Yoko Ono verliest zaak over gebruik 'Imagine'

Yoko Ono, de weduwe van ex-Beatle John Lennon, heeft maandag een proces verloren over het gebruik van vijftien seconden van Lennons song 'Imagine'. Ono verzette zich tegen het gebruik van de song in de film 'Expelled: no intelligence allowed', die positief is over 'intelligent design', het idee dat het universum te complex is om door de evolutietheorie alleen te worden verklaard.

De rechter oordeelde dat de cineasten worden beschermd door de Amerikaanse wet op het copyright, die het mogelijk maakt dat een kunstwerk voor kritiek of commentaar wordt gebruikt.

Ono beriep er zich op dat zij het fundamentele recht heeft wel of niet toestemming voor het gebruik van Lennons werk te geven. Zij noemde dit recht 'een van de meest basale rechten'. Zij concludeerde dat de filmmakers, die haar geen toestemming voor het gebruik van Imagine hadden gevraagd, haar van dit recht hadden beroofd.

De advocaat van de cineasten zei dat Ono met haar verzoek de vrijheid van meningsuiting van de filmmakers had geprobeerd te muilkorven. Lennon zou met de tekst 'niets om voor te moorden of te sterven, en ook geen godsdienst' de opvatting hebben willen verwoorden dat een wereld zonder religie beter is dan een wereld met religie. En dat was nu juist de visie waar de filmmakers tegen wilden ageren.