Turkije hekelt SyriŽ-beleid Veiligheidsraad

Turkije heeft zaterdag de opstelling van de VN-Veiligheidsraad tegenover Syrië in scherpe bewoordingen gehekeld. "Als we op een of twee van de permanente leden wachten (...) staat de toekomst van Syrië in de waagschaal", waarschuwde premier Recep Tayyip Erdogan.

Rusland en China, die als permanente leden van de Veiligheidsraad vetorecht bezitten, hebben resoluties die de druk op de regering in Damascus opvoeren tot dusver tegengehouden. Erdogan pleitte zaterdag voor een hervorming van de raad. Dat 'ongelijke, oneerlijke, systeem', dat de wensen van het gros van de landen niet weerspiegelt, moet volgens de Turkse premier op de schop.

Erdogan waarschuwde dat in Syrië een humanitaire ramp dreigt. Het geweld in Syrië hield zaterdag aan. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten beschoot het regeringsleger het rebellenbolwerk Homs. In de zuidelijke provincie Daraa, het noordelijke Idlib en in de metropool Aleppo zou hevig zijn gevochten.

Na de opstand tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad uitbrak zijn de betrekkingen tussen Turkije en zijn buurland verslechterd. Door de recente inslagen van Syrisch vuur op Turks grondgebied lijkt de verhouding op een dieptepunt beland.

Rusland wil bemiddelen tussen Damascus en Ankara, meldde de Syrische staatspers eerder. Minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zou een Turks-Syrisch veiligheidscomité voor ogen hebben dat de veiligheid in de grensstreek tussen beide landen moet waarborgen.


Turkije hekelt Syrië-beleid Veiligheidsraad (Foto: Novum)