Clubs ontstemd: "Ajax shopt alleen maar"

Ajax heeft kwaad bloed gezet bij de jeugdopleidingen van andere clubs. De Amsterdammers zouden 'tegen alle afspraken in' actief shoppen bij andere ploegen. De club heeft zich voor volgend seizoen al verzekerd van talenten van FC Utrecht, PSV, AZ, sc Heerenveen en Sparta.

Omdat de jongens nog geen 16 zijn, zijn de handelingen van Ajax niet verboden. Maar de clubs zijn boos en teleurgesteld dat nu het geld niet voor handen ligt, de zo belangrijke jeugdopleiding wordt leeggevist. FC Utrecht raakt Che Nunnely (13) en Guido Janssen (15) kwijt aan Ajax.

Technisch directeur Foeke Booy in De Volkskrant: "De contacten zijn niet correct verlopen. De jongens zijn eerder benaderd dan afgesproken. Als het goed is, belt een hoofd opleidingen eerst met zijn collega. Bij ons wist Henny Lee van niets. Ajax pretendeert zo'n goede opleiding te hebben, maar ze lopen alleen te shoppen. Ze hebben maling aan alles en slaan afspraken in de wind. Als je ze daarop aanspreekt, weten ze niet waarover je het hebt. Of ze vaardigen naar een regulier overleg een coördinator van de onderbouw af."

Ook AZ is niet blij met de handelwijze van Ajax in de zaak-Ezra Walian (14). "Het is goed als we over de problematiek spreken, want die gaat het hele betaald voetbal aan", aldus technisch directeur Earnest Stewart. Wim Jonk, verantwoordelijk voor de jeugd van Ajax, vindt de ophef onterecht. "Het is het verhaal van de pot en de ketel. Het gebeurt bij ons ook dat een jongen opeens naar een andere club verhuist. Het gaat hier bovendien om de individuele keuze van de speler. Als een jongen weg wil bij een club, moet die club misschien ook in de spiegel kijken."