'Ultieme crisis moet nog komen'
Het einde van de wereldwijde financiële en economische crisis is nog niet in zicht en de stevige rally in aandelenmarkten wereldwijd was het resultaat van het overspoelen van de markt met geld door centrale banken. Dit zegt Marc Faber, Zwitsers economisch historicus en investeerder, vandaag in een interview op financieel nieuwszender CNBC.
Geld rondpompen
"Als men geld door het systeem rondpompt en men creëert enorme begrotingstekorten, resulteert dat in een enorme volatiliteit in financiële markten", aldus de Zwitser.
Faber: "Begin maart hebben we een belangrijke tussentijds dieptepunt gezien in aandelenmarkten, het kan zelfs 12 tot 18 maanden duren voordat we de lows doorbreken. De ultieme crisis zal veel later plaatsvinden, en de ultieme crisis zal alle zeepbellen doorprikken om zo het systeem echt schoon te maken. Misschien duurt het wel 5 tot 10 jaar voordat we er zijn."
Volgens de investeerder zijn overheden en centrale banken de pijnlijke oplossing voor de crisis alleen maar aan het uitstellen.
Ontsla helft ambtenaren
Faber zei dat wereldwijd de helft van alle ambtenaren ontslagen zouden moeten worden om een deel van de huidige crisis op te lossen: "Als men overheidsactiviteit omvormt tot private activiteit zal de economie veel dynamischer worden."
Ga op vakantie
Beleggers zouden volgens Faber nu op vakantie moeten gaan: "We hebben een enorme rally gehad van maart tot juni. De zwaartekracht is grotendeels uit de rally."
De investeerder denkt dat de S&P 500, de belangrijkste beursindex ter wereld en nu rond de 940 punten, de komende tijd mogelijk naar 970 tot 1020 punten gaat voordat de markt weer naar beneden duikelt.
Over de veel beter dan verwachte bedrijfscijfers is Faber kritisch: "Veel cijfers zijn enorm gemasseerd. Men moet ze met een flinke korrel zout nemen."