Beschikbaar inkomen huishoudens omlaag

Nederlandse huishoudens hadden in 2011 voor het vierde jaar op rij minder te besteden. De daling kwam gecorrigeerd voor inflatie uit op 0,4 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

De daling van het beschikbaar inkomen komt voor een belangrijk deel doordat de stijging van de looninkomsten van 1,8 procent achterbleef bij de inflatie van 2,3 procent. Ook de stijging van de zorg- en pensioenpremies verlaagden het beschikbaar inkomen. Mede door de inkomensdaling nam de consumptie van huishoudens af met 1,1 procent.

Het financieel vermogen van huishoudens steeg in 2011 met 52 miljard euro en kwam daarmee voor het eerst boven de een biljoen euro uit. Dat is inclusief de vermogens die beheerd worden door pensioenfondsen en levensverzekeraars. Door verkoop en koersverliezen hadden huishoudens voor 27 miljard euro minder aan aandelen in bezit. De beleggingsportefeuille van pensioenfondsen en levensverzekeraars steeg daarentegen met 77 miljard euro.

Tegenover de gestegen financiële vorderingen stond een verhoging van de hypothecaire schuld met 13 miljard tot 665 miljard euro. Dat is de kleinste toename sinds 1995, wat is toe te schrijven aan de stagnatie van de huizenmarkt.