'Ultieme crisis moet nog komen'
Het einde van de wereldwijde financiële en economische crisis is nog niet in zicht en de stevige rally in aandelenmarkten wereldwijd was het resultaat van het overspoelen van de markt met geld door centrale banken. Dit zegt Marc Faber, Zwitsers economisch historicus en investeerder, vandaag in een interview op financieel nieuwszender CNBC.
Geld rondpompen
"Als men geld door het systeem rondpompt en men creëert enorme begrotingstekorten, resulteert dat in een enorme volatiliteit in financiële markten", aldus de Zwitser.
Faber: "Begin maart hebben we een belangrijke tussentijds dieptepunt gezien in aandelenmarkten, het kan zelfs 12 tot 18 maanden duren voordat we de lows doorbreken. De ultieme crisis zal veel later plaatsvinden, en de ultieme crisis zal alle zeepbellen doorprikken om zo het systeem echt schoon te maken. Misschien duurt het wel 5 tot 10 jaar voordat we er zijn."
Volgens de investeerder zijn overheden en centrale banken de pijnlijke oplossing voor de crisis alleen maar aan het uitstellen.
Ontsla helft ambtenaren
Faber zei dat wereldwijd de helft van alle ambtenaren ontslagen zouden moeten worden om een deel van de huidige crisis op te lossen: "Als men overheidsactiviteit omvormt tot private activiteit zal de economie veel dynamischer worden."
Ga op vakantie
Beleggers zouden volgens Faber nu op vakantie moeten gaan: "We hebben een enorme rally gehad van maart tot juni. De zwaartekracht is grotendeels uit de rally."
De investeerder denkt dat de S&P 500, de belangrijkste beursindex ter wereld en nu rond de 940 punten, de komende tijd mogelijk naar 970 tot 1020 punten gaat voordat de markt weer naar beneden duikelt.
Over de veel beter dan verwachte bedrijfscijfers is Faber kritisch: "Veel cijfers zijn enorm gemasseerd. Men moet ze met een flinke korrel zout nemen."
Er was nooit een crediet crisis is een truc van de vrijmetselaars om meer macht te krijgen in deze wereld om hem voor te bereiden op de komst van de aliens die ons allen zullen bevrijden.
Edit: typo
En als dat niet werkt? Dan maar iedereen ontslaan?
Gewoon lekker rustig blijven, op je centjes letten, verantwoordelijke beslissingen nemen, en laat de markt haar werk maar doen.
+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=
- - - - war is peace - - - - freedom is slavery - - - - ignorance is strength - - - -
Laat maar komen, die ultieme crisis.
De jongens van de centrale banken zijn ook niet achterlijk, hoop ik!
Deze man geeft trouwens aan dat de helft van de ambtenaren ontslagen moet worden. Daar ben ik het slechts gedeeltelijk mee eens: je kunt de aantallen gelijk houden, maar er zitten teveel ambtenaren op de verkeerde plekken, en in andere situaties wordt er teveel uitbesteedt aan particuliere dure instanties en experts terwijl je die veel beter gewoon als ambtenaar in dienst kunt nemen zodat je voor een veel lager bedrag gebruik kunt maken van dat soort diensten...
Volgens mij willen ze dat iedereen doodsbang is.
Bang voor de crisis, bang voor de griep. Door ons telkens doemscenarios voor de ogen te houden.
Griep
Word hier toch zooo moe van
Waar ik mij trouwens wel aan erger is dat die K@#KER mongolen (die beleggers dus) geen weet hebben wat die bedrijven doen, maar wel erin handelen als een dolle stier. Eigenlijk zouden ze al dat tuig moeten afschieten en een nieuw economisch systeem implementeren dat niet afgaat op dit soort onbetrouwbare kut paupers.
Net zoals dat banken geld erbij knallen. Kankah toch op man, je weet zelf ook wel dat dat slecht is! Waarom ga je ermee door!? Dat leert iedereen die economie heeft gehad in de brugklas.
Hij heeft het ook nog eens over wereldwijd.. denk nou niet dat daar de oplossing in zit.. reorganiseren? Dat is zeker een optie, maar dan wel goed, meestal word het alleen maar meer rommelig dan dat er schoon schip word gemaakt..
Ik weet nou niet wat die Faber is, econoom? Historicus? Hij investeert.. dat is zeker, maar waarin en wil hij dat manipuleren? Hmm....
And when the leaves fall the land looks more human
it's got me questioning the essence of my farm boy blues
hence, I never wore the fashions of the know-what-I'm-doin'
Enz Enz Enz
Where you invest your love, you invest your life
of ze komen er zelf beter uit anders zagen ze dit wel aankomen
En over het bericht... We gaan het wel zien.
Maar geen paniek hoor
Met zijn allen hebben we dus straks meer schuld. Aangezien je macht krijgt over iemand als je ervoor zorgt dat diegene een schuld heeft bij jou is er iemand (of een groepje mensen) die straks meer macht heeft.
Facebook | Lexie @ Twitter | 026 forum
Ontkenning van de realiteit is overigens een van de belangrijkste factoren bij het ontstaan van zeepbellen en alle ellende die daarvan het gevolg is. Kortom: haal je kop uit het zand en durf problemen onder ogen te zien zodat je ze kunt proberen op te lossen op een verstandige manier. En ja, dat doet soms pijn. Deal with it.
Jij haalt bureaucratie met ambtenaren door elkaar, het één staat redelijk los van het ander.. zo is het niet zo dat als de ambtenaar verdwijnt ook de regelgeving verdwijnt.. hooguit zal je langer moeten wachten op je paspoort..
Daarnaast, hoe kan je iets wat niets produceert privatiseren?
Maar doe dan ook meteen al die overgekwalificeerde beursjuppies eens echt werk laten doen. En alles en iedereen die 200K+ p/j verdiend? Want dat zijn de grootste opvreters!
Of het een grap is staat nog te bezien, het ziet er echter wel uit als een zorgvuldig georkestreerd proces.
Wat je er wel mee bereikt is dat je sneller een dieper dieptepunt bereikt.. maar is dat wenselijk?
En welke mensen ga je ontslaan? In het onderwijs? Politie? Leger? De man achter de vuilniswagen? Ik denk niet dat men op beslissingsniveau veel ontslagen zullen zien namelijk, dus komt het op het uitvoerende personeel neer.. gevolgen zijn toch wel te overzien, toch?
Maar het is wel interessant dat mensen dit dan aanduiden als privatisering terwijl het juist in de praktijk aangeeft dat de bijkomnde overheidsbemoeienis alleen maar groter wordt en het resultaat steeds slechter wordt.
Klik hier voor uw dagelijkse portie vitaminen.
fraubitch: truste WurM :*
yvonne: Trusten WurM
Meer van dit
veel meer werklozen, uitkeringen, verminderde uitgaven van die mensen dus nadelig voor de handel, domino-effect..
geen invloed
Ze hebben de boel alleen maar zodanig gestut zodat het niet in elkaar stort op de heel korte termijn. Het systeem is momenteel failliet, maar we steken liever ons kop nog een tijdje in het zand....
Economische groei, hoe moet iets groeien met meer werklozen en minder besteedbaar inkomen?
Behalve dat je blijkbaar over het hoofd ziet dat de betreffende ambtenaren lang niet allemaal in de uitkering terecht zullen komen, zie je ook nog eens over het hoofd dat de bedoeling is dat de nuttige activiteiten terecht komen in de private sector. In de praktijk betekent dat -mits werkelijk privaat en niet schijnprivaat- een stuk effecientere en vooral winstgevender (en dus goed voor de economie) werken.
Ook zie je over het hoofd dat uitkeringen minder kosten dan de salarissen voor overbodige ambtenaren. Dat een deel van de winst van ondernemers gebruiken voor het betalen van de salarissen van ambtenaren zodat die bij die ondernemers wat kunnen kopen, het nutteloos rondpompen van geld is zonder economische toevoeging (kost alleen maar extra geld). En dat het juist positief is voor een economie als er minder bureaucratie is.
Dat is nogal wat om over het hoofd te zien. Leuk dat je net de ambtenaren noemt die een nuttige bijdrage leveren. Er zijn namelijk nogal wat ambtenaren van de andere soort.
Ik vraag me inmiddels af: ben je zelf wellicht toevallig amtbenaar?
Ik zeg nergens dat we regelloos door het leven moeten gaan. Ik zeg wel dat we zonder allerlei overbodige en onzinnige regels kunnen die de papiermolen van de bureaucratie vormen. Kortom: een kleine, effeciente overheid. Geen overheid die voornamelijk bezig is zichzelf zoveel mogelijk te laten groeien. Heb je weleens gehoord van private scholen? En zo is er van alles en nog wat. Vuilnis ophalen is hier bijvoorbeeld ook uitbesteed aan een bedrijf. Werkt prima. Al uitgelegd. Wel handig als je eerst eens bedenkt dat een overheid die geld rondpompt geen bijdrage levert aan een economie (zoals de voormalige oostbloklanden zo ten overvloede hebben laten zien
Haal jij maar iets weg uit jouw gevormde beeld en probeer dezelfde zaken te regelen als voor je het weg haalde.. nee, haal de helft weg van alle ambtenaren en kijk of alles nog goed loopt.. ik vermoed van niet. De discussie over bureaucratie erbuiten gelaten is het leeuwendeel van de ambtenaren gewoon uitvoerend en niet beleidsmakend.. en beiden zal je toch nodig hebben soms.. Ik vraag me inmiddels af: ben jij werkloos?
(snap jouw vraagstelling niet, maar schijnbaar is het heeeeeel belangrijk voor jouw beeldvorming om te horen dat ik een ambtenaar zou zijn... als het je gelukkig maakt.. ben ik een ambtenaar, als het er niets toe doet voor je ben ik het niet..)
Ik begrijp dat het heel aanlokkelijk lijkt om te snijden in de regelgeving, maar in de praktijk lijkt me 50% niet haalbaar.. Ik ben benieuwd hoe jij dat ziet..
In de vorige eeuw was alle valuta in Europa gekoppeld aan de dollar varieerde min of meer mee met alles wat er op financieel gebied gebeurde in de VS. Nu niet.
Die crisis die wij hebben meegemaakt de laatste tijd is meer een aangewende paniekreactie van banken die hun zaakjes te diep aan de amerikaanse markt hebben gekoppeld. Nu ze doorhebben dat er in amerika bijna geen droog brood meer te verdienen valt zullen ze dit continent gaandeweg isoleren door in eurolanden te investeren..
Op donderdag 22 november 2007 @ 12:42 schreef Neelis het volgende: Rabbelneuteaantwaark ?
Op donderdag 22 november 2007 @ 12:42 schreef Neelis het volgende: Rabbelneuteaantwaark ?
De Mexicaanse griep
De Krediet crisis
Global warming
Terrorisme
Overheid help!
"Ontsla helft ambtenaren
Faber zei dat wereldwijd de helft van alle ambtenaren ontslagen zouden moeten worden om een deel van de huidige crisis op te lossen: "Als men overheidsactiviteit omvormt tot private activiteit zal de economie veel dynamischer worden."
Ja, er zullen zeker teveel ambtenaren zijn, vooral in de management funkties, maar zo gauw je al die mensen gaat ontslaan dan vererger je alleen maar de crisis doordat die mensen in deze tijd nergens aan de bak komen.
Privatisering is sowieso de slechtste oplossing die je kunt bedenken, kijk maar naar wat voor 'n puinhoop we hier nu al hebben sinds dat essentiële dingen geprivatiseerd zijn (ziekenfondsen veranderd in grijpgrage verzekeringsmaatschappijen, verouderd elektriciteitsnet)
Ik denk niet dat er veel mensen er van geleerd hebben sinds de crisis is begonnen; de bonus-cultuur heerst nog steeds bij banken & de Amerikaanse auto-industrie gaat weer vrolijk door met het oude management wat verantwoordelijk is voor gedrochten zoals de Hummer.
Er zullen dan ook zeker nog flinke klappen vallen, maar ik denk niet dat 't weer zo'n grote impact zal hebben op de wereldeconomie, aangezien we steeds minder afhankelijk worden van 't failliete Amerika. Azië wordt/is de grote economische wereldmacht & Europa zal er achteraan hobbelen. Amerika zal alleen nog maar armer worden & nog meer schulden opbouwen.
Het punt met het huidige systeem is dat iedereen heilig gelooft dat het op den duur om zal vallen, maar niemand weet wanneer. Daarom gaat iedere econoom dus bij de minste of geringste neergang gelijk lopen roepen dat er draconische maatregelen nodig zijn.
Persoonlijk denk ik dat, uiteindelijk het huidige systeem OF omvallen OF zover aan banden worden gelegd dat we op een heel ander systeem uitkomen. Wanneer dat gebeurd is ieder's vraag, net als wat de gevolgen zullen zijn. Voorlopig blijven we aanmodderen met de bestaande systemen en moeten we afwachten wat morgen ons brengt....
laat het zooitje maar klappen hoor, en een flinke hoop rechtszaken er achteraan om zoveel mogelijk geld terug te halen bij de graaiers.
Ik mag aannemen dat deze man dan ook wel eens gehoord heeft van alle conjuncturen en de diverse kruispunten daarvan? Dat is wat hij beschrijft, alleen op een enigszins wat negatieve en paniekerige manier. Inderdaad laat de markt fijn zijn werking doen en ga eens op vakantie.
foto
Ach ja, als iedereen dit ga denken dan wordt het ind wel erger. Gewoon door gaan met geld uit geven, wanneer je ga sparen verlies je je eigen baan.
Centrale planning is de oplossing. Kap eensmet streven naar groei, maar streef naar behoud van de huidige situatie, en ga niet langer voor winst, maar voor quitte spelen (na aftrek van kosten voor vervanging van productiemiddelen in de toekomst)
"Als men overheidsactiviteit omvormt tot private activiteit zal de economie veel dynamischer worden."
Dan breekt pas de pleuris uit... Dan kan iedereen doen en laten wat hij of zij wilt...
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken