Nadal verslaat Federer, gravel wint van gras

Nadal heeft op een bijzondere tennisbaan op Mallorca in drie sets van Roger Federer gewonnen (7-5, 4-6, 7-6(10). De baan die speciaal voor de wedstrijd werd aangelegd bestond aan de ene kant uit een gravel ondergrond, aan de andere kant van het net lag gras.

De wedstrijd was een demonstratiewedstrijd. Vooraf verklaarde Federer dat het interessant zou zijn om een partij op twee ondergronden te spelen. Hij was benieuwd wie de juiste tactiek zou kiezen.

Roger Federer is al 48 wedstrijden lang ongeslagen op gras, hij won Wimbledon al vier keer op rij. Rafael Nadal is al 72 wedstrijden lang ongeslagen op gravel, hij won twee keer op rij Roland Garros. In officiele wedstrijden won Nadal zeven keer van Federer. Andersom gebeurde dat drie keer.

Beide spelers wisten elkaar op elke ondergrond te breaken. Aan het einde van de wedstrijd was het aantal breaks gelijk. De grasspeler bleek het makkelijkst te breaken. In de tiebreak van de derde set had Nadal een matchpoint, dat verloor hij echter met een dubbele fout. Twee matchpoints later sloeg hij alsnog toe.

De organisatie, het toerisme-bureau op de Balearen had 19 dagen en anderhalf miljoen euro nodig om de baan speelklaar te krijgen. 7000 toeschouwers konden de wedstrijd in het stadion bekijken. De wedstrijd in Mallorca is een thuiswedstrijd voor Rafael Nadal en moet de Balearen nadrukkelijker op de kaart zetten als vakantie eilanden.