'Terrorist' Den Bosch moet naar inrichting

De 44-jarige man die begin februari het treinverkeer rond Den Bosch lamlegde omdat hij een bom bij zich zou hebben, heeft een celstraf gekregen van 539 dagen, waarvan 360 voorwaardelijk. Ook moet hij worden behandeld in een psychiatrische kliniek.

De man is schuldig aan 'bedreiging met een terroristisch misdrijf', oordeelde de rechtbank in Den Bosch vrijdag. Aangezien de opgelegde celstraf overeenkomt met zijn voorarrest, hoeft de man niet de cel in.

De inwoner van Bergen op Zoom stapte op 6 februari 's ochtends tijdens het spitsuur in de trein van Tilburg naar Den Bosch, gekleed in een lang wit gewaad. Hij riep naar medepassagiers dat hij een bom bij zich had die hij tot ontploffing zou brengen en verwees daarbij naar Allah, Osama Bin Laden en de aanslagen van 11 september 2001.

Hierop werd de man aangehouden op het station van Den Bosch, dat vervolgens werd ontruimd en de omgeving afgezet. De trein werd doorzocht, maar de politie vond geen explosieven.

De rechters wijzen er in het vonnis op dat de treinreizigers echt hebben gevreesd voor hun leven. "De verdachte heeft ook de bevolking vrees willen aanjagen en door zijn handelen is een deel van de bevolking daadwerkelijk vrees aangejaagd."

Bij de straf heeft de rechter rekening gehouden met de psychische gesteldheid van de verdachte, die 'sterk verminderd toerekeningsvatbaar' is, lijdt aan een ernstig psychiatrische stoornis en verslaafd is aan cannabis. Hij moet daarom worden opgenomen in een psychiatrische kliniek.

De man is verder veroordeeld voor de diefstal van een identiteitskaart, portemonnee en mobiele telefoon.