Meer PS3 'geheimen' onthuld

Het Amerikaanse tijdschrift PSM heeft in haar septembereditie een aantal details over de PlayStation 3 onthuld die tot dusver niet bekend waren. De details, die afkomstig zijn van anonieme bronnen, betreffen onder andere specificaties en informatie over opslagmogelijkheden.

Het magazine meldt dat de PS3 niet in staat zal zijn PS2 en PSOne geheugenkaarten te lezen. Het apparaat gaat uitsluitend gebruik maken van Memory Stick Duo kaarten. Deze zijn van hetzelfde formaat dat ook in de PSP wordt gebruikt.
Dit betekent dat save games van oudere formaten niet gebruikt kunnen gaan worden op de nextgen console. Er wordt gesuggereerd dat deze standaardisatie van het formaat bij zal dragen aan het downloaden van informatie voor het multimediasysteem.

PSM zegt ook dat de PS3 geen ondersteuning biedt aan oudere randapparatuur die gebruik maakt van de PS2/One controllerpoorten. Hoewel de PS3 controller wel gewoon gebruikt kan worden voor het spelen van oudere spellen, lijkt het erop dat third party apparatuur zoals dansmatten niet compatibel zijn met het nieuwe apparaat. Dit tegen eerdere verwachtingen in.

Een pluspunt is dat de PSP wel gebruikt kan worden als WiFi-afstandsbediening voor de machine. Dit houdt in dat het mogelijk wordt om met een PSP opgeslagen media op de PS3 te beheren, het apparaat in te schakelen uit slaapstand, films bedienen en meer. Dit is een toevoeging op de geplande USB TiVo randapparatuur, waarmee de PS3 televisieprogramma's kan opnemen op de optionele hardeschijf.

Volgens PSM wil Sony voor de eerste partij PS3's de grootte van de harde schijf op 80 gigabyte houden. Het is niet de bedoeling dat deze schijf voor games wordt gebruikt, maar voor opslag van zaken als films, MP3 en digitale foto's die dan weer uitgewisseld kunnen worden tussen PC, PSP en andere PS3's. Het tijdschrift is erg gericht op het geven van harde informatie over de machine, echter is het zeker niet uitgesloten dat er nog veranderingen worden aangebracht aan het apparaat, zoals het geheugen en andere onderdelen van de PS3 architectuur.

PSM zegt, met gaming nog steeds tot Sony's hoofddoel, dat de meeste titels zullen draaien op een standaard 720p resolutie voor HDTV. Hoewel het apparaat zowel 1080i als 1080p HD-modi ondersteunt, ondersteunen de meeste huidige HDTV's dit nog niet. Sony wil de speler ook in staat stellen de resolutie te verlagen naar 480p (progressive scan) of 480i (standaard voor normale tv's), waardoor het niet verplicht is een HDTV bij het apparaat aan te schaffen.

Sony wil de PlayStation 3 als eerst volgend voorjaar in Japan uitbrengen. Europa en Noord-Amerika moeten wachten tot later dat jaar.