[Indy 500] Tung slaagt voor rookietests

Ho-Pin Tung is voor zijn eerste dag in de voorbereiding op de Indy 500 geslaagd. De Chinese Nederlander moest met zes anderen verplicht meedoen aan het Rookie Orientation Program. Hij was een van de eersten die het afrondde en eindigde de dag uiteindelijk achter JR Hildebrand als tweede.

"Het was een erg spannende dag. Iedereen weet dat de Indianapolis Motor Speedway één van de snelste banen ter wereld is en om hier echt als rijder te rijden is een erg speciale ervaring. Ik moet Sam Schmidt en Jay Penske voor deze mogelijkheid bedanken," zei Tung die uitkomt voor Dragon Racing. Hij had voor deze training op Indianapolis alleen maar een testdag op Chicagoland en een Formule 3-race als ovalervaring in zijn bagage zitten.

"Toen ik de dag begon heb ik veel verschillende dingen met mijn rijderscoach, Jeff Andretti, en Al Unser Jr. doorgenomen. Ze hebben me erg goed door de eerste ronden heen geholpen. Vanaf dat moment verliep alles erg vlotjes. We moesten het programma snel doorlopen, aangezien we nog maar één wagen in ons team hadden en mijn teamgenoot Scott Speed ook het programma af moest ronden. Het kwam er dus op neer dat toen ik klaar was, ik mijn wagen af moest staan aan Scott," zei Tung.

Hildebrand sloot de dag als snelste af met een ronde van 221,533 mijl per uur. Tung werd tweede, gevolgd door James Hinchcliffe, Charlie Kimball, Scott Speed, Pippa Mann en James Jakes. Laatstgenoemde heeft gisteren drie van de vier vereiste fases doorlopen. De achtste rookie dit jaar is Jay Howard. Hij hoefde het programma niet te doorlopen omdat hij dat vorig jaar al gehaald had, maar hij kwalificeerde zich toen niet voor de race.