Nog een nieuwe handheld: de GP2X

Drie dagen geleden is de site online gegaan van een nieuwe open-source games-handheld genaamd de GP2X. Misschien dat sommige mensen de GP32 nog wel kennen, een open-source handheld gemaakt door vrijwilligers. Van deze handheld zijn er ongeveer 30.000 exemplaren verkocht. Nu komen ze dus met een opvolger.



De GP2X is handheld die draait op Linux. Dit betekent dat er heel veel gratis programma's en games nu al te downloaden zijn, zoals een Media-Player, Quake en Doom. Maar het is ook mogelijk om emulators zoals Mame op deze handheld te draaien. Al deze software draait op twee 200 Mhz processoren, 64 Mb ram, een grafische chip en een decoding chip. Standaard zit er 64 Mb geheugen in om data op te slaan, maar het apparaat slikt ook SD-kaartjes.

Het zal ook mogelijk zijn om Divx-films af te spelen en de handheld zal elk formaat tot 720*480 afspelen. Een speciale chip zal het formaat aan passen aan het scherm van de GP2X, 320*240. Helaas is het scherm geen touchscreen. Ook bevat de GP2X twee schouderknoppen, een 16-punts druktoets en een volumeknop. Dit alles heeft maar twee AA-batterijen nodig om ongeveer 6-10 uur aan te blijven (volgens de makers). Mocht je batterijen op zijn dan kun je altijd nog een adapter erop aansluiten want de handheld bevat ook een 3.3 volt ingang. Daarnaast zit er nog een SD-slot, een USB-poort, koptelefoonaansluiting en een TV-out op.

Iedereen die wil kan games maken voor de GP2X. Want ze leveren namelijk een Software Development Kit mee met elke handheld die ze verkopen. Dit betekent dus dat iedereen, van EA tot en met je buurjongen, games kan gaan ontwikkelen voor de handheld.

Het pre-orderen van de GP2X is al begonnen en slechts voor 130 pond (200 euro) ben je de gelukkige bezitter van deze handheld. Ze verschepen ook naar Nederland. Wanneer ze precies gaan verschepen is niet bekend, maar de eerste handhelds zijn al uit de fabriek komen rollen en de verwachting is dat ergens in oktober beginnen met het verzenden.

Klik hier voor een filmpje van het apparaat.