107% regel keert terug in de F1

De World Motor Sport Council van de FIA heeft bekendgemaakt dat met ingang van volgend seizoen de 107% regel terugkeert in de Formule 1. De regel moet er voor zorgen dat te langzame rijders niet deel kunnen nemen aan de races.

De 107% regel gaat gelden voor het eerste deel van de kwalificatie. Als een rijder daar buiten 107% van de tijd van de snelste blijft mag deze niet deel gaan nemen aan de race, tenzij de wedstrijdleiding anders besluit. Dit kan als een bolide met een probleem kampt en de coureur daardoor geen snelle tijd neer kan zetten. Mochten meerdere coureurs door de stewards alsnog toegelaten worden tot een race, dan bepaalt de wedstrijdleiding de startvolgorde.

De regel werd in 1996 voor het eerst ingevoerd om te langzame deelnemers buiten de races te houden, maar werd eind 2002 geschrapt toen voor het jaar er op de kwalificatie over één ronde werd ingevoerd. Vanwege alle nieuwe teams op de grid wordt de regel nu weer ingevoerd.

Daarnaast voert de FIA per direct een regel in om het gevaarlijk gedrag van rijders tegen te gaan. Coureurs die te langzaam, te onregelmatig rijden of ander gevaar op het circuit of in de pits veroorzaken zullen door de stewards aan een onderzoek worden onderworpen.

Het langzaam de pits in rijden na een kwalificatieronde of het langzaam richting grid rijden voor de race is ook niet meer toegestaan. De coureurs moeten zich tussen de safety car-lijn na de pituitgang en de safety car-lijn bij de pitingang houden aan een minimumtijd die voor het weekend bekendgemaakt wordt. Deze tijd kan gedurende het weekend nog aangepast worden.