McClaren: "Arnautovic zou langer moeten blijven"

Met de op handen zijnde transfer van FC Twente-aanvaller Marko Arnautovic naar Chelsea dreigt er weer een jong talent de Eredivisie te verruilen voor een internationale topclub. Niet iedereen vindt de keuze van Arnautovic verstandig, zo ook Twente-trainer Steve McClaren.

McClaren zou het verstandiger vinden als de jonge Oostenrijker nog een seizoen in Enschede blijft. "Marko is een groot talent, die zeker de capaciteiten heeft om in de top te slagen," ventileert de Engelse trainer zijn mening in het Algemeen Dagblad. "Maar het zou beter voor hem zijn geweest wanneer hij nog een jaartje bij Twente was gebleven. Dan was Marko verzekerd van een basisplek en had hij zich in relatieve rust verder kunnen ontwikkelen. Dat heb ik hem ook geadviseerd, maar hij is nu eenmaal enorm gedreven en ambitieus."

Ook voormalig bondscoach van Jong Oranje Foppe de Haan vindt het geen wijs besluit van Arnautovic om nu al voor een club als Chelsea te kiezen. "Voor de sportieve ontwikkeling van een speler is het niet goed om zo vroeg te gaan," aldus De Haan, die ooit jeugdinternational Royston Drenthe voor veel geld naar Real Madrid zag vertrekken en hem vervolgens veelvuldig op de tribune kon waarnemen.

"Jongens van die leeftijd krijgen vaak weinig speelminuten, hun geduld wordt op de proef gesteld. Lang niet allemaal kunnen ze daar goed mee omgaan. En dan is er nog de omgeving rondom zo'n grote club waar ze mee te maken krijgen," betoogt De Haan. "Vaak zijn ze daar nog helemaal niet aan toe. Ik begrijp best dat het financieel heel verleidelijk is, maar de weg zoals bijvoorbeeld Klaas-Jan Huntelaar die heeft bewandeld, is veel beter. Zorg eerst dat je een bepalende speler bent in de eredivisie en vertrek dan pas. Dan kom je ook bij je nieuwe club heel anders binnen."

Middenvelder Nigel de Jong, die in Duitsland het shirt van Hamburger SV droeg en tegenwoordig zijn brood verdient bij Manchester City, staat daarentegen achter de keuze van Arnautovic. Volgens De Jong is het niet goed voor jonge talenten om te lang in de Eredivisie te voetballen. "Wel is Nederland een goede leerschool. Niet voor niets hanteren trainers overal ter wereld de Hollandse school. Als je een opleiding krijgt in Nederland, is je basis als voetballer heel goed."

"Maar als je 20 of 21 jaar oud bent, moet je eigenlijk naar het buitenland. Want bij Oranje merk je nu ook dat het niveau erg hoog ligt voor de jongens die uit de eredivisie komen."