Ricciardo: "F1-coureurs tegen staande herstarts"

Red Bull-coureur Daniel Ricciardo heeft bekendgemaakt dat vrijwel alle coureurs uit het huidige Formule 1-veld tegen de staande herstarts zijn. De maatregel zal volgend jaar na safetycarsituaties gaan gelden en moet de spanning verhogen.

De World Motor Sport Council van de FIA stemde vorige week in met een pakket maatregelen die voor de F1 gaan gelden. Een ervan is de staande start na een safety car die ervoor moet zorgen dat rijders die van verder naar achteren komen meer kans hebben op een beter resultaat. Volgens de FIA rijden de coureurs zodra de safety car naar binnen is een formatieronde om zich daarna op de grid op te stellen voor de herstart.

Ricciardo vindt de maatregel oneerlijk en onveilig. "Ze hebben gevraagd wat wij er van vonden, maar voor zover ik weet waren we er vrijwel allemaal op tegen. Ik wil er niet teveel op in gaan, maar wanneer je aan de leiding gaat met een voorsprong van 20 seconden verlies je dat voordeel wanneer de Safety Car op de baan komt. Dat is al een groot nadeel voor de leider, maar tijdens een staande herstart kan het nog veel nadeliger uitpakken."

"Er kan niet alleen een ongeluk gebeuren, maar je zou na een slechte start bijvoorbeeld ook naar een vierde plek terug kunnen vallen in de eerste bocht. Het ziet er allemaal een beetje oneerlijk uit voor de leider." De Australiër wijst hierbij net als Pirelli op een veiligheidsaspect met betrekking tot de banden. Op nieuwe banden starten is al lastig, maar herstarten met twintig ronden oude banden is veel minder veilig omdat het veel lastiger is om temperatuur in het rubber te krijgen.