Biegun verrassende winnaar in Klingenthal

Schansspringer Krzysztof Biegun uit Polen heeft in het Duitse Klingenthal zeer verrassend de eerste World Cup van de winter op zijn naam geschreven. Door de wind werd er slechts één ronde gesprongen.

De wedstrijd zou in eerste instantie om één uur beginnen, maar werd vanwege de harde wind meerdere malen uitgesteld. Bijna twee en een half uur later ging men dan toch van start. De negentienjarige Biegun was de vijfde die naar beneden ging en liet een bijzonder sterke sprong zien. Pas toen de favorieten aan de beurt waren begon een aantal springers in de buurt van de jonge Pool te komen. De Duitser Andreas Wellinger kwam het dichtst bij Biegun, met in zijn kielzog de Sloveen Jurij Tepes. Veel springers, waaronder Kamil Stoch, konden niet met de omstandigheden omgaan.

Het grootste slachtoffer was Andreas Kofler. De Oostenrijker raakte bij de landing uit balans, gleed door en kwam hard in aanraking met de reclameborden. Kofler heeft hier waarschijnlijk een aantal gekneusde ribben aan overgehouden. Met nog twee springers te gaan lag de wedstrijd wederom stil door de harde wind. De Oostenrijker Gregor Schlierenzauer en de Noor Anders Bardal zaten nog boven. Schlierenzauer kreeg van zijn coach Alexander Pointner te horen dat hij met Bardal moest overleggen of ze zouden springen. Hierop besloten de winnaars van de vorige twee World Cup-seizoenen om niet te springen en via de lift weer naar beneden te gaan, het was te gevaarlijk. 

De jury besloot al snel dat de tweede ronde niet plaats zou vinden. Hierdoor werd de uitslag van de eerste ronde direct de uitslag van de hele wedstrijd. Voor de jonge Biegun was het zijn eerste overwinning in nog maar zijn tweede individuele wedstrijd in de World Cup. Na de opening in Klingenthal reizen de springers naar het Finse Kuusamo, waar de volgende wedstrijd plaats zal vinden.