ObesitaspatiŽnten welkom in Eindhoven

Icoon BinnenlandsVanaf volgend jaar zijn alle obesitaspatiŽnten van Nederland welkom in het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. Na specialisatie in de aanpak van extreem overgewicht (obesitas), mag het ziekenhuis vanaf volgend jaar zeer waarschijnlijk 'Center of excellence' noemen op het gebied van overgewicht.

Het Catharina-ziekenhuis moet voldoen aan de eisen van een Amerikaans keurmerk, dat is aangepast op de Nederlandse zorgverlening om deze titel te mogen voeren. Na een bezoek van een arts uit de Verenigde Staten werd deze week duidelijk dat het Catherina er bijna klaar voor is. Volgens chirurg F. Smulders is het nu nog slechts een formaliteit: "We moeten ons werk alleen nog vastleggen in protocollen".

De strijd om de dikke mensen wordt gevoerd met vier andere Nederlandse ziekenhuizen die ook aan het predikaat 'Center of excellence' werken. Dit in een poging om de toenemende verspreiding van operaties tegen extreem overgewicht te kenteren. Een belangrijke zaak, aldus Smulders: "Steeds meer ziekenhuizen voeren moeilijke maagverkleiningsoperaties uit terwijl hun organisatie daar niet op is ingericht".

Smulders merkt dat het aantal obesitaspatiŽnten enorm aan het toenemen is. In het Catharina-ziekenhuis zijn in 2006 ongeveer 35 obesitaspatiŽnten, dit jaar naar verwachting honderd en in 2008 tweehonderd middels de zogenaamde gastric bypass-techniek geopereerd. Bij deze techniek wordt de dunne darm ingekort en omgeleid. De techniek is gebruikelijk bij mensen met een Body Mass Index (gewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters) van vijftig of zestig. Bij een lengte van 1.80m zou dit een gewicht van minimaal 160 kg betekenen.

Met dank aan gr8w8 voor de submit.