een killer. Hamilton reageerde daar slecht op en liet de negatieve kant van zijn karakter naar boven komen."  

"Hij liet zien dat hij niet nederig kan zijn. Hamilton heeft drie wereldtitels gewonnen maar kon er niet van genieten en gedroeg zich als een klein kind wiens speelgoed afgepakt is." Hamilton is van mening dat recente veranderingen aan zijn wagen in zijn nadeel hebben gewerkt. Villeneuve vindt dat geen excuus: "Hij is degene die in de wagen zit en met zijn engineer samenwerkt. Het is aan hem. Welke set-up er ook is, Rosberg kon er beter mee omgaan en dat komt misschien wel omdat Nico er hard aan gewerkt heeft."

"Als dat inderdaad zo is, was Lewis misschien helemaal niet zo superieur. Misschien had hij gewoon een set-up die hem beter lag." Door de zeges in de laatste races van het jaar zal Rosberg vertrouwen getankt hebben volgens Villeneuve. "Hij zal met een goed gevoel de winter in gaan. Nico heeft bewezen dat hij goed kan terugkomen en Lewis heeft laten zien dat als het erop aan komt, hij gaat haperen.

Skiester Vlhova stunt met eerste World Cup-zege

De Slowaakse skiester Petra Vlhova heeft in het Zweedse Åre voor een flinke verrassing gezorgd. De voormalig wereldkampioene bij de junioren won de slalom en pakte zo haar eerste World Cup-zege ooit. Het was zelfs de eerste keer dat ze het podium haalde, nadat ze twee weken eerder in Aspen met plek zeven voor het eerst de top-10 bereikte.

De 20-jarige Vlhova ging na de eerste run al aan de leiding met 0,28 seconden voorsprong op de Noorse Nina Løseth. Michaela Kirchgasser uit Oostenrijk volgde op 0,57 seconden, terwijl ook de Tsjechische Sarka Strachova (+0,61 seconden) en de Zweedse Frida Hansdotter (+0,62) niet ver van Vlhova bleven. De doorgaans sterkste slalomskiester ter wereld, Mikaela Shiffrin, deed niet mee: de Amerikaanse raakte een dag eerder geblesseerd tijdens het verkennen van de reuzenslalom.

In de tweede run was vooral Hansdotter bijzonder sterk. Ze slaagde erin Kirchgasser, Strachova en Løseth allemaal te passeren, maar tegen Vlhova was ook zij niet opgewassen. De jonge Slowaakse verloor in het begin ruim de helft van haar voorsprong, maar pakte op het onderste deel van de piste bijna alles weer terug. Hansdotter werd tweede, Løseth pakte haar tweede podiumplek ooit met plek drie. Opvallend aan Hansdotter is dat ze nu achttien keer het World Cup-podium gehaald heeft terwijl maar liefst veertien van die wedstrijden een tweede plek opleverden. 

Vlhova kan nauwelijks bevatten dat haar eerste World Cup-zege binnen is (Foto: Getty)

'Balkenende waarschuwde Blair voor Irak-oorlog'

Oud-premier Jan Peter Balkenende heeft in 2003 zijn ambtsgenoot Tony Blair gewaarschuwd voor de gevolgen van een aanval op Irak. Balkenende voorzag een burgeroorlog tussen rivaliserende religieuze groepen. Dat blijkt uit een memo die het tv-programma Brandpunt Reporter zondagavond toont, zo schrijft het AD.

Balkenende vreesde de gevolgen van het afzetten van de Iraakse dictator Saddam Hoessein. Hij noemde dat 'het oplichten van de deksel', zo blijkt uit de vertrouwelijke memo.

Twee weken voor de oorlog, op 2 maart 2003, belde Balkenende op eigen initiatief met Blair. Balkenende vond dat 'zeer serieus moet worden nagedacht' over een eventuele Post-Saddam-periode. Bij het 'oplichten van het deksel' zou een gecompliceerde situatie ontstaan, met rivaliserende religieuze groeperingen en warlords. Ook omringende landen zouden hun invloed willen uitoefenen.

Geen gehoor
Oud-ambassadeur Boudewijn van Eenennaam zegt in Brandpunt Reporter dat Balkenende bij Blair aan de bel trok omdat Nederland bij de Amerikaanse regering in Washington geen gehoor kreeg. De Nederlandse regering maakte zich zorgen over het gebrek aan Amerikaanse plannen voor de Post-Saddam-periode. Balkenende wilde zelf niet in het tv-programma op de memo reageren.

Nederland verleende politieke, maar geen militaire steun aan de Amerikaanse aanval op Irak. Na de aanval brak een langdurige burgeroorlog uit tussen soennitische en sjiitische milities en het sjiitische regeringsleger. Ook buurlanden Iran en Syrië mengden zich in het conflict. Tegenwoordig zijn grote delen van Irak in handen van terreurgroep Islamitische Staat.

Jan Peter Balkenende
Jan Peter Balkenende was van 2002 tot en met 2010 minister-president.

Brons en WK-ticket voor Leenstra op 1500 m

Schaatsster Marrit Leenstra heeft zondag bij de wereldbeker in Heerenveen op de 1500 meter brons veroverd. De 26-jarige Friezin reed in het goedgevulde Thialf een tijd van 1.56,12. De Amerikaanse Heather Richardson-Bergsma pakte goud met 1.55,29, gevolgd door haar landgenote Brittany Bowe in 1.55,44.

Voor Leenstra was het haar derde medaille tijdens de driedaagse in Heerenveen. Eerder veroverde de kopvrouw van Team Corendon brons op de 1000 meter en zilver op de ploegachtervolging. Evenals zaterdag op de 1000 meter stelde Leenstra zondag op de 1500 meter een ticket voor de WK afstanden half februari in Rusland veilig.

Leenstra eindigde vorig weekeinde tijdens de wereldbeker in Inzell op de 1500 meter eveneens op de derde plaats. In Duitsland zegevierde Bowe voor de tweede keer dit wereldbekerseizoen op de schaatsmijl. Richardson-Bergsma kwam met haar tweede overwinning in Heerenveen in het wereldbekerklassement weer op gelijke hoogte met haar Amerikaanse rivale (beiden 360 punten). Leenstra steeg met 250 punten naar de derde plaats, die ze deelt met de Tsjechische Martina Sablikova.

Marije Joling reed zondag de zevende tijd (1.57,99), met Antoinette de Jong op de achtste plaats (1.58,00). Sanneke de Neeling (elfde in 1.58,55) en Diane Valkenburg (dertiende in 1.58,83) belandden buiten de top tien.

Brons en WK-ticket voor Leenstra op 1500 m
Brons en WK-ticket voor Leenstra op 1500 m (Foto: ANP)

Vrouw aangehouden met stevig gevulde doos

Agenten van de Canadese politie keken raar op toen ze onlangs een vrouw aanhielden in de stad Fairbanks. De 31-jarige Chelsea Sperry liep tegen de lamp nadat ze had geprobeerd om bij een lokale seksshop te betalen met een vals biljet van 100 dollar. Agenten wisten de Alaskaanse vrouw en haar vriend aan te houden in de buurt van de winkel, aldus The Smoking Gun.

Tijdens het verhoor van het stel viel het de agenten op dat de vrouw constant aan haar vagina zat. Bij een diepgaand onderzoek door een vrouwelijke diender kwam de aap al snel uit de mouw. De vrouw bleek zes valse biljetten van 100 dollar, drie biljetten van 50 dollar en zeven biljetten van 20 dollar in haar gleuf te hebben verstopt. Om verwarring te voorkomen had de vrouw ook een echt biljet van 10 dollar in haar anus gepropt.

Naast het geld kwamen er ook een tweetal zakjes met methamfetamine, twee zakjes heroïne, 40 lege plastic zakjes en een zevental morfinepillen uit de doos van Sperry. De vrouw, die eerder dit jaar al tweemaal werd aangehouden voor diefstal, werd aangehouden voor valsmunterij en drugshandel. De vriend, die een paar honderd echte dollars op zak had, is inmiddels alweer op vrije voeten.

Aan wie denk jij deze kerst?

Er zijn duizenden eenzame oudere mensen. Mensen die geen kinderen (meer) hebben bijvoorbeeld. Deze mensen krijgen al nauwelijks post, tenzij rekeningen. Voor hen is het een leuke opsteker om met kerst een kaartje te krijgen. 

Omdat het niet zo heel makkelijk is om zomaar een eenzame oudere een kaartje te sturen, heeft PostNL in samenwerking met het Nationaal OuderenFonds een tool ontwikkeld waarmee je helemaal gratis een kerstkaartje kunt versturen. Op de speciale website kun je een kaartje uit vier ontwerpen kiezen, je schrijft een ´persoonlijke´ kerstwens en klikt op versturen. 

Het is mogelijk om meer ouderen te verrassen met een kaartje, hiervoor kun je een kerstkaart sturen naar het Nationaal Ouderenfonds, Postbus 156, 3980 CD Bunnik. Dit kost je dan alleen wel een postzegel/decemberzegel. 

Bezorg jij iemand een glimlach deze kerst? 

Kristoffersen slalomt Hirscher op ruim een seconde

Skiër Henrik Kristoffersen heeft zondag in het Franse Val d'Isère de eerste slalom van het World Cup-seizoen gewonnen. De Noor sloeg vooral in de eerste run een flink gat naar de concurrentie, van wie de twee grootste uitdagers in de tweede run zelfs de finish niet haalden.

De eerste run werd een geheel Noorse aangelegenheid, want op 0,31 seconden van Kristoffersen stond Sebastian Foss-Solevaag verrassend op plek twee. Hij werd gevolgd door de Fransman Alexis Pinturault, die een dag eerder door een blessure de reuzenslalom nog oversloeg. Op 0,99 seconden van Kristoffersen was de vierde plek voor de oude rot Julien Lizeroux, die zo het uitzicht had om voor het eerst in bijna zes jaar - met daarin veel zwaar blessureleed - weer richting het podium te mogen. Marcel Hirscher kende een slordige run en moest op 1,66 seconden genoegen nemen met de achtste plek.

In de tweede run liet Hirscher dan toch zijn klasse zien en zette hij uiteindelijk veruit de snelste tijd van allemaal neer. Dat bleek genoeg om onder meer Felix Neureuther en Lizeroux in te halen, waarna Pinturault onderuit ging. Foss-Solevaag miste al na enkele seconden een poortje en lag er dus ook uit. Kristoffersen kon de grote voorsprong op Hirscher niet helemaal behouden, maar aan de finish was er nog wel 1,09 seconden over. Neureuther pakte de derde plek. 

Kristoffersen op weg naar zijn eerste zege van het sizoen (Foto: Getty)

Sifan Hassan pakt Europese titel veldlopen

Sifan Hassan heeft zondag met groot machtsvertoon de Europese titel veldlopen veroverd. De 22-jarige atlete uit Arnhem was een klasse apart op het parcours van ruim 8 kilometer in de Zuid-Franse stad Hyères. De geboren Ethiopische liep halverwege de wedstrijd weg uit de kopgroep en snelde op machtige wijze solo naar de finish.

Hassan deed twee jaar geleden, toen ze net een Nederlands paspoort op zak had, ook mee aan de EK veldlopen. Tijdens haar internationale debuut voor Oranje pakte ze toen in Belgrado meteen het goud bij de beloften. Hassan sloeg vorig jaar de EK in de Bulgaarse stad Samokov over.

De Europees kampioene op de 1500 meter was een klasse apart. Hassan meldde zich al snel aan kop van de groep met favorieten en liep in de tweede ronde weg. Pas aan de finish zagen haar concurrenten Hassan terug. De Nederlandse met Afrikaanse roots kwam als eerste over de streep in 25 minuten en 47 seconden. De Britse Kate Avery liep naar het zilver (25.55), Karoline Bjerkeli Grövdal uit Noorwegen werd derde (25.57). Maureen Koster eindigde als negende in 26.28, Ruth van der Meijden kwam als 41e over de finish in 27.34. Andrea Deelstra meldde zich zaterdag af voor het EK, omdat ze last heeft van drukpijn aan een hiel.

Hassan bezorgde Oranje de tweede medaille van de dag. Jip Vastenburg liep eerder al naar het zilver bij de beloften, achter de Belgische Louise Carton. Het teamgoud bij de elite ging naar Groot-Brittannië, voor Frankrijk (zilver) en Ierland (brons). Dat klassement wordt gemaakt op basis van de beste vier lopers per land. Door het afhaken van Deelstra kon Oranje daar niet aan meedoen.

Sifan Hassan pakt Europese titel veldlopen
Sifan Hassan pakt Europese titel veldlopen (Foto: ANP)

Van Gaal raakt ook Lingard kwijt

Blessurezorgen blijven Louis van Gaal achtervolgen bij Manchester United. De verloren competitiewedstrijd zaterdag tegen Bournemouth (2-1) leverde de Nederlandse manager weer een nieuw lid van de ziekenboeg op. Jesse Lingard viel al na een half uur geblesseerd uit. "Het is de tweede keer in korte tijd dat hij hamstringklachten heeft", zei Van Gaal. "We moeten uitzoeken wat hij precies heeft."

Verdediger Paddy McNair ging in blessuretijd naar de kant met kramp en werd vervangen door Phil Jones, die zodoende zijn rentree maakte bij de 'Mancunians'. "Paddy heeft dit seizoen nog niet veel gespeeld, daarom had hij kramp", aldus Van Gaal, die een groot aantal vaste krachten mist. De bekritiseerde oud-bondscoach van Oranje verwacht Matteo Darmian, Chris Smalling en Ander Herrera voor de kerst terug.

Van Gaal raakt ook Lingard kwijt
Van Gaal raakt ook Lingard kwijt (Foto: ANP)

Löw zonder angst terug naar Parijs

Bondscoach Joachim Löw vindt het geen enkel probleem dat Duitsland tijdens de groepsfase van het EK twee keer naar Parijs gaat, de stad waar de 'Mannschaft' op 13 november werd geconfronteerd met de terreuraanslagen. De wereldkampioen speelde in het Stade de France een oefeninterland toen buiten het stadion bommen afgingen. Uit voorzorg moesten de Duitsers daarna de hele nacht in de kleedkamer blijven.

"De spelers zullen dat zeker niet vergeten zijn als ze op het EK weer in Parijs komen", zei Löw na de loting voor de groepsfase. "Het zal altijd in hun achterhoofd blijven zitten. Maar op een gegeven moment word je toch weer geconfronteerd met Parijs, dat gebeurt sowieso."

Duitsland opent het EK op 12 juni in Lille tegen Oekraïne. Vier dagen later treffen de wereldkampioenen Polen in het Stade de France van Saint-Denis, iets boven Parijs. De slotwedstrijd tegen Noord-Ierland op 21 juni wordt in het centrum van de hoofdstad gespeeld, in het Parc des Princes. Löw: "Twee keer in Parijs is goed voor ons. Het hoeft zeker geen nadeel te zijn dat we weer in het Stade de France komen."

Löw zonder angst terug naar Parijs
Löw zonder angst terug naar Parijs (Foto: ANP)

Rusland beschiet Turks schip om bijna-botsing

Een oorlogsschip van de Russische marine heeft zondag waarschuwingsschoten gelost in de buurt van een Turks schip in de Egeïsche Zee. De Russen waren naar eigen zeggen hiertoe genoodzaakt, omdat de schepen anders met elkaar in botsing zouden zijn gekomen.

Het Turkse schip reageerde niet op andere waarschuwingen, schrijft het Russische persbureau Interfax. Nadat de schoten waren gelost, zou het schip zijn uitgeweken zonder contact te maken. De militair attaché van de Turkse ambassade in Moskou is op het matje geroepen na het incident.

De relatie tussen Turkije en Rusland is de laatste tijd niet al te best. De verhoudingen staan sinds eind november op scherp toen Turkije een Russische straaljager neerhaalde.

Rusland beschiet Turks schip om bijna-botsing
Rusland beschiet Turks schip om bijna-botsing (Foto: ANP)

Uitslag FC Utrecht - AFC Ajax

Vanmiddag werd de zestiende speelronde in de Eredivisie hervat met de beladen wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax. In de Galgenwaard was de Utrechtse formatie uiteindelijk met 1-0 te sterk door een late treffer van Yassin Ayoub. Hieronder vind je de karakteristieken terug.

FC Utrecht

1 - 0

AFC Ajax

87' Ayoub    
 
Gele kaart: Ludwig, Kum (FC Utrecht), Milik (AFC Ajax)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: n.n.b.
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Klaiber
Leeuwin
Letschert
Kum
Ludwig
Strieder
Ramselaar (Amrabat/89)
Ayoub
Haller
Barazite (Joosten/78)
  Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Bazoer
Klaassen
Gudelj
Serero (van de Beek/83)
El Ghazi (Schöne/69)
Milik
Younes (Fischer/46)

Belg gepakt met 1200 viagrapillen in auto

Op de A50 bij Landerd (Noord-Brabant) is zaterdagavond een Belg aangehouden omdat hij over de weg slingerde met zijn auto. Toen de politie de man voor controle aan de kant zette, kwamen ze er achter waarom: hij was tijdens het autorijden op zijn laptop aan het tikken. Bij de controle vonden agenten 1200 viagrapillen en een tas met tientallen bankpasjes in de auto. De politie zoekt uit wat de Belg er allemaal mee van plan was.

De 39-jarige man trok al bij Nuland de aandacht van de politie omdat hij behoorlijk slingerend reed. Ze begeleidden hem naar een tankstation. De Belg bleek een bekende van de politie en is uiteindelijk naar het bureau overgebracht.

Belg gepakt met bankpasjes en viagra
Belg gepakt met bankpasjes en viagra (Foto: ANP)

Moet Rutte ook weg om Teeven-deal?

Premier Mark Rutte wordt ervan beschuldigd een gespreksverslag tussen een topambtenaar van Justitie en voormalig staatssecretaris Fred Teeven niet naar de Tweede Kamer te hebben gestuurd. Op het verslag had Justitie immers het labeltje 'persoonlijke aantekening' geplakt. Maar het lang onduidelijke schikkingsbedrag van 4,7 miljoen gulden met crimineel Cees H stond er wel in vermeld.

Moet Rutte nu ook opstappen, net als Teeven, minister Ivo Opstelten, en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg?

Italiaanse biatletes pakken eerste estafettezege ooit in zinderende sprint

De Italiaanse biatletes hebben tijdens de World Cup in het Oostenrijkse Hochfilzen voor het eerst in de geschiedenis een estafette gewonnen. Dat was aan het eind te danken aan Dorothea Wierer, die in een zindere sprint de Duitse Franziska Preuss wist te verslaan.

Na de eerste van vier atletes per team lag het veld nog erg dicht bij elkaar, aangevoerd door Eva Puskarcikova (Tsjechië), Yuliya Dzhyma (Oekraïne) en Justine Braisaz (Frankrijk). Bij de tweede groep biatletes ontstond voor het eerst echt een kopgroepje. De Tsjechische Gabriela Soukalova kreeg voorin gezelschap van Karin Oberhofer (Italië) en de Française Coline Varcin, terwijl ook Krystyna Guzik uit Polen mee wist te komen.

Lucie Charvatova leek na de eerste van haar twee schietbeurten voor een mooie Tsjechische voorsprong te zorgen, maar bij het staand schieten gooide ze alle kansen voor haar team door het putje. Daar kon de Duitse Vanessa Hinz juist een slag slaan en met tien seconden voorsprong op Frankrijk en Oekraïne gaf ze het stokje over aan slotloopster Preuss. 

Preuss zag na de eerste schietbeurt - waarin ze één extra patroon moest gebruiken - de Wit-Russische Darya Yurkevich verrassend dichtbij komen. Die was op de ski's echter niet snel genoeg en zou uiteindelijk terugvallen naar plek zeven. Bij de laatste schietbeurt ging het laatste schot van Preuss ernaast, waardoor Wierer namens Italië de aansluiting vond. In de slotronde richting de finish leek de Duitse haar concurrente te lossen, maar daar moest Wierer niks van weten en in een zinderende sprint wist ze haar ski 0,2 seconden eerder dan Preuss over de streep te drukken. 

Om 14.30 uur start de estafette bij de mannen, waarover in het biatlonforumtopic meegepraat kan worden. 

Ed Sheeran zegt social media gedag

Ed Sheeran heeft voorlopig afscheid genomen van social media. De 24-jarige Britse zanger liet al eerder weten dit van plan te zijn en zondag was het dan zo ver.

"Hallo allemaal. Ik neem tijdelijk afscheid van mijn telefoon, e-mail en social media. Ik heb een fantastisch avontuur beleefd de afgelopen vijf jaar, maar ik merk dat ik de wereld zie via een scherm en niet door mijn eigen ogen. Dus nu ik even geen verplichtingen heb, grijp ik de kans om rond te reizen en alles te zien wat ik heb gemist'', begint Ed zijn relaas op Instagram.

"Tegen mijn familie en vrienden wil ik zeggen: als je van mij houdt, begrijp je waarom ik er even tussenuit knijp. Tegen mijn fans zeg ik: het derde album is onderweg. Het is het beste wat ik tot nu toe heb gemaakt. Tot volgend najaar en bedankt dat jullie zo fantastisch zijn'', besluit de roodharige superster.

Sheeran laat 16 miljoen volgers op Twitter en 5,5 miljoen volgers op Instagram achter.

Ed Sheeran zegt social media gedag
Ed Sheeran zegt social media gedag (Foto: BuzzE)

Kiezers negatief over VVD'ers na rapport Teeven-deal

Behalve van de kiezers die nu VVD stemmen (13 procent van alle kiezers) zijn er vooral afkeurende reacties op VVD-hoofdpersonen na publicatie van het rapport-Oosting, over de Teeven-deal. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Vrijdag, op de peildag, vond 58 procent van de kiezers dat Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg moet opstappen, 55 procent dat Fred Teeven weg moet als Kamerlid en 51 procent wil dat premier Mark Rutte vertrekt.

Overigens is Van Miltenburg zaterdag daadwerkelijk opgestapt. Een brief van een klokkenluider over de Teeven-deal werd destijds door haar vernietigd en niet gedeeld met de onderzoekscommissie-Oosting.

Bewust
Verder vindt 59 procent van de kiezers dat oud-minister Ivo Opstelten destijds de Kamer bewust verkeerd ingelicht heeft en denkt 70 procent dat premier Rutte dat heeft gedaan. (Van degenen die in 2012 VVD stemden is dat 53 procent.)

Conclusie van de commissie-Oosting deze week was dat de deal die Fred Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met drugscrimineel Cees H., niet deugde.

Qua zetels verandert er niet veel. De PVV blijft op 39 zetels en de VVD op 20.

Kiezers veelal negatief na Oosting-rapport
Kiezers negatief over VVD'ers na rapport Teeven-deal (Foto: ANP)

Rabbering 'extreem gemotiveerd' Glazen Huis in na Syrië-trip

Radio-dj Paul Rabbering reisde onlangs met het Rode Kruis naar Syrië om met eigen ogen te zien waar 3FM Serious Request dit jaar om draait. Dat maakt dat hij vrijdag naar eigen zeggen "extreem gemotiveerd" het Glazen Huis in Heerlen ingaat, zo vertelt hij aan het ANP. "Het is bijna een persoonlijke missie de actie tot een succes te brengen."

Voorgaande jaren bracht Eric Corton de 'stille ramp', waar de radiozender ieder jaar geld voor inzamelt, in beeld (en geluid). Nu hij weg is bij NPO 3FM, neemt Rabbering deze editie de taak op zich. Hij doet dat samen met collega-dj Wijnand Speelman, die naar Congo ging. De opbrengst van Serious Request gaat dit keer naar kinderen en jongeren in oorlogs- en conflictgebieden, die weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling.

De dj omschrijft de reis als "heel indrukwekkend". "Van tevoren had ik er wel over nagedacht hoe het zou zijn. Je hoort hier al die verschrikkelijke dingen. Het was dan ook bijzonder te zien dat niet overal oorlog is. Het is er wel en mensen lijden er ook onder, maar wat me het meest raakte is de ongelofelijke kracht die Syriërs hebben om vooruit te gaan."

Mortiergranaat
Zo sprak de dj, die het Glazen Huis samen met Giel Beelen en Domien Verschuuren bemant, met een 12-jarig meisje dat midden in de nacht uit haar huis moest vluchten voor een mortiergranaat. "Ze zit al drie jaar in de opvang en was zo blij met het schooltasje dat ze kreeg van het Rode Kruis. Je ziet dan om je heen al die kogelgaten, maar ondanks alles blijven de mensen toch krachtig." Hoewel oorlogsgebieden vanwege de vluchtelingenproblematiek momenteel volop in de actualiteit zijn, hoor je volgens de dj weinig over degenen die achterblijven. "Zij kunnen niet vluchten omdat ze het geld niet hebben of niet weg willen. Onze hulp is daarom heel hard nodig."

Het Glazen Huis staat dit jaar voor het eerst in Limburg. "Limburgers zijn heel trots op hun mooie provincie. Ik verwacht dan ook dat heel Limburg, net al de rest van het land, vol voor Serious Request gaat." Een voorspelling voor de opbrengst durft de dj nog niet te doen. "Het is elk jaar spannend, maar ik vertrouw op Nederland."

Tijdens de zes dagen in de mobiele studio maken de dj's 24 uur per dag radio en televisie zonder dat ze daarbij eten. Rabbering, die zich voor de derde keer laat opsluiten, bereidt zich daar nu al op voor. "Het is verstandig om nu al te minderen met suiker en de zoetigheid van de decembermaand over te slaan. Als ik dat niet doe, krijg ik zo'n harde klap. Dat is niet makkelijk, maar ik wil me straks volledig kunnen focussen op de actie."

Rabbering extreem gemotiveerd Glazen Huis in
Rabbering 'extreem gemotiveerd' Glazen Huis in na Syrië-trip (Foto: ANP)

Paul en Adele scoren op tv

Het interview van Paul de Leeuw met zangeres Adele op NPO 1 heeft zaterdagavond bijna 1,6 miljoen kijkers getrokken. Daarmee belandde het programma op de derde plek van de dag top 25 van de Stichting KijkOnderzoek.

Adele had De Leeuw uitgenodigd voor het interview. De twee kennen elkaar al acht jaar. De zangeres was in het verleden zesmaal te zien geweest in tv-programma's van De Leeuw. Daar wilden het tweetal ook nog wel eens een riedeltje samen zingen. Ditmaal bleef het beperkt tot een gezellig gesprek.

Andere programma's
Zaterdag vierde het Korps Mariniers in Rotterdam zijn 350-jarig bestaan. Koning Willem-Alexander nam een defilé af. Naar het rechtstreekse verslag daarvan, rond het middaguur (NPO 1), keken ruim 250.000 mensen. Dat was niet genoeg voor een plek in die top 25.

In de top 3 staan verder het NOS Journaal van 20 uur en Studio Sport Eredivisie. Amusement deed het ook weer goed, zoals Ik hou van Holland (plek 4), Vive la Frans! (plek 7) en De Kwis (8).


Adele en Paul de Leeuw zingen in 2009

Oprichter Pirate Bay: 'Kapitalisme is het probleem'

De oprichter van The Pirate Bay zegt in een interview met Vice dat we geen open internet meer hebben en dat hij die strijd heeft opgegeven. De echte strijd die gevoerd moet worden is de strijd tegen het kapitalisme, zegt Peter Sunde.

Volgens Peter Sunde is het internet een reflectie van onze samenleving. Hij stelt in het interview dat het internet enkel is te redden als we ook onze samenleving veranderen. Ook geeft hij aan dat het internet vanaf het begin al niet goed ontworpen is: "Omdat het een Amerikaanse uitvinding is hebben ze er controle over en ICANN kan ieder top level domain censureren of loskoppelen. Dat vind ik een slecht ontwerp."

Peter Sunde hoopt op een radicale verandering in de samenleving. Hij hoopt dat Donald Trump wint zodat mensen zo ontevreden zijn zodat ze vervolgens sneller in actie komen dan bij een minder slechte president. Ook hoopt hij dat robots onze banen gaan overnemen zodat er massale werkloosheid ontstaat, hij zegt daarover het volgende: "Dat zou fantastisch zijn, dan zie je eindelijk kapitalisme ten onder gaan. [..] Hopelijk zo snel mogelijk. Ik ben liever 50 dan 85 wanneer het systeem ten onder gaat."

Het communisme heeft in de Sovjet Unie gefaald zegt hij, maar hij denkt dat het in de toekomst wel mogelijk zal zijn, met alles bereikbaar voor iedereen.

Het interview is op Vice te lezen. Hij gaat ook in op andere interessante vragen omtrent internetvrijheden.

Vechtpartijen en mishandelingen in uitgaansnacht

De politie moest in de nacht van zaterdag op zondag weer her en der optreden in het uitgaansleven. In Roosendaal is zaterdagnacht een 18-jarige jongen zwaar mishandeld. Hij zou met glas in zijn nek zijn gestoken. De jongen is naar het ziekenhuis gebracht en twee verdachten (20 en 50 jaar uit Roosendaal) zijn opgepakt.

In Oosterhout ontstond een vechtpartij op De Markt, waarbij een 19-jarige jongen gewond raakte. Hij had net geprobeerd een eerdere vechtpartij te sussen. Een van de drie daders is opgepakt. Breda telde drie aanhoudingen en zes bekeuringen voor kleine vergrijpen. Een rustige stapavond, vond de politie. Een nacht eerder was het er grimmiger, met acht arrestaties.

In Zwaag werd iemand opgepakt die uit zijn auto stapte en zomaar een man sloeg die zijn hond uitliet. Twee Arnhemmers mishandelden een 38-jarige man in een café, die met onbekend letsel naar het ziekenhuis moest. Het duo is gearresteerd.

Incidenten in de uitgaansnacht
Vechtpartijen en mishandelingen in uitgaansnacht (Foto: ANP)

Nico Rosberg weet wat Mick Schumacher meemaakt

Afgelopen jaar kwam Mick Schumacher, zoon van Formule 1-legende Michael, uit voor het Nederlandse Van Amersfoort Racing. De Duitse jongeling won één race in de ADAC Formule 4-raceklasse en sloot het jaar af als tiende in de eindklassering. Om alle aandacht te vermijden begon de jonge Schumacher zijn race-loopbaan in 2008 onder het pseudoniem Mick Betsch, de meisjesnaam van moeder Corinna. Inmiddels is dat niet meer mogelijk: iedereen weet wie zijn vader is en de media-aandacht rond de 16-jarige is, met name in Duitsland, enorm.

Landgenoot en vice-wereldkampioen Nico Rosberg maakte de hype rond Mick dit weekend van dichtbij mee tijdens het Mercedes' Stars and Cars-evenement in Stuttgart. "Ik hoop dat racen leuk blijft voor hem," stelt Rosberg. "Want dat is heel belangrijk. Het is heel, heel lastig voor hem maar het beste dat hij kan doen is de hype accepteren." Rosberg weet enigszins waar hij over praat. Ook hij heeft een beroemde race-vader. "Maar Mick heeft het veel zwaarder dan dat ik het ooit heb gehad," meent de zoon van voormalig wereldkampioen Keke Rosberg. "Het is volkomen logisch dat iedereen interesse in hem heeft. Het is heel erg belangrijk dat de mensen om hem heen hem goed begeleiden, maar ik denk dat Sabine Kehm dat heel goed zal doen." Kehm is de longtime manager van vader Michael en begeleidt tegenwoordig dus ook diens zoon Mick.

Het is niet alleen Mick's achternaam die vergelijkingen met zijn vader oproept. Ook diens rijstijl komt volgens teambaas Frits van Amersfoort overeen. "Michael is altijd een echte Duitse rijder geweest, hard werken, veel inzet, heel berekenend. Dat zie je bij Mick ook terug," vertelde de Nederlander recent aan BNR Radio. Een andere vergelijking die op de loer ligt is die met Max Verstappen. Ook jong, talentvol en zoon van een beroemde race-vader. Volgens Van Amersfoort, die vorig jaar Verstappen in zijn team had, is Mick Schumacher nog niet op dat niveau. "Mick is nog niet de parel die Max was, maar er zijn meerdere wegen die naar de Formule 1 leiden." Zal Mick Schumacher de koningsklasse van de autosport gaan halen? "Ja," antwoordt Van Amersfoort. "Dat denk ik wel."

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat Mick's oom Ralf teambaas wordt van een eigen ADAC Formule 4-team. De link met Mick werd door de media snel gelegd. Volgens Ralf is van een samenwerking echter geen sprake. "Mick rijdt voor Van Amersfoort Racing. Volgend jaar zal hij een kandidaat voor de titel zijn, denk ik. Mick is voor ons dus een tegenstander, net als iedereen." Ralf heeft zelf ook een racende zoon. De 14-jarige David komt momenteel uit voor het kartteam van zijn pa.

Overigens zal Mick Schumacher niet zoals Max Verstappen op 17-jarige leeftijd kunnen debuteren in de Formule 1. Sinds de spectaculaire en veelbesproken entree van de Nederlander heeft de FIA een minimale leeftijdsgrens ingevoerd. Talenten moeten 18 jaar of ouder zijn om mee te mogen doen. Schumacher wordt dat pas op 22 maart 2017.    

'PSV wil Cocu tot medio 2019 binden'

PSV wil Phillip Cocu tot medio 2019 vastleggen. Dit meldde technisch directeur Marcel Brands vanochtend in het TV-programma De Tafel Van Kees op FOX Sports. De huidige verbintenis tussen de Eindhovenaren en de trainer loopt nu nog tot 2017.

PSV, dat contractueel een evaluatiemoment had vastgelegd, is voornemens om de onderhandelingen met Cocu voor de Kerst af te ronden. Mocht dat lukken, dan is de kans groot dat ook de overeenkomst met assistent-trainer Chris van der Weerden tot 2019 wordt verlengd.

Cocu was op 1 juli 2013 de opvolger van Dick Advocaat, die eerder dat jaar had aangegeven bij de ploeg uit Eindhoven te vertrekken. In het eerste seizoen onder de voormalig middenvelder kwam PSV tot de vierde plaats in de Eredivisie, waarna een jaar later het 22e landskampioenschap werd gevierd.

Op dit moment staat PSV op de derde plaats in de Eredivisie en moet Ajax en Feyenoord voor zich dulden. Gisteren verloor de ploeg dure punten door gelijk te spelen tegen Roda JC Kerkrade, maar op Europees vlak gaat het dit seizoen uitstekend. Door een 2-1 zege op CSKA Moskou plaatste de ploeg zich bij de laatste zestien van de Champions League.

Piqué stookt vuurtje op richting Arbeloa

Dat Gerard Piqué niet graag vrienden maakt in Madrid was al duidelijk, maar de verdediger van FC Barcelona zag gisteren, na het duel met Deportivo la Coruña, zijn kans schoon om het vuur weer eens te doen oplaaien.

Mikpunt was deze keer Alvaro Arbeloa, verdediger bij de koninklijke in Madrid. De Real-speler zei onlangs dat Piqué een comedyshow zou moeten krijgen, naargelang de tweets van de Catalaanse verdediger omtrent de curieuze uitschakeling van Real Madrid in de Spaanse beker. Hierbij noemde Arbeloa de speler van de blaugranas een vriend.

Hierop reageerde Piqué gisterenavond met de tekst: "Ik zie Arbeloa niet als een vriend, misschien iemand die ik ken, een kennis. Maar zeker geen vriend." Het is niet de eerste keer dat Arbeloa en Pique, die allebei voor het Spaans nationaal elftal uitkomen, het aan de stok met elkaar hadden. Ook in 2013 was er al een twitterincidentje naargelang een gemakkelijk gegeven penalty in een wedstrijd van Real Madrid tussen de twee heren.

Piqué baalde ook van de wedstrijd tegen Deportivo zelf (2-2). "Dit is een domper, maar we zullen terugslaan. Zij waren dapper en verdienden een punt. Wij hadden de controle voor 75 minuten, maar lieten het vervolgens lopen", liet de verdediger optekenen 

Ars: "Spelers GAE verontschuldigden zich"

Sjoerd Ars speelde in zijn loopbaan als profvoetballer vele wedstrijden, maar zo krankzinnig als vrijdagavond had hij ze nog niet eerder meegemaakt. Door een afgekeurd doelpunt, wat zeer onterecht was, liep NAC Breda de periodetitel tegen Go Ahead Eagles in de Jupiler League mis.

"Ik kan er nog steeds niet bij dat we met 0-1 van het veld zijn gestapt", liet Ars aan De Telegraaf weten. "Go Ahead had echt niet mogen klagen als het 6-0 in ons voordeel was geworden, en dat beseften de spelers ook. Na afloop kwamen ze stuk voor stuk naar ons toe. Ze verontschuldigden zich bijna voor de gestolen overwinning."

NAC Breda probeerde zich vanochtend nog enigszins te troosten door de beelden van het duel tegen de Eagles terug te kijken. Uit het veldspel kon de ploeg in elk geval nog een beetje positiviteit halen. "Als we iedere week zo voetballen, dan komt het uiteindelijk alsnog wel goed", hoopt Ars. "Voor de rest is het uithuilen en proberen om vrijdag bij Almere City wel een goed resultaat neer te zetten. Dan kunnen we onszelf in de winterstop weer even opladen."

Bekijk de samenvatting van het duel nog eens terug.

Barcelona treft Guangzhou in halve finale WK

De Aziatische kampioen Guangzhou Evergrande heeft zondag de halve finales bereikt van het WK voor clubs in Japan. De Chinese voetbalploeg van de Braziliaanse trainer Luiz Felipe Scolari was in de kwartfinale te sterk voor de Mexicaanse club CF América: 2-1. Guangzhou treft donderdag in de halve finale topfavoriet FC Barcelona, de winnaar van de Champions League.

De Mexicanen stonden in Osaka lang voor, dankzij een treffer kort na rust van Oribe Peralta. De clubkampioen van de CONCACAF, de federatie voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, gaf de wedstrijd in de slotfase echter uit handen. Zheng Long trok de stand in de tachtigste minuut gelijk, diep in blessuretijd besliste de Braziliaanse middenvelder Paulinho de kwartfinale in het voordeel van de Chinezen. Als beloning wacht een confrontatie met de sterren van Barcelona.

Barcelona treft Guangzhou in halve finale WK
Barcelona treft Guangzhou in halve finale WK (Foto: ANP)

Gemaskerde mensen belagen Facebook-kantoor

Een groep gemaskerde relschoppers heeft een Duits kantoor van Facebook in Hamburg belaagd. Zo'n vijftien tot twintig mensen gooiden zaterdagavond laat met stenen, rook- en verfbommen.

De daders kalkten daarnaast 'Facebook dislike' op de muur bij de ingang van het gebouw. Dat is een verwijzing naar de 'vind-ik-leuk-'knop op het sociale medium. De relschoppers zijn ontsnapt. Volgens de politie is niemand gewond geraakt. Waarom de daders het gebouw aanvielen, is onduidelijk.

Gemaskerde mensen belagen Facebook-kantoor
Gemaskerde mensen belagen Facebook-kantoor (Foto: ANP)

Ziyech: "Niet nadenken en hard schieten"

Niet voor het eerst dit seizoen was Hakim Ziyech de redder van FC Twente. De spelmaker schoot zijn ploeg zaterdag in blessuretijd naar de zege op De Graafschap: 2-1. "Niet nadenken en hard schieten", was zijn tevreden commentaar bij FOX Sports.

Voor FC Twente, dat een uur met een man minder speelde, staat een belangrijke week op de agenda, waarin de toekomst van de club op het spel staat. "Dat voelen we als spelers wel een beetje", erkende hij. "Je weet niet wat er gaat gebeuren, maar wij hebben ons op de wedstrijd proberen te richten. We hebben in ieder geval ontzettend geknokt met zijn allen."

Coach Jan Vreman van De Graafschap was vooral pissig op zijn ploeg. "Blijkbaar wilden we niet winnen. Ik ben heel boos geweest op mijn ploeg. We liepen alleen maar naar achteren, terwijl de juist de druk erop hadden moeten houden."

Ziyech: niet nadenken en hard schieten
Ziyech: niet nadenken en hard schieten (Foto: ANP)

Ploeggenoot bezorgt boze Foor bloedneus

De bloedneus, die Navarone Foor van N.E.C. Nijmegen zaterdag opliep na afloop van de verloren uitwedstrijd bij SC Cambuur (3-1), is veroorzaakt door een ploeggenoot. De zichtbaar geëmotioneerde Foor liep in Leeuwarden met een bebloed gezicht van het veld.

Het gerucht ging dat de aanvallende middenvelder was geraakt door een voorwerp, dat vanuit het uitvak was gegooid, maar dat blijkt niet zo te zijn, liet een woordvoerster van N.E.C. Nijmegen zondag weten. Zelf wilde Foor zaterdagavond niet reageren.

Toen de Nijmegenaren na het laatste fluitsignaal de supporters in het uitvak bedankten voor hun steun, werd Foor geprovoceerd door één fan. "Door de frustratie en emotie van de verloren wedstrijd kwam daar een reactie op terug van Navarone", zei de woordvoerster. "Daar biedt hij zijn excuses voor aan."

Ploeggenoten trokken de boze Foor weg en daarbij werd hij onbedoeld in zijn gezicht geraakt, met een bloedneus als gevolg. N.E.C. Nijmegen gaat verder geen stappen ondernemen.

Ploeggenoot bezorgt boze Foor bloedneus
Ploeggenoot bezorgt boze Foor bloedneus (Foto: ANP)

Vrouw wil dood: laat zich opeten door honden

Een bizarre zelfmoord in Michigan. Een 22-jarige vrouw, die al eerder zelfmoord probeerde te plegen, heeft zich van het leven beroofd door zich te laten aanvallen door twee honden, waaronder 1 pitbull. Rebecca Hardy liep na een ruzie ruim een kilometer naar de tuin waar de honden zaten. 

Daar aangekomen klom ze over het hek, in de verwachting dat de honden haar wel zouden aanvallen. De honden voldeden aan haar verwachting: ze beten haar in haar nek en haar gezicht. Omwonenden hoorden haar gillen en alarmeerden de hulpdiensten. Rebecca werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar ze enige tijd later overleed aan haar verwondingen. 

De honden zijn een dag na het incident in overleg met de eigenaar afgemaakt. 

Uur van de waarheid voor Le Pen

In Frankrijk wordt zondag de tweede ronde van de regionale verkiezingen gehouden. Alle ogen zullen opnieuw gericht zijn op het nationalistische Front National van Marine Le Pen. De vraag is of de partij eenzelfde resultaat zal behalen als in de eerste ronde, een week geleden.

Toen behaalde de partij van Le Pen bijna 30 procent van de stemmen. In zes regio's kreeg het Front National een meerderheid. In de noordelijke regio Nord-Pas-de-Calais-Picardie deed partijleider Le Pen zelf als lijsttrekker mee en kreeg ze 42 procent van de kiezers achter zich. Haar 26-jarige nichtje Marion Maréchal-Le Pen behaalde vrijwel dezelfde score in de zuidoostelijke regio Provence-Alpes-Côte d' Azur.

In die twee regio's doen de socialisten in de tweede ronde niet meer mee. Ze trokken zich na de eerste ronde terug in de hoop dat de centrumrechtse partij van oud-president Sarkozy genoeg stemmen zal trekken om Le Pen de pas af te snijden.

Met ingang van 1 januari 2016 telt Frankrijk achttien regio's, waarvan vijf overzees. Momenteel zijn het er nog 27.

Uur van de waarheid voor Le Pen
Uur van de waarheid voor Le Pen (Foto: ANP)

Mario geen automatisch succes op smartphones

Veel mensen denken dat een Mario-titel op smartphones makkelijk geld betekent voor Nintendo. De serie is dusdanig populair dat de game toch wel zou verkopen en gespeeld zou worden. Volgens Nintendo of America President Reggie 'My body is ready' Fils-Aime ligt dit echter een stuk anders.

'Mario is gebouwd voor een play-control aanpak, wat simpelweg nog niet bestaat voor smartphones,' zo begint Reggie. Volgens hem moeten games voor smartphones vanaf nul ontwikkeld worden en kunnen bestaande franchises zomaar een nieuwe ervaring meekrijgen, om gebruik te maken van de sterke kanten van smartphones en tablets.

Om deze reden krijgen we ook geen ports van bestaande games voor de smart devices, omdat dit simpelweg niet zou werken. Nintendo werkt volgens Reggie binnen de grenzen van wat werkt op Smartphones en belooft games die hier goed gebruik van maken. Welke games dit allemaal worden is nog afwachten, vooralsnog is enkel de sociale app Miitomo aangekondigd.

Reggie Fils-Aime

Vrouw ziet eigen kenteken op gestolen auto

Een automobiliste reed zaterdag in Tilburg achter een auto aan met hetzelfde kenteken als haar eigen auto. Ze stapte naar de politie. De auto bleek gestolen.

De vrouw keek raar op toen ze haar eigen kenteken terugzag op een andere auto. De laatste maanden had ze wel enkele boetes gekregen voor verkeersovertredingen die ze niet kon hebben gemaakt.

De politie vond de auto even verderop leeg terug. Die bleek in 2013 te zijn gestolen bij een woninginbraak.

Vrouw ziet auto rijden met zelfde kenteken
Vrouw ziet auto rijden met zelfde kenteken (Foto: ANP)

Akuma vecht mee in Tekken 7

Hoewel gamers met een PlayStation 4 nog moeten wachten op de game, is in Japan de arcade-versie al volop speelbaar. Ook deze krijgt gewoon updates, de nieuwste genaamd 'Fated Retribution'. Deze update voegt een nieuwe fighter toe: Akuma.

In de beelden hieronder zie je Akuma in actie (uiteraard in het Japans). Wanneer de update beschikbaar komt is niet bekend, maar deze zal ongetwijfeld meteen beschikbaar zijn in de PlayStation 4-versie. Een release date hiervan is ook nog niet bekend.


Vallende sterren met een beetje geluk te zien

Met een beetje geluk zijn maandagavond de vallende sterren van de Geminiden te zien. Wie zich die avond buiten het licht van de straten en bebouwing bevindt, kan tijdens opklaringen het beste een blik naar het oosten werpen, adviseert WeerOnline.nl.

Omdat er dan wolkenvelden over het land trekken, zijn de vallende sterren lang niet overal zichtbaar. Het zuidoosten maakt de grootste kans om een gele lichtflits te zien. In het noorden en westen komt meer bewolking voor.

Het hoogtepunt van de sterrenregen valt in de namiddag en neemt in de avond geleidelijk af. Toch zijn er dan ook nog misschien wel tientallen vallende sterren per uur te zien, een soort gelige lichtsporen.

Vallende sterren met een beetje geluk te zien
Vallende sterren met een beetje geluk te zien (Foto: ANP)

Kleine aanpassingen in nieuw 'spoorboekje'

De nieuwe dienstregeling van NS is zondag ingegaan. De informatie wordt onder meer verspreid via de app, de website en op informatieschermen op stations. Ook het papieren spoorboekje ligt sinds vrijdag in een kleine oplage in de winkel, al is dat een initiatief van Rover en Treinreiziger.nl en niet van de NS.

Vooral vertrektijden en sporen zijn aangepast. Ook zijn er wijzigingen in de frequentie waarmee treinen rijden en heeft een aantal stations een andere naam gekregen. Zo gaat station Schiphol voortaan Schiphol Airport heten.

Tussen Alkmaar en Haarlem rijden in de ochtend- en avondspits nog maar twee rechtstreekse intercity's per uur die niet meer op tussengelegen stations stoppen, alleen in Beverwijk. Van en naar station Utrecht Lunetten rijden weer vier treinen per uur in plaats van twee. Er is een petitie gestart om de intercity's tussen Alkmaar en Haarlem te behouden. 

Vanuit de Randstad rijdt er in de nacht van vrijdag op zaterdag een extra trein van en naar Drenthe en Groningen. Het aantal treinen op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Amsterdam wordt pas in de loop van komend jaar verhoogd waardoor er uiteindelijk elk kwartier een intercity moet vertrekken.

Kleine aanpassingen in nieuw 'spoorboekje'
Kleine aanpassingen in nieuw 'spoorboekje' (Foto: ANP)

Zwembad Landal Ooghduyne verwoest door brand

Toevallig een weekendje Landal geboekt? Dan zou ik je annuleringsverzekering maar eens aanspreken. Het zwembad op vakantiepark Ooghduyne in het Noord-Hollandse Julianadorp is zaterdagavond namelijk geheel verwoest door een grote brand. Het pand is volgens de veiligheidsregio Noord-Holland Noord volledig ingestort.

De harde wind maakte het voor de brandweer extra lastig om het vuur onder controle te krijgen. Er was sprake van vliegvuur. Daarom werd besloten om een woning met een rieten kap in de buurt uit voorzorg nat te houden. Ook bleef de rook laag hangen, wat voor overlast voor de omgeving zorgde. Mensen in de buurt kregen het advies om ramen en deuren dicht te houden.

Er zijn volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. In het zwembad werd geen chloor opgeslagen.

Bij de brand raakte niemand gewond. Over de oorzaak is volgens de veiligheidsregio nog niets te zeggen.

 

 

WP_20151212_23_07_29_Pro.mp4

Zwembad Oogduyne afgebrand. Brandweer staat machteloos met deze zuidwesterstorm. Groot verlies voor Julianadorp en het lokale toerisme.

Posted by Leo Bekker on zaterdag 12 december 2015

Ruim 20 doden bij brand ziekenhuis Rusland

Het dodental als gevolg van een brand in een ziekenhuis in Rusland is volgens persbureau TASS opgelopen naar 21. Twee worden er nog vermist, meldt het persbureau zondag op basis van Russische autoriteiten. Persbureau Interfax had het eerder over vier doden, zeven gewonden en zeventien vermisten.

Zo'n vijftig mensen zijn gered. Als mogelijke oorzaak van de brand worden kortsluiting en het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften genoemd.

Het ziekenhuis staat in de regio Voronezj, die deels grenst aan Oekraïne.

Ruim 20 doden bij brand ziekenhuis Rusland
Ruim 20 doden bij brand ziekenhuis Rusland (Foto: ANP)

Politie zoekt automobilist die tekstkar ramde

De politie zoekt een automobilist die in de nacht van zaterdag op zondag op de N34 bij Hardenberg een tekstkar van Rijkswaterstaat heeft geramd. De kar stond daar om het verkeer te regelen.

Een grijze Mercedes schampte de kar en reed door, volgens de politie met behoorlijke schade en een zwaar geluid uit de motor. De auto pakte daarna de afslag naar McDonald's. Op Twitter roept de politie getuigen op zich te melden.

Politie zoekt automobilist die tekstkar ramde
Politie zoekt automobilist die tekstkar ramde (Foto: ANP)

Olympische geschiedenis in het kort - 3

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. Let the Games begin!

In 2010 deed Ghana voor het eerst mee aan de Olympische Winterspelen. Skiër Kwame 'de Sneeuwpanter' Nkrumah-Acheampong werd 47e op de slalom. Hij maakte furore met zijn panterpak, waar elke stip stond voor een individu die hem sponsorde, want het Ghanees Olympisch Comité gaf hem geen cent. Hij werd overigens geboren in Schotland, groeide op in Ghana, maar woonde wel sinds 2000 in Engeland.

Slechts twee sporters wonnen ooit goud op zowel de Zomer- als Winterspelen: de Amerikaan Eddie Eagan was in 1920 in Antwerpen de beste bij de lichtzwaargewichten in het boksen en maakte in 1932 in Lake Placid deel uit van het gouden bobsleeteam van Billy Fiske. De Zweed Gillis Grafström won weliswaar ook goud op zowel de Zomer- als Winterspelen, maar deed dat alle drie de keren in het kunstschaatsen, wat in 1920 nog deel uitmaakte van de Zomerspelen - de Winterspelen bestonden nog niet.

Beelden van Paavo Nurmi, de Vliegende Fin en volgens velen de grootste Olympiër aller tijden (Bron: YouTube)

De Japanse zwemmer Kuzuo Kitamura won in Los Angeles olympisch goud op de 1500 meter vrije slag in 1932. Niks bijzonders, ware het niet dat Kuzuo slechts 14 jaar en 309 dagen jong was. Nog altijd is Kitamura de jongste mannelijke sporter ooit die individueel olympisch goud won. Hij stopte overigens direct na de Spelen met topsport, maar hield zich later in zijn leven wel weer bezig met de zwemsport en werd een belangrijk figuur binnen de Japanse zwemwereld.

Op 7 april 1896 begonnen in het Zappeion in Athene de olympische wedstrijden in het sabelschermen. De wedstrijden begonnen echter nog voordat koning Georgios van Griekenland aanwezig was en dus besloot men na zijn aankomst om alle resultaten te schrappen en opnieuw te beginnen.

Kuzuo Kitamura, de jongste mannelijke winnaar van individueel olympisch goud ooit (WikiCommons/Capsot)
Kuzuo Kitamura, de jongste mannelijke winnaar van individueel olympisch goud ooit (WikiCommons/Capsot)

In 1900 deden voor het eerst vrouwen mee aan de Olympische Spelen: 22 van de 997 deelnemers in Parijs bestonden uit vrouwen. De eerste olympisch kampioene was de Zwitserse gravin Hélène de Pourtalès, die samen met graaf Hermann de Pourtalès - haar man - en hun neef Bernard het goud won in de 1-2 ton zeilklasse. 

De Belg Josué Dupon is de enige olympiër ooit die een medaille won terwijl hij niet meer in leven was. Tijdens de Spelen van Berlijn in 1936 kreeg hij brons bij het beeldhouwen voor zijn werk L'Obstacle, hoewel hij volgens het officiële rapport een medaille kreeg voor alle zes ingezonden werken. Dupon heeft de medaille nooit gezien: hij was in oktober 1935 op 71-jarige leeftijd overleden.

De finale van de 100 meter van 1988 dat zowel de bijnaam 'The Greatest Race of All Time' als 'The Dirtiest Race of All Time' kent. Dat laatste komt onder meer door het uitsluiten van winnaar Ben Johnson vanwege dopinggebruik, maar het is zeer twijfelachtig of er überhaupt wel iemand schoon aan de start stond (Bron: YouTube)

De Spelen van 2012 waren de allereerste editie van de Zomerspelen waar geen enkel land haar olympische debuut maakte. Van 1896 tot en met 2008 was er altijd minstens één land dat voor het eerst aanwezig was. In Rio de Janeiro in 2016 zal dat Kosovo zijn.

1 van de 4 zwemonderdelen was de 100 meter vrije slag voor matrozen van de Griekse marine. Elf man schreven zich in, drie deden daadwerkelijk mee. Ondanks het feit dat dus alleen Grieken mee mochten doen erkent het IOC winnaar Ioannis Malokinis als olympisch kampioen. Malokinis zwom de 100 meter in 2:20,4 minuten. Alfred Hajos uit Hongarije won de reguliere 100 meter vrije slag in 1:22,8 minuten.

Saudische vrouw wint zetel bij verkiezingen

Een vrouw heeft voor het eerst in de geschiedenis een zetel gewonnen in de gemeenteraad van de stad Mekka in Saudi-Arabië. Dat heeft de kiescommissie zondag bekendgemaakt nadat de voorlopige resultaten binnen waren, schrijven buitenlandse media.

In het streng-islamitische land waren zaterdag bijzondere verkiezingen, omdat vrouwen voor het eerst mochten stemmen en zich verkiesbaar mochten stellen. 978 vrouwen stelden zich verkiesbaar. Van de 1,6 miljoen stemgerechtigden lieten 136.000 vrouwen zich registreren om te stemmen.

Saudische vrouw wint zetel bij verkiezingen
Saudische vrouw wint zetel bij verkiezingen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: minder wind

Na de code geel van afgelopen avond en nacht, waar natuurlijk geen enkele rechtgeaarde FOK!ker iets van gemerkt heeft, want zolderkamer, is het vandaag beter te doen buiten. Bijna geen wind, wel veel bewolking waaruit af en toe wat lichte regen kan vallen. De temperatuur ligt tussen 8 en 10 graden. In de middag wordt het droog en kan de zon even doorbreken. 

Ik was gisteren even met de kinderen op de klimduin in Schoorl. Het was wel nat, maar dat zorgde er wel voor de klimduin een stuk makkelijker te beklimmen viel dan in de zomer. Dan zak je voor elke stap die je zet, weer drie stappen terug. En wat een uitzicht heb je toch he, als je (bijna) boven bent ... 

Uitzicht vanaf de klimduin in Schoorl (Foto: DJMO)
Uitzicht vanaf de klimduin in Schoorl (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1995 hoorden rijkswachters kinderstemmen bij een huiszoeking in de woning van Marc Dutroux. De cel waarin Julie en Melissa zaten opgesloten, konden ze echter niet localiseren. 

* In 1943 werd Schiphol volledig plat gebombardeerd door de geallieerden, waardoor het vliegvel de rest van de oorlog niet meer gebruikt kon worden. 

* In 1949 stemde de Knesset voor het verplaatsen van de hoofdstad van Israël naar Jeruzalem. 

* In 1577 begon Sir Francis Drake vanuit Plymouoth aan zijn reis om de wereld. 

* In 2003 werd Saddam Hoessein gearresteerd in Irak. 

Grote vechtpartij in azc Grave

Bij een asielzoekerscentrum in de Noord-Brabantse plaats Grave vond zaterdagavond een vechtpartij plaats. Zo'n vijftig mensen gingen met elkaar op de vuist, meldt De Telegraaf.

Bij de vechtpartij zijn ook messen gebruik. De politie meldde op Twitter dat er drie aanhoudingen zijn verricht. De agenten in Grave kregen hulp van de collega's uit Oss. Er zijn geen gewonden gevallen.

Opmerkelijk detail is dat De Telegraaf twee Twitterberichten citeert; eentje van @PolitieGrave en eentje van @politieOss. Inmiddels zijn beide tweets weer verwijderd... Met dank aan 112brabantnieuws hebben we gelukkig de (weinig enerverende) beelden nog.

Doden door crash helikopter tv-programma MTV

Bij een helikopterongeval in Argentinië zijn zaterdag zeker twee mensen omgekomen. Het toestel werd volgens Argentijnse media gebruikt voor opnames van een reality-show van MTV. De doden zouden de piloot en een technicus van de muziekzender zijn.

Het toestel stortte bij een dam in het water. Reddingswerkers kunnen het wrak lastig bereiken, omdat het zo'n 60 meter diep ligt. De oorzaak van de crash is nog onduidelijk, maar mogelijk had de helikopter technische problemen.

In maart was in Argentinië ook al een helikoptercrash tijdens tv-opnames. Toen botsten er twee op elkaar die werden gebruikt door een Franse zender. Bij de crash kwamen tien mensen om, onder wie verschillende Franse topsporters.

Doden door crash helikopter tv-programma MTV
Doden door crash helikopter tv-programma MTV (Foto: ANP)

Auto rijdt in op politiebiker, agent schiet

Een automobilist heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Leeuwarden geprobeerd een agent aan te rijden. De agent, een politiebiker, raakte niet gewond. De dader is voortvluchtig. 

De politiebiker was samen met een collega op een melding in de Friese hoofdstad afgekomen. Eenmaal ter plaatse reed uit het niets een auto met hoge snelheid op de agenten af. Een gaf de automobilist een stopteken. Die reed door en de wagen ramde de fiets van de agent, die zelf net op tijd kon wegduiken. De agent loste een schot, meldt de politie.

De automobilist stopte niet. Het voertuig werd in de buurt teruggevonden, zonder de bestuurder. Die wordt nog gezocht. De agent raakte niet gewond. De andere politiebiker was op veilige afstand. Van de geramde fiets is weinig meer over. 'Die is aan flarden', zegt een politiewoordvoerder.

Auto rijdt in op politiebiker, agent schiet
Auto rijdt in op politiebiker, agent schiet (Foto: ANP)

Tientallen agenten gewond bij rellen Leipzig

Door rellen in het Duitse Leipzig zijn zaterdag bijna 70 agenten gewond geraakt. In de stad was een demonstratie van neonazi's. De politie raakte slaags met de linkse tegendemonstranten die op de betoging van de rechts-extremisten waren afgekomen. Agenten werden bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk. Ook werden spullen in brand gestoken. Er zijn 23 mensen opgepakt.

Niet alleen raakten veel agenten gewond, de politie verloor ook materieel. Zo'n vijftig voertuigen raakten beschadigd, vier zijn er total loss. Er waren ongeveer 2.500 tegendemonstranten op de been, meldde een van de organisatoren. Veel meer dan de paar honderd rechtse betogers.

De burgemeester van Leipzig noemt de rellen 'schokkend' en spreekt van 'straatterreur'.

Tientallen agenten gewond bij rellen Leipzig
Tientallen agenten gewond bij rellen Leipzig (Foto: ANP)

'Nieuw klimaatakkoord is beste kans om aarde te redden'

De bijna tweehonderd deelnemers aan de VN-klimaattop in Parijs hebben zaterdagavond een bindend klimaatakkoord aangenomen. Na meer dan anderhalve week vergaderen zijn ze het eens geworden. Het verdrag is erop gericht de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Alle deelnemende landen moeten zich aan de doelstellingen in het verdrag houden. "Deze overeenkomst is de beste kans om de aarde te redden", aldus de Amerikaanse president Barack Obama.

Belangrijkste punten in het verdrag zijn: het beperken van de opwarming van de aarde met maximaal 2 graden, met 1,5 graad als streefwaarde, het fors verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en investeren in arme landen die moeite hebben de klimaatdoelstellingen te halen. Het akkoord waarover twee weken intensief is onderhandeld in Parijs, is voor de 195 landen juridisch bindend. Na de mededeling dat het verdrag was aangenomen, barstte in de zaal een minutenlang applaus en gejuich los.

De Franse president François Hollande sprak eerder zaterdag, toen de ontwerptekst werd gepubliceerd, van een historisch akkoord. Volgens zijn minister Laurent Fabius, die de conferentie voorzit, leidt het verdrag tot een keerpunt in het gebruik van fossiele brandstoffen.

Nederland
Het verdrag is heel goed nieuws voor ontwikkelingslanden, aldus minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zaterdag in een reactie. Arme landen zijn vooral kwetsbaar voor de opwarming van de aarde. Zo dreigen arme eilandstaten onder water te komen, terwijl andere landen kampen met droogte.

Door de "ambitieuze doelen en de financiering daarvan, is er reëel uitzicht op verbetering", meent de bewindsvrouw. Al wordt het wordt volgens haar nog wel een "hele klus" om het tij van klimaatverandering te keren.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu noemt het zaterdag in Parijs gesloten VN-klimaatverdrag "evenwichtig, met een helder en ambitieus doel". Ze benadrukt dat er "geschiedenis is geschreven" met een verdrag dat juridisch bindend is voor alle landen. "We hebben onze kinderen en kleinkinderen een grote dienst bewezen."

Dijksma noemt het een belangrijk punt dat elke vijf jaar wordt gecontroleerd of landen zich aan de afspraken houden. "Dat houdt landen aan hun verantwoordelijkheid om te blijven werken aan het verbeteren van het klimaat en aan het tegengaan van opwarming."Ook krijgen Nederlandse bedrijven en de wetenschap volgens Dijksma de kans om hun kennis en kunde in te zetten in landen die te kampen hebben met de gevolgen van klimaatverandering.

Verenigde Staten
Het Amerikaanse volk kan trots zijn, vindt president Obama. "Het is een eerbetoon aan het Amerikaanse leiderschap".

Volgens Obama zijn de Verenigde Staten de afgelopen zeven jaar veranderd in de wereldwijde leider in de strijd voor klimaatverandering. Hij noemt het akkoord 'sterk en historisch'.

Elders
Op verschillende plaatsen in de wereld is met blijdschap gereageerd op het in Parijs bereikte klimaatverdrag. IMF-topvrouw Christine Lagarde noemde het akkoord een "cruciale stap voorwaarts". Zij vindt dat er een flink prijskaartje moet komen te hangen aan de uitstoot van broeikasgassen. Alleen zo komen bedrijven tot alternatieve energie-initiatieven, aldus Lagarde.

De Britse premier David Cameron spreekt van een belangrijke dag. Op zijn Facebookpagina meldt hij "Deze generatie heeft belangrijke stappen gezet om onze kinderen en kleinkinderen te tonen dat wij de toekomst van onze planeet hebben zeker gesteld". Hij prijst Frankrijk voor zijn gastheerschap na de aanslagen van 13 november. "De volkeren van de wereld hebben laten zien wat je kunt bereiken met eenheid, ambitie en doorzettingsvermogen."

China en India, die te boek staan als grote vervuilers, hebben ook al laten weten tevreden te zijn met het akkoord. Beide landen maken deel uit van de 'G77 en China', een groep van minder ontwikkelde landen. Ze hopen dat het ontwikkelde deel van de wereld door de vingers zal zien dat de vermindering van uitstoot in die landen langzamer zal gaan. 

Bindend klimaatverdrag aangenomen
'Nieuw klimaatakkoord is beste kans om aarde te redden' (Foto: ANP)

Het klimaatakkoord: laf en halfbakken

Mooi hoor, juist vandaag werd er met veel tromgeroffel en hoempapa een klimaatakkoord gesloten. Gedurende deze week hoorde ik op NPO1 luitjes die als klimaatinspecteurs in de keuken en badkamer van mensen kwamen loeren. Oh, vlees! U weet dat voor dat stukje vlees 300 liter water nodig was? Ja trut, maar waar dat stukje vlees vandaan kwam klotst het water overal tegen de dijken op.

Freund en Prevc verslaan Noorse schansspringarmada

De Noorse schansspringers doen het dit jaar zonder de gestopte Anders Bardal en Anders Jacobsen, maar men lijkt een groter blik talent dan ooit tevoren opengetrokken te hebben. In het Russische Nizhny Tagil werden ze echter allemaal verslagen in een wedstrijd die gekenmerkt werd door de rare en lastige windomstandigheden.

De Duitser Severin Freund pakte zijn tweede zege van het seizoen en deed dat met een ruime voorsprong op Peter Prevc. De Sloveen moest 11,5 punten toegeven op zijn Duitse rivaal in de strijd om de World Cup. De Noren werden dit seizoen al sterk vertegenwoordigd door Kenneth Gangnes, Daniel André Tande en Johann André Forfang, maar dit keer was het wéér een ander die het podium haalde. Joachim Hauer pakte de derde plek, een week nadat hij in Lillehammer met plek vijftien nog veruit zijn beste prestatie ooit liet zien. Andreas Stjernen, weer een Noor, werd vierde, voor Forfang en Tande.

Severin Freund was voor de tweede keer dit seizoen de beste (Foto: Getty)

Bij de vrouwen was de zege voor de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz, die vanwege fysieke ongemakken zelfs twijfelde of ze wel mee zou doen. Ze versloeg de Japanse hoogvlieger Sara Takanashi met vier punten en steeg zo - achter de Japanse - naar plek twee in het World Cup-klassement. Eva Pinkeling pakte namens Oostenrijk de derde plek, haar eerste podiumplaats ooit. Ze wist olympisch kampioene Carina Vogt uit Duitsland nipt van zich af te houden. 

Zondag zijn om 11.00 uur Nederlandse tijd de vrouwen nogmaals aan de beurt, waarna om 15.00 uur Nederlandse tijd de heren volgen. Vermoedelijk zal in elk geval de mannenwedstrijd op de Duitse tv live te kijken zijn, of in elk geval de tweede ronde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.